26 March 2010

7 întrebări pentru Cristian Preda


Am îndrăznit să adresez parlamentarului european Cristian Preda şapte întrebări mai altfel decât cele puse, de obicei, de ziariştii români. Eu cel puţin aşa am crezut că sunt. Îi mulţumesc pentru bunăvoinţa de a răspunde.
Acestea sunt întrebările mele:

Iată primele întrebări (nu am vrut să abuzez de timpul domniei voastre adresând multe întrebări).

1. După părerea mea, politica în România de astăzi este un teren redevenit virgin. Acesta este motivul real pentru care partidele trebuie să se redefinească de parcă s-ar naşte astăzi. Un partid politic nu este definit nici de structura sa, nici de liderii săi, el este definit de doctrina sa. Pe lângă cele documente definitorii, statutul partidului şi Programul Politic, documente cerute de lege şi egale în ochii legii cu conceptul de partid, orice partid politic are nevoie de un punct de raportare doctrinar care dă unui partid predictibilitate şi coerenţă. Punctul de plecare al doctrinei de partid este o construcţie filosofică înmagazinate în câteva cărţi programatice scrise, fie de ideologii partidului (de regulă înscrişi printre fondatorii partidului), fie de ideologi din afara partidului, dar care conduc la o doctrină completă asumată de către fondatorii partidului. Actualizarea doctrinară a partidului se face apoi prin intermediul congreselor. Există astfel un punct de plecare şi un mijloc pentru rezolvarea situaţiilor anacronice.
Politica României de astăzi însă nu are nici un punct de plecare asumat (şi care să poate fi consultat de publicul larg), iar congresele nu au nimic de-a face cu doctrina, se rezumă la alegeri interne şi la alegerile din afara partidului.
Dumneavoastră, în cazul PD-L, cum vedeţi rezolvarea acestei situaţii. Mai precis cum se va ajunge la o asumare doctrinară şi, ulterior, la punerea în normalitate a rolului Congreselor.

1bis. Aproape toate partidele îşi încalcă în mod voit statutul şi Programul Politic. Conform legii, o astfel de încălcare ar trebui să ducă la desfiinţarea partidului şi radierea lui din Registrul Partidelor Politice (art. 46). Cum vedeţi aplicarea Legii Partidelor Politice (Legea nr. 14/2003)?

2. Cei mai mulţi oameni politici au o expresie favorită:
"Am fost în campanie electorală prin X localităţi, aşa că eu cunosc situaţia din ţară!"
Este o replică foarte des întâlnită, ca argument, în emisiunile televizate. Cu toate acestea realitatea din ţară nu este dată de străbaterea la pas a României. Cei care preiau încărcătura informaţională a ceea ce se întâmplă (bine şi rău) în ţară sunt simpli membrii de partid.
Ce mecanism exact vedeţi astfel încât informaţia preluată la nivel de bază să se concretizeze în informaţie utilă la nivelul de decizie a partidului?

3. Democrat, Liberal, Popular... sunt trei direcţii care militează simultan pentru ocrotirea drepturilor civice şi respectarea drepturilor omului. Cu toate acestea cetăţeanul român sesizează un stat din ce în ce mai apăsător, mai obsesiv "băgăreţ". Orice contact cu instituţiile statului oferă senzaţia de subordonare a cetăţeanului faţă de stat.
Cum se poziţionează PDL din acest punct de vedere, mai ales relativ la legile privitoare la serviciile de informaţii şi siguranţă naţională care dau tot mai multe drepturi statului, mai ales unor "servicii" care devin clar instrumente de poliţie politică în numele onor sloganuri precum "lupta împotriva terorismului". Există un program legislativ al PDL care să limiteze încălcarea drepturilor civice?

4. Toată lumea observă o puternică depopulare a lumii politice din punctul de vedere al expertizei. Nimeni nu mai formează specialişti, nici un partid nu mai susţine măcar conceptul pregătirii specialiştilor în diferitele sectoare de guvernare. Ce soluţii vedeţi?

5. Sunteţi implicat în educaţie. Cum vedeţi rezolvarea problemei dimensionării educaţionale funcţie de cererea pe piaţa muncii. Cum vedeţi rezolvarea educaţiei politice din interiorul partidelor. Cum vedeţi specializarea, pe termen lung, în actul de guvernare.

6. Una din problemele economice imediate ale României este greutatea în accesarea finanţărilor europene. Cum ar putea statul să se implice în întocmirea dosarelor şi, în general, în a ajuta cetăţeanul să aibă acces la asemenea fonduri.

7. Am să sintetizez întrebările domnului Valeriu Mangu într-o întrebare scurtă: "Se gândeşte PDL să facă un blog sau site sau forum în care să se dezbată real modificarea constituţiei, cu specialişti în drept constituţional, cu cetăţenii ascultaţi real şi, de ce nu, cu domnul Valeriu Mangu cooptat în acest colectiv?

În speranţa unor răspunsuri care să nu fie banale şi complezente, vă mulţumesc anticipat pentru bunăvoinţă. Aştept răspunsul domniei voastre

Gheorghe Florescu
22/03/2010
http://bibliotecarul.blogspot.com/

Iată şi răspunsurile:

Buna ziua,
Va raspund abia acum, intrucat am cateva minute libere.
1.Doctrina e bine sa fie rezultatul unei confruntari de idei. ISP incearca sa faca acest lucru. Am avut un experiement similar la ISL (Institutul de Studii Liberale), cand Valeriu Stoica era vicepresedinte al PNL.
1 bis. Lega partidelor e prost croita. Tot sub amenintarea radierii, ea impune si o anumita performanta electorala partidelor. E o prostie mare cat casa!
2. Le-am recomandat deja colegilor din PDL sa mai coboare din 4x4. Imi face placere s-o repet aici. Organizatiile sunt in contact cu teritoriul. Problema e ca partidul sa aiba un numar suficient de mare de membri, care sa aiba experiente diverse, pentru a fi relevant social.
3. Nu stiu sa existe o asemenea dezbatere in PDL.
4. Nu expertii lipsesc. Ci expertii curajosi si care sa nu cedeze santajului solidaritatii de casta.
5. Educatia va fi mai buna atunci cand va fi obligatoriu sa faci 12 ani de scoala, atunci cand sistemul va fi mai putin autoritar, atunci cand se va introduce cultura punctualitatii si atunci cand disciplinele vor fi predate cu rigoare si in intregime. Suntem in regres in raport cu educatia generala din timpul comunismului. Am in vedere educatia din gimnaziu si liceu. Generatiile de azi primesc mai putin decat cele din vremea comunismului. E haos si superficialitate in multe scoli. Nu in toate, dar in foarte multe.
6. Sunt deja consultanti foarte buni pe aceasta piata a proiectelor europene.
7. PDL a ales sa sustina rezultatele referendumurilor si taca in alte chestiuni. Au fost multi nemultumiti atunci cand am propus o dezbatere.
Regret ca, din lipsa de timp, nu pot elabora raspunsuri mai ample.
C.Preda

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20090811_0082/4.jpg
(sursa foto: http://www.adevarul.ro)

Vă aştept comentariile.

8 comments:

columna said...

Biblio,
Te felicit pentru abnegatie , bune intrebari .
Dl Preda ramane acelasi om ocupat care nu-si permite mai mult decat sa foloseasca limbajul de lemn din care eu nu am priceput mare lucru . E pe sistem " vom face sau vom drege ".

columna said...

PS :) :)
Dana Mladin sunt . Mi-a intrat identity din account :) columna

Bibliotecaru said...

Sunt un biet blogger, este firesc ca un politician ocupat ca domnul Preda să nu aibă timp să ofere nişte răspunsuri elaborate. Eu ma regăsit nişte lucruri foarte interesante chiar şi aceste răspunsuri pe scurt, nu le voi comenta însă acum.

columna said...

Apropo , dl Visan spune despre coplata din sistemul sanitar ne-a fost cerut de FMI si Banca Mondiala .

columna said...

Pentru tine e firesc sa intelegi chiar si din raspunsuri scurte .Eu la Preda nu " pricep " nici in raspunsuri elaborate .
Sunt un om simplu . Inteleg doar lucrurile concrete , la obiect .

Bibliotecaru said...

Ce treabă o avea UE cu un fond public, nu pot să-mi dau seama.

Alexandru said...

cred ca Preda e de laudat ca raspunde la intrebari ! nu stiu daca mai sant alti parlamentari sau europarlamentari care sa raspunda la emailuri, bloguri, etc..
voi stiti sa fie cineva mai deschis decat Preda?

Bibliotecaru said...

:)
Eu mai ştiu câţiva. Mie, cel puţin, îmi răspund la emailuri (până acum mi-au răspuns toţi, inclusiv şi instituţiile... e drept că am insistat ca să obţin un răspuns la ministerul finanţelor), nu ştiu cum este cu alţii.

Asta nu înseamnă că domnul Preda nu este de lăudat că a răspuns.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.