COMUNICAT DE PRESĂ
(27 noiembrie 2009)
REF: Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu
Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut vineri, 27 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă. Vă prezentăm, integral, textul declaraţiei:
„Bună ziua!
Nu sunt probleme de campanie, sunt probleme de instituţii.
Aş vrea să fac o primă observaţie: astăzi, Tribunalul Bucureşti a suspendat decretul de numire ca interimar la Interne şi vice prim-ministru a domnului Vasile Blaga. Este o suspendare care survine după expirarea celor 45 de zile de interimat. Şi din punctul meu de vedere, este o abordare cel puţin interesantă a instanţei, având în vedere că acelaşi decret a fost atacat la Curtea Constituţională printr-o cerere de conflict de interese între Preşedinţie şi Parlament. Iar Curtea Constituţională a dat dreptate Preşedinţiei. Adică nu a considerat că este un conflict şi că decretul îndeplineşte condiţiile constituţionale. Dacă obiectivul a fost să nu avem ministru de Interne în perioada alegerilor, acesta a fost din păcate atins. Nici măcar un ministru interimar, după ce se refuză orice flexibilizare a majorităţii parlamentare pentru punerea în funcţiune a unui guvern. Asta este vestea rea.
Vestea bună este că preşedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso, a anunţat astăzi propunerea ca domnul Dacian Cioloş să îndeplinească funcţia de comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Cred că este un lucru extrem de important pentru România, având în vedere că politica agricolă comună este unul din pilonii Uniunii Europene. De asemenea, portofoliul este extrem de important şi prin prisma bugetului alocat pentru agricultură şi dezvoltare rurală, pe de o parte, dar mai ales prin prisma numărului mare de oameni care sunt implicaţi în activităţile legate de agricultură şi industrie alimentară. Unul din semnalele pe care România le primeşte prin desemnarea domnului Cioloş în calitate de comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală este şi un semnal de încredere, un semnal de care România avea nevoie, pentru a-şi confirma locul în interiorul Uniunii Europene. În acelaşi timp, desemnarea pe care preşedintele Jose Manuel Barroso a făcut-o poate fi şi un alt semnal, un semnal care vizează nevoia adaptării politicii agricole comune la noile realităţi de după intrarea ultimelor 12 state în Uniunea Europeană. Este clar că politica agricolă comună trebuie revăzută şi adaptată acestor noi realităţi. Cele 12 state membre care au intrat în ultimii ani în Uniunea Europeană reprezintă o motivaţie de revizuire a politicii agricole comune.
Aş vrea să mai fac o precizare: pentru noi a fost foarte important, ca succes diplomatic, dacă vreţi, obţinerea acestui portofoliu şi el demonstrează capacitatea noastră de a atinge obiective importante în interiorul Uniunii Europene. Dar, dincolo de orice speculaţie, vreau să precizez că domnul Cioloş nu este un comisar al României, este comisar al Uniunii Europene şi nimeni nu este îndreptăţit să gândească o favorizare a României de către comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Acesta este statutul pe care îl au comisarii europeni, iar România trebuie să respecte acest statut al comisarilor. Aş vrea să mai fac precizarea că domnul Cioloş a întrunit susţinerea tuturor formaţiunilor politice importante. Nu a fost susţinut numai de Preşedinţie şi Guvern, dar şi celelalte partide, partidele parlamentare au fost pentru această nominalizare. Cred că am obţinut un succes diplomatic, care este important pentru noi. Procesul de desemnare, însă, este destul de lung, audierile comisarilor vor începe în luna ianuarie. Până atunci, domnul Cioloş trebuie să se pregătească pentru aceste audieri. Eu l-aş invita să vă spună câteva cuvinte, ca să ştiţi comisarul desemnat. Dacă nu vă pot prezenta un prim-ministru, măcar un comisar vă pot prezenta. Vă rog!
Dacian Cioloş: Mulţumesc, domnule Preşedinte. Vreau, în primul rând, să mulţumesc tuturor celor care au crezut şi au susţinut această candidatură. Cred că este o dovadă în plus că şi un candidat din România poate să primească încrederea pentru a-şi asuma un domeniu, un portofoliu important la nivel european. Personal, vreau să vă spun că eu însumi mă simt un rezultat al şansei pe care a avut-o România de a adera la Uniunea Europeană. Cariera mea profesională s-a desfăşurat, practic, în aceşti ultimi 20 de ani de când România se pregăteşte pentru a se apropia de Uniunea Europeană şi mă bucur că am şansa, că mi se oferă şansa să pot să îmi aduc contribuţia profesională, intelectuală la această construcţie europeană la care România a aderat. Sper să pot să dovedesc că voi fi în măsură să îmi asum acest important portofoliu şi că împreună cu toate statele membre din Uniunea Europeană, împreună cu Parlamentul European, care capătă, prin Tratatul de la Lisabona, un rol foarte important, inclusiv în privinţa politicii agricole comune, deci împreună să putem să contribuim la o evoluţie, la o adaptare a politicii agricole comune, pentru ca această politică comunitară să rămână în continuare unul din pilonii de bază ai construcţiei europene. Vă mulţumesc.
Preşedintele României, Traian Băsescu: Domnule Cioloş, felicitări. Vă mulţumesc mult. Declaraţii cu privire la incidente de campanie, la sediul de campanie. Ştiu că aveţi nevoie de aşa ceva, dar la sediul de campanie, ca să nu amestecăm /.../
Întrebare: Ce se întâmplă acum ? Veţi nominaliza un alt ministru de interne ?
Preşedintele României, Traian Băsescu: Oameni buni, nu mai avem articole în Constituţie pentru ce se întâmplă în România în momentul de faţă. Avem un Parlament care refuză să dea un vot pozitiv, negativ, unui guvern care şi-a depus programul şi are un prim ministru desemnat şi o listă de miniştri. S-au epuizat toate variantele din Constituţie. Va trebui să mă sfătuiesc cu Curtea Constituţională, să vedem ce soluţii găsim. Acest blocaj al instituţiilor nu a fost prevăzut de Constituţie. Iar dacă mi-aţi pus această întrebare, nu pot decât să fac un apel public la Parlament, să realizeze în ce dificultate majoră sunt puse instituţiile din România. Avem un guvern pentru care au expirat cele 45 de zile în care puteau să funcţioneze miniştrii interimari, au expirat şi zilele în care putea să funcţioneze guvernul după votul de neîncredere primit în Parlament. Nu avem articole în Constituţie pentru ce se întâmplă în momentul de faţă. Şi nu îmi rămâne decât să fac un apel public la Parlament să se adune măcar pentru o zi şi să spună "da" sau "nu" acestui guvern, să vedem ce altă soluţie putem găsi. Vă mulţumesc.”
Departamentul de Comunicare Publică
27 Noiembrie 2009
(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=9603&_PRID=)
Eu cred că de vină este domnul Nica, că nu s-a lăsat, obedient, demis şi s-a vrut revocat.
DECRET Nr. 1357 din 1 octombrie 2009
pentru revocarea din functie a unui membru al Guvernului
ACT EMIS DE: PRESEDINTELE ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 647 din 1 octombrie 2009
In temeiul art. 85 alin. (2), art. 100 alin. (1) şi art. 106 din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 5 şi 7 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare,
având în vedere propunerea primului-ministru,
Preşedintele României decretează:
Articol unic. - Se revocă din funcţie domnul Dan Nica, viceprim-ministru, ministrul administraţiei şi internelor.
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
TRAIAN BĂSESCU
Presedintele Romaniei
Decretul 1358 din 1 octombrie 2009
pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar
Publicat in Monitorul Oficial 647 din 1 octombrie 2009 (M. Of. 647/2009)
In temeiul prevederilor art. 94 lit. c), art. 100 alin. (1), art. 106 si art. 107 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, precum si ale art. 9 alin. (2) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare,
ca urmare a demiterii din functia de viceprim-ministru, ministru al administratiei si internelor, a domnului Dan Nica si avand in vedere propunerea primului-ministru,
Presedintele Romaniei d e c r e t e a z a:
Articol unic. - Se desemneaza domnul Vasile Blaga, ministrul dezvoltarii regionale si locuintei, sa indeplineasca interimar functia de viceprim-ministru, ministru al administratiei si internelor.
PRESEDINTELE ROMANIEI
TRAIAN BASESCU
Bucuresti, 1 octombrie 2009.
Nr. 1.358.
Am spus deseori că oamenii nepregătiţi confundă impozitul minimal cu cel forfetar, asumarea răspunderii cu angajarea răspunderii, starea de urgenţă cu situaţia de urgenţă... iată, şi demisia cu revocarea. Dar cel mai grav este că... NU LE PASĂ! AU IMPRESIA CĂ SUNT LUCRURI MĂRUNTE, chiar dacă sunt născute din propria lor incompetenţă.
2 comments:
Deci este doar o neconcordanta de exprimare?
Neconcordanţa nu este o simplă neconcordanţă, implică alte înţelesuri juridice. În orice caz, este o greşeală evidentă în curtea preşedintelui şi... ce spune preşedintele?
Curtea Constituţională a dat dreptate Preşedinţiei.
Vedeţi cum se pune problema? Curtea Constituţională nu se exprimă asupra ce spune concret decretul, se exprimă asupra respectării Constituţiei prin acel decret. Preşedintele nu spune că cei de la CCR au apreciat constituţionalitatea decretul, spune că AU DAT DREPTATE. Din vorbele preşedintelui se înţelege că Tribunalul a contrazis Curtea Constituţională, deşi, în mod evident, cele două decizii sunt relative la lucruri diferite, care nu au nici o legătură între ele în afara faptului că sunt ascunse în acelaşi decret.
Şi ce mai spune preşedintele. Că tribunalul ajută pe cei de la Grifco să lase România fără ministru de interne, adică o acuzaţie subţire că cei de la tribunal sunt "vânduţi" mogulilor.
Sesizaţi... "ei" nu se "flexibilizează" ca să facă jocul preşedintelui... :D
Se face apoi trecerea de contrabalans al realităţii la Dacian Cioloş, e rău, dar îl avem pe Dacian Cioloş la agricultură. Aceiaşi trecere se face şi cu agricultorii, ba mai mult preşedintele sugerează că el se află în spatele numirii domnului Cioloş. Aceiaşi trecere o mai fac şi la Realitatea TV (probabil şi alte televiziuni) încă doi invitaţi din partea PD-L. Ba domnul Prigoană parcă era în gagul cu castravetele.
România nu are decât un avantaj în numirea lui Dacian Cioloş, anume că atunci când îşi va termina mandatul va putea veni în România cu idei occidentale despre agricultură şi specialist în probleme agricole, rezolvând, poate, agricultura românească. El, în acel post, nu are cum să ţină partea României... Dar preşedintele aşa lasă să se înţeleagă, că de acum agricultura României va deveni o binecuvântare. Altfel nu-mi explic cum acei agricultori, deşi nu au primit până la urmă nimic din ce au cerut, au devenit brusc susţinători prezidenţiali şi mieluşei.
Post a Comment