30 November 2011

Bucureştii îşi schimbă Bombardierele


Ce face cetăţeanul când nu are bani de pâine, desigur, îşi schimbă Bombardierele. Şi nu le schimbă pe ceva bun, ci pe ceva sofisticat. Apeşi pe buton să pleci din loc şi pe urmă totul e de la sine, până la oprire. Calculatoarele fac astăzi totul în locul omului, de ce nu ar conduce în locul lui.

Sub Bucureşti mişună şerpuit 44 trenuri tip Bombardier şi 33 trenuri tip IVA.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/44/METROREX_ticket.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/A_busy_time_on_the_Bucuresti_Metro.jpg/800px-A_busy_time_on_the_Bucuresti_Metro.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ce/Metro_pipera_bucharest_RO.jpg/800px-Metro_pipera_bucharest_RO.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/Metro_republica_bucharest_ro.jpg/800px-Metro_republica_bucharest_ro.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Dristor_2.JPG/800px-Dristor_2.JPG

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/15/Sigla_metrorex.png

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Metrou_vechi.jpg
Astra IVA
(http://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest_Metro)

http://www.urbanrail.net/eu/ro/buc/Bombardier%20train%20Bucharest.jpg

http://www.urbanrail.net/eu/ro/buc/Bombardier%20train%20Bucharest%202.jpg

http://www.urbanrail.net/eu/ro/buc/Bombardier%20train%20interior.jpg

http://www.urbanrail.net/eu/ro/buc/Cabin%20of%20Bombardier%20train%20Bucharest.jpg
Bombardier
(http://www.urbanrail.net/eu/ro/buc/bucurest.htm)

http://www.romania-insider.com/wp-content/uploads/2011/09/tranvia_Zaragoza.jpg
Zaragoza
(http://www.romania-insider.com/bucharest-metro-company-metrorex-to-buy-eur-107-mln-trains-from-spanish-caf/34747/#)

METROREX nu cumpără numai Hărtie Igienică în valoare de 4 mii de euro, Prosoape în valoare de 5.300 de euro, Carburant de 7 mii de euro, dar şi rame de metrou in valoare de 5 milioane de euro.
Metrorex a semnat, pe 29 noiembrie 2011, două contracte privind achiziţionarea a 16 trenuri de metrou şi a sistemelor de control pentru protecţie şi operare, care vor fi instalate pe aceste trenuri.
Furnizorul trenurilor de metrou, Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) a semnat contractul în valoare de 97 milioane de euro fără TVA, iar Bombardier Transportation a semnat un contract de 4,94 milioane de euro, pentru furnizarea a 16 seturi de sisteme ATP şi ATO.
„Achiziţionarea trenurilor de metrou va face posibilă înlocuirea celor existente şi de asemenea, acestea sunt dotate cu sisteme de informaţie pentru publicul călător, cu locuri special amenajate pentru transportul bicicletelor. Trenurile de metrou sunt asamblate în România. Sistemele furnizate de Bombardier vor face posibil furnizarea unui transport sigur şi confortabil”, a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.
Noile trenuri de metrou au în compunere câte 6 vagoane având intercomunicaţie (gangway) între acestea, sistem de tracţiune şi de frânare controlat cu microprocesor, caroseria realizată din oţel inoxidabil, sistem îmbunătăţit de bare de sprijin pentru călători, uşi culisante cu autoblocare şi protecţie la prinderea persoanelor între uşi.
Conform directorului general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, „asamblarea trenurilor ar putea să fie executată la Bucureşti şi de asemenea, există posibilitatea de a extinde contractul de achiziţionarea a trenurilor, cu încă 8 metrouri pentru a fi puse în circulaţie pe o singură magistrală”, a declarat Udrişte.
Operatorul de transport subteran intenţionează să achiziţioneze, în total, un număr de 60 de trenuri de metrou, pentru 21 de trenuri, finanţarea fiind asigurată de BEI şi bugetul de stat, iar pentru restul urmează să se elaboreze studii pentru lansarea licitaţiei.
http://www.railwayinsider.eu/wp/wp-content/uploads/2011/11/linie-metoru.jpg
În ceea ce priveşte proiectele de dezvoltare a reţelei de metrou, ministrul Transporturilor a anunţat că pentru tronsonul Universitate-Pantelimon (parte a Magistralei 5), luna viitoare se va semna cu Banca Europeană de Investiţii contractul de finanţare în valoare de 465 milioane de euro, finanţare aprobată de Guvern saptămâna trecută. De asemenea, în al treilea trimestru din 2012, Metrorex va lansa licitaţia privind realizarea liniei către Aeroportul Otopeni.
(http://www.railwayinsider.eu/wp/archives/28140?lang=ro)


Totul este să se repare şi liniile astfel încât să ai o călătorie confortabilă. Fără linii, degeaba există garnituri care merg la o simplă apăsare de buton.

7 comments:

N. Raducanu said...

"Totul este sa se repare liniile...". Nu, totul ar fi sa se fabrice aceste garnituri de metrou in tara, nu sa se importe, ca intr-o tara africana lipsita de o industrie de constructii de masini. Cu peste 30 de ani in urma s-a construit metroul, s-a dotat cu vagoane, nu mai vorbesc despre sinele odinioara fara cusur. Acum asa ceva ar fi de neconceput...

balbeck said...

Am si eu un prieten ce conduce metrou.
Nu inteleg de ce se tot schimba garniturile asa.Erau foarte bune.Ar trebui ca zi de zi 500-1000de huligani sa intre in metrou fara sa plateasca.Doar ca sa faca paguba,sa nu ii lase nici pe ceilalti sa isi cumpere cartele.Hai ca se poate,sariti peste garduri.Cand eram mic mergeam cu metroul gratis.Au fugit doi angajati dupa mine si tovarasul meu,dar nu ne-au prins.

Bibliotecaru said...

Din câte am înţeles, se asamblează la noi, tot e ceva... cumpără granituri ca la IKEA. :D

Astra ARAD este astăzi cu capital integral privat. Probabil că a existat totuşi o licitaţie şi nu a câştigat-o.

Eu unul nu am mai folosit metroul, ca protest, din vremea când au început să închidă un fir şi te puneau să cobori din tren şi să mergi câte o staţie. Penibil.

nimrod said...

1 DECEMBRIE. LA MULTI ANI!

Bibliotecaru said...

La mulţi ani, stimate domn!

montaj usi interior pret said...

Problema este sa le faca de calitate!!

Bibliotecaru said...

Calitatea este punctul nostru forte... :D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.