13 August 2009

Ploaie de declaraţii


Guvernul este impacientat, lupta lui a depăşit stadiul "nu avem bani" şi a trecut în zona "poporul a intrat în panică". Părerea mea este că dacă în luna august nu se face ceva esenţial, anul 2010 nu va fi numai un an al depresiei economice, dar şi un an depresiv pentru populaţie. Deja cetăţenii încep să fiarbă, deja agitaţia interioară este maximă. Toată lumea înţelege că ceea ce va urma va fi, poate, cea mai neagră perioadă a României moderne şi faptul că mizeria şi sărăcia se împinge, cu multe sacrificii ale viitorul, dincolo de alegeri... Nu sunt convins că românii vor să-şi aleagă preşedintele cu orice preţ, chiar şi acela al nepoţilor lor (viitorii copii sunt deja sacrificaţi).

Astăzi dimineaţă am ieşit pe balcon şi în aerul poluat am simţit un miros pe care credeam că l-am uitat... mirosea a revoluţie. Sper ca SRI-ul să-şi facă treaba şi să comunice preşedintelui şi premierului că românilor le-a ajuns cuţitul la os, înainte ca ei să mai sacrifice pe altarul patriei nişte lideri în urma unor procese sumare conduse de militari... Eu sper că revoluţia din 1989 a fost îndeajuns de educativă pentru liderii României pentru a învăţa că nu pot face tot ce vor o dată cocoţaţi în vârful piramidei.

Tema: Sedinta de Guvern din 12.08.2009

Briefing de presă susţinut de primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern

Primul-ministru, Emil Boc

Ioana Muntean: Cele mai importante decizii luate astăzi vă vor fi prezentate de primul-ministru şi de dna ministru Ecaterina Andronescu.
Emil Boc: Bună seara tuturor. Am discutat astăzi, timp de mai bine de patru ore, despre restructurarea agenţiilor guvernamentale.
În primul rând, aşa cum am spus, Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru proiectul care vizează restructurarea agenţiilor guvernamentale. Acest proiect de lege face parte din categoria actelor normative care vizează reforma Statului Român. Statul Român trebuie să fie reformat.
Guvernul României şi-a luat angajamentul, prin Parteneriatul pentru România, că va duce la bun sfârşit acele reforme ale Statului şi de modernizare a acestuia care nu au fost luate în ultimii 20 de ani - şi aici mă refer la restructurarea agenţiilor guvernamentale, la legea salarizării unice, la legea care vizează reforma sistemului de pensii, la legile Educaţiei şi la legile descentralizării.
Concomitent cu acestea, vorbim de standardele de cost şi de calitate în instituţiile publice din România care, practic, vor desăvârşi procesul de reformă a Statului Român în interesul cetăţeanului şi respectul banului public.
Acum discutăm despre restructurarea agenţiilor guvernamentale. Proiectul de lege va viza restructurarea agenţiilor guvernamentale şi raţionalizarea cheltuielilor publice.
Avantajul major la restructurării agenţiilor guvernamentale, dincolo de reducerea lor numerică, constă în economiile care se vor face la bugetul de stat prin preluarea veniturilor agenţiilor care aveau venituri proprii, la bugetul de stat. Astăzi există foarte multe agenţii care sunt stat în stat. Ele primesc banii, ele cheltuiesc aceşti bani publici discreţionar. Şi ar fi fost bine dacă ar fi fost aceşti bani utilizaţi în interesul public, dar ei îi utilizează discreţionar, fără să ţină cont de ceea ce înseamnă interesul public. Şi sunt două componente aici, unde se risipesc banii publici în unele agenţii guvernamentale care au venituri proprii. Pe de o parte, salarii foarte mari, disproporţionat de mari în raport cu restul sistemului public. Pe de altă parte, cheltuieli masive cu investiţii de tot felul, pentru că aceste agenţii, având venituri proprii, se "chinuiau" să cheltuiască aceşti bani pe care îi percepeau prin taxe şi alte forme de taxare de la cetăţeni pentru a-i cheltui. Şi exemplele le-am dat şi le voi repeta foarte pe scurt. Dacă în materie de salarii am dat ca exemplu salariul şoferului de la Agenţia de Cadastru, să ne uităm, de exemplu, la investiţiile de la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi să vedeţi cum aceşti bani publici, practic, sunt direcţionaţi spre investiţii numai de cei care le conduc ştiute fără să facă parte din sistemul integrat de cheltuire raţională a banului public.
Vreau să fiu bine înţeles. Nu am nimic nici cu salariile oamenilor de la Cadastru, dar în acelaşi timp nu putem accepta ca pentru unii în această ţară banul public să fie drămuit cu multă atenţie, cum sunt majoritatea bugetarilor din învăţământ, sănătate, primării, iar pentru alţii, cum sunt cei de la Cadastru, Inspectoratul de Stat în Construcţii sau din altă parte salariile să fie practic discreţionare.
Toţi trebuie să fie trataţi cu respect. Toţi trebuie să fie bine plătiţi pentru munca plătită, dar – repet - având aceeaşi unitate de măsură. Prin acest proiect de lege, practic, vom pregăti cadrul legal pentru ca toate persoanele care sunt plătite din bani publici în România să aibă acelaşi tratament egal în funcţie de munca prestată şi să avem respect faţă de banul public. Aceasta pe componenta de salarizare.
Pe componenta de investiţii: de exemplu, la Inspectoratul de Stat în Construcţii, în anul 2007 a fost achiziţionat un sediu în valoare de 10,9 milioane de euro, la care s-au mai adăugat 5 milioane de euro pentru lucrări de evaluare a clădirii, racordare la reţeaua electrică - aproape 16 milioane de euro pentru un sediu, în condiţiile în care Autoritatea funcţionează într-un sediu actual unde nu plăteşte chirie. Dar trebuiau cheltuiţi aceşti bani şi trebuiau inventate soluţii pentru cheltuirea banilor publici, banii pe care îi plăteşte practic cetăţeanul prin impozite şi taxe. Sau programul de achiziţii şi bunuri şi servicii în 2008 la Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost de 53 de milioane de euro. O singură agenţie. Un program de achiziţii de bunuri şi servicii. Ce credeţi că a figurat în aceşti bani, de 53 de milioane de euro? O să vă spunem: ambarcaţiune Mary Fisher - Valoarea totală - 225.500 de lei; 42 de autoturisme de teren Mitsubishi - 92.986 de lei bucata; şapte automobile de teren Hyundai Santa Fe - 120.331 de lei bucata; patru autoturisme VW Passat; şase Skoda Octavia; un VW Tuareg; 36 de Dacia Logan. Într-un singur an de zile! Pentru că banii aceia, dacă tot veneau, trebuiau cheltuiţi, nu-i aşa?
De aici înainte, aceşti bani nu vor mai fi utilizaţi discreţionar de către agenţiile statului, vor veni la bugetul de stat şi, în funcţie de necesarul pe care îl ai, vei primi bani pentru unul, două, trei autoturisme, nu pentru ambarcaţiuni Mary Fisher sau alte formule de acest fel, Mitsubishi şi tot felul de automobile pe care le vezi în teren, sfidând practic opinia publică şi bugetarul de rând, omul de rând care plăteşte bani publici.
De asemenea, vreau să ştiţi că şi în 2009 programul de achiziţii nu este cu mult mai prejos. Să ne uităm la un capitol doar: echipament pentru videoconferinţe. Cât credeţi că şi-au propus cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii să cheltuiască pentru echipamente care vor fi necesare videoconferinţelor? 100.000 de lei? Nu. 480.000 de euro, la care se mai adaugă retroproiectoare - 5.500 de euro, videoproiectoare - 15.000 de euro, televizoare color - 12.000 de euro. Pentru că, repet, dacă sunt bani, de ce să nu-i cheltuim? Gata cu asemenea golăneală şi îmi cer iertare pentru folosirea acestui cuvânt, dar este într-adevăr o cheltuială abuzivă a banului public, care, repet, este produsul pe care oamenii îl au din taxele şi impozitele pe care le plătesc. Sau, mai departe, găsim rulete. Cât o fi costând o ruletă la Institutul de Stat în Construcţii? 360.000 de euro bani pentru rulete, la care se mai adaugă alţi 300.000 de euro pentru instrumente de măsurat. Deci, 660.000 de euro pentru instrumente de măsurat într-un singur an. Nu ştiu care este durata de funcţionare a unui instrument de măsurat, dar mă gândesc că, dacă veţi face un calcul raportat la numărul de funcţionari şi cât costă ruleta, vom ajunge la nişte concluzii foarte interesante. Papetărie - 240.000 de euro. Calendare - 7.200 de euro. Computere personale - 74.000 de euro. Computere portabile - 168.000 de euro. Echipament periferic - 384.000. Imprimante laser - 210.000 de euro. Imprimante grafice color - 10.800 de euro. Aceştia sunt bani publici, pe care unii îi utilizează discreţionar.
După ce acest proiect de lege, repet, va trece de Parlament prin procedura angajării, nici o autoritate publică din România nu va mai sfida cetăţeanul cu asemenea modalităţi de cheltuire discreţionară. Pentru că ei făceau toate eforturile ca aceşti bani să fie cheltuiţi, pentru că, dacă, nu-i cheltuiau, trebuia să îi verse la bugetul de stat şi, dacă ai pe ce să îi cheltuieşti, de ce să îi dea la bugetul de stat, pentru că numai ce rămânea necheltuit, în mod normal, trebuia să virezi la bugetul de stat. Acum toţi banii vor veni la bugetul de stat şi toţi vor fi plătiţi de la bugetul de stat. Şi salariile, dar şi investiţiile vor fi alocate într-o manieră corectă.
În al doilea rând, aş mai face o referire cu privire la alegerile prezidenţiale. Am discutat astăzi într-o primă formulă actul normativ care să vizeze procedurile tehnice pentru procedura de alegeri a preşedintelui României.
Decizia Guvernului este foarte clară. Nu se modifică nici una din condiţiile care vizează candidatura la funcţia de preşedinte al României, nici condiţiile legate de numărul de semnături, nici condiţiile legate de cauţiune sau salariu, numărul de salarii minime necesare pentru a fi depuşi banii în vederea candidaturii.
Regulile care sunt în momentul de faţă, regulile acelea rămân în continuare valabile. Dacă vreodată se va pune în discuţie modificarea acestor condiţii de accedere la funcţia de preşedinte al României, altele decât cele prevăzute în Constituţie, acele lucruri, repet, trebuie discutate numai după alegerile viitoare şi să fie cunoscute condiţiile cu mulţi ani înainte şi nu în anul în care au loc alegerile prezidenţiale. În rest, vor fi operate şi discutate modalităţi tehnice care să vizeze organizarea secţiilor de votare, având în vedere faptul că acele prevederi care se aplicau la Legea alegerilor prezidenţiale din Legea fostă a alegerilor parlamentare, acele prevederi acum nu mai sunt în vigoare pentru că s-a introdus votul uninominal. Acele modificări vor fi făcute de către Guvern şi propuse Parlamentului.
Şi ultimul lucru la care vreau să mă refer. Săptămâna viitoare am decis să facem o analiză în Guvern a modului în care au fost cheltuiţi de către ministere banii pe investiţii, a modului în care au fost atrase fondurile comunitare de către structurile ministerelor şi ale autorităţilor de management subordonate ministerelor şi, evident, stadiul îndeplinirii angajamentelor legislative ale Guvernului pe fiecare minister, adică stadiul elaborării şi punerii în aplicare a actelor normative potrivit programului guvernamental. În acest sens, am cerut fiecărui ministru să prezinte aceste date în Şedinţa de miercuri a cabinetului.
Vă mulţumesc şi vă doresc o seară plăcută.

Ioana Muntean: Domnule prim-ministru vă mulţumim. Dna ministru.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 12.08.2009

Briefing de presă susţinut de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la finalul şedinţei de Guvern
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu

Vă spun bună ziua încă o dată.
Astăzi am prezentat în Guvern, în primă lectură, proiectul Codului Educaţiei, un document complet, care este de natură să dea stabilitate, predictibilitate, coerenţă şi să asigure progresul şcolar prin măsurile de reformă pe care le propune pentru principalele domenii ale sistemului de învăţământ.
Este un document la care au lucrat experţi de la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, rectori, decani, pro-decani, profesori, pro-rectori, liderii principalelor federaţii sindicale, reprezentanţii studenţilor şi ai asociaţiilor de părinţi.
Codul intră în dezbatere publică şi, cu siguranţă, suntem extrem de deschişi opiniilor care se vor exprima, în aşa fel încât să putem să dăm sistemului de învăţământ o legislaţie cât mai aproape de nevoile pe care sistemul le are.
Codul aduce o mulţime de elemente de noutate. În primul rând, stabileşte structura pe cicluri a învăţământului, ţinând seama şi de tradiţia învăţământului românesc, dar şi de ceea ce este modern în lume. Pune accent, începând de la educaţia timpurie, de la 0 - 3 ani, şi până la finalizarea liceului. Toată această perioadă o propunem să facă parte din învăţământul obligatoriu. Este o opţiune pe care România poate să o facă în vederea modernizării societăţii româneşti şi cred că este o opţiune extrem de importantă.
În acelaşi timp, prin legislaţie se stabileşte cât se poate de clar trecerea conţinutului procesului de învăţământ pe formare de competenţe. Sunt considerate competenţele de bază pentru educaţia primară şi cele 8 competenţe-cheie pe care le defineşte CE şi pe care şi noi le avem în vedere.
Este un curriculum care asigură în acelaşi timp flexibilitate. 60% reprezintă trunchiul comun, 40% reprezintă partea de decizie a şcolii şi la nivel local pentru asigurarea integrării mai rapide pe piaţa muncii la nivel local.
Sunt reformate procesele de evaluare, cu accent pe evaluarea continuă, pe evaluările naţionale care dau măsura performanţei sistemului şi pe introducerea în sistemul de evaluare românesc a unor evaluări de tip internaţional la care România a participat.
Este restructurată trecerea de la ciclul gimnazial la ciclul liceal, socotit tot ca un întreg al părţii de învăţământ obligatoriu. Este restructurat şi bacalaureatul. Bacalaureatul în actualul sistem se susţine de peste 10 ani. Este nemodificat de peste 10 ani.
O modificare importantă, o măsură de reformă, o aduce legislaţia în ceea ce priveşte formarea iniţială a cadrelor didactice. Se introduce un an de stagiu şi pot să-şi continue cariera de dascăli doar aceia care, după un an de stagiu, dovedesc că au vocaţie de dascăli şi trec printr-un examen de absolvire a acestui an de stagiu axat mai ales pe competenţele psiho-pedagogice.
În ceea ce priveşte învăţământul superior, sunt definite mult mai clar toate ciclurile de învăţământ, restructurat masteratul şi programele de învăţământ post-universitar. Sunt accentuate procesele de evaluare pentru autorizare şi acreditare în aşa fel încât fenomene despre care o să vorbesc în a doua parte a intervenţiei mele, cum au fost cele de la "Spiru Haret" să nu mai fie posibile.
De asemenea, se introduce ideea unei structuri de strategie şi monitorizare. O structură care să cuprindă atât reprezentanţi, personalităţi importante ale universităţii, cât şi reprezentanţi din afara universităţii.
Sunt capitole speciale destinate excelenţei atât în ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, cât şi cel universitar. Eu cred că prin propunerile pe care Codul le face cei care sunt capabili de performanţă sunt mai bine sprijiniţi, în aşa fel încât performanţele lor profesionale să se poată dezvolta şi creşte pe măsura aşteptărilor, atât ale lor, cât şi ale familiilor lor.
Sunt propuneri de modificări şi în ceea ce priveşte funcţiile didactice. Intrarea în învăţământul preuniversitar, adică titularizarea, reprezintă şi definitivarea în învăţământ. Iar in ceea ce priveşte învăţământul superior funcţia de preparator este scoasă din nomenclatorul de funcţii pentru că învăţământul superior dispune acum de doctoratul cu frecvenţă, doctoranzii cu frecvenţă putând să preia sarcinile preparatorilor.
Este introdusă, pentru învăţământul superior, o funcţie nouă: profesor universitar conducător de doctorat cu sarcini profesionale special dedicate acestei forme de pregătire pentru cercetare şi performanţa generală.
Un alt document despre care vreau să vă vorbesc este Ordonanţa cu privire la Universitatea "Spiru Haret". Săptămâna trecută am prezentat raportul şi principalele propuneri de măsuri. Ordonanţa de astăzi vine şi fixează prin litera legii măsurile pe care le propunem pentru intrarea în legalitate a acestei Universităţi.
În speţă este vorba de desfiinţarea învăţământului la distanţă şi de altfel şi Codul despre care am vorbit înlocuieşte sistemul de învăţământ la distanţă cu învăţământul la distanţă cu frecvenţă redusă. Pentru că este anormal să nu vezi profesorul niciodată, o oră sau o jumătate de oră, în tot ciclul de învăţământ.
De asemenea, Ordonanţa cere Universităţii "Spiru Haret" să organizeze alegeri pentru că rectorul nu a mai fost validat de minister, aşa cum cere Legea din anul 2000.
Instituţia intră într-o perioadă de monitorizare specială care se face pe baza unei metodologii pe care o elaborează Ministerul Educaţiei.
În ceea ce îi priveşte pe studenţii de la drept care au terminat cu 180 de credite, o modalitatea de abordare total în contradicţie cu ceea ce cere Legea Învăţământului, Ordonanţa stabileşte că ei trebuie să-şi completeze studiile de la 180 la 240 de credite, adică de la 3 ani la 4 ani, aşa cum de altfel Legea Învăţământului stabileşte din anul 2004, dar universitatea din păcate nu a observat sau s-a făcut că trece pe lângă lege şi sigur că i-a încurcat din păcate pe aceşti studenţi care au finalizat cu 180 de credite.
De asemenea, Ordonanţa stabileşte faptul că studenţii care sunt înscrişi în anul I sau II la învăţământul la distanţă pot să beneficieze de transferul la un alt program de studiu care să fie acreditat, în aşa fel încât să-şi poată finaliza studiile, iar diploma la sfârşitul studiilor să poată fi recunoscută.
Vă mulţumesc foarte mult.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 12.08.2009

Guvernul îşi va asuma răspunderea asupra proiectului privind restructurarea agenţiilor guvernamentale

Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului pentru proiectul privind restructurarea agenţiilor guvernamentale şi raţionalizarea cheltuielilor publice, a anunţat primul-ministru Emil Boc. Decizia a fost luată în urma analizei proiectelor de restructurare pe care fiecare minister le-a prezentat în şedinţa de astăzi a Guvernului.

Acest proiect de lege face parte din categoria actelor normative care vizează reforma statului român, alături de legea salarizării unice, legea care vizează reforma sistemului de pensii, legile educaţiei, legile descentralizării şi pe care Guvernul şi-a luat angajamentul, prin Parteneriatul pentru România, că le va duce la bun sfârşit.

Concomitent cu acestea, standardele de cost şi calitate în instituţiile publice din România vor desăvârşi, practic, procesul de reformă a statului român, în interesul cetăţeanului şi în respectul banului public.

“Avantajul major al restructurării agenţiilor guvernamentale constă – dincolo de reducerea lor numerică – în economiile care se vor face la bugetul de stat prin preluarea veniturilor agenţiilor care aveau venituri proprii”, a declarat primul-ministru, adăugând că, la ora actuală, există foarte multe agenţii care sunt „stat în stat” şi utilizează banul public fără să ţină cont de interesul comun.

Premierul Emil Boc a menţionat că au fost identificate două componente pe care se risipesc banii publici de către agenţiile guvernamentale care au venituri proprii, şi anume, salariile disproporţionat de mari în raport cu celelalte salarii din sectorul public şi, pe de altă parte, cheltuielile masive cu investiţii nejustificate ca ambarcaţiuni şi maşini de lux.

„Nu putem accepta ca pentru unii banul public să fie drămuit cu multă atenţie, cum este cazul majorităţii bugetarilor, din învăţământ, din sănătate sau din primării, iar pentru alţii salariile să fie practic discreţionare. Toţi trebuie să fie trataţi cu respect, toţi trebuie să fie plătiţi bine pentru munca efectuată, dar, repet, având aceeaşi unitate de măsură”, a declarat primul-ministru Emil Boc. Prin proiectul de lege privind salarizarea unică se pregăteşte cadrul legal pentru ca toţi cei plătiţi din bani publici în România să aibă acelaşi tratament, în funcţie de activitatea prestată şi banul public să fie respectat, pe componenta de salarizare.

Pe componenta de investiţii, premierul Emil Boc a anunţat că Executivul va analiza în şedinţa de săptămâna viitoare modul în care au fost cheltuiţi banii pentru achiziţii în ministere, modul în care au fost atrase fondurile comunitare de către structurile ministerelor şi ale autorităţilor de management subordonate ministerelor şi stadiul îndeplinirii angajamentelor legislative ale guvernului pe fiecare minister, adică stadiul elaborării şi punerii în aplicare a actelor normative potrivit programului guvernamental.

„De aici înainte, aceşti bani nu vor mai fi utilizaţi, sfidând opinia publică şi bugetarul de rând, de către agenţiile statului, ci vor veni la bugetul de stat şi vor fi alocaţi în funcţie de necesar. După ce acest proiect de lege va trece de Parlament prin procedura angajării, nici o autoritate publică din România nu va mai sfida cetăţeanul cu asemenea modalităţi de cheltuire a banului public”, a subliniat şeful Executivului.

La rândul său, consilierul de stat Cătălin Baba, făcut precizări cu privire la restructurarea agenţiilor, autorităţilor şi instituţiilor aflate în coordonarea primului-ministru şi în subordinea Guvernului. “Din cele 21 de structuri aflate în coordonarea primului-ministru şi în subordinea directă a Guvernului vor fi reduse 1.317 posturi. Vor fi desfiinţate 5 structuri, urmând să rămână 16. Economia care se face la buget este estimată la circa 6 milioane lei anual”. Consilierul de stat a detaliat modul în care s-a decis restructurarea şi comasarea agenţiilor, autorităţilor şi instituţiilor din subordinea primului-ministru şi a Guvernului.

v Agenţia Română pentru Investiţii Străine va fi desfiinţată şi va fi reintegrată în Ministerul pentru IMM-uri, urmând să fie reduse 10 posturi,

v Agenţia de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială – va fi reintegrată în Ministerul Economiei, vor fi reduse 10 posturi,

v Agenţia pentru Strategii Guvernamentale va fi desfiinţată şi va deveni o direcţie în cadrul Secretariatului General al Guvernului, în aparatul de lucru al primului-ministru, urmând să fie reduse 9 posturi,

v Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va fuziona cu Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc într-o instituţie nouă: Institutul Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc,

v Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - vor fi reduse 920 posturi,

v Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - vor fi reduse 97 posturi,

v Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului- vor fi reduse 88 posturi, dintre care 68 ocupate şi 20 vacante,

v Inspectoratul de Stat în Construcţii - se vor reduce 50 posturi

v Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare - se vor reduce 34 posturi,

v Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice – se reduc 29 posturi,

v Agenţia Naţională pentru Romi va rămâne în structura Guvernului şi vor fi reduse 8 posturi,

v Agenţia Naţională Anti-Doping - instituţie obligatorie, se vor reduce 17 posturi vacante,

v Comisia Naţională de Prognoză - rămâne ca şi structură independentă, reduce 15 posturi, dintre care 6 vacante,

v Oficiul Registrului Naţional pentru Cultul Eroilor - se transferă la MApN, se reduc 12 posturi,

v Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale - se vor reduce 8 posturi,

v Oficiul Român pentru Adopţii- vor fi reduse 6 posturi

De la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Institutul Naţional de Statistică, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor nu se vor reduce posturi, a mai precizat consilierul de stat, Cătălin Baba.

La rândul său, vicepremierului Dan Nica, ministru al Administraţiei şi Internelor, a afirmat că vor fi comasate:

Ø Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale,

Ø Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi Institutul Naţional de Administraţie,

Ø Inspectoratul Naţional de Evidenţă a Persoanei şi Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidenţa Persoanei şi vor funcţiona ca direcţie în cadrul MAI

Ministrul Dan Nica a subliniat că în urma acestor măsuri se realizează o economie de 75 de milioane de lei pe an, prin reducerea a 1.225 de posturi.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a anunţat că, la ministerul pe care îl conduce, vor fi desfiinţate Agenţia de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare şi Compania Naţională de Comunicaţii pe Mare Radionav, Compania Naţională Administrarea Porturilor Dunării Fluviale. De asemenea, vor mai fi desfiinţate Societatea de Administrare Active Feroviare, Societatea de Turism şi Institutul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară. În subordinea ministerului se află, de asemenea, Societatea Maritim Trading Center Television, care se află în procedură de lichidare.

„În total, prin acest modificări se vor reduce 627 de posturi, însă unele lucruri depind de deciziile consiliilor locale” a arătat ministrul Berceanu, referindu-se la faptul că porturile fluviale pot fi preluate de consiliile locale.

Radu Berceanu a mai declarat că săptămâna viitoare vor fi reluate discuţiile cu sindicatele de la cele trei companiile naţionale aflate în subordinea ministerului, CFR Călători, CFR Infrastructură, CFR Marfă, societăţi care sunt incluse în prevederile memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional, de monitorizare permanentă a întregii activităţi.

Ministrul Marian Sârbu a anunţat că la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale vor fi comasate Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, Centrul Pilot de Asistenţă şi Protecţia Victimelor Violenţei în Familie, Centrul de Informare şi Consultanţă pentru Familie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului în Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului. De asemenea, Inspecţia Muncii va fi comasată cu Inspecţia Socială, iar instituţia care va rezulta va avea cu 20% mai puţine posturi. Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Muncii Alexandru Darabont şi Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale vor fi comasate în Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare, cu un total de 152 de posturi.

„În total, din cele 14 structuri ale Ministerului Muncii, 10 se comasează, iar una se desfiinţează” a declarat ministrul Marian Sârbu. „Avem o reducere totală de 1316 posturi, iar în zilele următoare voi discuta cu reprezentanţii funcţionarilor publici şi ai salariaţilor din MMFPS criteriile cele mai bine, din punct de vedere social, pentru a putea să trecem peste acest moment cu cât mai puţine costuri sociale” a mai precizat ministrul Muncii.

„10.200 de salariaţi din subordinea Ministerului Economiei vor fi disponibilizaţi până la finalul anului”, 4800 fiind deja disponibilizaţi începând cu 1 ianuarie 2009, urmând ca până la finalul anului să mai aibă loc încă 5.400 disponibilizări, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu. De asemenea, în urma restructurării agenţiilor din subordinea Ministerului Economiei vor fi reduse 115 posturi.

Ministrul Economiei a mai anunţat că Agenţia Naţională pentru Deşeuri Radioactive şi Agenţia Nucleară se vor comasa, ca urmare a suprapunerilor de competenţe care existau între aceste structuri, iar Agenţia Română pentru Dezvoltarea Energiei va intra în componenţa Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. De asemenea, Agenţia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale va avea în coordonare Unitatea de Management a Proiectului privind închiderile de mine şi Unitatea de Management privind dezvoltarea zonelor miniere.

Biroul de Metrologie şi Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi a Instalaţiilor de Ridicat se vor restructura şi îşi vor reduce fiecare personalul cu 20%, a mai afirmat ministrul Videanu.

În ceea ce priveşte cele 14 institute de cercetare aflate în subordinea Ministerului Economiei, ministrul Adriean Videanu a precizat că de la 1 ianuarie 2010 aceştia nu vor mai primi subvenţii de la bugetul de stat, urmând să funcţioneze pe baza principiului eficienţei economice. Ministrul Economiei a menţionat că o parte din aceste institute vor sta la baza constituirii a două instituţii de cercetare şi prognoză de care are nevoie ministerul Economiei, unul pe industrie, iar altul pe energie.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că vor fi reduse 627 de posturi din cadrul ministerului dintr-un total de 2.232, iar din cele 17 instituţii aflate în subordinea ministerului, vor mai rămâne 10, economia la buget fiind de 6,7 milioane de lei. „Evident, nu vom reduce personal medical, vom reduce în principal personal TESA” a subliniat ministrul Bazac.

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a anunţat că Agenţia Naţională de Control a Exporturilor şi Redacţia Publicaţiilor în Străinătate vor fi reorganizate ca structuri în cadrul MAE, iar Institutul Diplomatic Român, şi Centrul de Studii Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni vor fi reorganizate, dar vor funcţiona în continuare ca structuri independente. În total se vor reduce 86 de posturi, a precizat ministrul de Externe.

Aparatul de lucru al Ministerului Finanţelor Publice se va reduce cu 477 de posturi de posturi, din care 440 sunt în prezent ocupate, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea. Ministrul Finanţelor a precizat că prin această măsură se vor economisi lunar, la bugetul ministerului, 500.000 lei. Cele 477 de posturi vor fi disponibilizate prin desfiinţarea a 50 de administraţii fiscale de la nivelul comunelor şi oraşelor, dintre care 46 nu au trezorerie. Ca urmare a consultării cu experţii FMI, în vederea îmbunătăţirii actului de control, va avea loc o reorganizare internă a Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală, a mai anunţat ministrul Gheorghe Pogea. „Vom redistribui personalul, în perioada imediat următoare, în vederea întăririi capacităţii şi a unei mai bune administrări fiscale” a declarat ministrul Finanţelor Publice.

Din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei vor fi desfiinţate 3 instituţii (Centrul Documentare pentru Construcţii, Arhitectură, Urbanism, Amenajarea Teritoriului, Institutul Naţional pentru Cercetare-dezvoltare pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului- URBAN Proiect şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor-INCERC Bucureşti), urmând să ia fiinţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Durabilă cu 330 posturi. Centrul Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic se reorganizează în Centrul Naţional pentru Cercetare- Dezvoltare Protecţia Construcţiilor la Acţiuni Seismice şi Alunecări de Teren cu 17 posturi. „Reducem 271 posturi, dintre care 240 posturi vacante bugetate plus 31 ocupate în acest moment. Economia care se face la buget este de 1,031 milioane lei lunar”, a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga. Ministrul Blaga a precizat, totodată, că în primul semestru al anului Ministerul Dezvoltării Regionale a înregistrat o reducere a cheltuielilor de personal de 34%.

La Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, vor fi comasate Agenţia de Credite pentru Studenţi cu Centrul de Burse pentru Studenţi într-o singură agenţie care se va numi Agenţia de Credite şi Burse pentru Studenţi. Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare se va restructura şi va intra în structura Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. Două centre care vizau formarea continuă a dascălilor se vor uni într-o singură structură. „Aceste comasări presupun o reducere de 401 posturi şi o economie anuală de 12 milioane lei”, a subliniat Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Personalul din aparatul central de lucru al Ministerului Tineretului şi Sportului se va reduce de la 381 posturi la 212 posturi, a anunţat ministrul Tineretului şi Sportului, Luminiţa Plăcintă, iar această reducere va aduce o economie de 1.537.775 lei pe an.

Agenţiile aflate în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului nu vor fi comasate, dar Centrul Naţional de Perfecţionarea Antrenorilor îşi va reduce numărul de posturi de la 12 la 9, iar Institutul Naţional de Cercetări pentru probleme de sport de la 58 la 31, a mai declarat ministrul Tineretului şi Sportului.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, a anunţat că aparatul central al ministerului se va reduce cu 23%, respectiv din 248 posturi, se reduc 58 de posturi, rămânând 190 de posturi. De asemenea, Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale se desfiinţează, cu preluarea activităţii de către minister. « În total din 885 de posturi iniţiale, la ora actuală au ramas din 684 existente, 314 posturi se reduc, 370 rămîn. Total posturi reduse 314, economie la buget – 70, 4 milioane lei. Reducerea structurii – unu din trei », a spus ministul Gabriel Sandu.

Un număr de 1220 posturi din cadrul unităţilor din subordinea Ministerului Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale vor fi desfiinţate, iar 10 din cele 31 de unităţi vor fi reduse, a anunţat ministrul Ilie Sârbu. De asemenea, ministrul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a anunţat că a operat deja o reducere de 136 de posturi, la nivelul aparatului de lucru al ministerul. “În ceea cepriveşte agenţiile care derulează fonduri europene - Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură nu se operează nici un fel de modificări, aici probabil va trebui să mai operăm angajări, o discuţie pe care o să o avem în Guvern în perioada următoare” a precizat ministrul Ilie Sârbu. De asemenea, Agenţia Domeniilor Statului şi Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare vor avea o reducere de 20% a numărului de personal, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare se desfiinţează şi va trece la AVAS, iar Societatea Naţională de Producţie Agricolă se va desfiinţa.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a arătat că din cele 11 agenţii aflate în prezent în subordinea Ministerului Mediului, vor rămâne 8, întrucât 3 institute, respectiv Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Grigore Antipa (INCDM Constanta) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" (INCDDD Tulcea) se vor comasa, rezultând Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului. De asemenea Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor şi Administraţia Naţională de Meteorologie se vor comasa rezultând Administraţia Naţională de Hidrologie şi Meteorologie. Totodată, Agenţia Naţională pentru Arii Protejate va deveni departament în Ministerul Mediului şi va funcţiona cu 15 persoane. „Înseamnă o reducere de 444 posturi”, a spus Ministrul Mediului.

În ceea ce priveşte instituţiile din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor, ministrul Teodor Paleologu a declarat că vor fi comasate:

Ø Centrul Cultural Sala Palatului şi ARTXEXIM

Ø Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene, Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii şi Institutul de Memorie Culturală

Ø Centrul de Pregătire Profesională în Cultură şi Centrul European de Cultură din Sinaia

Ø Institutul Naţional al Monumentelor Istorice şi Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice vor fi comasate şi vor forma Institutul Naţional al Patrimoniului

Ø Institutul Naţional pentru Memoria Exilului şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Ø Institutul Naţional de Cercetare în Domeniul Conservării şi Restaurării revine în subordinea Muzeului Naţional de Istorie

Ministrul Culturii Teodor Paleologu a precizat că astfel vor fi reduse aproximativ 200 de posturi.

Ministrul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Constantin Niţă, a anunţat că va opera o reducere totală de 260 de posturi şi o economie la buget de 3. 313.000 lei. Ministrul Constantin Niţă a precizat că are în vedere reduceri de 10 posturi în aparatul central al ministerului, 75 de posturi de la Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, 40 de posturi la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, 70 de posturi la Centrul Român pentru Promovarea Comerţului, 63 de posturi la OSIM şi două din Centrul de Formare pentru Management şi Comerţ. De asemenea, ministrul Niţă a menţionat că a fost creată o nouă instituţie, - Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi a Investiţiilor Străine - , prin comasarea Centrului Român pentru promovarea Comerţului, cu Agenţia Română de Investiţii Străine.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 12.08.2009

Briefing de presă susţinut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean şi preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean

Ioana Muntean:Şedinţa de Guvern nu s-a încheiat încă, însă a fost adoptată o Hotărâre de Guvern prin care se majorează amenzile aplicate pentru nerespectarea normelor de siguranţă a alimentelor. S-a pus accent pe creşterea amenzilor pentru punerea în vânzare a produselor expirate. Mai multe detalii despre acest act normativ ce a fost adoptat în Şedinţa de Guvern vă va da preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. D-le Marian Zlotea, vă rog.

Marian Zlotea: După cum ştiţi, anunţasem deja această propunere de hotărâre de guvern. Este o propunere care pune accent pe produsele expirate. În urma controalelor avute în ultima lună, aceste amenzi erau foarte mici motiv pentru care în această Şedinţă de Guvern s-a hotărât mărirea lor.
Suma care va fi de acum încolo este de 50.000 de lei pentru oricine îşi permite să mai vândă produse expirate.
Prin această măsură încercăm să reducem tot ce avem - dacă vorbim de toxiinfecţii alimentare, de problemele cu care ne-am confruntat în ultima perioadă, de zona de tabere şcolare şi tot ceea ce a existat până acum. Amenda era foarte mică. Vorbim de suma de 5.000 - 10.000, după caz, dacă se comasau sau dacă existau două probleme, infracţiuni, contravenţii.
În acelaşi timp, fiind o hotărâre veche, din anul 2005 nu se mai operase pe această Hotărâre de Guvern am încercat să venim şi să actualizăm şi celelalte amenzi, sancţiuni care erau trecute în această Hotărâre de Guvern. O mărire între 20 şi 50% şi pentru celelalte categorii din această Hotărâre de Guvern.
Credem că toţi operatorii economici vor înţelege începând de astăzi că cel mai important lucru este de a respecta şi de a garanta siguranţa tuturor.
În acelaşi timp, această Hotărâre de Guvern a fost aprobată şi de Consiliul Consultativ al Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare din care fac parte atât operatorii economici, patronate, sindicate şi tot ceea ce este şi de partea cealaltă a baricadei. Şi a fost aprobată pe data de 31 iulie cu vot majoritar. Toată lumea a fost pentru această Hotărâre de Guvern motiv pentru care astăzi a intrat în Guvern şi a fost adoptată.
Vă mulţumesc.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 12.08.2009

Briefing de presă susţinut de consilierul de stat, Cătălin Baba
Consilierul de stat, Cătălin Baba

Cătălin Baba: Vă voi prezenta pe scurt instituţiile care sunt în coordonarea primului-ministru, în subordinea directă a Guvernului României. Practic, sunt 21 de instituţii şi o voi citi pe fiecare dintre ele, precizând posturile care se reduc şi ce se întâmplă cu fiecare.
Agenţia Română pentru Investiţii Străine: se reduc 10 posturi, ea urmează să se desfiinţeze şi se integrează în Ministerul pentru IMM-uri.
Agenţia de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială: se reduc 10 posturi, se desfiinţează şi se integrează în Ministerul Economiei.
Oficiul Naţional de Prevenire a Spălării Banilor: după cum ştiţi această instituţie este prevăzută în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană şi este instituţie obligatorie deci ea nu poate fi desfiinţată; îşi păstrează numărul de posturi. În prezent, acest Oficiu are 104 posturi ocupate şi 26 vacante.
Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului: aici se vor reduce 88 de posturi, dintre care 68 ocupate şi 20 vacante.
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale: se vor reduce 8 posturi.
Inspectoratul de Stat în Construcţii: fără ca să fie prevăzut în mod explicit de către convenţiile europene, Uniunea Europeană cere României să existe o structură independentă care să verifice siguranţa construcţiilor din România. Aici se vor reduce 50 posturi
Agenţia pentru Strategii Guvernamentale se desfiinţează şi va deveni o Direcţie în cadrul Secretariatului General al Guvernului, în aparatul de lucru al primului-ministru. Aici se vor reduce 9 posturi.
Agenţia Naţională Anti-Doping: de asemenea, este o instituţie obligatorie, este cerută de Uniunea Europeană. Se vor reduce 17 posturi care sunt vacante.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va face o reducere de 920 posturi.
Agenţia Naţională pentru Romi rămâne în continuare în structura Guvernului şi se vor reduce 8 posturi.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei: ca şi celelalte Autorităţi naţionale de reglementare, sunt obligatorii şi rămân în coordonarea primului-ministru. Ele nu pot fi transferate la un alt minister. Se reduc 97 de posturi, 40 de posturi sunt ocupate şi 57 sunt vacante.
Autoritatea Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, aşa-numitul CNCAN, de asemenea este o instituţie obligatorie, care trebuie să rămână în coordonarea primului-ministru, este cerută de Uniunea Europeană, şi se vor reduce 34 de posturi.
Comisia Naţională de Prognoză: ea funcţionează în prezent în coordonarea premierului dar lucrează foarte strâns cu ministerul de Finanţe. Rămâne ca şi această structură independentă şi reduce 15 posturi, dintre care 6 sunt vacante.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va fuziona cu Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc într-o instituţie nouă - Institutul Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Şi se reduc 4 posturi.
Institutul Naţional de Statistică este obligatoriu. Uniunea Europeană cere României şi ţărilor membre să aibă structuri care să realizeze strângerea şi interpretarea datelor statistice. Aici nu se face nici o reducere de posturi. După cum ştiţi în anul viitor va avea loc un recensământ general al populaţiei şi un recensământ agricol.
Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat este obligatoriu . de asemenea nu se reduce nici o poziţie.
Oficiul Român pentru Adopţii este prevăzut de Convenţia de la Geneva, la care România este parte. Va rămâne în coordonarea primului-ministru şi 6 posturi vor fi reduse.
Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, de asemenea rămâne în coordonarea guvernului. Nu se reduce nici un post.
Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, ANRMAP-ul, se reduc 29 posturi. Ea este o instituţie care este prevăzută, de asemenea, de Uniunea Europeană.
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor se transferă la Ministerul Apărării Naţionale, unde se va forma o direcţie, şi se reduc 12 posturi.
Şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care va rămâne de asemenea în coordonarea directă a guvernului şi unde nu se reduc posturi.
Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor nu se vor reduce posturi.
Practic, din cele 21 de structuri menţionate se reduce un număr de 1.317 posturi care se desfiinţează. Practic din 21 de structuri se desfiinţează 5 şi rămân 16. Aşa cum v-am spus majoritatea acestora sunt obligatorii, fie sunt prevăzute de Uniunea Europeană, fie nu pot să fie transferate în altă parte. Economia care se face la buget este estimatăca fiind în jur de circa 6 milioane lei pe an.
Sigur, trebuie menţioant faptul că, de exemplu, Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară a mai făcut deja reduceri de personal. A avut 6.816 posturi în data de 1 august, plecând la 1 decembrie anul trecut cu 7.258 de posturi. De asemenea, economiile care se vor face vor fi mai mari decât cele 6 milioane pe care le-am menţionat anterior, luând în considerarea faptul că desfiinţarea unor astfel de instituţii va reduce inclusiv cheltuielile de funcţionare, şi aici mă refer la cheltuieli materiale şi cheltuieli cu bunurile şi serviciile. Din aceste 1.317 posturi, circa 1000 de posturi sunt ocupate în acest moment. Este important că şi posturile care sunt vacante sunt posturi care s-au vacantat după aprilie, deci după ce guvernul a făcut prima rectificare de buget, ceea ce înseamnă că ele sunt bugetate. Deci şi posturile vacante sunt bugetate, iar reducerea lor aduce o economie la bugetul de stat. Vă mulţumesc şi vă răspund la două întrebări


Redactor: Se face o centralizare, nu doar la nivelul premierului ci şi la nivelul întregului guvern?

Cătălin Baba: Sigur, dar fiecare ministru va propune...

Redactor: Dar ne interesează foarte mult o centralizare.

Cătălin Baba: După ce toţi miniştri vor veni să prezinte, vom face o sinteză şi aceea va fi afişată pe site-ul guvernului.

Redactor: Astăzi?

Cătălin Baba: Astăzi.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 12.08.2009

Briefing de presă susţinut de ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu

La Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în cadrul acţiunii de restructurare şi reorganizare, aparatul central al ministerului nu suferă modificări din punct de vedere al acestui criteriu. Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi din 67 de posturi, rămâne cu 41, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu este afectată de restructurare, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale din 1041 de posturi suferă o reducere de 20%, deci rămâne cu 803, Direcţiile de Muncă şi protecţie Socială Judeţene şi a municipiului Bucureşti din 740 de posturi rămân cu 573 datorită faptului că o mare parte din atribuţiile acestor Direcţii de Muncă au trecut în zona celorlalte autorităţi. Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Handicap din 135 de posturi va suferi o reducere de 20% şi rămâne cu 86 de posturi. Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, Centrul Pilot de Asistenţă şi Protecţia Victimelor Violenţei în Familie, Centrul de Informare şi Consultanţă pentru Familie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului se comasează într-o singură agenţie, care se va numi Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului, cu un total de 82 de posturi, după ce au fost reduse cu 20%.
Inspecţia Muncii se comasează cu Inspecţia Socială, fiind două instituţii de control. Această comasare va duce la formarea unei instituţii care în total va avea cu 20% mai puţine posturi din cele iniţiale, adică din 4105 posturi la Inspecţia Muncii şi de 290 de posturi la Inspecţia Socială. Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Protecţia Muncii, Alexandru Darabont şi Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale se comasează, formând un nou Institut Naţional de Cercetare Dezvoltare, care va avea 152 de posturi, suferind o reducere totală de 10%. Casa Naţională de Pensii nu este afectată de această restructurare. În total, din cele 14 structuri ale Ministerului Muncii, 10 se comasează, una se desfiinţează, rămânând cele pe care vi le-am citat. Vorbim, din păcate, despre o reducere de 1116 posturi. În zilele următoare voi discuta cu reprezentanţii funcţionarilor publici şi ai personalului contractual din Ministerul Muncii, criteriile cele mai bune din punct de vedere social pentru a putea să trecem peste acest moment, peste disponibilizări, cu cât mai puţine costuri sociale.
Redactor: Care sunt economiile care se fac ?
Marian Sârbu: Circa 30 de milioane de lei.
Redactor: (...)
Marian Sârbu: În acest moment, posturile care erau iniţiale în aceste instituţii, cu excepţia Casei de Pensii, erau de 10.746, ocupate doar 9.461, este vorba despre 1000 şi ceva de posturi, dar reducerea nu este făcută din rândul posturilor vacante, ci din posturile ocupate. Vorbim de reducerile de 10% - 20%, despre care v-am vorbit, sunt făcute din posturile ocupate, nicidecum din cele vacante.
Redactor: Dacă tot vorbim de reduceri de cheltuieli de personal, cum explicaţi faptul că a fost înfiinţa un nou post la Ministerul Muncii ?
Marian Sârbu: Încă nu am decis lucrul acesta. Legile subsegvente care vor reorganiza instituţiile restructurate sunt însă în lucru.
Redactor: Luaţi în calcul pentru reducerea salariaţilor şi pensionarea forţată ? S-a discutat cu sindicatele această variantă sau în Guvern ?
Marian Sârbu: Este un subiect care va fi pe agenda noastră de lucru. În principiu, poate unul dintre criteriile care vor fi avute în vedere la disponibilizare va fi acela al persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare.
Redactor: Pe legea salarizării unice, ce aţi discutat până acum ?
Marian Sârbu: Proiectul legii salarizării unice se apropie de final. Şi în discuţiile cu FMI şi în cele cu Banca Mondială au fost acceptate criteriile stabilite iniţial în Guvern. Salariul minim rămâne o bază de calcul pentru celelalte criterii. Eu cred că nu vom avea probleme cu adoptarea în termen a acestei legi.
Redactor: (...)
Marian Sârbu: Este un criteriu care a fost deja stabilit în Guvern şi a fost aprobat de toţi partenerii sociali.
Redactor: Luaţi în calcul un act normativ referitor la acest concediu de 10 zile.
Marian Sârbu: Probabil că vom discuta astăzi modalitatea în care vom atinge ţintele de economie la buget şi existenţa unui cadru juridic.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 12.08.2009

Briefing de presă susţinut de ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu

Vă prezint câteva elemente în legătură cu procesul de analiză şi restructurare la nivelul Ministerului Afacerilor Externe. Vreau să vă informez de faptul că Agenţia Naţională de Control a Exporturilor se va reorganiza ca Oficiu în cadrul MAE, număr de posturi la înfiinţare - 45, din care se vor reduce 25, număr de posturi rămase - 20, Redacţia Publicaţiilor pentru Străinătate, număr de posturi la înfiinţare - 60, număr de posturi reduse 18, vor rămâne 43, se va reorganiza ca şi direcţie în cadrul MAE.
Institul Diplomatic Român , în prezent, funcţionează cu 60 de posturi, se vor reduce 24, vor rămâne 36 de posturi, o reducere de 40%, este vorba de o reorganizare prin reducere.
Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni , număr de posturi la înfiinţare - 89 de posturi, au fost reduse 19 , deci vor rămâne un număr de 70 de posturi, deci este o reorganizare a acestui centru.
Institutul Diplomatic Român şi Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni vor funcţiona în continuare de o natură independentă, Agenţia Naţională de Control a Exporturilor şi Redacţia Publicatiilor pentru Străinătate vor intra în componenţa MAE.
În total se vor reduce 86 de posturi, în ceea ce priveşte structurile şi instituţiile aflate în raporturi cu MAE.
Vreau să fac o precizare. În acest moment, în ceea ce priveşte posturile diplomatice din exterior, în primul rând avem în vedere posturile care nu se mai justifică sub aspectul activităţii diplomatice şi, totodată, necesitatea de a se redistribui o serie de posturi către zona Asiei Centrale şi Orientului Mijlociu.
Totodată există oficii diplomatice româneşti care pot funcţiona în acest moment şi cu un număr redus de personal diplomatic, consular şi auxiliar, pentru o perioadă de timp îşi vor reorganiza activitatea cu un personal redus numeric, dar posturile vor rămâne în schemă, vor rămâne în vigoare fără a fi ocupate, inclusiv finanţate.
Mulţumesc.

Reporter: Care va fi suma economisită?
Cristian Diaconescu: Sunt domenii faţă de care economia va fi în jur de 300.000 EUR , aproximativ.
Reporter: Se vor face disponibilizări şi din cadrul ministerului?
Cristian Diaconescu: Nu, nu se pune problema unor disponibilizări în cadrul ministerului, şi aşa avem nevoie de angajare de personal în cadrul ministerului, în special pe zona consulară.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 12.08.2009

Briefing de presă susţinut de ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu: Vă rog să-mi permiteţi să spun câteva lucruri despre ce se intâmplă cu agenţiile care se află în subordinea Ministerului Educaţiei şi Învăţământului, este vorba de câteva comasări, în primul rând Agenţia de Credite pentru Studenţi şi Centrul de Burse pentru Studenţi se vor comasa într-o singură structură care se va numi Agenţia de Credite şi Burse petru Studenţi.
În al doilea rând, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare se restructurează şi intră în structura Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. Suntem institutul expertiză şi considerăm că este o formulă mai potrivită pentru performanţa pe care trebuie să o dea structurile ministerulului în ceea ce priveşte reforma curiculară. În acelaşi timp, două centre care vizau formarea continuă a dascălilor, Centrul de la Mediaş care era destinat formării profesionale a profesorilor de limba germană şi Centrul de Formare a Personalului din învăţământul preuniversitar din Bucureşti se unesc într-o singură structură. Aceste comasări despre care am vorbit presupun o reducere de 401 posturi şi o economie anuală de 12 milioane pe an. Suntem în discuţie, în legătură cu cluburile studenţeşti, să treacă spre universităţi. În marile universităţi din lume acest lucru se practică, fiecare universitate are o bază sportivă şi considerăm că în felul acesta cluburile sportive ar beneficia şi de ceea ce au universităţile şi ar putea să dea mai multă performanţă decât dau acum. Probabil, într-o discuţie cu Ministerul Tineretului vom încerca să propunem acelaşi lucru şi pentru casele de cultură ale studenţilor. Acolo unde nu vorbim decât despre un club sportiv al studenţilor şi o casă de cultură a studenţilor şi mai multe universităţi, o să le propunem un consorţiu - să le gestioneze în consorţiu.
Vă mulţumesc foarte mult.

Reporter: În legătură cu Spiru Haret, ce aţi propus astăzi în Guvern?

Ecaterina Andronescu: Am propus o ordonanţă şi o hotărâre de guvern astfel încât să ducem la îndeplinire măsurile cu care am venit în faţa Guvernului în ultima şedinţă de Guvern.

Reporter: Aţi mai făcut unele modificări?

Ecaterina Andronescu: Deocamdată nu am discutat în şedinţa de guvern, o să vă informez la sfârşitul şedinţei.

Reporter: Aveţi vreun termen sau nu aţi stabilit un termen când trebuie să treacă acest act normativ?

Ecaterina Andronescu: Nu, am venit cu actul normativ astăzi. Sper ca astăzi, poate să fie cel mult în prima citire, dar astăzi sau săptămâna viitoare el trebuie să treacă şi stabileşte printr-un cadru normativ de puterea unei ordonanţe - lucrurile pe care le-am scris în raportul pe care vi l-am prezentat.

Reporter: Cum comentaţi faptul că cei de la Spiru Haret au spus că vor face în continuare admiteri, în ciuda propunerilor pe care le-aţi făcut?

Ecaterina Andronescu: Nu vreau să comentez, pentru că eu nu le cer decât un singur lucru şi anume acela să respecte legea. În acelaşi timp, i-am avertizat prin toate mijloacele posibile pe cei care doresc să intre în studenţie să analizeze cu discernământ toate structurile autorizate şi acreditate, deci cele care funcţionează legal, în aşa fel încât, atunci când vor termina studiile să nu aibă surprize. Mulţumesc foarte mult.

Reporter: Câte posturi sunt vacante din cele pe care le reduceţi?

Ecaterina Andronescu: Nu sunt posturi vacante. Posturile vacante, aşa cum ştiţi, au fost blocate la începutul anului printr-o ordonanţă.

Reporter: Ce se întâmplă cu legile Educaţiei?......

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 12.08.2009

Briefing de presă susţinut de ministrul Sănătăţii, Ion Bazac

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac

Ministerul Sănătăţii are în subordine 17 instituţii. După restructurare, rămân 10. Sunt 2 agenţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi celebra Agenţie Naţională de Transplant, care nu se pot desfiinţa, pentru că ambele sunt constituite pe baza a două directive europene.
Dar la Agenţia Naţională a Medicamentului reducem 151 de posturi, care erau vacante. La Agenţia Naţională de Transplant sunt 12 posturi, nu vom reduce niciunul.
În restul structurilor: Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar, instituţia care se ocupa cu organizarea rezidenţiatului şi cu pregătirea postuniversitară se comasează cu Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi de Management Sanitar şi devine Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar. Dina ceastă comasare vom reduce 37 de posturi. Există aceste posturi, sunt bugetate, există oameni pe ele.
Din cele 6 institute de sănătate publică, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti,
Institutul de Sănătate Publică Cluj, Institutul de Sănătate Publică Iaşi, Institutul de Sănătate Publică Timişoara, Centrul de Sănătate Publică Sibiu şi Centrul de Sănătate Publică Târgu-Mureş se constituie Institutul Naţional de Sănătate Publică. De fapt era o instituţie care trebuia să apară în urmă cu câţiva ani în baza unei directive europene. Se comasează, se reduc 50 de posturi, rămân 532 de posturi, se reduc 50 de posturi pe care există oameni.
Societăţile din subordinea Ministerului Sănătăţii: Societatea Comercială Sanevit, Compania Naţională Unifarm, Societatea Antibiotice Iaşi şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie Ion Cantacuzino-linia de producţie de vaccinuri se comasează în Compania Farmaceutică Română. Lucrul acesta nu se întâmplă imediat, este o procedură de durată, având în vedere că Societatea Antibiotice Iaşi este o companie cotată la Bursa de Valori şi atunci pentru realizarea acestei comasări trebuie respectate regulamentele bursiere.
Există instituţii la care facem reduceri de personal: Oficiul Tehnic pentru Dispozitive Medicale – se reduc 49 de posturi, Oficiul Central de Stocare pentru Situaţii Speciale - se reduc 114 posturi, iar din structura celor 42 de direcţii de sănătate publică judeţene reducem 304 posturi.
Deci, în total, Ministerul Sănătăţii va reduce 323 de posturi de la nivelul aparatului central al ministerului, unde reducem 29 de posturi, şi din structurile subordonate prin comasare şi 304 posturi de la direcţiile de sănătate judeţene. Economia la buget este de 6,7 milioane de lei.

Reporter:/../
Ion Bazac: În total sunt 627 de posturi reduse din 2233.
Reporter:/../
Ion Bazac: 8 cu 4, sunt 80 de posturi.
Reporter: Ne puteţi spune care vor fi criteriile după care oamenii vor pleca în şomaj?
Ion Bazac: Din structurile care se comasează în principal se va reduce personalul TESA. Sunt 6 institute de sănătate publică, evident nu vom reduce personal medical, asta vreau să fie foarte bine înţeles. Vom reduce în special personalul TESA, iar din cele 2 structuri de perfecţionare, Şcoala de Sănătate Publică şi Centrul de Perfecţionare în Domeniul Sanitar, vom face la fel, reducerea personalului TESA. Personalul medical, atât asistenţii medicali, cât şi medicii, nu ,mai discut de medici, evident nu intră la acest proces de reducere.
Reporter: /…/
Ion Bazac: Evident că eu nu-mi iau concediu fără plată, dar dacă Guvernul va decide că trebuie să intrăm în concediu fără plată, voi veni la minister, evident.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 12.08.2009

(sursa: http://www.guv.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.