11 November 2010

Dar bani de avocat... ai?


Domnul Gabriel Mutu, senator al României, mi-a atras atenţia asupra unui con de umbră.

http://gabrielmutu.wordpress.com/2010/11/08/dedublarea-statului/#comment-335

Curtea de Conturi a prezentat un raport privind cheltuielile pe care statul român le face prin angajarea unor contracte cu firme de avocatură. Bineînţeles că subiectul a fost imediat plasat într-un con de umbră fiind, din câte se pare, o practică foarte mult perfecţionată în ultimii ani.

Nici mai mult nici mai puţin administraţia centrală şi cea locală, de foarte multe ori în ultimii doi ani, a angajat case de avocatură pentru consultanţă juridică. Evident că în acest context se nasc imediat câteva întrebări: de ce statul mai angajează funcţionari? Sau cum mai putem susţine faptul că aparatul birocratic este augmentat?

Ei bine, m-am gândit... tot l-am văzut la TV pe Nea Nicu Văcăroiu când cu discursul preşedintelui, numai haide să vedem ce face domnul Văcăroiu pe la Curtea de Conturi. Recunosc, am o slăbiciune pentru domnul Văcăroiu şi-mi face plăcere când îl văd la televizor... din păcate, din ce în ce mai rar. Merg deci pe site-ul Curţii de Conturi să văd ce e cu trăznaia asta a avocaţilor.

Găsesc, nu foarte uşor, următorul fişier PDF.

http://www.curteadeconturi.ro/sites/ccr/RO/Documente%20publice/rapcheltjuridic.pdf

Citind, înţeleg. Vă recomand să citiţi şi domniile voastre, este o lectură extrem de interesantă.

Concluziile rezultate din informaţiile culese de Curtea de Conturi a României ne determină să susţinem că avem de-a face cu un aspect cunoscut, însă nereglementat până în prezent, care a evoluat în timp şi s-a transformat într-un veritabil fenomen, a cărui consecinţă este aceea a cheltuirii ineficiente a banului public.

Cam ce înseamnă asta în lei?

Cele 408 entităţi verificate au efectuat, în perioada 2008-2010, cheltuieli cu funcţionarea structurilor juridice în cuantum total de 274.639.131, 49 lei, precum şi cheltuieli cu serviciile externe de avocatură în cuantum total de 317.859.345,75 lei, cuantumul total al cheltuielilor efectuate cu serviciile juridice fiind de 592.498.477,24 lei.

Campionii cu cheltuielile juridice sunt cei de la Ministerul de Finanţe. Nu este minunat?

Astfel, deşi beneficiază de 131 de angajaţi cu specialitate juridică, pentru care s-au cheltuit 2.439.379 lei, în perioada 2008-2010, Ministerul Finanţelor Publice a efectuat cheltuieli cu serviciile avocaţiale în cuantum de 108.727.111, 83 lei, adică de peste 40 de ori mai mari decât cele pentru funcţionarea structurilor juridice proprii.

"Vinovaţii"?
Astfel, Ministerul Finanţelor Publice a încheiat contracte cu societăţi de avocatură precum, S.C. Tănăsescu, Leaua, Cadar şi Asociaţii, S.C. Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, S.C. Nestor, Diculescu, Kingston Peterson, Cameron Mc Kenna, contracte având ca obiect prestări servicii de asistenţă juridică şi reprezentare juridică pentru a susţine apărarea intereselor României în litigiile de arbitraj internaţional, fiind stabilite onorarii pe oră.

Următorul campion este...

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România care, deşi a dispus de 653 angajaţi cu specialitate juridică, în perioada 2008-2010, a efectuat plăţi către casele de avocatură angajate în cuantum total de 89.334.579,43 lei, reprezentând onorarii contractate pentru prestarea serviciilor juridice privind exproprierile, asistenţă juridică şi reprezentare în domeniul lucrărilor de abilitare a drumurilor naţionale, reprezentare juridică în litigiile arbitrale internaţionale.

"Vinovaţii" nu mai sunt enumeraţi.

Eu vă recomand că citiţi cele 16 pagini ale raportului... pentru că sunt o lectură interesantă.

Trebuie spus că eu consider că una-i una, alta-i alta. Jurisconsultul din minister are cu totul altă treabă decât avocatul din proces. Totuşi, având la îndemână şi sumele cheltuite cu aceşti avocaţi, chiar aş vrea să ştiu câţi bani au salvat ei în favoarea statului. Dacă aceste cheltuieli sunt de sute de milioane de euro şi nu s-au salvat câteva miliarde de euro... nu am făcut nimic.

http://image.guardian.co.uk/sys-images/Arts/Arts_/site_furniture/2007/05/01/courtroomdress460.jpg
(sursa: http://www.guardian.co.uk/culture/tvandradioblog/2007/may/01/cablegirlsowingtheseedsof)

2 comments:

shogunu said...

Foarte corectă treaba cu juristconsultul şi avocatul de proces! La ce ai nevoie de o armată de consultanţi juridici dacă tot ajungi la proces. Aia nu-s angajaţi tocmai ca să NU ajungi în instanţă. Aproape 700, la drumuri şi nu eşti în stare să faci "expropieri" fără să ajungi în instanţă?
Oare cîţi avocati "de proces" sînt plătiţi tocmai ca să piardă procesele cu instituţiile pe care le reprezintă, in favoarea unora cu legături fix în instituţiile alea? Era una de "succes"...Udrea, parcă, care, cică, acuma-i oarece ministru...
Banzai!

Bibliotecaru said...

Tocmai de aceea ar fi interesant cam la cât se ridică valoarea acestor procese...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.