21 April 2010

Dacă-i ordin, cu plăcere


Acelaşi eveniment, trei perspective:

COMUNICAT DE PRESĂ
(20 aprilie 2010)

REF: Consultări ale preşedintelui Traian Băsescu cu membrii Guvernului

Marţi, 20 aprilie a.c., au avut loc la Palatul Cotroceni, consultări ale preşedintelui României, Traian Băsescu, cu membrii Guvernului, în temeiul art. 86 din Constituţie.

Discuţiile au vizat subiecte referitoare la măsuri de reformă care nu mai suportă amânare: reducerea cheltuielilor publice, atât ca efect al reformei în administraţia publică la nivel central şi local, cât şi al unei mai bune ţintiri a beneficiarilor sistemului de protecţie socială; procesul de descentralizare; legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Şeful statului a precizat că urgentarea îndeplinirii obiectivelor asumate de Guvernul României în vederea consolidării fiscale şi a ieşirii din criză trebuie să rămână o prioritate. În acest context, s-a insistat asupra nevoii de a creşte investiţiile şi a spori gradul de absorbţie a fondurilor comunitare, inclusiv pe procedurile de achiziţii publice. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a subliniat necesitatea ca datoriile statului către agenţii economici să fie plătite.

În cadrul întâlnirii, preşedintele României i-a asigurat pe membrii Guvernului că va fi un partener al Executivului în procesul de îndeplinire a acestor politici publice.

Departamentul de Comunicare Publică
20 Aprilie 2010

(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12023&_PRID=lazi)

Declaraţia primului-ministru Emil Boc susţinută la consultările cu preşedintele Traian Băsescu

Emil Boc: D-le preşedinte, bine v-am găsit.
Guvernul este prezent la întâlnirea pe care aţi solicitat-o în vederea consultării, pornind de la premisa că Guvernul se consultă cu toate instituţiile abilitate ale statului, şi cu atât mai mult se consultă cu şeful statului, care, în România, este parte componentă a puterii executive. În aceste condiţii, considerăm firească şi normală o consultare reciprocă pe teme de interes public major.
În al doilea rând, împreună cu colegii mei, avem un set de propuneri care prezintă o sinteză a principalelor probleme discutate astăzi. În al treilea rând, aş vrea să spun încă o dată ceea ce am spus încă din 2008, din decembrie, că acest Guvern, pe care îl reprezint, va face ceea ce trebuie pentru România chiar dacă asta înseamnă să nu facă de multe orice ceea ce i-ar plăcea să facă. Adică, aşa cum am explicat în campania prezidenţială din 2009, să luăm măsuri aspre cu prezentul dar corecte cu viitorul nici acum nu vom ezita să aplicăm pe acelaşi lucru. Procesul de reformă nu este unul foarte simplu. Din nefericire, legile pe care le-am propus, altele pe care le vom propune, nu vor fi legi care să mulţumească pe toată lumea. De aceea, e firesc să avem o opoziţie majoră din partea unora sau altora. Asta nu înseamnă că noi vom renunţa la măsurile corecte pentru 22 milioane cetăţeni români. Intrând acum în ordinea de zi, evident că tema de bază porneşte de la reducerea cheltuielilor publice, un obiectiv la care Guvernul s-a angajat începând din 2009. Dacă acest Guvern şi guvernul anterior nu ar fi făcut nimic din decembrie 2008 până în momentul de faţă deficitul bugetar al României ar fi fost de 12% în 2009 şi de 17% în 2010, dacă am fi continuat şi rostogolit ceea ce ne-a lăsat guvernul liberal condus de domnul Tăriceanu. Şi în 2009 şi în 2010 am intervenit cu câteva lucruri concrete care au limitat acest deficit bugetar la 7,3% în 2009, respectiv 5,9% - proiecţia pentru 2010, cu măsurile aferente ce urmează să fie aplicate. De asemenea, cheltuielile de personal au scăzut cu 16% pe sectorul bugetar în perioada decembrie 2008 -februarie 2010. Obiectivul Guvernului este cel consacrat în legea salarizării unitare, de a coborî nivelul cheltuielilor publice cu salarizarea de la 9,4% la 7% în 2015. În 2010 avem o coborâre a cheltuielilor cu salariile de la 9,4% la 8,7%. Măsurile pe care le-am propus până în momentul de faţă şi pe care le avem în vedere în continuare vor urmări realizarea acestei ţinte din Legea salarizării unitare şi din acordurile internaţionale, de a coborî nivelul cheltuielilor cu personalul de la 9,4% la 8,7% anul acesta. Din acest punct de vedere, pentru anul 2010, măsurile pe care Guvernul le are în vedere sunt cele care, pe de-o parte, sunt în acordul cu Fondul Monetar Internaţional, iar altele impuse de deciziile interne ale Guvernului.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 20.04.2010

(sursa: http://www.guv.ro/declaratia-primului-ministru-emil-boc-sustinuta-la-consultarile-cu-presedintele-traian-basescu__l1a108695.html)

Prima şedinţă de Guvern la președinție. Pace la Cotroceni cu bolșevicii

Autor: Dana Piciu
Preşedintele Traian Băsescu i-a chemat ieri pe miniştri şi pe primul-ministru la Cotroceni, i-a aşezat pe toţi în jurul unei mese rotunde şi le-a pus în faţă pixuri şi carneţele să-şi ia notiţe din învăţămintele lui. Premieră în politica românească: la Palatul Cotroceni a fost organizată prima şedinţă de Guvern din istoria post-decembristă. Mascată sub forma unei “consultări cu guvernul”, şedinţa de Guvern de la Cotroceni avea pe ordinea de zi teme de discuţie precum: reducerea cheltuielilor bugetare în administraţia publică, proiectul de revizuire a Constituţiei, legislaţia achiziţiilor publice şi absorbţia fondurilor UE. “Aş dori să ne consultăm pe câteva chestiuni care ţin de capacitatea noastră de a accelera procesul de ieşire din criză, iar pe de altă parte, ţin de capacitatea României de a nu trăi din împrumuturi”, a spus Băsescu la începutul întâlnirii. Din analiza pe care miniştrii au făcut-o luni-seară la Vila Lac 1 a reieşit clar că numărul de şomeri din sistemul bugetar este prea mic. S-a constat că au fost făcute unele economii la cheltuielile cu personalul, dar mai mult din eliminarea unor posturi decât din reducerile efective de angajaţi. “Cheltuielile cu personalul au fost în februarie 2010 cu 16% mai mici faţă de cele din decembrie 2008”, a spus Boc la Cotroceni. El a adăugat că deficitul bugetar al României ar fi ajuns la 12% din PIB în 2009 şi la 17% în 2010, dacă Guvernul pe care îl conduce nu ar fi luat măsuri pentru reducerea cheltuielilor.
http://www.puterea.ro/thumb.php?picdir=&file=/download/newcannounce/478/m1.jpg&size=400

http://www.puterea.ro/thumb.php?picdir=478/&file=/download/newcannounce/478/m2.jpg&size=400
(sursa: http://www.puterea.ro/news478/Prima-sedinta-de-Guvern-la-pre%C8%99edin%C8%9Bie-Pace-la-Cotroceni-cu-bol%C8%99evicii-.htm)

4 comments:

Anonymous said...

Biblio,
Emilica Boc a facut armata la SECURITATE, daca nu stiai...
Asa ca nu se pricepe la tancuri, avioane si..nisip.
Argus

Bibliotecaru said...

Hmmm, gândeam că fiind mai scund... Interesant totuşi. Mulţam de informaţie.

nimrod said...

Eu, dacă-mi daţi voie, aş zice că problema nu e cu Boc ci cu Oprea, care crede că norul cauzează doar la vizibilitate, ceea ce cum ar veni nu ştie de radar şi de zborurile de noapte, când pe sus e un întuneric de-ţi bagi degetele în ochi, de mă-ntreb ce discută militarii cu el...

Bibliotecaru said...

Păi câţi generali credeţi că înţeleg rolul turbinei în producerea efectului coandă? Sunt convins că majoritatea lor cred că turbina este un fel de elice şi că turbina produce de fapt deplasarea.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.