13 November 2011

"Al Franţei" şi "a Germaniei" l-au băgat în şedinţă pe "al Greciei"


La început a fost o conferinţă telefonică între Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel cu noul prim-ministrul grec, Lucas Papademos.

Cei doi lideri europeni au felicitat cel de al treilea lider european pentru formarea noului guvern grec. După tradiţionalele
kártes şi epitychía, şi un pic de ergasía... "al Franţie" şi "a Germaniei" s-au asigurat că noul premier este conştient de urgenţa cu care domnia sa trebuie să pună în acord politica elenă cu ceea ce spune UE, inclusiv cele hotărâte în 27 octombrie la sommet de l'Eurogroupe. Imboldul de a aplica hotărârile granzilor europeni (dacă mi se permite o astfel de licenţă) a fost subliniat de condiţionarea următoarei tranşe de "ajutor" (cea care l-a demis de fapt pe fostul premier Papandreou)

După conferinţă, întâlnirea s-a continuat bilateral,
Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel. Cei doi lideri europeni s-au asigurat, unul pe altul, că sunt determinaţi în a apăra până la capăt moneda şi proiectul euro.
(mai multe pe http://www.elysee.fr/president/les-actualites/communiques-de-presse/2011/entretien-telephonique-du-president-de-la.12419.html)

http://topnews.net.nz/images/Angela-Merkel_0.jpg
(http://topnews.net.nz/content/24152-german-chancellor-looks-eu-regulations-after-short-selling-prohibition)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5f-HQCMA7cF4-Z3xpU8WIsqiK3w7LlilA8tgWzEadnNw1CfOJPI6fpHdqSKuY_lSPhJBfLAGd2x7jXkbiclAjrFkR8uJCVwKSEVMuQscnOX5c7z1H801EphCO9WrCkOMFJmRm11M-t3iS/s400/imgNicolas+Sarkozy3.jpg
(http://blog.wblakegray.com/2011/06/is-nicolas-sarkozy-zombie.html)

http://www.antena3.ro/thumbs/big/2011/11/10/fostul-vicepresedinte-al-bce-lucas-papademos-nominalizat-oficial-de-presedintia-greciei-pentru-functia-de-premier-115589.jpg
(http://www.antena3.ro/externe/lucas-papademos-este-viitorul-premier-al-greciei-143260.html)

5 comments:

Anonymous said...

grecul asta habar n-are in ce s-a bagat...

Bibliotecaru said...

Mai mult, cred că vechiul premier va rămâne un simbol prin încercarea sa de a face un referendum şi, în general, de a se împotrivi vinderii suveranităţii elene.

nimrod said...

Biblio,

Grecii şi-au vândut ţara cu bună ştiinţă, trăgându-şi pensii de 1500 Euro pe lună din împrumuturi externe. Nu poţi returna toţi banii ăştia doar numărând la nesfârşit mărgelele de pe koboloi, fiindcă euroii nu cresc în măslini.

Bibliotecaru said...

Nu pensiile sunt de vină ci rostogolirea datoriilor

Iată o pagină care vorbeşte despre creşterea datoriilor Greciei pe perioada 1980-2010

http://www.indexmundi.com/greece/public_debt.html

Observaţi că marile creşteri sunt în anii de criză 2009 şi 2010, cu 14,79%, respectiv 12,32%. Evident, aceste datorii mari sunt făcute prin intermediul şi cu voia FMI şi Bănci Europene. Vedeţi că chiar înainte de criză, Grecia merge bine, are chiar o scădere a îndatorării cu -0,65%. Ce înseamnă asta? Înseamnă că Grecia a avut o creştere economică fulminantă de cam 6-7% şi nu a mai fost nevoie să se împrumute pentru a plăti creditele anterioare. Acesta este momentul în care s-a constituit dezechilibru. Ei au dimensionat 2008 după criteriul anului 2007... şi au greşit cu 5% pentru că în 2008 deja criza a muşcat. Restul reprezintă rostogoliri ale împrumuturilor şi scăderea performanţei economice.

Şi acum priviţi dezastrul din România:

http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=ro&v=143

2007, anul în care Grecia avea un buget echilibrat, noi aveam 13%. Anul 2008, încă echilibrat în România pentru că noi am fost un pic protejaţi bancar...14,7.

În 2010 noi avem 34,8% !!!!

Noi suntem într-o problemă cu mult mai gravă decât Grecia, numai că nimeni nu pare să sesizeze. Cei din PNL pe care îi întrebam prin 2007 şi 2008 dacă nu se cutremură de gradul de îndatorare a României... spuneau că suntem încă mult sub UE (ca procent din PIB) la nivelul datoriei suverane. Însă nivelul nostru de creştere este mult mai abrupt decât cel al Greciei.

Selectaţi în meniul de sus Italia, Spania... şi veţi vedea şi la ei creşteri esenţiale ale datoriilor în 2009 şi 2010.

Grecia nu a greşit cu nimic economic, pur şi simplu a fost lovită mai tare de criză. În perioada de după 2004 Europa a fost într-o zonă de accelerare economică ce părea stabilă în creşterea ei... ceea ce a dus, ca şi la noi, la nişte creşteri salariale şi ale pensiei. Criza a lovit puternic mai ales pentru că inflaţia a fost ţinută în frâu, altfel salariile şi pensiile ar fi scăzut ca putere de cumpărare şi nu ar fi fost nevoie de creşterea gradului de îndatorare (eventual s-ar fi redus nişte investiţii în sectoarele care nu aduc profit direct ci doar în sectoarele de activitate economică productivă). Dacă România ar fi lăsat inflaţia să vorbească, ocrotind astfel pe perioadă scurtă exportul şi descurajând importul, şi statul român ar fi investit nu în săli de sport, patinoare sau spectacole ci în parcul de centrale eoliene şi acea hidrocentrală care acumulează energia prin acumulare... Acum, când centrale ar fi intrat deja în funcţiune, economia s-ar fi spus în mişcare "pe profit", cu investiţia amortizată, reuşind să evite viitoarele împrumuturi. Iată că şi în 2012 criza ne va lua pe nepregătite şi veţi vedea cum domnul Boc va revizui bugetul de la plus unu la sută la minus 5 la sută şi FMI va acorda încă un împrumut de consum.

Vasile, said...

nimron,

Eronat tablou ai domnule!

Grecia si grecii inseamna o traditie un stil de viata .
Grecia falimentara de azi este o gradina desi s-a descoperit ca Olimpul nu este raiul de pe pamant.

Eu sincer mi-as dori o Romanie falimentara precum Grecia de azi...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.