Domnul Cristian Boureanu a fost unul dintre tinerii politicieni care mă făceau să cred că viitorul României nu poate fi aşa de negru. În ultimii ani domnul Boureanu a suferit o transformare uriaşă, din tânărul plăcut şi agreabil alături de care era o plăcere să petreci câteva ore, s-a transformat într-un complex de agresiv vulcanic ce juisează venin peste cei aflaţi alături de domnia sa. Domnul Boureanu îmi pare astăzi un baron politic care calcă în picioare corola de minuni a lumii. Omul politic ar trebui să fie, înainte de toate, umil. Umilinţa se naşte (sau ar trebui să se nască) din faptul că poziţia omului politic, exercitarea puterii, este exclusiv oferită de susţinerea publică, nimeni nu-şi poate exercita puterea dată de popor în nume propriu. În consecinţă, dacă poetul Mircea Dinescu sau ziaristul Mircea Dinescu sau realizatorul de emisiuni Mircea Dinescu ori simplu cetăţean Mircea Dinescu poate critica cât doreşte un politician în calitatea sa de om politic, chiar dacă ceea ce spune este sau nu este în conformitate cu realitatea obiectivă, un om politic nu are nici cel mai mic drept să fie agresiv cu un cetăţean din poziţia dumnealui de om politic. Domnul Boureanu a întrecut de prea multe ori limitele bunului simţ, în dese rânduri şi împotriva unor doamne. Dacă domnia sa foloseşte adresarea "poetule!" în sens peiorativ, îmi permit şi eu să-i dedic, din modestele mele puteri de poet, un catren care sper să ducă numele de Boureanu încă 5 secole de acum încolo:
Domnului Cristian Boureanu
Din costumu-ţi elegant
Dai gurii vorbe rău mirositoare,
Iar din politicianul eclatant
Nu a rămas decât halena-ngrozitoare.
Din costumu-ţi elegant
Dai gurii vorbe rău mirositoare,
Iar din politicianul eclatant
Nu a rămas decât halena-ngrozitoare.
Domnule Cristian Boureanu, aţi câştigat un loc pe lista celor care nu mai se bucură de respectul meu. (http://giconet.blogspot.com/)
19 comments:
Ca Traian Basescu ar putea pacalii pe unii (destui) inteleg. Ca Mircea Geoana ar putea pacalii pe multi (dar prosti?) inteleg.
Dar boureanu sa para unora (de buna credinta?) simpatic, nu pot pricepe.
Eu mi-l amintesc pe domnul Boureanu de pe vremea când nu era decât un aspirant la "politica mare", atunci era parcă secretar general al organizaţiei de tineret a PNL. O persoană agreabilă, cu bun-simţ şi fără avere... nu prevestea nimic prezentul. După intrarea în PD-L, discursul domniei sale s-a agravat şi s-a "accidentat" brusc. Regretabil.
http://ultimaemisiune.ro/
afaceri romanesti ce nu apar la TV:
http://badeadan.blogspot.com/2009/11/voiculescu-catre-patriciu-tot-ceea-ce.html
In discutia la care te referi, Boureanu a trebuit sa suporte un Dinescu cu comportament care, cand eram pusti si la scoala un coleg il avea, noi ii spuneam "sifilitic".
Faptul ca Dinescu este un poet care unora le place si altora nu ,nu-l justifica sa se poarte permanent ca un clovn dement.
Asa ca Boureanu bine i-a facut iar despre acuze, dl Boureanu le sustine, spunandu-i lui Dinescu sa-l dea in judecata ca el Boureanu are si probe.Pariem ca Dinescu ,desi Boureanu nu-i sarac si daca ar fi calomnie i-ar putea lua niste bani buni si l-ar invata si minte , nu o sa-l dea in judecata ca daca se produc dovezile, dl Dinescu, daca nu s-a prescris intra la penal.
Si atunci care-i problema?
Si daca tii atat de multi la poeti de ce nu te-a revoltat distrugerea facuta de Paunescu asupra unui coleg tot poet Ion Nicolescu. Atunci nu erai indignat dle Ipocrizie.
Nu-mi place ca trebuie sa umblu la "amanunte" in cazul asta, dar se pare ca provocatorul a fost Dinescu, care l-a tutuit primul pe Boureanu: "tinere, esti mistuit de idei". Daca pretinzi sa nu fii tutuit, atunci trebuie sa te feresti sa tutuiesti.
Nu discutam aici despre simbolul Dinescu, nici despre opera sa fiindca ar fi foarte multe de discutat si nu cred ca e relevant.
Sigur ca Boureanu ar fi avut o multime de variante, de pilda sa-i atraga mai intii atentia interlocutorului sau ca inca nu l-a tutuit.
In final, ambii au iesit urit din clenciul asta, insa Dinescu a iesit, cred, chiar mai rau: Boureanu nu avea mai nimic de pierdut.
Pe de alta parte, atunci cind faci apel la buna cuviinta si la bun simt, nu pui problema in acesti termeni: anume daca ai de pierdut sau de cistigat ceva. Nici macar in cazul in care te referi la civilizatie nu cred ca poti pune problema astfel.
Ce vreau sa spun e ca se vede cu ochiul liber ca nici unul dintre certareti nu are reflexul bunei cuviinte.
@ R.A.Muresan
Dacă citiţi cu atenţie ce am spus în post, exact asta exprimam şi eu, nicidecum nu aş spune că domnul Dinescu este "uşă de biserică". Problema este totuşi reacţia cetăţeanului Boureanu. Dacă domnul Boureanu era cetăţean şi atât, nu avem nimic de spus, era o ceartă şi atât. Dar domnul Boureanu este parlamentar al acestei ţări, este un om politic important al României şi cuvântul domniei sale are putere de angajament. Domnul Dinescu este un pamfletar care "chinuieşte" viaţa politică de aproape 20 de ani, de la domnia sa cele spuse sunt o prezenţă asumată. Domnul Boureanu însă, în calitate de om politic, ar trebui să nu aibă asemenea ieşiri, ar trebui să se cenzureze. Din păcate domnia sa practic crează un astfel de scandal la fiecare apariţie media, angajând şi poziţia sa de parlamentar.
PS.
Aş vrea să cred că apreciaţi la fel de mult ca mine expresia extraordinară: "tinere, eşti mistuit de idei". Poate că implică o tutuire, dar sună rarisim.
Hm. Sint de acord ca pozitia lui Boureanu nu-i permite acestuia prea multe manevre, chiar daca e inca foarte tinar: pina la urma, un om politic este un om care serveste interesul public.
Pe de alta parte, exista si tapajul referitor la cultura pe care-l face Dinescu, iar asta ii anuleaza demersul, ca sa zic asa: "poate pui mina pe carte", "analfabetule", "daca ai avea zece la suta din biblioteca pe care o are d-nul Geoana ai fi...".
Un om citit ar trebui sa stie ca intr-o polemica, chiar dura, trimiteri la rude si la trecutul "adversarului" nu se pot constitui in argumente. Aerul moralizator superior pe care-l afiseaza Dinescu nu foloseste la nimic, si asta nu doar fiindca Boureanu nu e un bun ascultator.
Ma despart insa de Dinescu atunci cind intreaba: "Baiatule, ce meserie ai?". Nu credeam ca o sa aud un poet punind o astfel de intrebare. Si asta nu fiindca un poet ar trebui sa fie o fiinta din aburi si ginduri, ci fiindca poetul este printre putinii oameni care nu au o meserie: sa fii poet nu e o meserie.
Nu mai vorbesc de incurajarea crezului ca politicienii sint cu totii niste gargaragii, oameni fara nici o meserie, crez care, totusi, ne-a adus unde ne-a adus.
@ R.A.Muresan
A face poezie
Ne este meserie
A face un poem
Ne este un blestem
A face garagaţe
Cu fesuri de paiaţe
Închise în catren
Şi-n strofe şi-n refren
A pune rându-n rând
E piatră de mormânt
Pentru un suflet trist
În stil minimalist
Era singura şansă a mea de a nu fi un veşnic neadaptat. :) Mi-aţi refuzat şi această şansă.
Poate că poetul nu este un meseriaş plătit cu ora, dar rolul lui social este cu siguranţă cel mai important. Poetul este cel care întreţine şi face limba unui popor, dar mai ales poetul este privilegiatul lui Dumnezeu. Gândiţi-vă că textele religioase sunt scrise în versete... credeţi că este întâmplător? A fi poet nu înseamnă să pui rime potrivite, ci să simţi altfel, să raţionezi altfel, să ai altă putere de a transmite un mesaj... Arta în general nu este "o meserie", pentru că nu produce la kilogram sau la bucată, este o supra-stare a umanităţii fără de care umanitatea ar fi o simplă specie de animale.
Respectul pentru poet nu este acela cu respectul pentru un doctor... Cine îşi asumă să scrie poezie şi să se numească poet întreaga viaţă, chiar dacă este un inabil în ale scrisului, trebuie tratat cu respect pentru că este un ales. Sunt unii care aleg să scrie poezie din vanitate, cu dorinţa de a fi cunoscuţi şi aplaudaţi, care trăiesc într-o stare de fraudă, dar ei sunt uşor de descoperit.
Repet ce am spus mai devreme, oricine îl cunoaşte pe Mircea Dinescu din Academia Caţavencu şi Plai cu Boi, ori pur şi simplu de la emisiunile de vineri, se aşteaptă la astfel de "excentricităţi", sunt o carte de vizită a pamfletului. Acesta este personajul social Mircea Dinescu, pe care unii îl iubesc şi alţii nu-l iubesc. Personal eu nu găsesc nici o vină domnului Dinescu, la domnia sa totul a fost într-o stare de normalitate.
d-l Boureanu sa mearga la tuns oile impruna cu patronul sau.
Nu vreau sa fiu patetic: mi-e drag Dinescu, dar tocmai de-asta nu-i pot inghiti mitocania. Plesu spunea undeva ca "Dinescu e o natura. Nu poate fi sistematizat, asa cum nu pot fi sistematizate ploile, tunetele, seceta. E o fiinta greu de anticipat, greu de prevazut in toate reactiile ei".
E in regula, iubim natura, dar nu mai traim de mult acolo.
@ R.A.Muresan
Eu nu cred în non-natural, în mască.
Adevăratul cod al cavalerilor, cel de acum câteva sute de ani, prevedea că un cavaler trebuie să se comporte tot timpul ca şi cum ar fi în mijlocul celor mai alese feţe, chiar şi atunci când este singur. Există o nobleţe care se naşte firesc, există o nobleţe a bunei-creşteri şi există o nobleţe a câştigului de imagine. Ultimul tip de nobleţe este fals, o contra-facere, o vânzare a sufletului.
Eu nu cred că omul a părăsit natura, cred că omul şi-a construit o altă natură, antropică, în jurul lui, cu gândul că devine elevat. Dar dacă spaţiul este antropogen şi artificial, nu înseamnă că natura omului s-a schimbat câtuşi de puţin.
@ maca
Dar mioriţa? Cine este mioriţa? :D
lulu says:
26 November, 2009 at 10:10 am
Buna dimineata!
Ce mesaje frumoase si sincere Nell, Gabriela -( mi am permis sa ti postez si pe alte bloguri acele randuri mentionand de tine) va multumesc , mi ati transmis si mie un pic de optimism si speranta este in crestere :)
Dar sa vorbim un pic despre ce am putut viziona la centura ralitatea, ce am inteles eu azi-noapte si ce mesaj au vrut mogulii sa transmita poporului roman:
1- eu am inteles ca incercarea de intimidare a mogulilor nu m a atins si sper ca nici pe voi…n am simtit acel frison de spaima cum se asteptau cei doi mafioti, probabil obisnuiti cu slugile care le mananca din palme… din punctul meu de vedere sunt nuli cu toate miliardele lor.
2- aseara am avut de a face cu o DEMONSTRATIE DE FORTA, practicata in propriile imperii financiare. Asta spre rusinea ziaristilor din subordine care au simtit nevoia unei sustineri externe, aratandu-si astfel limitele.
3-ANDREA PORA- va intra in istorie, ptr curajul si nonsalanta infruntarii CELOR DOI PENALI. Jos palaria distinsa doamna! Nici macar un politician n ar fi avut atata tupeu si sclipire a mintii sa reactioneje just si la obraz. Toti s au facut mici in platou, Adreea Pora CRESTEA . Un omagiu distinsei doamne.
De la mijlocul saptamanii trecute pana mai ieri am fost la Bucuresti (pentru conformitate, Fashion Brunch-ul de la Novotel din 22, cu Anca Cobzaru tare de tot cu La Belle Epoque unde, spre linistea mea, apar in cateva poze, dar cu spatele).Fiind la curent "din cap in cap" cu programul lui Sorin din ultimele zile nici macar nu-mi mai vine sa rad de ceea ce se vehiculeaza. Vai de capul devoratorilor de propaganda...
4- Cu atat mai mult, TREBUIE sa castige dl Basescu, trebuie sa asmuta cainii pe ei si numai dlui o poate face, de la barbat adevarat la mafiot.... Asa vad eu lupta si trebuie sa o castigam. Votati impotirva mogulilor, hotilor de tip mafiot, hotilor de tara, VOTATI DL BASESCU. Doamne ajuta-ne sa scapam de liftele pagane.
@ LuMassa
Spuneţi:
"Doamne ajuta-ne sa scapam de liftele pagane"
Vreţi să dezvoltaţi această idee? Cum anume votul pentru preşedinte poate duce la acţiunea de "scăpare de liftele păgâne"?
@LuMassa,
Cu tot respectul: daca "...dl Basescu trebuie sa asmuta cainii pe ei..." (?!) atunci ar fi mai potrivit "cu atat mai putin". Cat priveste "cu atat mai mult", daca va referiti la postarea mea, regret da' ceea ce am spus este exact pe dos.
Oricum, eu iubesc propaganda dar ii detest pe propagandisti.
Post a Comment