13 August 2010

Constat cu bucurie că mai este cineva care face analize "pe statistică"


La finele anului trecut am trecut (cu uşurinţă) peste următoarea ştire:

Politica fiscal-bugetară a Guvernului va fi evaluată de către Consiliul Fiscal

Prima reacţie a fost pozitivă. După care...

După care am observat că restul articolului era despre cum se vor numi membrii acestui Consiliu Fiscali ca să nu influenţeze rezultatele muncii lor... Şi m-a bufnit râsul. Sau plânsul?

... votat în Parlament şi din care nu vor avea dreptul să facă parte persoane care în ultimii doi ani au lucrat ca miniştri, parlamentari sau lideri politici şi nici nu sunt rude de până la gradul II cu astfel de demnitari.

Iată însă că acest organism a început să dea şi roade.Asupra acestui document mi-a atras atenţia fostul ministru, domnul Varujan Vosganian.
http://vosganian.ro/?p=791&cpage=1#comment-8719

De ce scriu aceste rânduri? Pentru că am fost extrem de interesat de concluziile pe care Consiliul Fiscal le oferă cu maximă competenţă.

* Stabilitatea macroeconomică – element esenţial pentru cresterea economică sustenabilă
* Riscurile asupra stabilităţii macroeconomice provin în mare măsura în acest moment din zona finanţelor publice
* Soluţionarea impasului major al finanţelor publice este cheia reluării sustenabile a cresterii economice si depăsirii crizei economice

A. Consolidarea fiscală presupune reducerea deficitului bugetar, preponderent prin reducerea cheltuielilor bugetare. În acest sens prioritare sunt:
* Reducerea facturii sociale prin diminuarea fondului de salarii din sectorul bugetar, reforma sistemului de pensii (pe baza principiului contributivitatii, eliminarea pensiilor speciale, cresterea varstei de pensionare efective, etc.) si a celui de ajutoare sociale
* Eliminarea risipei si cresterea eficienţei in alocarea fondurilor

B. Îmbunătăţirea infrastructurii – factor cheie al asigurării cresterii economice durabile/pe termen lung prin:
* Absorbţia rapida a fondurilor europene - trebuie sa devina
prioritate guvernamentala
* Parteneriate public-privat
* Consolidarea fiscala va crea spaţiu fiscal pentru cresterea cheltuielilor de capital. În acest sens sunt esenţiale bugetarea multianuală si elaborarea unei strategii coerente de investiţiilor publice la nivel naţional si ierarhizarea raţionala a priorităţilor la nivel local.

C. Definirea priorităţilor în ceea ce priveste veniturile publice
astfel:
* Reducerea evaziunii fiscale
* Eliminarea excepţiilor si cresterea bazei de impozitare
* Simplificarea sistemului de taxe
* Alinierea impozitelor pe avere la standarde europene (cresterea impozitelor pe stocul de avere)
* Cresterea veniturilor nefiscale prin mai buna administrare a activelor proprietate a statului sau a celor concesionate si cresterea redevenţelor pentru exploatarea resurselor naturale

D. Elaborarea unei strategii coerente de management a datoriei publice


Nu am nimic cu cei care formează acest Consiliu Fiscal menit să evalueze politica fiscal-bugetară a Guvernului, dar pentru concluziile acestea, care sunt pe buzele tuturor de ani de zile, era nevoie să se dea o lege, să se înfiinţeze o instituţie, să se facă studii?

2 comments:

Alice of Vonderland said...

Eu cred ca incepand din perioada cand li-i s-a indus nesiguranta decizionala la modul dur, prin arestari si procese penale, bugetarii nostri au inceput sa tergiverseze si sa se acopere de comisii si alte comitete sau agentii sau consilii directoare extinse incarcandu-se structura aparatului decizional ca raspuns la exagerarea sanctiunilor si a verificarilor sau...sperandu-se ca hotul pus paznic la hot...il va invata pana la urma cum sa lucreze corect...stiti teoria cu negarea negatiei care astfel devine adevar... :)

Bibliotecaru said...

Măcar să înveţe... mă îndoiesc însă că va recunoaşte unul măcar că are nevoie să înveţe ceva.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.