11 August 2010

Vreau să fiu foarte clar. Nu se taie niciun euro...


Să dea ministrul de Finanţe, domnule premier... Numai că tare îmi este teamă că unde nu se taie este un pic, unde se taie este mult...

11 august 2010 Guvernul a discutat, în primă lectură, rectificarea bugetului pe 2010
Guvernul a discutat astăzi, într-o primă lectură, proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor social pe anul 2010, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, primul-ministru Emil Boc.
Prin rectificare, Guvernul are în vedere, în principal, asigurarea sumele necesare pentru cofinanţarea proiectelor europene, astfel încât absorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană să nu aibă de suferit.
„Vreau să fiu foarte clar. Nu se taie niciun euro de la cofinanţarea proiectelor europene. Dimpotrivă, la Mediu şi la Agricultură am suplimentat partea necesară cu cofinanţarea proiectelor europene, astfel încât absorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană să nu aibă de suferit”, a subliniat primul-ministru.
Tot în acest sens, Fondul de Garantare şi Contragarantare pentru IMM-uri va fi capitalizat cu 46 de milioane de euro în vederea garantării pre-finanţărilor şi cofinanţărilor pentru firmele care au proiecte finanţate din fonduri europene, şi care, din cauza dificultăţilor financiare, nu pot să-şi asigure partea de cofinanţare.
„Prin capitalizarea Fondului cu 46 milioane de euro se pot acorda garanţii pentru credite de până la 2 miliarde de euro. Firmele pot beneficia de credite, astfel încât să-şi poată asigura cofinanţarea la proiectele europene câştigate”, a adăugat premierul.
De asemenea, prin rectificarea bugetului, Guvernul a alocat suma de 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor pe care statul le are în domeniul sănătăţii, precum şi suma de 500 milioane de lei pentru ştergerea altor datorii pe care companiile de stat le au către diverşi agenţi economici, care la rândul lor au datorii la stat. Executivul va aloca fonduri şi pentru finanţarea obiectivelor de investiţii promovate conform Ordonanţei 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural, obiective care se află în fază foarte avansată de construcţie, pentru ca acestea să poată fi finalizate.
Totodată, Guvernul va asigura şi sumele necesare pentru achiziţionarea materialelor pentru reconstrucţia caselor distruse de inundaţii
„30 milioane de lei sunt la Ministerul Dezvoltării Regionale. Deja a fost organizată procedura de licitaţie pentru a achiziţiona materialele necesare reconstrucţiei caselor distruse în urma inundaţiilor din această vară, conform promisiunii pe care Guvernul a făcut-o încă din momentul începerii inundaţiilor”, a precizat primul-ministru.
Tot în şedinţa de astăzi, Guvernul a decis suplimentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cu 3,8 miliarde de lei pentru a putea asigura finanţarea, până la sfârşitul anului, a plăţii pensiilor. De asemenea, bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi suplimentat cu 0,9 miliarde de lei, pe lângă cei 1,9 miliarde de lei necesari pentru plata datoriilor restante în domeniul Sănătăţii.
“Toate aceste modificări vor fi operate pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB. De asemenea, cheltuielile de capital vor fi reduse cu 0,2% din PIB, însă, în acelaşi timp, asigurăm finanţarea domeniilor prioritare atât în componenta economică, cât şi în cea socială”, a conchis primul-ministru.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 11.08.2010

(sursa: http://www.guv.ro/guvernul-a-discutat-in-prima-lectura-rectificarea-bugetului-pe-2010__l1a110050.html)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.