28 December 2009

Camarila Politică


CAMARÍLĂ, camarile, s.f. Curteni din anturajul unui rege sau al unui șef de stat, care influențează politica statului în interesul lor personal. – Din fr. camarilla.

François-René de Chateaubriand accentua în secolul XIX înţelesul cuvântului camarilă conferindu-i o destinaţie ocultă, legată de un sfătuitor secret...

La nouvelle plaie, prête à s'ouvrir à quelque distance de la plaie temporairement cautérisée par notre fer, était attendue; mais notre devoir était d'agir, sans avoir égard à la prévision du mal. Ferdinand s'opposait à toute mesure raisonnable. Qu' espérer d'unprince qui jadis captif, avait sollicité la main d'une femme de la famille de son geôlier ? Il était évident qu'il brûlerait son royaume dans son cigarre : les souverains de ce temps semblent nés de sorte à perdre une société condamnée à périr. Le règne des Camarillas commença quand celui des Cortès finit. Les ambassadeurs étrangers entrèrent dans les cabales : caressant, flattant ou repoussant un favori, ils cherchèrent à se faire auprès de Ferdinand une autorité indépendante de la France. Les hommes des juntes nous avaient moins tourmenté ; avec eux la force avait suffi : entortillé dans les intrigues, nous avions peine à rompre des liens invisibles se renouant d'eux-mêmes, artistement tissus, labyrinthes et redoublés.
(sursa: http://books.google.com/books?pg=PA231&lpg=PA231&dq=Chateaubriand%20Le%20r%C3%A8gne%20des%20camarillas%20commen%C3%A7a%20quand%20celui%20des%20cort%C3%A8s%20finit&sig=1JGKVxWXtR4E8Y8b8rATdyx_JrI&ei=ffc4S-mzFZiUnwON-fTFBA&ct=result&id=kOf7QIqMU0sC&ots=iY_SUU5ISk&output=text, Congrés de Vérone, 2, Volume 1 de François-René Chateaubriand)


În înţelesul de astăzi, camarila reprezintă oamenii care învelesc orgoliul liderilor, yesmanii, servitorii de curte ai partidului, finanţatorii... oameni care apoi sunt răsplătiţi prin funcţii şi servicii de natură economică, cum ar fi contracte preferenţiale.

Dar îndeajuns despre camarilă, nu despre asta vroiam să vorbesc.

Pe vremea alegerilor locale din 2008, domnul Silviu Prigoană începea să fie vizibil. Domnia sa şi-a anunţat intenţia de a candida pentru una din primăriile de sector ca independent. Ei bine, atunci a ieşit la iveală că simpaticul domn Silviu Prigoană este de mai bine de 3 ani membru PD, ulterior PD-L. Tot ulterior domnia sa a intrat, alături de PD-L, în rândul parlamentarilor români. Nimic neobişnuit, deşi s-a vorbit destul de mult despre faptul că susţinerea domniei sale pentru listele parlamentului a fost o plată pentru accesul la televiziunile domniei sale.

OK, această situaţie nu am văzut-o ca pe un lucru anormal... dar astăzi...

Astăzi am citit ştirea următoare:

Virgil Tudorache, validat de Biroul local al PDL sector 1 pentru a participa la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor, a decis să îşi retragă candidatura în favoarea fiului deputatului Silviu Prigoană, Honorius Prigoană, după o scurtă şi "elegantă" discuţie cu liderul partidului, Emil Boc.

Oups, mi-am spus şi am fugit la statutul PD-L.

Titlul IV. Cariera in Partidul Democrat Liberal
16. Candidatura pentru functii in afara partidului
16B. Candidatura pentru Parlament
Art. 148.
(1) Pot candida pentru alegerile parlamentare numai militantii partidului care au o vechime de cel putin 3 ani in partid, o activitate ca militant de cel putin 2 ani, recunoscuta ca atare de SRUMGC;
(2) Militantii care indeplinesc conditiile prevazute la alin (1) si doresc sa candideze vor notifica, in scris, aceasta intentie la BPJ (BPMB), cu cel putin 1 an inainte de inceperea campaniei electorale.
(3) In acelasi termen, BPN poate notifica BPJ (BPMB) propunerile de candidati, dintre membrii sai, cu aprobarea CDN.
(4) Cu 6 luni inainte de inceperea campaniei electorale, BPJ (BPMB) supune votului CCJ (CCMB) lista cu propunerile de candidati pentru Senat si Camera Deputatilor.
(5) In cazul in care exista divergente intre propunerile BPN, notificata potrivit prevederilor alin (3), si propunerile votate de CCJ (CCMB), ori exista litigii adresate CNSEL, acestea vor fi supuse analizei CNC cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea campaniei electorale. Hotararea CNC este definitiva.
(6) CDN notifica BPJ (BPMB) propunerile de candidatura pentru alegerile parlamentare a membrilor partidului care ocupa functii de conducere in CN, cu cel putin 6 luni inainte de inceperea campaniei electorale.
(7) In caz de divergenta intre CDN si BPJ (BPMB) din judetul pe a carui lista de candidati a fost propus Presedintele partidului, Presedintele executiv, presedintele CNSEL sau presedintele CNRC, aceasta se solutioneaza de CNC cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea campaniei electorale. Hotararea CNC este definitiva.
(8) Candidaturile pentru alegerile parlamentare europene se aproba de catre BPN.

Eu nu ştiu bine cine este Virgil Tudorache, nu-mi este un nume cunoscut, să nu se creadă cumva că fac o comparaţie de "candidat mai bun". Dimpotrivă, faptul că presa spune "Virgil Tudorache este considerat unul dintre capii mafiei imobiliare din nordul capitalei. Presa a scris în repetate rânduri de afacerile sale cu terenuri, printre care şi trei hectare care au aparţinut Institutului de Pomicultură. Tudorache este acţionar la zece firme, cu activitate în servicii de pază şi protecţie şi construcţie de hoteluri. " nu mă încurajează deloc să-l susţine pe domnia sa pentru funcţia de deputat al României. Trebuie să recunosc că am auzit mai mult "Honorius Prigoană" la televizor decât "Virgil Tudorache" şi, în consecinţă, sunt de părere că între domnul Virgil Tudorache şi domnul Honorius Prigoană, l-aş prefera pe domnul Prigoană. Dar nu despre asta este vorba. Domnul Prigoană JR pare că s-ar fi trezit de sărbători că vrea să candideze şi PD-L-ul domnului Emil Boc s-a trezit şi el că deja există un candidat înscris. În ultima zi Emil Boc l-a chemeat la ordine pe domnul Virgil Tudorache şi domnul Honorius Prigoană s-a înscris.

Ceea ce ştiu sigur este că activitatea domnul Honorius Prigoană pe care a depus-o în PD-L s-a restrâns la campania pentru europarlamentare, domnia sa fiind un fervent susţinător al candidatului independent EBa, fiica domnului Băsescu, candidatul la preşedinţie susţinut de PD-L. Mai multe nu ştiu despre tânărul Prigoană... bănuiesc că valoarea de peste 100 mii de euro a maşinii domniei sale nu este de interes.

Ţineţi minte trei cuvinte: ca ma rila!


2 comments:

nimrod said...

@Biblio,
Astazi sunt, prin ricoseu, o victima a camarilelor mai vechi sau mai noi fiindca, starnit de materialul dumneavoastra, in loc sa-mi vad de-ale mele mi-am petrecut toata seara citind despre Elena Lupescu asa ca, noapte buna!

Bibliotecaru said...

:)
Elena Lupescu nu aş spune că se încadrează în camarilă, mai repede în mondenitate.
Asta dacă vorbim despre Elena Lupescu soţia regelui Carol al II-lea.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.