08 April 2012

Fulgere şi plângere


Congresele nu mai sunt de mult timp în istoria României acele sesiuni de definire ideologică. Ele au forma manifestărilor de entuziasm, ovaţii prelungite, mimări ale democraţiei partidului, sunt pretextul prin care preşedintele partidului arată că nu este un dictator în partid. De asemenea Congresul este un bun moment de rostirea a unor discursuri mobilizatoare. În cele patru congrese, PSD, PNL, PC şi USL... am auzit diverse discursuri "mobilizatoare". S-a lovit tare în PDL, s-a lovit şi mai tare în Traian Băsescu, s-au scandat "Demisia!" şi alte "stadionisme". Beneficiile unei astfel de cheltuieli? Posibil să le vedem, posibil să nu le vedem... vom vedea.

Transcrierea discursului susținut de președintele PNL, Crin Antonescu, cu ocazia "Mitingului Uniunii Social Liberale"
7 aprilie 2012

„Camarazi, pentru că dacă Victor Ponta vi s-a adresat astfel, am făcut-o şi o fac şi eu pentru că suntem camarazi, fraţi de arme, suntem oameni aflaţi într-un război pe care nu noi l-am pornit, dar pe care noi va trebui să îl câştigăm aducând pace. Aşadar, camarazi vă mulţumesc!

http://www.pnl.ro/fisiere/stiri/small_img_2674.jpg

Înainte de toate vă mulţumesc pentru că, în tot acest timp atât de greu, voi aţi rezistat, voi aţi dat şansa acestei ţări de a avea alternativă şi voi aţi dat, cei de aici şi cei din toată ţara, acestei ţări posibilitatea de a fi eliberată şi va fi în curând.

În al doilea rând, vă mulţumesc pentru enorma onoare şi pentru maxima încredere pe care mi-aţi făcut-o cu această învestire, pentru un om politic nu există un semn mai profund, mai puternic de prietenie şi de susţinere. Vă mulţumesc din suflet tuturor colegilor din toate cele trei partide! Le spuneam colegilor din Partidul Naţional Liberal la congresul nostru de astăzi că sunt congrese nu doar extraordinare şi dacă pot să spun aşa şi neobişnuite, de neuitat chiar. Este un congres în care Partidul Naţional Liberal, partid de dreapta învesteşte ca prim-ministru şi al său un om de stânga, pe Victor Ponta. Este o zi în care un partid de stânga, Partidul Social Democrat învesteşte în calitate de candidat şi al său la Preşedinţia României un om de dreapta. Le-am spus lor şi v-o spun tuturor că am inima împăcată, că nu am nicio îndoială în legătură cu astăzi, cu faptul că astăzi am făcut şi unii şi alţii ceea ce trebuia să facem.

Sunt foarte bucuros şi recunoscător încă o dată dumneavoastră pentru că, în fond ce se întâmplă astăzi? În vreme ce puterea se descompune, se descompune moral, se descompune organizaţional, se descompune şi aritmetic, astăzi noi dăm ţării semnalul că suntem puternici, că suntem uniţi, că suntem hotărâţi şi că mergem până la capăt. Războiul nu s-a încheiat, dar frontul s-a rupt şi frontul s-a rupt la ei şi nu la noi, vă mulţumesc şi vă felicit pentru asta!

Toate aceste lucruri, pe care le-am adunat şi le-am construit împreună şi vrem să le construim împreună, sunt pentru că ţara noastră este bolnavă şi pentru că toţi vrem o ţară sănătoasă. Avem astăzi foarte multe boli ale societăţii româneşti, cu foarte multe cauze şi avem cu toţii conştiinţa faptului că aşa nu se mai poate, că de data asta, nu mai merge şi aşa. Aş spune că ceea ce ne uneşte şi ceea ce trebuie să punem în faţa compatrioţilor noştri până la sfârşitul acestui război şi după câştigarea lui sunt lucruri care nu mai ţin de descrierea relelor actualei puteri, ci de ceea ce înţelegem noi prin România de mâine, prin România de după Băsescu şi de după ciuma portocalie şi vreau să privim atunci când vorbim de România de azi şi de România de mâine, adevărul în faţă.

Poate prima boală de care această ţară şi această societate suferă este ciuma politizării şi vă spun camarazi, că dacă suntem o armată, trebuie să fim o armată de eliberare şi nu o altă armată de ocupaţie. Conducătorii de azi ai României trebuie să plece de la Palatul Cotroceni, de la Palatul Victoria, din ministere şi din toate ţesuturile vieţii publice româneşti, unde în mod nelegitim s-au infiltrat, dar sensul angajamentului nostru politic nu este de a le lua locul, decât acolo unde este firesc să se afle forţa politică. Câştigând bătălia cu actuala putere armata noastră trebuie să sune retragerea partizanatului politic şi a politicului de acolo de unde el nu are ce căuta: din economie, din justiţie, din educaţie, din sănătate, din ordine publică, din servicii secrete, din armată, de peste tot.

Da, avem şi vom aplica politici pentru educaţie, politici pentru sănătate, politici economice, politici de securitate, dar vreau să fim înţeleşi între noi şi înţeleşi cu compatrioţii noştri că vrem o Românie în care o şcoală este condusă de către un bun profesor şi nu de un membru de partid neapărat, în care o instanţă de judecată sau un Parchet sau însuşi Ministerul Justiţiei sunt scoase de sub influenţa factorului politic şi partizan, că vrem un sistem în care cetăţeanul, contribuabilul, agentul economic, pensionarul să fie respectaţi şi serviţi indiferent de faptul că au sau nu o apartenenţă politică, indiferent că sunt sau nu membrii ai unui partid.

Aşadar, prima noastră opţiune strategică este retragerea politicului din viaţa societăţii civile şi din instituţiile care trebuie să rămână civile. Avem un stat care nu mai este în stare, odată cu regimul Băsescu, nu mai este în stare să ajute pe nimeni dintre cei care au nevoie şi au dreptul să fie ajutaţi, care este un stat care costă mai mult decât oricând, care risipeşte mai mult decât oricând, care este corupt şi corupe mai mult decât oricând.

Stop politizării birocraţiei şi clientelei! Acesta este angajamentul de învingător al armatei noastre. Nu clientela noastră în locul clientelei lor! Avem o societate în care s-a vorbit enorm despre descentralizare şi în care, aşa cum cei mai mulţi dintre dumneavoastră o ştiţi direct, nu avem nici până azi o descentralizare reală, o descentralizare în care să dai comunităţii locale şi liderilor ei obligaţii, dar şi mijloace de a se achita de ele, îndatorire, dar şi putere. Câtă vreme asigurarea bugetelor locale va rămâne în parametri de partizanat politic şi de discreţie partizană, nu vom avea descentralizare, vom avea, în continuare, un feudalism din ce în ce mai prost mascat.

Baronii nu s-au născut în teritoriu. Baronii s-au născut la Bucureşti, atunci când guvernele, simulând descentralizarea, au continuat să aloce banul public, care nu are culoare politică, pe criterii exclusiv partizane. Şi astăzi Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu sau Guvernul Boc 7 face acest lucru, mai fără ruşine ca oricând. Avem nevoie de un proiect autentic de descentralizare, pentru că avem nevoie de o naţiune, a cărei forţă să se bazeze pe forţa autentică a comunităţii locale şi pe forţa autentică a cetăţeanului.

Avem, în fine, o boală... avem o boală, mă tem că în stadiu terminal, a lumii politice, a clasei politice, a mentalităţii, a atitudinii, cu care se face politică în România. Să fie limpede, vorbesc dinăuntru şi suntem înăuntru. Nu vorbesc doar de actuala putere. Vorbim de modul în care, în cea mai mare parte, este cu adevărat corpul politic românesc şi vorbesc de modul în care mai ales el este perceput de ceilalţi. Avem nevoie să înţelegem, o dată pentru totdeauna, şi să credem că singura sursă legitimă de putere este cetăţeanul, nu serviciile secrete, nu combinaţiile de culise, nu oameni din alte ţări.

Câtă vreme nu vom admite, nu vom recunoaşte şi nu vom acţiona ca şi cum cetăţeanul român este singura noastră sursă de legitimitate şi putere, vom avea o democraţie bolnavă şi falsă. Avem azi un prim-ministru care, deşi a citit atât de mult, între altele, şi despre politică, nu ştie bine cine l-a pus prim-ministru şi, în orice caz, nu ştie pentru cine lucrează ca prim-ministru. Nu mai putem admite aşa ceva. Nu mai putem admite confuzii, nu mai putem admite oameni care primesc de la cetăţeni mandatul de preşedinte şi se comportă, ulterior, ca nişte ştabi, ca nişte vătafi, ca nişte şefi. Nu mai putem admite confuzii între puterea, autoritatea şi jurisdicţia Parlamentului, a preşedintelui, a Guvernului, a celorlalte instituţii din sistemul politic şi public. Spun foarte simplu că nu vreau şi nu vreţi un preşedinte decorativ, dar nu mai vrem un preşedinte jucător, care joacă la zarul bunului său plac Constituţia, statul de drept şi separaţia puterilor în stat.

Preşedintele României este, în conformitate cu Constituţia şi cu mandatul pe care constituţional cetăţenii i-l dau, reprezentant şi nu şef. Nu e şeful nimănui. Preşedintele României nu e şeful nimănui. E reprezentantul tuturor, ceea ce e mult mai greu. Preşedintele este moderator şi nu intrigant. Preşedintele este garant al Constituţiei, al legii, al bunei funcţionări a instituţiilor, este garant, şi nu cenzor. Aceste lucruri trebuie să fie foarte clare şi mai cu seamă trebuie să fie unul mai clar decât toate - preşedintele României, odată ales, şi-a încheiat cariera politică partizană. Preşedintele României nu mai poate fi, nu mai are dreptul să fie partizan, pentru că, spre deosebire de Guvern, el are responsabilitatea întregului, a proiectelor de durată şi a construcţiilor de consens. Ţara este executiv condusă de primul ministru, sub cenzura Parlamentului.

Vreau ca noi toţi să-i facem pe români să ştie acest lucru atunci când votează. Primul ministru conduce în mod legitim, sprijinit de o majoritate, nu scos din joben de preşedinte sau de alte instituţii, conduce legitim, sprijinit de o majoritate, în baza unui program şi în numele unei părţi, unor partide, a unor coaliţii, care au câştigat alegerile. Acest lucru este fără dubiu şi niciodată, dacă eu voi fi preşedinte al acestei ţări şi Victor Ponta, şi oricine altcineva prim-ministru, nu vom da naştere la confuziile şi la scenele penibile, care au făcut ca astăzi în România să nu mai ştim sau să ştim greşit cine conduce această ţară şi cine răspunde în această ţară. Avem nevoie de un Parlament reîncărcat cu încredere şi avem nevoie să o spunem mereu, indiferent că vom ajunge prim-ministru, preşedinte sau altceva, că baza, miezul, altarul regimului democratic este Parlamentul cu aleşii săi, aşa cum sunt ei.

Vrem un Parlament cu mai puţini membri, nu din motive populiste, pentru că ar costa mai puţin, ci pentru ca rolul, greutatea, importanţa parlamentarului să crească. Şi, trebuie să modificăm şi să respectăm regulamente şi trebuie să constrângem, dacă altfel nu s-a putut, prin lege, orice decident, orice guvern să nu poată decide în interese majore fără dezbatere în Parlament, deci în opinia publică, pentru că Parlamentul nu e doar un reprezentant, cel mai îndreptăţit, cum spune Constituţia, al opiniei publice, ci e şi locul în care, de fapt, ar trebui să ne întâlnim cel mai des - politicieni, putere, opoziţie - cu oamenii care ne-au ales şi cu reprezentanţii lor civili.

Avem nevoie mai departe de resursele noastre, de toate resursele noastre. Este uluitor cum în România ultimilor ani, noi ne ignorăm resursele, în cel mai bun caz, le risipim sau le aruncăm pe fereastră, aşa cum aţi văzut că se întâmplă foarte recent. Vorbesc de resurse naturale, vorbesc de resursa umană extraordinară, cea mai importantă a României. Noi producem mereu inteligenţă şi o risipim şi o alungăm din ţară şi o subtilizăm, şi o umilim. Vorbesc de resursa morală a acestui popor.

Avem nevoie de resursele noastre, avem nevoie de conducători responsabili şi avem nevoie de conducători, care să fie capabili să scoată elitele autentice din marginalitate şi să le pună la lucru pentru noi, pentru toţi, pentru această ţară şi pentru toţi oamenii ei.

Avem nevoie de strategii, pentru că nu mai avem demult strategii de politică externă, strategii de economie, strategii economice, strategii de educaţie, strategii sociale. Nu avem nimic, nu avem decât frenezii. Strategii nu mai avem. Frenezia distrugerii statului, a distrugerii instituţiilor, a distrugerii cetăţeniei, în fond, şi a distrugerii încrederii între oameni.

Avem nevoie să ieşim dintr-o criză, care este morală, care este funcţională, care este din ce în ce mai răspândită şi care, în fond, ajunge la punctul critic sub forma crizei de încredere. Ştiu, şi ştiţi şi dumneavoastră cât e de greu să-i convingem pe compatrioţii noştri că noi vom fi mai buni decât ei, că noi vom fi mai buni decât am fost altădată, că noi am înţeles, în sfârşit, că aceste lucruri, şi altele, trebuie radical schimbate. Dar nu există, dragii mei, altă cale. Trebuie să încercăm să facem acest lucru, pentru că noi suntem, astăzi, singura forţă politică în stare să construiască acele lucruri, de care România are nevoie. Am fost mereu atacaţi şi am fost criticaţi şi am fost proorociţi că nu vom putea lucra împreună sau dacă vom fi împreună, ne vom pierde identitatea.

Vreau să spun foarte clar câteva lucruri despre identităţi, despre doctrine şi despre partidele noastre, o spun clar, răspicat şi voi încerca, împreună cu dumneavoastră, să o dovedim. Social-democraţii, prieteni de stânga, intrând în USL, nu trebuie să uitaţi că sunteţi de stânga, nu trebuie să pierdeţi nimic din identitatea de stânga, ci, dimpotrivă, cred că trebuie să o potenţaţi. Apăraţi valorile stângii! Aveţi curajul de a afirma şi de a dovedi că stânga modernă nu mai înseamnă de mult comunism, ci, dimpotrivă. Aveţi curajul de a afirma că, în România, unde vorbim doar de deficite bugetare, există un uriaş, un inacceptabil deficit de solidaritate socială. Spuneţi-o, e treaba dumneavoastră! Aveţi curajul şi spuneţi că în România e mult prea multă sărăcie şi mult prea puţină politică autentică de stânga. Aveţi curajul şi spuneţi şi dovediţi că stânga nu înseamnă birocraţie şi şpagă. Aveţi curajul şi spuneţi că, în România, nu e prea multă asistenţă socială, ci prea puţină, şi prea multă risipă.

Liberali, conservatori, prieteni din dreapta, nu e niciun risc să vă pierdeţi identitatea şi trebuie să v-o apăraţi mai mult ca oricând, apăraţi-vă valorile de dreapta! Vorbiţi despre deficitul de libertate din România! Vorbiţi despre deficitul de piaţă economică, autentică din România. Vorbiţi cu curaj despre faptul că dreapta nu înseamnă egoism şi lăcomie, ci înseamnă muncă, profit, ordine, ierarhie, valoare. Vorbiţi cu curaj, oameni ai dreptei, despre valorile dreptei, despre statul de drept, despre tradiţie, despre familie, despre istorie.

Putem să fim împreună şi să construim împreună, fără să ne abandonăm valorile, ci potenţându-le reciproc şi respectându-ni-le reciproc putem să facem acest lucru, putem să stăm o vreme împreună şi trebuie să construim o vreme împreună fundamentul unei noi România. Nu cred că misiunea noastră este să facem - deşi au fost categoric vremuri mai bune - să facem ca România să revină undeva. Trebuie să facem ca România să devină ce nu a fost niciodată: o societate pe deplin democratică, o societate pe deplin echitabilă, o societate în care toţi oamenii să aibă încredere unii în alţii şi în reprezentanţii lor. Vă mai chem, prieteni, - şi din dreapta şi din stânga - să mai avem curajul de a fi împreună şi fără teamă naţionalişti. Vreau să fim naţionalişti. Cât de naţionalişti? Cât francezii, cât englezi, cât germanii, cât polonezii, cât ungurii, cât grecii, nu mai mult, nici mai puţin. Ne e teamă să spunem asta, dar atâta vreme cât am dovedit că suntem deschişi spre valorile universale, spre valorile europene, spre valorile de toleranţă şi diferenţă, trebuie să spunem clar şi putem spune clar - şi de la dreapta şi de la stânga - în orice caz împreună: "Da, suntem naţionalişti, pentru că vrem să fim o naţiune puternică". O naţiune puternică înseamnă stat puternic şi cetăţean puternic, o naţiune puternică înseamnă o naţiune cu locul ei, la masa lumii.

O naţiune puternică şi o politică naţionalistă înseamnă că avem, respectăm şi apărăm identitatea naţională, interese naţionale şi o naţiune în sine. Vom merge în alegeri, le vom câştiga! Vă rog să nu le mai spunem oamenilor doar ceea ce vor să audă, ci să le mai spunem şi ceea ce trebuie să afle. Electoratul încă mai poate fi mituit. O naţiune nu poate fi mituită niciodată. Electoratul poate fi păcălit. O naţiune nu-şi poate păcăli destinul niciodată. Trebuie să mergem înaintea oamenilor să spunem ce vrem, să spunem ce gândim, să spunem că suntem de stânga, de dreapta şi, deocamdată, şi până punem România în termenii normalităţii, suntem împreună. Dar de stânga şi de dreapta trebuie să nu uităm niciodată un lucru ca să putem câştiga: e o ţară în care sunt mult prea multe orgolii şi prea puţină onoare, e o ţară în care e mult prea multă suferinţă şi mult prea puţină compasiune, e obligaţia noastră de lideri, pentru că sper că suntem lideri toţi... Adică, oameni dispuşi la sacrificiu, oameni dispuşi să ia povara pe umerii lor, în numele altora. Noi suntem cei obligaţi să facem idealul, posibil, să găsim compromisurile despre care, în fond, numai noi, în faţa conştiinţei noastre, ştim că trebuie sau nu făcute, pentru a pune în realitatea politică valori morale.

Noi ştim că n-avem voie să nu fim pragmatici, dar trebuie să nu uităm nici o secundă că a fi pragmatic nu înseamnă a fi cinic, nu înseamnă a fi ticălos. Spre a spune lucrurile bine şi drept, e nevoie doar să fii sincer; spre a face lucrurile bine şi drept mai e nevoie de ceva: e nevoie de putere, de puterea pe care ţi-o dau urnele, de puterea priceperii şi de puterea voinţei. Cei mai mulţi compatrioţi ai noştri ne vor da, la urne, puterea.

Dacă vom şti să-i punem la lucru alături de noi, şi dintre noi pe cei cu adevărat pricepuţi, ştiutori, calificaţi, vom avea şi această putere. Cea mai grea e puterea voinţei, şi-l rog pe bunul Dumnezeu să ne dea fiecăruia din noi această putere, şi-l rog pe fiecare dintre voi să caute în el însuşi această putere, şi în cei apropiaţi. Putem să schimbăm această ţară, în bine, putem să lăsăm copiilor noştri o ţară normală. Am înţeles onoarea şi misiunea dumneavoastră, ca pe obligaţia de a face cât pot şi cât putem din aceste lucruri. Cred, cu toată fiinţa mea, în fiecare cuvânt pe care l-am spus, şi mă leg, în faţa dumneavoastră, în numele dumneavoastră, împreună cu dumneavoastră, să fac, din toată puterea mea, aceste lucruri.

Aşa să ne ajute Dumnezeu, aşa să-mi ajute Dumnezeu!

Mergem să facem ce ne-am propus şi, plecând spre îndeplinirea acestui mandat, primul om pe care-l chem alături de mine, e prietenul meu, Victor Ponta.
(http://www.pnl.ro/stiri/antonescu-prima-boala-de-care-aceasta-tara-si-aceasta-societate-sufera-este-ciuma-politizarii-camarazi-trebuie-sa-fim-o-armata-de-eliberare&page=1)

http://blogponta.files.wordpress.com/2010/08/vp.jpg
(http://blogponta.wordpress.com/about/)

Discurs susţinut de Victor Ponta, preşedintele Partidului Social Democrat – Congresul Extraordinar PSD – 07.04.2012

Transcriere

Stimaţi colegi, ca să rămânem la stenogramă, am înţeles propunerea dumneavoastră, o consider serioasă, vă consider nişte oameni de încredere şi răspunsul meu este „Da”! Dar vreau, de asemenea, să vă spun ceea ce mi-a trecut prin minte şi prin suflet în aceste momente, înainte de votul dumneavoastră. Au trecut 12 ani de când am votat, deşi nu eram membru de partid, eram magistrat, am votat Partidul Social Democrat crezând şi fiind convins că un Guvern al PSD va face bine României şi cred că am votat bine în anul 2000. În 2001 am primit şi am fost onorat, aşa cum sunt astăzi onorat şi mândru de propunerea pe care dumneavoastră aţi făcut-o, am primit propunerea de a mă alătura unui Guvern care cred că a făcut bine României şi care cred că a făcut cinste Partidului Social Democrat. Am fost preşedintele Organizaţiei de Tineret a Partidului Social Democrat şi am făcut-o cu toate puterile mele. Mulţi din cei care mi-au fost atunci alături sper să fie astăzi în sală şi să se bucure, să fie alături de mine în momentele care urmează. Am fost şi în opoziţie, am fost şi la putere, şi în urmă cu doi ani, în această sală, mi-aţi încredinţat un mandat extrem de greu faţă de o singură promisiune şi un singur angajament al meu: vreau să fiu liderul dumneavoastră care să vă spună cum câştigăm alegerile, nu de ce le-am pierdut. Şi asta vreau să fac împreună cu dumneavoastră: vreau să fiţi mândri de mine, vreau să ştiţi că pentru mine o funcţie administrativă, chiar atât de înaltă cum este cea de prim-ministru, este mai puţin importantă decât calitatea mea de mea de membru al Partidului Social Democrat.

Sunt convins că putem să câştigăm împreună, sunt convins că o să fie greu la guvernare şi ce spunea Radu este adevărat, sunt convins că putem să reconstruim România. Vreau să câştig împreună cu dumneavoastră, împreună cu Liviu Dragnea, împreună cu Adrian Năstase, împreună cu toţi ceilalţi, pentru că nu fac greşeala să încep să-i număr ca să nu uit pe cineva. Dar vreau, de asemenea, să vă mulţumesc că aţi dovedit încă o dată că suntem un partid de oameni serioşi, un partid de oameni responsabili, care ştiu să cedeze atunci când este în interesul întregii ţări. Cred şi vă mulţumesc că decizia de astăzi de a susţine o persoană care nu este membră a Partidului Social Democrat, domnul Crin Antonescu, pentru funcţia de preşedinte este decizia bună pentru România. Împreună cu Crin o să încercăm să facem tot ce ţine de noi, uman, să vă dovedim că aţi făcut bine având încredere în noi şi că împreună putem să le dovedim românilor că pot să fie alături de noi într-o ţară prosperă. Sunt foarte mândru de sarcina pe care mi-aţi dat-o, sunt foarte conştient de responsabilitatea care îmi revine şi vreau, împreună, aşa cum am spus de fiecare dată, să sărbătorim victorii, să nu mai trecem prin înfrângeri, să nu mai trecem prin divizări, să lăsăm în urmă ceea ce a fost rău în aceşti opt ani, iată, care au trecut atât de greu şi totuşi atât de repede şi să ne gândim spre viitor împreună. Vă mulţumesc şi n-o să vă dezamăgesc!

Aş vrea, de asemenea, să vă spun că mai este o persoană care m-a felicitat deja şi care m-a rugat să vă transmit salutul domniei-sale, domnul preşedinte Iliescu, care, din nişte motive medicale, din fericire nu grave, ne va urmări de la televizor şi va avea grijă pe mâna cui a lăsat partidul, de data asta să fie bine.

Vă mulţumesc!

Partidul Social Democrat

Biroul de Presă

presa@psd.ro

07.04.2012
(http://www.psd.ro/noulpsd/uncategorized/transcrieri/658)

http://www.vestic.ro/uploads/modules/news/2011/10/20620/daniel-constantin-ministrul-blaga-nu-este-vinovat-pentru-protestul-politistilor-video-78076.jpg
(http://www.psd.ro/noulpsd/uncategorized/comunicate-de-presa/650)

Social-democraţi, liberali, conservatori, ne-am unit, ne-am dat mâna pentru a asigura românilor umiliţi de cel mai nociv regim politic al ultimilor 22 de ani speranţa la o alternativă reală, credibilă şi puternică. Asumând un efort uriaş, USL şi-a propus prin această coaliţie politică să le dea românilor încrederea în stat, în democraţie, dar mai ales în viitor.

Adversarii noştri politici, aşa cum ştiţi, nu ne-au dat niciodată nici un fel de speranţă. Nu au crezut niciodată că vom reuşi. Mai întâi au sperat că nu ne vom înţelege atunci când am negociat protocolul USL. Ne-am înţeles rapid, ne-am înţeles corect, astfel încât n-au avut ocazia să înţeleagă nici până astăzi ceea ce li se întâmplă. Apoi sperau că vor putea declanşa tensiuni între cele 3 partide. Rând pe rând PSD, PNL şi PC au intrat în vizorul propagandei acestei puteri. Rând pe rând au crezut că vor crea breşe între noi, spunând că unii sunt prea de stânga, alţii prea de dreapta, sau alţii prea pe centru. Nu au reuşit nici de această dată.

În fine, speranţele lor au fost puse în problemele care ar putea apărea atunci când am negociat candidaturile comune pentru alegerile locale. Un consens între mii de organizaţii ale partidelor noastre, între zeci de mii de persoane care sperau la dreptul legitim de a candida pentru o funcţie publică părea imposibil la un moment dat. Dar iată că am reuşit şi imposibilul.

Am rămas împreună, luptăm împreună, iar încrederea între noi s-a consolidat semnificativ. Această încredere s-a consolidat astăzi şi s-a concretizat astăzi în 3 rezoluţii pe care toate cele 3 partide le-au adoptat în unanimitate, în unanimitate în congresele pe care le-am avut ceva mai devreme. Cea de-a 3-a rezoluţie, şi aş vrea să pornesc de la aceasta, spune un lucru foarte clar. Nu vom colabora sub nici o formă cu Traian Băsescu şi PDL. Dacă mai exista cineva care se îndoia de voinţa partidelor care formează USL, dacă mai exista cineva, şi ştiu că mai existau, care sperau că nu ne vom înţelege, dacă mai exista cineva, deşi nu cred că mai există, care se îndoia că vom câştiga alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, astăzi avem cu toţii răspunsul. USL este o echipă, este echipa câştigătoare. Iar astăzi USL a spus foarte clar „Nu” colaborării cu Traian Băsescu şi PDL. Vreau să vă spun că nu este o hotărâre conjuncturală. Este o hotărâre fundamentală, care se bazează pe un întreg şir de abuzuri al acestei puteri.

Înainte de a continua cu această argumentaţie daţi-mi voie să vă citesc o listă pe care sunt convins că o cunoaşteţi, dar iată că acum înainte de alegeri suntem oarecum la un bilanţ negativ al acestei guvernări portocalii. În această guvernare au fost tăiate pensiile şi salariile, şi nu doar cu 25% aşa cum se repetă în mod obsesiv. S-au eliminat sporuri şi cel de-al 13-lea salarii. În realitate reducerile au fost peste 40% dacă socotim şi inflaţia. În realitate la începutul anului 2012 românii au recuperat uşor peste 1%. Au fost risipite miliarde de euro în mod clientelar.

Un raport recent al Institutului de Politici Publice ne arată care sunt proporţiile acestui jaf. Peste 20 de miliarde de euro au fost numai anul trecut cheltuite de această guvernare în mod dubios. Disciplina fiscală mult-cerută de oamenii de afaceri din România a lipsit în această guvernare cu desăvârşire. Curtea de Conturi, în raportul pe care l-a întocmit anul trecut, a arătat că sunt peste 9 miliarde de euro care au fost cheltuite în mod necorespunzător. S-au desfiinţat, din păcate, numai în câteva luni peste 67 de spitale. Sute de mii de oameni, sute de mii de români nu mai au acces la servicii medicale, iar aparatura de zeci de milioane de euro, de sute de milioane de euro, din păcate, este lăsată să se degradeze. Viaţa a peste 90 de mii de români bolnavi de cancer este pusă, din păcate, în pericol de proasta guvernare portocalie. Zile în şir bolnavii cei mai gravi au fost lăsaţi să sufere în lipsa morfinei. Au fost daţi afară din sistemul educaţional peste 15 mii de dascăli, iar 1.000 de şcoli au fost închise numai în mediul rural. S-au dat unui ministru pe mână, în timp ce oamenii sufereau de pe urma reducerilor de salarii, peste 4 miliarde de euro pentru a cumpăra parlamentari şi primari din administraţia locală. A fost folosit în mod abuziv fondul de rezervă al Guvernului. Numai la ultima rundă, pe care o cunoaşteţi foarte bine, aproape 200 de milioane de euro au fost puse la dispoziţia administraţiilor portocalii înainte de campania electorală. Se renunţă, din păcate, în mod accelerat, fără nici un fel de transparenţă, la resursele minerale şi energetice pe care le are România. Un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica a fost vândut zilele trecute la un preţ de numai 37.6 milioane de euro. Ceea ce înseamnă că adevărata valoare calculată de această guvernare a întregii companii este de doar 250 de milioane de euro. Şi vreau să vă spun că nu vorbim de o companie oarecare, ci este compania care deţine monopolul transportului de energie din România. Zilele trecute, ieri, puteam să asistăm la vânzarea celei mai importante, celei mai consistente rezerve de cupru din România. Societatea Cupru Min, prin ceea ce a făcut media în această perioadă, prin presiunea pusă de USL, s-a reuşit ieri să nu se semneze contractul de vânzare a acestei companii extrem de importante pentru viitorul României.

Din aceste motive, şi nu numai din acestea, a nu colabora cu Traian Băsescu şi PDL, vreau să vă spun că nu este numai o problemă de conjunctură politică, nu este numai o problemă de doctrină, nu este nici măcar o problemă de avantaj electoral. Ci, din păcate, este o problemă de siguranţă naţională. Vă spunea mai devreme şi secretarul general că nu ne luptăm cu un partid, nu ne luptăm cu o persoană. Ne luptăm cu un sistem care trebuie scos rapid din funcţiune şi trebuie aruncat în istorie. Trebuie să le blocăm pur şi simplu, şi cred că aceasta adevărata miză a alegerilor din acest an, să le blocăm pur şi simplu accesul la sistemul de putere.

Aceste alegeri, aşa cum vă spuneam, nu sunt o simplă luptă electorală, nu sunt o confruntare între programele lor şi programele noastre, nici măcar o luptă între candidaţii lor şi candidaţii noştri vis-a-vis de care electoratul trebuie să decidă în mod relaxat. Deasupra acestei bătălii electorale de care ne apropiem se află, din păcate, acele cifre pe care vi le citeam mai devreme. Miliarde de euro datorie externă făcută de ei şi care va trebui plătită de noi şi de copiii noştri. Resurse minerale şi energetice care se vând rapid în timp ce toate statele lumii fac tot posibilul să le valorifice cât mai bine şi să le păstreze în custodie proprie.

Milioane de români, milioane de oameni care sunt afectaţi astăzi de boală, de sărăcie, de neîncredere, şi mai ales de frică. Şi îmi amintesc aici vorbele pe care le spunea, şi vreau să-i urez şi eu bun venit în rândurile USL domnului vicepreşedinte al PNL, domnul Sorin Frunzăverde. De aceea ştiu un lucru foarte clar. Trebuie să-i învingem. Trebuie să-i învingem acum în alegerile locale, trebuie să-i învingem apoi în alegerile parlamentare. Şi vreau să vă spun că îmi doresc să dăm acestei ţări şi alegeri prezidenţiale. Avem o datorie faţă de românii care au ieşit în Piaţa Universităţii. Avem o datorie faţă de familiile românilor care au fost afectaţi de tăieri de pensii şi salarii. Avem o datorie faţă de medicii care au fost invitaţi să părăsească această ţară. Avem o datorie faţă de sistemul educaţional şi cadrele didactice, care sunt umilite zi de zi. Avem o altă datorie faţă de cadrele militare şi cadrele din poliţie. Avem o datorie faţă de mamele ale căror contribuţii, ale căror indemnizaţii au fost tăiate. Şi nu în ultimul rând, avem o datorie faţă de copiii şi nepoţii noştri, care sunt bulversaţi de haosul din sistemul educaţional. Iar această datorie este să le dăm în acest an o nouă administraţie, un nou Guvern şi un nou preşedinte.

Oamenii din jurul preşedintelui şi oamenii din PDL, spun cu toată tăria, sunt condamnaţi. Sunt condamnaţi să plătească pentru tot răul pe care l-au făcut acestei ţări. Iar noi avem datoria ca aceşti oameni să plătească pentru ceea ce au făcut. În finalul intervenţiei mele aş vrea să vă adresez dumneavoastră şi celor care ne privesc astăzi un îndemn izvorât din educaţia şi credinţa mea. Am fost învăţat în această perioadă să cred că ceea ce se întâmplă în jurul nostru nu este în concordanţă cu ceea ce ar trebui să fie. Am fost crescut cu credinţa că trebuie să luptăm pentru ceea ce credem şi pentru schimbare.

De aceea aş vrea să vă adresez şi dumneavoastră şi electoratului un mesaj foarte simplu: Nu vă mulţumiţi cu o politică de proastă calitate. Nu vă mulţumiţi cu promisiuni încălcate. A sosit momentul să fiţi exigenţi.

A sosit momentul să spuneţi voi, să vă implicaţi şi să spuneţi voi cum trebuie să arate o ţară pentru copiii şi nepoţii noştri. Iar prin votul dumneavoastră trebuie să faceţi o astfel de ţară.

A venit vremea unei schimbări şi a venit vremea unor decizii importante.

Vă urez succes în a participa şi a contribui la această schimbare.
(http://www.danielconstantin.ro/2012/04/discursul-meu-la-congresul-usl-2/)

Puteti citi mai jos discursul pe care l-am prezentat astazi la Congresul Extraordinar al PSD.

Am vrut să încep prin a vă prezenta numele candidaţilor la primăriile de comune, dar, gândindu-mă că va dura foarte mult o prezentare de o astfel de listă o să încerc să vă spun câteva gânduri la acest nou început de drum în campania electorală.

Dragi colegi, din ţară şi din diaspora,

Dragi prieteni,

Consider că acest congres este cea mai importantă reuniune a conducerii PSD din ultimii 10 ani.

Congresul de astăzi marchează, în primul rând, intrarea în etapa finală a bătăliei noastre pentru înlăturarea dezastruoasei guvernări a PDL şi pentru a pune capăt „regimului Băsescu”, care a adus statul în haos, populaţia în mizerie, iar România în izolare.

Este una dintre cele mai importante înfruntări politice pe care le-am purtat vreodată. Este similară ca importanţă, în opinia mea, cu cea din anul 2000, când am înlăturat de la putere o altă coaliţie nefastă pentru ţară.

Am obţinut atunci una dintre cele mai mari victorii politice ale PSD şi am convingerea fermă că acum vom câştiga încă şi mai categoric.

Trebuie doar să ne organizăm mai bine, să alegem cele mai potrivite mijloace de comunicare cu electoratul, să alegem cei mai merituoşi dintre candidaţi şi să ne batem cu hotărârea fermă de a obţine o victorie decisivă.

Atunci, dar mai ale acum, principalul nostru aliat a fost şi este populaţia. Populaţia, pe care o guvernare deopotrivă coruptă, incompetentă şi iresponsabilă faţă de soarta ţării o sileşte să plătească lăcomia, prostia şi nepăsarea guvernanţilor şi a clienţilor lor politici.

Peste 80% din populaţie este nemulţumită de actuala guvernare şi doreşte schimbarea ei. Niciodată o guvernare nu a fost respinsă de o majoritate atât de zdrobitoare ca cea actuală.

Relaţia dintre guvernarea PDL din ultimii ani şi România este similară cu relaţia dintre români şi guvernarea comunistă din 1989. De la şomeri, pensionari, ţărani şi salariaţi, şi până la întreprinzători şi intelectuali, toate categoriile sociale şi profesionale resping PDL, îl resping pe actualul preşedinte şi cer o schimbare radicală:

a direcţiei în care este guvernată România,

a modului în care este guvernată România.

Şi, desigur, a celor care guvernează România.

Nu avem de a face cu o confruntare între stânga şi dreapta, între angajat şi angajator, între intelectuali şi muncitori, între orăşeni şi ţărani, între bătrâni şi tineri, între proprietari şi chiriaşi, între bugetari şi cei din sectorul privat, între capitaliştii români şi cei străini, între etnicii români şi minorităţile naţionale. Acum se confruntă întreaga socitate românească cu o clică de guvernanţi ostili populaţiei, susţinuţi doar de clienţii lor plătiţi. Va trebui să combatem principala armă propagandistică a lui Traian Băsescu, teza că toate partidele sunt la fel, că toţi politicienii sunt leneşi, corupţi, că îi preocupă doar propriile lor interese şi că populaţia trebuie să îi respingă pe toţi. Avem de a face cu un uriaş efort ala cestui regim dea convinge electoratul că nu are de unde alege, că nu există alternativă la actualii guvernanţi. Tot circul dezvăluirilor, arestărilor, acuzărilor şi proceselor, multe dintre ele inventate, iar celelalte pregătite de procurori loiali nu au avut ac rost doar să acopere cu o perdea de fum adevărata corupţie a actualei guvernări, care a atins niveluri inimaginabile. Ele mai slujesc şi un alt obiectiv al puterii, acela de a compromite întreaga clasă politică şi, mai ales, politicienii opoziţiei, şi mai ales de a îndepărta populaţia de politică, de a convinge electoratul să nu participe la vot, pentru că ei ştiu un lucru care este foarte simplu, nu voi intra în detalii, ei ştiu, de fapt, cu cât vor fi mai puţini oameni la vot, cu atât ei vor obţine un scor mai bun.

În schimb, noi ştim la fel de bine, cu cât vor veni mai mulţi oamnei la vot, cu atât victoria noastră va fi mai zdrobitoare.

Dragi prieteni,

Va trebui să abordăm cu fermitate probleme reale ale viitorului ţării, priorităţile majore ale economiei, ale societăţii şi ale politicii româneşti. Ieşim din marasmul în care s-a scufndat până acum viaţa politică şi dezbaterea publică şi din derizoriul la acre a fost coborâtă comunicarea şi legătura dintre politicieni şi electorat.

Problemele noastre nu sunt problemele cu care înscenează actuala putere falsa bătălie a modernizării. Nu schimbarea Constituţiei, nu numărul parlamentarilor sua numărul de camere ale Parlamentului, nu reorganizarea administrativă a ţării, nu privatizarea cuprului sau a gazului metan sunt probleme prioritare ale României.

Am crezut prea des şi ne-am implicat prea mult în false probleme, definite adeseori la Cotroceni, am consumat prea mult timp şi prea multă energie pentru a convinge pe toată lumea de ceea ce era, oricum, pe deplin convinsă: actuala guvernare este rea, este dezastruoasă pentru România, şi că ea trebuie să plece. Că guvernanţii PDL sunt şi incompetenţi, şi corupţi şi iresponsabili faţă de viitorul ţării.

Toţi ştim lucrul acesta. Noi o ştim, electoratul o ştie, chiar şi acea mică parte a electoratului care, totuşi, va vota cu PDL-ul, societatea civilă o ştie, chiar şi acea mică parte a societăţii civile care încă îl mai susţine pe Traian Băsescu. Investitorii şi comunicatea de afaceri p ştiu, chiar şi acea parte care sifonează acum veniturile de la buget prin contracte preferenţiale şi privatizări dubioase.

Partenerii noştri internaţionali au început să afle aceste lucruri. O ştiu chiar şi acei funcţionari internaţionali sau investitori străini care se mai folosesc încă de actualii guvernanţi pentru a ţine România pe linia de plutire, pentru a-şi atinge propriile obiective.

Nu mai avem nevoie de asemenea demonstraţii despre ei. Suntem acum în etapa în care trebuie să dovedim că noi ştim ce se întâmplă

Nu mai avem nevoie să facem asemenea demonstraţii despre „EI”. Suntem acum în etapa în care trebuie să dovedim că NOI ştim ce se întâmplă în lume şi în ţară, că putem scoate România de pe direcţia greşită pe care este aşezată astăzi şi să o îndreptăm pe o direcţie mai bună pentru toată lumea. Trebuie să dovedim că suntem în stare să construim României un alt viitor decât cel care se prefigurează acum.

Dragi colegi, este important să înţelegem şi că ne aflăm în faţa unui moment important, poate un moment la fel de important cum a fost cel din 1989:

Atunci a trebuit să alegem între dictatura comunistă şi societatea socialistă, pe de o parte, şi democraţia pluralistă şi societatea economiei de piaţă, pe de altă parte. În decembrie 1989 şi în perioada care a urmat am făcut alegerea justă.

Acum, şi în perioada care urmează, va trebui să alegem între dezvoltare şi subdezvoltare.

Între o ţară care în 10 ani de acum încolo va fi modernă, demnă şi puternică în UE, sau o ţară care va fi o semi-colonie situată în periferia UE.

Între o societate cu o populaţie sănătoasă, educată, muncitoare şi prosperă, sau o societate cu o populaţie măcinată de boli şi accidente, semi-calificată şi care se zbate să supravieţuiască.

Între o economie productivă, eficientă şi în continuă creştere, sau o economie de lumea a treia, în care vom supravieţui din redevenţele pentru materiile prime exportate şi din ajutoarele primite de la ţările mai bogate.

Între un regim politic parlamentar şi democratic, sau un regim autoritar mascat de instituţii ce le imită pe cele ale democraţiei occidentale.

Este o alegere clară şi radicală. România stă la intersecţie în faţa a două viitoruri incompatibile. Opţiunea noastră în favoarea dezvoltării trebuie să fie foarte fermă şi fără compromisuri.

Marea miză a alegerilor din acest an – locale şi naţionale – nu este soarta noastră, a PSD-iştilor. Nici măcar soarta USL şi a guvernării. Marea miză este soarta României.

Acum, România nu mai este un stat care aşteaptă la porţile Uniunii Europene. S-au așa ar trebui să fie. Avem un alt statut, care ne permite afirmarea și apărarea patriotismului economic.

Resursele subsolului României trebuie exploatate în interesul cetăţenilor români. Nu pot fi date resursele vitale ale României doar pentru a cumpăra voturi cu mâna de arginți primită în schimbul acestora.

Oprirea privatizării resurselor strategice este motivul cel mai recent pentru care regimul Băsescu trebuie îndepărtat cât mai rapid.

Nu trebuie să mai fim temători în afirmarea patriotismului. Acesta nu este nici naţionalism, nici xenofobie sau rasism, nici euroscepticism, ci este apărarea intereselor cetăţenilor noştri.

A sosit momentul să depăşim complexele ideologice ale perioadei de tranziţie.

În timp ce se spunea că viitorul îl reprezintă companiile mici şi mijlocii, „small is beautiful”, nu-i așa, în lume s-au format cele mai mari corporaţii.

S-a tot repetat că statul este prost administrator, iar soluţia miraculoasă este privatizarea, încât chiar şi unii dintre noi au ajuns să creadă acest lucru. În acest timp, alte state şi-au consolidat companiile de stat, cu un management performant, devenind jucători regionali ori globali.

Ani de zile am fost învăţaţi cât de bune sunt „pieţele libere”, în timp ce alţii aplicau protecţionismul economic. La lecția de economie politică de tip capitalist ne-a fost spus cât sunt de rele monopolurile de stat, cum trebuie ele sparte și privatizate în folosul, culmea, al altor companii de stat!

S-a tot spus cât de inteligenţi am fi dacă scăpăm de industria naţională, care ar fi poluantă şi ineficientă, încât astăzi nu mai producem aproape nimic. Importăm însă de toate! România ar trebui denumită „țara importatorilor fericiți”!

La ora de „dirigenţie” am fost sfătuiţi să restituim toate proprietăţile naţionalizate, începând de la Cuza, iar acum nu mai avem bani pentru despăgubiri. Şmecherii şi-au luat proprietăţi, multe prin acte dubioase, iar oamenii cinstiţi au fost încă odată păcăliţi.

Prieteni,

De acum, trebuie să ne gândim la viitor, şi doar la acesta.

Suntem partidul Revoluţiei, dar şi al integrării euro-atlantice. Trebuie să rămânem partidul de avangardă al României, cel care aduce progresul şi bunăstarea cetăţenilor.

Suntem obligaţi nu doar să înţelegem schimbările din România şi din lume, ci noi trebuie să aducem viitorul mai aproape. Partidul nostru are vocaţia guvernării, PSD are gena dezvoltării şi modernizării. Acestea nu sunt abstracţiuni ori afirmaţii metaforice. Sunt lucruri cât se poate de concrete.

Partidul nostru a creat în cele două guvernări ale sale milioane de noi locuri de muncă, autostrăzi, Centrala de la Cernavodă, sute de şcoli, grădinţe ori spitale. Am fondat muzee şi biblioteci. Pentru toate aceste realizări partidul nostru nu a fost întotdeauna iubit, având greşelile noastre politice, dar am fost şi suntem respectaţi.

Din experienţa mea de prim-ministru ştiu că lucrurile cu adevărat importante sunt cele care rămân pentru folosul oamenilor. Scandalurile, manipulările şi bârfele vin, trec şi îi îndepărtează pe oameni de politică. Nu guvernarea pentru a produce „breaking-news-uri” îi interesează pe cetăţeni, ci atitudinea serioasă, hărnicia, munca şi consecvenţa. Acesta a fost crezul meu politic și sper că viitorii miniștri a guvernului USL să gândească la fel.

A face pe plac oamenilor urmând opinia publică schimbătoare poate fi lucrul cel mai facil. Însă, tăria de caracter, gândirea pe termen lung şi asumarea riscurilor pentru proiectele cu adevărat importante sunt trăsături veritabile ale omului de stat. Românii aşteaptă de la partidul nostru nu doar oameni politici, ci şi oameni de stat. La fel ca altădată, sunt convins că avem resursele necesare pentru a oferi ţării în guvernul USL o garnitură excelentă de oameni de stat.

Prieteni, există o disperare a diversioniştilor de la putere în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a acţiona uniţi. Fără îndoială, în cadrul Uniunii, vom apăra însă valorile noastre, cele pe acre le cunoaştem şi pe care dorim să le subliniem de fiecare dată. Nu vom avea timpă astăzi să le rediscutăm, dar trebuie să le reafirmăm de fiecare dată.

Statul social, pentru noi, are rolul menținerii coeziunii sociale prin acțiunea permanentă de diminuare a inegalităților din societate.

Statul social nu este un moft ideologic, ci este o responsabilitate constituţională și umană. Este o responsabilitate politică pentru noi.

Rămânem apărătorul responsabil al valorilor solidarităţii şi justiţiei sociale. Să ne opunem în continuare asaltului furibund și iresponsabil pe care actualul regim și ideologii săi de ocazie îl duc asupra Statului social.

Spitalele şi nu trebuie închise sau privatizate, ci sprijinite pentru a fi mai accesibile şi performante.

Societatea nu poate funcţiona dacă nu există puternice legături de solidaritate între între cei bogaţi şi cei săraci, între cei care o duc mai bine şi cei acre sunt în suferinţă. România trebuie să redevină, sub guvernarea noastră, o PATRIE pentru toţi cetăţenii ei.

Dragi colegi,

Mai am câteva lucruri de spus. Ştiu că poate acum era momentul în care să încercăm să ne mobilizăm pentru bătăliile care urmează, să ne organizăm cât mai bine, dar oamenii trebui să vadă că, dincolo dea ceastă bătălie, care nu este doar o bătălie împotriva a ceva, trebuie să înţeleagă că este vorba şi de o bătălie pentru ceva, că avem valori pe care vrem să le apărăm, pe acre vrem să le promovăm, că este important ca noi să fim văzuţi nu doar prin oamenii care ne reprezintă, ci şi prin mesajele pentru care luptăm. Viitorul guvern al PSD-ului şi al Uniunii Social Liberale va avea nevoie de o susţinere puternică, iar această susţinere trebuie să se bazeze pe o viziune pe care o văd construită pe trei piloni:

primul, încetarea „războiului româno-român” și refacerea încrederii între cetățeni. România trebuie să-și recapete echilibrul social, munca și meritul personal și colectiv trebuie readuse ca valori fundamentale ale societății.

al doilea, crearea unei economii performante, iar formarea unui sistem industrial și energetic puternic sunt o prioritate. Agricultura este domeniul în care se pot face progresele cele mai rapide. Exportul de materii prime și de produse cu valoare adăugată scăzută trebuie stopat. Locurile de muncă numeroase și bine plătite sunt cea mai bună garanție împotriva sărăciei.

al treilea, construirea unei administrații centrale și locale eficiente, transparente și moderne. Eliminarea risipei și a corupției din administrație pot fi realizate prin măsuri ferme, curajoase și inovative ale viitorului nostru guvern.

Dragi prieteni,

NOUĂ, Uniunii Social Liberale ne revine misiunea de a arunca la coşul de gunoi al istoriei camarila băsistă împreună cu instrumentele ei odioase.

NOI avem datoria să eliberăm România de un regim mafiot şi clientelar.

NOI sunt obligaţi moral să destructurăm sistemul poliţienesc, în care şantajul politic a devenit principal instrument de guvernare.

De la PSD şi de la USL aşteaptă cetăţenii să reinstaurăm statul de drept în România.

Speranţele revenirii la normalitate a României sunt legate de Uniunea Social Liberală.

De la USL cetăţenii aștepată readucerea prosperității, siguranţa locului de muncă şi o guvernare în folosul naţiunii, a celor mulţi, nu doar a unei oligarhii.

Mesajul pe care noi îl dăm astăzi României este acela că suntem pregătiţi nu doar să câştigăm alegerile, ci să producem o ruptură radicală în modul în care este guvernată România. Iar celui care îi revine misiunea de a fi căpitan de echipă este un lider în care am încredere că va reuşi. Numele lui îl ştim cu toţii: Victor Ponta!

Dragi prieteni, Uniunea Social Liberală este o construcţie politică pentru viitor. Uniunea a demonstrat că este o construcţie viabilă, puternică şi cu un rol politic imens. De 8 ani de zile, majorităţile politice care au votat guvernele nu au ţinut cont de votul oamenilor, În tot acest timp adversarii noştri au reuşit să câştige fără să fi câştigat. România are nevoie de o guvernare legitimă şi responsabilă. Noi nu trebuie să facem ca ei. Vom ajunge la guvernare pentru a reconstrui economic România, pentru a restabili democraţia şi respectul pentru oameni. Trebuie însă să nu facem ca ei. Guvernarea USL va trebui să îi reconcilieze pe români, ca să se poată apuca din nou de construit, trebuie însă să nu facem niciodată ca ei, cei de la putere, astăzi. Noua guvenare va respecta regulile democratice, nu va face abuzuri, nu va declanşa răfuieli. Trebuie să nu facem niciodată ca ei. Alegerile locale ne vor ajuta, dar în acelaşi timp ele vor fi un ac indicator pentru a artă care este forţa noastră înainte de elegerile parlamentare. Alegerile locale sunt primul pas spre normalitate, primul pas sprea a scăpa România de PDL, de Traian Băsescu.

Dragi prieteni, în final am să vă aduc aminte unul dintre citatele mele favorite dintr-un mare politician român. Este vorba, desigur, despre Nicolae Titulescu, cel care afirma „fiecare îşi are misiunea sa. Cu toţii uniţi, cum ne-am putea îndoi de succes?”. Vă mulţumesc.

Inregistrarea discursului meu poate fi ascultata aici si aici.


(http://nastase.wordpress.com/2012/04/07/congres-extraordinar-psd/#comments)


REZOLUŢIA privind desemnarea candidaţilor comuni ai USL
R E Z O L U Ţ I E
a Congresului Extraordinar al PSD,
întrunit în 7 aprilie 2012

Delegaţii la Congresul Extraordinar al PSD, adoptă:
REZOLUŢIA
privind desemnarea candidaţilor comuni ai USL

Partidul Social Democrat aprobă candidaturile Uniunii Social Liberale la alegerile locale din data de 10 iunie 2012.

Conform Capitolelor IV, V, VI, din Protocolul de funcţionare al Uniunii Social Liberale, semnat între Partidul Social şi Democrat şi Alianţa de Centru Dreapta (PNL-PC) şi care se referă la candidaturile pentru alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, Congresul PSD aprobă:

Desemnarea de candidaţi comuni ai USL în alegerile locale, în cazul Consiliilor judeţene şi al municipiilor reşedinţă de judeţ;
Desemnarea de candidaţi comuni ai USL la alegerile parlamentare şi susţinerea unui candidat comun la funcţia de Prim-Ministru al Guvernului României;
Susţinerea unui candidat comun al USL la alegerile prezidenţiale.

Conform protocolului semnat între Partidul Social Democrat şi Alianţa de Centru Dreapta, prevederile acestuia completează dispoziţiile statutare ale partidelor şi sunt obligatorii pentru toţi membrii şi toate organizaţiile formaţiunilor politice semnatare.
(http://www.psd.ro/noulpsd/uncategorized/comunicate-de-presa/643)


REZOLUŢIA privind desemnarea candidaţilor USL pentru funcţiile de Preşedinte al României şi Prim-Ministru al Guvernului României

R E Z O L U Ţ I E
a Congresului Extraordinar al PSD,
întrunit în 7 aprilie 2012

Delegaţii la Congresul Extraordinar al PSD, adoptă:
REZOLUŢIA
privind desemnarea candidaţilor USL pentru funcţiile de

Preşedinte al României şi Prim-Ministru al Guvernului României

Partidul Social Democrat aprobă desemnarea preşedintelui PNL, Crin Antonescu și a preşedintelui PSD, Victor Ponta, în poziţiile de candidaţi oficiali ai USL la funcţiile de Preşedinte al României și Prim-Ministru al Guvernului României.

1. Desemnarea preşedintelului PSD, Victor Ponta, drept candidat oficial al USL pentru funcţia de Prim-Ministru al Guvernului României. Propunerea candidaturii preşedintelui PSD pentru funcţia de Prim-Ministru al Guvernului Romaniei a fost făcută în conformitate cu prevederile Capitolului VII din Protocolul de funcţionare al Uniunii Social Liberale, respectiv Proceduri privind reprezentarea în Guvern, precum şi în structurile acestuia. Conform punctului 7.1.1 al Capitolului VII din Protocolul de funcţionare al USL “candidatul Alianţei pentru postul de Prim Ministru este desemnat de partea care nu propune o candidatură pentru funcţia de Preşedinte al României”.
Desemnarea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, drept candidat oficial al USL pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul următoarelor alegeri prezidenţiale. Propunerea preşedintelui PNL pentru poziţia de candidat al USL la alegerile prezidenţiale a fost făcută în conformitate cu prevederile Capitolului VI din Protocolul de funcţionare al Uniunii Social Liberale, respectiv Alegeri prezidenţiale.
Mandatul candidatului USL pentru funcția de Prim-Ministru este punerea în aplicare a programului Uniunii Social Liberale, începând cu setul de măsuri pentru relansare economică, astfel încât România să-şi reia creșterea și să devină un stat cu o economie stabilă și competitivă la nivel european.
Mandatul candidatului USL pentru funcția de Președinte al României este transformarea instituției prezindențiale într-un factor real de mediere, echilibru și coeziune națională, concomitent cu scoaterea sa din zona oricărui partizanat politic.
(http://www.psd.ro/noulpsd/uncategorized/comunicate-de-presa/648)


REZOLUŢIA privind necolaborarea cu PD-L și Traian Băsescu
R E Z O L U Ţ I E
a Congresului Extraordinar al PSD,
întrunit în 7 aprilie 2012

Delegaţii la Congresul Extraordinar al PSD, adoptă:
REZOLUŢIA
privind necolaborarea cu PD-L și Traian Băsescu

Partidul Social Democrat îşi asumă să nu colaboreze cu Partidul Democrat Liberal în planul administraţiei locale, în plan parlamentar şi în plan guvernamental.

Partidul Social Democrat se angajează să nu colaboreze cu Traian Băsescu și cu reprezentanţii Partidului Democrat Liberal în planul administraţiei locale, în Parlament sau în Guvern. Decizia adoptată astăzi este în conformitate cu prevederile punctelor 3.1.4 (alin.b); 3.1.5; 4.5.2.6; 4.5.3.5 şi 8.9 din Protocolul de funcţionare al Uniunii Social Liberale.

Partidul Social Democrat reconfirmă astfel politica de alianţe decisă anterior, precum şi determinarea de a guverna în plan local şi central alături de partenerii din cadrul USL, respectiv alături de Partidul Naţional Liberal şi de Partidul Conservator.
(http://www.psd.ro/noulpsd/uncategorized/comunicate-de-presa/650)

4 comments:

nimrod said...

Cum "...prietenul meu, Victor Ponta..."?! Aliat, mai treacă meargă, camarad, să zicem, da' prieten? Un socialist prieten cu un liberal? :)))))
Ce ţeapă e asta?

Bibliotecaru said...

Ce legătură are prietenia cu politica?

nimrod said...

:)))

Aştept ziua speech-ului despre "prietenul nostru Dan Diaconescu..." şi vă detaliez atunci... Acu' vă las, că am un post-meridian greu: somon, traminer, astea. La mine, Florii! La dvs. nu?
Vă doresc o duminică agreabilă!

Bibliotecaru said...

Dacă sărbătoriţi, vă urez sărbătoare frumoasă.

Eu nu mai simt nevoia de a sărbătorii de mult timp...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.