23 November 2010

Scenariul invadării Irakului se întoarce în Coreea de Nord


Pasul 1: Acuzaţia de deţinere de arme nucleare

Robert Gates: "Coreea de Nord deţine arme nucleare"

Noua instalaţie nucleară nord-coreeană de îmbogăţire a uraniului îi dă acestei ţări potenţialul de a obţine mai multe arme nucleare, a avertizat ieri ministrul american al apărării, Robert Gates, citat de AFP.

Un om de ştiinţă american, Siegfried Hecker, a povestit că a vizitat în urmă cu o săptămână, în complexul nuclear de la Yongbyon, o uzină modernă de îmbogăţire a uraniului echipată cu cel puţin 1.000 de centrifuge.

"Opinia mea este că nord-coreenii au un program nuclear în derulare de mai mult timp. Cred că deţin arme nucleare", a declarat Robert Gates în Santa Cruz, Bolivia, unde participă la un summit al miniştrilor apărării din cele două Americi.

"Coreea de Nord a ignorat o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Ei îşi continuă tentativele de a exporta arme. Faptul că au realizat aceste instalaţii este deci în mod clar un subiect de îngrijorare şi vine ca o adăugire a faptul că de multă vreme ei ignoră Naţiunile Unite. Pentru noi nu este o surpriză", a mai declarat Gates.

(mai multe: http://www.evz.ro/detalii/stiri/robert-gates-coreea-de-nord-detine-arme-nucleare-913181.html)

Pasul 1: Acuzaţia de atac asupra unui rival aflat în vecinătate


Cel puţin 200 de obuze de artilerie au lovit, marţi, insula sud-coreeană locuită Yeonpyeong şi au incendiat zeci de case. Un martor a declarat pentru un post sud-coreean de televiziune că 60-70 de case sunt în flăcări.

Phenianul a deschis focul la ora locală 14.34 (7.34 ora României), iar armata sud-coreeană a replicat cu 80 de runde de artilerie şi a ordonat decolarea unor avioane de luptă.

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-Bak, care a convocat de urgenţă o reuniune a guvernului după incidentul armat de marţi cu Phenianul, a dat asigurări că administraţia sa ia măsuri pentru a evita ca un schimb de focuri să escaladeze într-un război, relatează CNN.

http://media.realitatea.ro/multimedia/image/201011/w460/coreea_43372400.jpg

(mai multe pe http://www.realitatea.net/coreea-de-nord-a-deschis-focul-asupra-unei-insule-sud-coreene_775109.html)

Urmează, probabil, decizia politică a NATO că statul Coreea de Nord nu mai poate fi lăsat aşa, trebui invadat, trebuie corelat cu terorismul, trebuie eliberat de teroarea totalitarismului... Şi militarii americani sunt deja acolo.

15 comments:

hidroizolatii said...

Nustiu ce sa zic in privinta unui posibil razboi mondial, putin probabil insa problema intre Coreea de Nord si Coreea de sud sau SUA contra Iranului poate lua amploare, parerea mea e ca se va interveni pe linie diplomatica in interiorul marilor puteri inclusiv NATO si mai mult ca sigur totul poate deveni ,,un foc mocnit" gen Irak, Afganistan etc..

Anonymous said...

Sa nu uitam ca in aceasta situatie exista o tara puternica care este de partea victimei.... si ma refer la China... parerea mea

Bibliotecaru said...

Da, e ceva adevărat în asta.
Coreea de Nord şi China au semnat, la câteva ore după incident, un tratat economic şi comercial. Se prea poate ca întâlnirea să fi avut şi o latură strategică "mai secretă".

nimrod said...

China (un colos cu picioare de lut) poate în cel mai bun caz să reia şirul hazos al "avertismentelor serioase" de la începutul anilor cincizeci fiindcă o simplă blocadă economică i-ar fi fatală...

gicacontra.eu said...

Dar Rusia?
Tot prognozeaza ei sfarsitul Americii in 2011, la nivelul profesorului lor de diplomati, care e invitat permanent la televiziuni (sau televiziune, ce or avea).
Ca Friedman se tot suceste.

Bibliotecaru said...

China numai ce a semnat un tratat comercial cu Coreea de Nord, Rusia numai ce a semnat un tratat de colaborare cu NATO.

Bibliotecaru said...

@ nimrod
În cazul unei blocade economice "pentru" China, poporul chinez va fi supus unor condiţii de trai mult mai grele. Dar ce vor face economiile vestice fără produse ieftine, chinezeşti, încă şi pe timp de criză.

nimrod said...

Biblio, e simplu, vor cumpăra de la indieni... De altfel, indienii au trei clase umane peste chinezi.

nimrod said...

PS: Şi bucătăria mult mai bună...

gicacontra.eu said...

@Bibliotecarul

Si Hitler a semnat un Pact de Neagresiune cu Stalin ...

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Permiteţi-mi să mă îndoiesc de faptul că India poate să suplinească produsele furnizate SUA de către China.
După cum ştiţi, sunt trei mari producători de bumbac, SUA, China şi India. Dacă producţia Chinei (mai mult de o treime din producţia mondială) a scăzut cu numai 14% (din cauza condiţiilor meteo nefavorabile), preţul bumbacului a ajuns cel mai ridicat dintr-o perioadă mare de timp, crescând cu 80%. Gândiţi-vă ce efect ar avea stoparea exportului din China pentru toate produsele exportate, de la haine până la aparatură electrocasnică şi jucării.

Luna trecută Guvernul Chinez a închis, numai un pic, robinetul la mineralele rare, afectând industria americană, europeană şi japoneză de la telefoane mobile şi turbine eoliene, până la rachete ghidate. Statele Unite au fost iritate la maxim şi au avut şi o reacţie foarte dură... pe care am interpretat-o drept DISPERARE. De aceea, mă îndoiesc că India poate prelua exportul Chinei fără o penurie de materii prime şi produse care să dea peste cap toată economia occidentală.

Bibliotecaru said...

@ gicacontra.eu

Pactul Ribbentrop-Molotov şi-a făcut treaba.

În timp ce Germania se pregătea să atace Polonia şi dorea să evite un răspuns al Uniunii Sovietice, la rândul ei Uniunea Sovietică era în plină restructurare a armatei (de fapt executarea foarte multor ofiţeri incomozi regimului stalinist). pactul era menit să acopere o dificultate bilaterală şi asta a şi făcut.
Nu mai vorbesc despre faptul că, deşi Germania şi Uniunea Sovietică se excludeau practic doctrinar, în fapt erau două mişcări care doreau fundamentarea unui socialism internaţional, unii prin fascismo-nazism, ceilalţi prin comunism.

Bibliotecaru said...

Care a fost prima mişcare în invadarea Irakului? Deplasarea unor portavioane şi nave de luptă în Golf...

The nuclear-powered USS George Washington, which carries 75 warplanes and has a crew of over 6,000, left a naval base south of Tokyo and would join exercises with South Korea from Sunday to the following Wednesday, U.S. officials in Seoul said.

"This exercise is defensive in nature," U.S. Forces Korea said in a statement. "While planned well before yesterday's unprovoked artillery attack, it demonstrates the strength of the ROK (South Korea)-U.S. alliance and our commitment to regional stability through deterrence."
(http://news.yahoo.com/s/nm/20101124/wl_nm/us_korea_north1)

nimrod said...

Biblio,

Eu făceam referire la situaţia în care chinezii ar avea proasta inspiraţie să sprijine militar vreo iniţiativă belicoasă a Coreei de Nord. Altfel, oricum în mai puţin de două decenii, îi văd întorşi pe chinezi la orezul primordial... S-a mai întâmplat şi cu alţi tigri de hârtie din Asia de Sud-Est. Ce vreţi, aşa sunt eu, optimist.

Bibliotecaru said...

Nu se ştie.
De data aceasta şi capitalismul dă semne importante de slăbiciune. Depinde cât de bine îşi revine occidentul. Sau dacă îşi mai revine...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.