13 April 2012

Care ar fi dovada eşecului


Sigur, din punctul de vedere al propagandei nord-coreene, un eşec al lansării rachetei cu rază lungă de acţiune ar putea însemna un dezastru. Pe de altă parte, dacă eşecul este doar declarativ, Coreea de Nord câştigă doi iepuri dintr-o lansare eşuată. Mai întâi oferă dovada că nu au tehnologia ce poate constitui o ameninţare pentru Statele Unite, în al doilea rând au un satelit secret despre care toţi ştiu că s-ar fi prăbuşit. Interesant, nu-i aşa?



UPDATE:
Clinton, aflată în deplasare către un summit din Columbia, a vorbit prin telefon cu ministrul chinez de Afaceri Externe, Yang Jiechi, spunându-i că este în căutarea "unei modalităţi unite de a denunţa puternic" această lansarea considerată de Statele Unite şi mai multe alte state ca fiind un test cu rachetă balistică, conform unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Mark Toner.

"Le-am cerut (chinezilor) să se folosească de relaţiile lor cu Coreea de Nord pentru a le transmite neliniştile noastre (cu Phenianul)", a continuat acesta.

China este cunoscută pentru influenţa pe care o are asupra aliatului său nord-coreean şi Statele Unite au presat în repetate rânduri Beijingul să-şi controleze vecinul izolat şi puternic militarizat.

(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

China a rămas tăcută vineri timp de peste şase ore după lansarea rachetei de către Phenian, trădându-şi astfel jena faţă de incident.

Beijingul a făcut apoi apel la "calm" şi la "reţinere" afirmând că a luat "cunoştinţă de reacţiile părţilor implicate", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze Liu Weimin.
(http://www.mediafax.ro/externe/sua-solicita-chinei-sa-discute-cu-phenianul-despre-lansarea-esuata-a-rachetei-si-nelinistile-cauzate-9521946/)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.