09 April 2012

Rusia dă încă o lovitură de imagine Statelor Unite


Cu toţii ne amintim despre cursa de cucerire a spaţiului dusă, în plin război rece, de către cele două superputeri, SUA şi URSS. Atunci se părea că SUA a câştigat detaşat cursa cucerind Luna şi planeta Marte. Iată că Rusia vrea să rescrie istoria. Ştire:

Descoperirea de pe Lună care îi convinge pe ruşi să îşi facă o bază permanentă acolo

L.D. | 09 Apr 2012, 13:11

Oamenii de ştiinţă ruşi doresc să trimită pe Lună doi roboţi lunari şi mai multe staţii de debarcare după anul 2015, ca parte acţiunii de "recucerire" a Lunii. Studiul va fi asupra zonelor polare de pe Lună, ceea ce poate duce la crearea unei baze permanente acolo.

Atenţia specialiştilor a fost atrasă de polii Lunii, unde au fost descoperite zone cu gheaţă.

Prima etapă a programului va fi în 2015, când modulele Luna - Resurs şi Luna - Glob vor fi lansate. Modulele sunt foarte asemănătoare ca design, şi vor studia polii de sud şi de nord ai Lunii.

Misiunile includ o staţie de debarcare cu un mic robot lunar, echipat pentru a lua probe de sol de la adâncimea de până la doi metri.

După 2020, o nouă etapă este prevăzută cu doi roboţi mai mari planificaţi pentru livrare. Misiunea ar putea dura chiar şi 5 ani, în măsura în care raza de cercetare va fi de 30 de km de la staţia centrală.

Cele două misiuni vor avea şi alte obiective, inclusiv testarea preciziei de aterizare la sol, prin utilizarea unui far de ghidare şi de coordonare între staţiile spaţiale, precum şi de conservare a energiei roboţilor în timpul misiunilor executate pe timpul nopţii. Experimentele vor fi efectuate în colaborare cu alte naţiuni, cum ar fi India.

Roboţii vor aduna de asemenea şase sau şapte probe de sol. O staţie este programată să aterizeze pe Lună în 2023 pentru a ridica probe şi de a reveni pe Pământ. Studiul efectuat la întoarcerea acesteia va furniza datele necesare pentru a proiecta o bază lunară în viitorul îndepărtat. Astfel, cei doi roboţi şi staţia ar putea deveni primele componente ale acestei baze, informează Russia Today.
(http://m.antena3.ro/stiinta/descoperirea-de-pe-luna-care-ii-convinge-pe-rusi-sa-isi-faca-o-baza-permanenta-acolo-162769.html)
http://rt.com/files/news/russia-moon-program-leak-502/image-457323.jpg
http://rt.com/files/news/russia-moon-program-leak-502/image-678679.jpg
http://rt.com/files/news/russia-moon-program-leak-502/image-136216.jpg
http://rt.com/files/news/russia-moon-program-leak-502/images-702.jpg
Images from http://www.lpi.usra.edu http://rt.com/news/russia-moon-program-leak-502/

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.