10 November 2011

Încă o dată preşedintele identifică problema


Într-un cotidian cu nume imposibil de pronunţat dar mereu citat de dl. Emil Hurezeanu, respectiv Frankfurter Allgemeine Zeitung, se spune că...

Wir müssen das Bildungswesen reformieren, weil es arbeitslose Akademiker produziert: zu viele Philosophen, zu wenige Ingenieure, und die Ingenieure haben nicht die Ausbildung, die gebraucht wird.

Translatând şi aproximând din limba lui Goethe în limba lui The Goe, asta sună cam aşa:
Avem nevoie de a reforma sistemul de învăţământ, deoarece produce absolvenţi şomeri: prea mulţi filosofi, ingineri prea puţini, şi inginerii nu au pregătirea de care are nevoie.

Ceea ce nu spune domnul Băsescu este că învăţământul românesc, deşi nu este educaţie, are mari succese în ceea ce priveşte pregătirea preşedinţilor statului Român. Preşedinte cum avem noi de bine pregătit nu este nicăieri în lume, nici să treci peste mări şi ţări, este singurul produs românesc 100% calitate superioară.

Adevărul Punct Ro, citind cotidianul mai sus menţionat, spune...
Întrebat de îndatorarea statului român (31,8% din PIB), care este scăzută în comparaţie cu alte state din zona euro, Traian Băsescu a răspuns că asta nu-l linişteşte. ,,Cu toate acestea nu putem dormi liniştiţi, pentru că datoriile cresc în fiecare an, dacă nu diminuăm deficitul bugetar", a spus Băsescu, precizând că ţara a avut un deficit de 6,5 % în 2010, că anul acesta ţinta e de 4,4 iar în 2012 de 1,9%. ,,Ne dorim în 2013 un buget echilibrat", a spus el.
(http://www.adevarul.ro/international/europa/Traian_Basescu-euro-criza-invatamant-sanatate-interviu-Germania_0_588541686.html)

Probabil că pe 2014 vom avea excedent.

Vizita oficială a preşedintelui României, Traian Băsescu, în Republica Federală Germania


(http://www.presidency.ro/?_RID=fdet&id=3407)

Declaraţia de presă comună a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel

Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit joi, 10 noiembrie a.c, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Federală Germania. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună. Vă prezentăm textul declaraţiei:

Cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel: Doamnelor şi domnilor, mă bucur că astăzi este în vizită preşedintele României, Traian Băsescu. Am avut o discuţie foarte intensă despre relaţiile bilaterale care sunt foarte bune între Germania şi România. L-am felicitat pentru ziua aniversară care a fost cu 6 zile în urmă şi i-am urat toate cele bune. Vom avea o aniversare - 20 de ani de la Tratatul de prietenie între Germania şi România. Am convenit că dorim să extindem aceste relaţii bune şi strânse. Noi ne bucurăm că minoritatea germană din România are un efect asupra relațiilor strânse dintre cele două țări. Este un fel de punte de legătură între ţările noastre. De asemenea, relaţiile economice între Germania şi România se dezvoltă favorabil. Întreprinderile germane sunt investitori importanţi, asigură şi locuri de muncă. Putem realiza şi mai mult. Am vorbit mult despre eforturile uriaşe ale celor două ţări, de asemenea, despre progresele României, progresele viitoare ale României în domeniul reformei justiţiei. Se poate vedea ce realizări importante sunt în faţa României. În ce priveşte zona Schengen, Germania şi Franţa au propus un plan care cred că este acceptat de România. Nu toate statele Uniunii sunt de acord, însă acest spaţiu trebuie să devină un spaţiu comun de drept. Am vorbit, de asemenea, despre relaţiile internaţionale, despre situaţia din Europa, despre statutul de membru al României al uniunii monetare euro. Avem o singură piaţă unică, avem un singur acord-cadru şi vrem să rămânem în continuare împreună. România, de asemenea, şi-a exprimat intenţia de a deveni membră a uniunii monetare în anul 2015. Ştiu ce înseamnă pentru oamenii din România ca statul să lucreze atât de mult în direcţia aderării la uniunea monetară. Sper că va merita pentru populaţia României, însă aş vrea să vă mulţumesc pentru realizările dumneavoastră în cadrul politic.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Vă mulţumesc, doamnă cancelar, vă mulţumesc pentru primirea amicală, călduroasă pe care ne-aţi făcut-o mie şi delegaţiei mele. Cum de altfel, îi mulţumesc public şi domnului preşedinte Wulff pentru întâlnirea pe care am avut-o cu dumnealui. Am discutat, desigur, probleme bilaterale. Trebuie să ştiţi că Germania este cel mai mare partener comercial al României. Cifra comerţului între cele două ţări s-a ridicat în 2010 la 14 miliarde de euro, fiind echilibrată, deci nu avem nici măcar debalansări în comerţul exterior. În acelaşi timp, Germania este al treilea mare investitor în România. Sunt peste 14 mii de firme germane care au investit în România până la sfârşitul anului 2010 4,4 miliarde de euro, contribuind esenţial, alături de investitorii din Olanda şi Franţa, la modificarea şi modernizarea economiei româneşti. Aş mai face o precizare: pentru noi minoritatea germană este considerată o punte de legătură solidă între România şi Germania. Deci avem tot ce ne trebuie. Români trăiesc în Germania, germani trăiesc în România, avem un comerţ dezvoltat şi avem voinţa de a consolida relaţiile bilaterale. Am informat-o pe doamna cancelar cu privire la măsurile pe care România le-a luat şi mă bucură aprecierile pozitive ale Guvernului german cu privire la modul în care România a reuşit să-şi restabilească echilibrele macroeconomice. Ne menţinem obiectivul - şi îi rog pe ziarişti să nu zâmbească - ne menţinem obiectivul de a intra în zona euro, de a îndeplini toate criteriile în 2015. De asemenea, i-am prezentat doamnei cancelar viziunea noastră cu privire la Europa. Nu credem într-o Europă fragmentată şi în şansele noastre separat. Niciunul din statele Uniunii Europene - poate ar reuşi Germania – dar, în rest, probabil că niciun stat al Uniunii Europene nu va reuşi să culeagă decât efectele globalizării dacă Europa nu va fi unită în faţa procesului de globalizare, pentru a se afla la pupitrul de comandă. De aceea, România susţine fără rezerve un proces de integrare accelerat ca soluţie de a ne afla la pupitrul de comandă al procesului de globalizare. Acestea au fost cele ce am discutat cu doamna cancelar.

Departamentul de Comunicare Publică
10 Noiembrie 2011

(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13276&_PRID=lazi)

4 comments:

Anonymous said...

O credeam femeie serioasa pe Angelica Merkel, nu mi-ar fi trecut prin cap ca-si pierde timpul cu piratii.
Dar probabil ca-i si acolo foamete mare si nu s-ar da indarat de la a imparti jumi-juma niscaiva active puse la pastrare si numa' bune de praduit acum pe final de guvernare...

Bibliotecaru said...

Păi nu ştiţi că nu ştiu ce istoric a descoperit că Germania are să ne dea nu ştiu câte catralioane de euro? E drept, pentru atâta purcoi de bani preşedintele putea să-şi facă o tunsoare pe la ceafă (am observat că tunsoarea domniei sale lasă de dorit)... Ştiu şi eu, poate de aceea nu o să ne de doamna Merkel nici un ban şi astfel să răsplătească efortul istoricului care şi-a stricat ochii prin microfilmele alea.

PS.
Preşedintele trebuia informat că...

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Merkel&defid=4157917

Respectiv că... merkel înseamnă A longhaired bastard that likes to surf, while smoking a corncob pipe. He is known to shout Mahalo at the top of his lungs while peeing on the top of his moped.

Vasile, said...

Biblio,

"e pur si muove" si totusi datoria exista, dar probabil ar fi fost un act de prea mare curaj ca Basescu sa-l aminteasca chiar si in gluma urmat de un hhohhohhhoooo!

Bibliotecaru said...

Nu se ştie exact dacă există... că la un moment dat dispare din scripte că vine războiul.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.