14 November 2009

Cuvinte şi cu vintre...


Îl priveam pe candidatul Cernea...
Este evident că media nu ajută pe cei mici să ajungă mari, dar ajută pe cei mari să ajungă mici. Păcat, domnul Cernea poate nu este soluţia ideală, dar parcă este mai bun decât...






REALITATEA.NET - Crin Antonescu vs Traian Băsescu în prima confruntare directă

Crin Antonescu: Un preşedinte care voi fi deasupra intereselor partizane cu un prim-ministru independent voi face acest lucru constrângând partidele să înţeleagă că politicul trebuie să rămână la nivelul miniştrilor şi secretarilor de stat. Susţin Legea funcţionarului public aşa cum a fost ea adoptată în 2005. Mai jos de ministru şi secretar de stat nu trebuie să mai acţioneze criteriul politic.

Traian Băsescu: Aş aduce aminte să am criticat public atunci când guvernul a emis OUG care permite politizarea aparatului de stat. Legea educaţiei prevede ca directorii de şcoli să nu mai fie membri de partid. PNL a atacat la CCR legea exact pe articolul care prevede ca directorul unei şcoli să nu mai fie membru de partid.

Crin Antonescu: Am atacat legea pentru că am considerat că se aduce atingere la drepturile omului.

Traian Băsescu: Aceste incompatibilităţi sunt stabilite prin lege şi pentru alte categorii. Politicienii se bucură de o largă gamă de incompatibilităţi.

Traian Băsescu: Trebuie să venim la un vot uninominal curat, într-un tur sau două. 300 de politicieni de bună calitate pot fi găsiţi în România.

Crin Antonescu: Am venit cu un proiect de lege care să reducă numărul parlamentarilor. Calitatea vieţii politice nu ţine de numărul de parlamentari. Sunt de acord că legea electorală trebuie modificată.

Crin Antonescu: Cred că putem discuta foarte mult pe această temă, în primul rând trebuie să înţelegem sistemul. Pactul naţional pentru educaţie este unul bun, dar nu a fost respectat de preşedinte şi de Guvernul Boc. Trebuie să rediscutăm modul de salarizare, nu mai trebuie să fie plătiţi la plata cu ora. Respectul faţă de educaţie este esenţial, dar nu trebuie să reducem educaţia la şcoală. Din atitudinea preşedintelui trebuie să înţeleagă oamenii că primul model este învăţătura.

Traian Băsescu: Eu am căutat să fiu un modul şi m-am dus în fiecare zi la serviciu. Şi am încercat să respectul votul cetăţenilor fără să abandonez ţelurile pe care mi le-am propus la începutul mandatului. Una din priorităţi a fost educaţia. Cred că educaţia trebuie să se axeze pe câteva coordonate: prima trecerea de la o educaţie bazată pe memorie la una care să dea copiilor competenţe. În funcţia de stadiulo de pregătire se fixează două niveluri: unul cel de bază apoi cel avansat care trebuie să se dobândească la finalul liceului. Printre competenţele pe care un elev trebuie să le dobândească sunt opt printre care competenţa în limba română, competenţa de a învăţa. Regret aplicarea legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%.

Crin Antonescu: Dezamăgirea nu e niciodată o scuză pentru lipsa de acţiune.

Traian Băsescu: Demagogia că ne pleacă tinerii şi oamenii valoroşi trebuie să o ducem în planul realităţii. Eforturile făcute de România în ultimii trei ani au fost făcute pentru libera circulaţie a forţei de muncă. Orice om valoros poate privi pe piaţa forţei de muncă, să spună sunt competent şi atunci poate lucra în Germania, Marea Britanie sau România. Cred că e timpul să ieşim din povestea "ne pleacă tinerii". Alaltăieri am fost la Oracle unde 1400 de tineri produc softuri vândute în întreaga lume. Soluţia este să ne batem pentru ca tinerii noştri să poată opta pentru a munci aici sau în Olanda, Germania sau altă ţară. Cu certitudine mulţi se vor întoarce în România, un exemplu este sistemul bancar. Bătălia noastră trebuie să fie pentru a li se permite să lucreze unde doresc. Mă tem că e mult mai cinstit cel care face o alianţă transparentă decât cel care stă doi ani sub papucul lui Hrebenciuc.

Crin Antonescu: Eu nu am făcut parte din această alianţă. Aţi lipsit tare mult ca preşedinte vreo cinci ani.

Traian Băsescu: Pot să accept că am lipsit din anturajul celor care vă susţin, dar nu am lipsit românilor. Ştiu şi Dan Voiculescu şi Ion Iliescu mi-au simţit lipsa.

Crin Antonescu: Cu domnul Geoană, Iliescu şi Vanghelie nu am făcut eu alianţă.

Traian Băsescu: Eu am avut curaj să condamn crimele comunismului pe când dumneavoastră râdeaţi cu domnul Iliescu. Nu am făcut parte din FSN.

Crin Antonescu: Cota unică va fi redusă în timpul mandatului meu. Nu voi încerca niciodată să impun ceva executivului. Eu nu candidez ca să fiu preşedinte şi să fie impuşi anumiţi oameni. totul se poate discuta. Eu am această viziune şi voi susţine ca această măsură să se fie transpusă în realitate.

Traian Băsescu: Nu pot să vorbesc în acest moment despre o relaxare fiscală. Cota unică poate fi redusă la 16 la 14 la sută. Eu am vorbit despre reducerea populaţiei care să trăiască din producţia agricolă. În mediul rural se face producţie agricolă, acolo trebuie să ajutăm ca oamenii să îşi înfiinţeze linii de procesare a producţiei agricole. Pentru asta utilizăm bani europeni. Până când stimulăm apariţia de IMM-uri în mediul rural, micul fermier va rămâne sărac şi nu se vor strânge bani la bugetul local.

Ce carte şi ce film aţi citit ultima dată sau văzut ultima dată şi v-au plăcut?

Traian Băsescu: Levantul de Cărtărescu. Ultimul film văzut a fost un documentar.

Crin Antonescu: Ultima carte este legată de creşterea şi decăderea Imperiului Britanic. Ultimul film văzut a fost Parfum de femeie. Aţi promovat femeia obiect, femeia cu succes facil, aţi invitat o ziaristă pe masă în loc de un ziarist, dar nu aţi promovat modelul femeii care creşte copii şi ţine casa şi modelul femeii de succes care ajunge sus nu prin succes uşor.

Traian Băsescu: Greşiţi în abordarea dumneavoastră. Un bărbat care are trei femei în casă respectă femeia. Pentru mine femeia este mai importantă decât dumneavoastră. Nu aveţi în societate valoarea unei femei.

Crin Antonescu: Femeile din România nu sunt ,,păsărici'' şi nici ,,ţigănci împuţite''. Adriana Săftoiu şi Renate Weber nu au fost promovate de dumneavoastră.

Traian Băsescu: Eu am un respect imens pentru femei. Soţia mea este prima doamnă şi a fost foarte mult promovată.

Crin Antonescu: Cum vă simţiţi când peste două treimi vă consideră mai rău decât Ceauşescu?

Traian Băsescu: Sunt un politician care a predat dosarele la CNSAS, care a avut curajul să vină în faţa parlamentului şi să le spună că trebuie să se reformeze, sunt un politician care a avut curaj să spună că avem nevoie de militari americani la frontiera de est a României, sunt un politician care a spus că Marea Neagră este un obiectiv strategic, sunt cel care a spus că trupele româneşti trebuie să rămână în Afganistan. Sunt un politician care a reuşit să convingă că Summitul NATO poate avea loc la Bucureşti. Sunt politicianul care a susţinut proiectul Nabucco, sunt politicianul care a lăsat ţara un pic mai mare cu circa 9.000 de kilometri pătraţi. Cred că sunt un politician care ar ce să spună românilor la sfârşit de mandat. Nu ştiu dacă veţi avea ocazia să faceţi raportul onestităţii faţă de naţiune. Vă invită să privim la televiziuni şi să vedem o atmosferă creată prin cuvintele: "Preşedintele face scandal". În decembrie 1989 tot aşa se spunea că nişte oameni fac scandal. Priviţi la televiziunile lui Vântu şi Voiculescu şi veţi vedea că se spune că preşedintele face scandal.

Traian Băsescu: Domnule Antonescu, pentru că aveţi de la mine o bilă albă perntru participarea la dezbatere ţinând cont că preşedintele are un program mai încărcat decât al unui candidat şi nu am să vă pun nicio întrebare.

Crin Antonescu: Aţi spus că veţi pleca pe mare dacă veţi pierde. Cu ce veţi pleca că nu mai este flotă?

Băsescu: Nu există niciun document semnat de mine prin care se aproba vânzarea flotei. Brevetul meu este valabil oriunde în lume.

Crin Antonescu: Nu aţi câştigat nicio bătălie din cele pe care le-aţi dus în mandatul dumneavoastră. Unele dintre tezele dumneavoastră au fost bune. Dacă vreţi ca în România instituţia prezidenţială să nu se privatizeze sub preşedenţialului Mircea Geoană, aveţi grijă pe cine votaţi.

(sursa: http://www.realitatea.net/crin-antonescu-vs-traian-basescu-in-prima-confruntare-directa_664547.html)

5 comments:

nimrod said...

Iarasi Vantu si Voiculescu... Asta e! Se spune ca teoria conspiratiei are un succes nebun la Lumpenproletariat! Ce jenant...

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Pe lângă faptul că politica a inventat personaje bau-bau cărora le-a făcut o aură de indestructibili în timp, cum ar fi Ion Iliescu sau Viorel Hrebenciuic, mai nou "mogulii de presă", personaje care necesită coalizarea "forţelor democratice" şi alte astfel de discursuri de tip teatru de copii, ceea ce mă deranjează pe mine la politicianul care ţine discurs este dimensiunea lui "Noi am făcut, Noi facem, Noi vom face!". Uneori am impresia că numai liderul, săracul, este singurul care munceşte în ţara asta, duce greul PIB-ului şi, fără munca lui dăruită, ne-am duce cu adevărat pe copcă sub gheţuri şi am muri în chinuri groaznice înecându-ne cu hipotermie.

ion adrian said...

Epilogul intalnirii Basescu-Antonescu
Se va discuta in continuare de intalnirea Basescu- Antonescu.
Cea mai scurta, dar cred ca plina de continut concluzie se degaja din secventa finala:
Dl Presedinte Basescu s-a putut duce deschis, fatis, barbateste, sa dea mana cu Crin si cu insotitorii acestora in timp ce Crin dupa unele jigniri grosolane spuse, nu a mai putut face acelasi lucru.

nimrod said...

Biblio,

Intr-o oarecare masura nu e rau sa gandim despre noi insine ca suntem cei mai destepti si cei mai frumosi. Asta ne capaciteaza. Totul e sa ne pastram simtul masurii. Altfel putem deveni fie niste caraghiosi fie niste pericole sociale. Aveti, deci, dreptate.

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Adevărul este că de câte ori constat că înţeleg ceva (orice ar fi acel ceva) mai bine decât un lider politic, mă sperii îngrozitor. Dacă mie, un neica nimeni în ţara asta, fără a fi cine ştie ce înţelepciune şi fără a avea cine ştie ce şcoală, îmi este evident că un lider politic greşeşte, nu pot să nu mă gândesc la miile de situaţii în care nu-mi pot da seama că există greşeli sau nu am cum să află despre aceste greşeli.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.