22 November 2011

Domnule Blejnar... de ce nu-l "recomandaţi" pentru arest?


Eu nu înţeleg ceva, cum vine un reprezentat al autorităţii să spună despre cineva că este vinovat de una şi de alta... după care pleacă liniştit acasă şi se culcă. Dacă spui despre cineva că este vinovat, mergi frate cu mascaţii (la sume de sute de mii de dolari vorbim despre un infractor periculos) şi DNA-ul şi pune-l sub cheie, să nu cumva să fugă până la proces... asta dacă eşti convins de vinovăţia lui.

La început a fost cuvântul şi apoi a fost "cu Vîntul"...

Realitatea net:

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, l-a atacat, în cadrul unei emisiuni televizate la postul public, pe liderul PSD Victor Ponta, explicând că ar fi primit indirect şi direct suma de 300.000 de dolari de la Robert Negoiţă şi Sorin Ovidiu Vîntu.

http://media.realitatea.ro/multimedia/image/201103/w460/blejnar_27148400_36620000.jpg

De asemenea, Blejnar a explicat că Ponta are şi a avut mereu o problemă cu ANAF şi cu şeful instituţiei, din cauza declanşării campaniei de verificare a TVA-lui pe tranzacţiile făcute pe persoană fizică.

"Ponta are o problemă personală cu ANAF şi cu şeful ei. Este deranjat de faptul că am declanşat acea campanie de verificare a TVA-lui pe tranzacţiile imobiliare făcute pe persoană fizică", a declarat Blejnar.

"Domnul Ponta, atât direct, cât şi indirect, a beneficiat de sponsorizarea activităţii sau hobby-ului pe care dumnealui îl are referitor la pilotaj. Şi-a luat aşa de vreo 10 miliarde de lei vechi, vreo 300 de mii de dolari, în 3 ani de zile a beneficiat de maşini plătite de la domnul Robert Negoiţă, de la domnul Umbrărescu, iacă de la domnul Vîntu, că tot e aicea, şi asta o spun în premieră. "Am dovezi că firma, aşa-zisul club de raliuri al domnului Ponta, care nu e o asociaţie, nu e o fundaţie, este un SRL din Cluj (...) al pilotului (...) a făcut nişte prestări de servicii fictive către domnul Vîntu de exemplu, către Caţavencu şi către cotidianul unde e domnul Nistorescu, şi din 2007 până în 2009 şi-a luat în fiecare lună bani de acolo. Am facturi, am dovezi", a declarat Blejnar.

Potrivit lui Blejnar, pilotul lui Victor Ponta, Edwin Keleti, avea contract cu Academia Caţavencu să facă prima pagina a publicaţiei. La fel şi pentru cotidianul lui Nistorescu. "Sunt nişte lucruri care nu s-au prestat (...) că atunci când ne-am dus în control încrucişat să verificăm, am constatat că nu au fost făcute", a arătat preşedintele ANAF, la TVR.

Conform lui Sorin Blejnar, după ce au fost încasate, sumele din sponsorizări au fost folosite pentru a finanţa hobby-urile personale ale lui Victor Ponta.
(mai multe pe http://www.realitatea.net/blejnar-ponta-a-primit-300-000-de-euro-de-la-sorin-ovidiu-vintu-si-robert-negoita_888751.html)

Eu înţeleg ca domnul Ponta să facă afirmaţii în calitate de parlamentar despre domnul Blejnar şi procuratura să vadă dacă sunt sau nu adevărate, nu înţeleg ca domnul Blejnar să facă afirmaţii despre domnul Ponta fără a avea dovezile necesare condamnări. Lasă că şeful fiscului nici nu ar avea căderea să facă măcar aceste acuzaţi, fie şi dacă ar avea dovezi... asta e treaba procurorilor şi avocaţilor să discute, la un moment dat, despre un proces.

Situaţia este cu atât mai penibilă încât se repetă pentru a doua oară.

Traian Băsescu: "Am o rugaminte. Incerc sa nu fiu ironic si sa va intreb de banii de pe la Midia sau Rovinari" (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9556315-anaf-sesizeaza-dna-cazul-lui-victor-ponta-dan-sova.htm)

Imediat preşedintele a fost susţinut în "rugămintea" sa de ANAF, prin vocea domnului Blejnar.

Sorin Blejnar a confirmat marti ca ANAF a sesizat DNA cu privire la posibila savarsire a unor infractiuni economice de catre biroul de avocatura al senatorului PSD Dan Sova, dand drept exemplu faptul ca se facturau 27-28 de ore de munca pe zi, lucru "hazliu, dar adevarat".

Seful ANAF a explicat ca institutia pe care o conduce a finalizat un control financiar la complexele Rovinari si Turceni, constatandu-se ca in anii 2007, 2008 si 2009 conducerile acestor societati au cauzat prejudicii totale de circa 16-17 milioane de euro.

Din acest motiv ANAF a sesizat DNA Biroul teritorial Targu Jiu pentru a se stabili daca sunt constituite elemente ale unor infractiuni economice. Printre societatile care au contribuit la crearea acestui prejudiciu se afla, in opinia ANAF, si o societate de avocatura a lui Dan Sova care ar fi incheiat contracte cu cele doua complexe fara intrunirea conditiilor de legalitate.

Sorin Blejnar a precizat ca nu s-a facut o sesizare speciala la DNA pentru respectivul cabinet de avocatura, ci o singura sesizare pentru intregul fenomen. El a precizat ca in opinia inspectorilor ANAF nu au fost intrunite condiile necesare de legalitate, dar procurorii DNA vor fi cei care vor investiga cazul si vor trage concluziile.

(http://www.ziare.com/victor-ponta/presedinte-psd/blejnar-despre-cabinetul-lui-sova-se-facturau-27-de-ore-de-munca-pe-zi-1110124)

După care domnul Blejnar a dat-o cotită precum odinioară trenul la Ploieşti...
Imi pare rau, dar solicitarea adresata d-lui Ponta nu are nimic politic. Un prejudiciu cat de mic, chiar si de un leu, nu putem sa il lasam ne-recuperat. Este o simpla coincidenta ca ieri dl. Ponta a fost la discutii la Cotroceni, iar astazi au aparut informatiile privind chemarea domniei sale la ANAF".
(http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9556315-anaf-sesizeaza-dna-cazul-lui-victor-ponta-dan-sova.htm)

ANAF ar trebui să exercite un controlul operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte din domeniul economic, financiar şi vamal care au ca efect evaziunea fiscală. Domnule Blejnar, ce mai aşteptaţi? Sau mai pregătiţi o întoarsă "perversă ca la Târgul Ocna"?



De va veni la tine vântul
Purtând povestea mea amara,
Jelitul lui sa nu te frânga.
Mustrarea lui sa nu te doara.

Nu-i vina ta, aşa e scrisa
Nemilostiva lege-a firii.
Sarutul otravit al brumii
Omoara toamna trandafirii.

Și cine s-ar opri sa plânga
O funza veşteda-n carare
Când codrii freamata alaturi
Şi râd în rasarit de soare?


Sigur, cu codrii care au dispărut sub secure este altă poveste...

6 comments:

Vasile, said...

De ar avea Blejnar gura sa se autodenunte....dar acest fenomen se intampla doar inainte de sfarsitul lumii!

nimrod said...

Mie îmi place când ăştia se atacă unii pe alţii. Imi dă o stare de linişte...

Bibliotecaru said...

De cine a mai spus domnul Blejnar că aşa şi pe dincolo? Eu nu-mi aduc aminte... A spus domnia sa de vreo firmă, despre un om de afaceri, despre afacerile cu petrol şi cereale...? Eu nu-mi aduc aminte ca domnia sa să fi dat alte nume în general, doar în particular l-a dat exemplu pe domnul Ponta. Oricâtă bunăvoinţă aş avea, nu pot să nu leg suspendarea prezidenţială de ce spune domnul Blejnar. Desigur, este o legătură pe care o fac fără rost, dar prea sunt concomitent pe tapet aceste acuzaţii ca să nu o suspectez.

Bibliotecaru said...

Codul de procedura fiscală spune:

Art. 11 Secretul fiscal

(1) Funcţionarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai deţin această calitate, sunt obligaţi, în condiţiile legii, să păstreze secretul asupra informaţiilor pe care le deţin ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu.

(2) Informaţiile referitoare la impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise numai:

a) autorităţilor publice, în scopul îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege;

b) autorităţilor fiscale ale altor ţări, în condiţii de reciprocitate în baza unor convenţii;

c) autorităţilor judiciare competente, potrivit legii;

d) în alte cazuri prevăzute de lege.

(3) Autoritatea care primeşte informaţii fiscale este obligată să păstreze secretul asupra informaţiilor primite.

(3^1) Este permisă transmiterea informațiilor de natura celor prevăzute la alin. (1), inclusiv pentru perioada în care a avut calitatea de contribuabil:

a) contribuabilului însuși;

b) succesorilor acestuia.

(3^2) În scopul aplicării prevederilor alin. (2) lit. a), autoritățile publice pot încheia protocoale privind schimbul de informații.

(4) Este permisă transmiterea de informaţii cu caracter fiscal în alte situaţii decât cele prevăzute la alin. (2), în condiţiile în care se asigură că din acestea nu reiese identitatea vreunei persoane fizice sau juridice.

(4^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), cazurile de nerespectare a legislaţiei financiar-fiscale pot fi făcute publice prin mass-media.

(5) Nerespectarea obligaţiei de păstrare a secretului fiscal atrage răspunderea potrivit legii.

Bibliotecaru said...

Aparent art. 4^1 ar putea permite domnului Blejnar să încalce secretul fiscal.

Doar că, acest 4^1 este introdus prin Ordonanţei Guvernului nr. 47/2007 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale care a fost aprobată, cu modificări, de Legea nr. 52/2009 şi, nu veţi crede, dar prevederea a fost abrogată. Ciudat totuşi, pe site-ul ANAF nu este operată prevederea legii din 2009.

http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/cod_procedura/Codul_de_ProceduraFiscala2011.htm#_Toc304274704

Bibliotecaru said...

Norme metodologice:

Art. 11

11.1. În categoria informaţiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intră datele referitoare la identitatea contribuabililor, natura şi cuantumul obligaţiilor fiscale, natura, sursa şi suma veniturilor debitorului, plăţi, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, încasări, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informaţii obţinute din declaraţii ori documente prezentate de către contribuabili sau orice alte informaţii cunoscute de organul fiscal ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.