10 April 2012

OTV, o televiziune cu o licenţă radio-activă


Ştim cu toţii că radioactivitatea are drept caracteristică perioada de înjumătăţire. Ce treabă are cu OTV? Iată:

CNA face istorie: reduce pentru a doua oară licenţa OTV, care mai poate emite doar până la 4 iulie


Sancţiunea - cea mai severă din istoria Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) - a fost propusă de Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, şi a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

De asemenea, sancţiunea a vizat mai multe emisiuni difuzate pe OTV în perioada 29 martie - 8 aprilie. În această perioadă, pe OTV au fost transmise, sub diferite forme, mesaje de publicitate politică pentru "viitorul preşedinte al României" Dan Diaconescu, dar şi la formaţiunea politică pe care acesta o conduce - Partidul Poporului.

Decizia de sancţionare a OTV cu înjumătăţirea perioadei licenţei televiziunii a fost aplicată în baza articolului 95 din Legea audiovizualului.

Licenţa audiovizuală a OTV ar fi expirat pe 28 septembrie 2012, după ce, pe 27 martie, CNA hotărâse deja înjumătăţirea licenţei OTV (care ar fi expirat în mod normal pe 1 aprilie 2013). Astfel, în urma noii înjumătăţiri a licenţei, televiziunea lui Dan Diaconescu mai poate emite până pe 4 iulie, după cum au spus membrii CNA.

Prezentă, marţi, la şedinţa CNA, Andra Oprea, avocata OTV, a spus că CNA a aplicat deja sancţiunea maximă posibilă potrivit legislaţiei audiovizualului, fapt pentru care ar trebui ca istoricul televiziunii să fie luat de la capăt, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul permisului de conducere.

"Sunt perfect de acord cu ce spune doamna avocat. După ce ajungeţi la zero, reveniţi pentru permis", i-a răspuns Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA. El a atras atenţia că permisul auto poate fi retras, în anumite cazuri, permanent.

"Aseară, domnul Dan Diaconescu spunea că sediul partidului se află în sediul televiziunii OTV, clar şi explicit, ceea ce este mai mult decât are nevoie un CNA pentru a-şi da seama ce se întâmplă într-o televiziune", a mai spus Jucan, vorbind şi despre "mita electorală" promisă de partidul lui Dan Diaconescu potenţialilor alegători. "Este un scenariu SF care apelează la credulitatea oamenilor. Cel mai grav mi este faptul că în demersurile domnului Dan Diaconescu sunt aduşi copii minori. Aţi văzut cum strigau «Jos Băsescu!» (într-o transmisiune în direct din oraşele în care Dan Diaconescu s-a întâlnit cu susţinătorii săi, n.r). Nici nu cred că au ei cunoştinţă de aşa ceva", a spus Jucan. "Statul de drept nu este respectat, copiii sunt aduşi şi împinşi în faţă, oamenii sunt manipulaţi", a mai spus Jucan.

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a spus că, chiar dacă societatea Ocram Televiziune - care deţine licenţa OTV - este în insolvenţă, televiziunea ar trebui să respecte legislaţia audiovizualului.

"Există şi în Directiva europeană şi în legea noastră ceea ce se numeşte responsabilitate editorială şi se precizează cine deţine responsabilitatea editorială (...) Legea insolvenţei prevede foarte clar ce drepturi şi responsabilităţi are administratorul judiciar şi nu are nicio legătură cu responsabilitatea editorială", a spus şi Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

El a mai spus că în emisiunile şi transmisiunile difuzate pe OTV în perioada 29 martie - 8 aprilie nu este încălcată numai prevederea în care este interzisă propaganda electorală în afara campaniei electorale. "Acest radiodifuzor încalcă de multă vreme multe articole din lege şi din Cod, dar şi Constituţia României", a spus Ioan Onisei.

"Cred că suntem tot într-o situaţie foarte gravă, care, de fapt, sfidează prevederile legii, sfidează autoritatea CNA, dar, cel mai grav lucru, îi sfidează pe înşişi românii, ba chiar şi pe puţinii telespectatori care au rămas la postul OTV", a mai spus Ioan Onisei, propunând înjumătăţirea licenţei OTV, până la 4 iulie.

Ulterior, dacă doreşte ca OTV să mai poată emite, Dan Diaconescu trebuie să solicite CNA o nouă licenţa audiovizuală.

De asemenea, OTV va fi obligat să îşi întrerupă programul obişnuit joi seara, între orele 19.00 - 19.10 şi să difuzeze decizia CNA de înjumătăţire a licenţei OTV şi motivele care au stat la baza acestei hotărâri luate de membrii Consiliului.

CNA a stabilit această sancţiune drastică - de înjumătăţire a licenţei deja înjumătăţite a OTV - după ce, în ultimul an, tot pentru difuzarea de publicitate politică în afara campaniei electorale, Consiliul a aplicat OTV următoarele sancţiuni: o somaţie publică, o amendă de 5.000 de lei, una de 10.000 de lei, una de 50.000 de lei, două de 100.000 de lei. Aceste amenzi au fost urmate de o decizie de întrerupere a emisiei obişnuite a OTV pentru 10 minute, între orele 19.00 - 19.10 (stabilită de CNA pe 4 octombrie 2011), o altă decizie de întrerupere a emisiei televiziunii lui Dan Diaconescu, tot pentru 10 minute, în acelaşi interval orar (aplicată de CNA pe 19 ianuarie 2012), dar şi o decizie de întrerupere a emisiei OTV pentru trei ore, între orele 18.00 - 21.00 (stabilită de CNA pe 15 martie).

Pe 27 martie, CNA a aplicat OTV cea mai drastică sancţiune posibilă - înjumătăţirea perioadei licenţei audiovizuale -, astfel că postul mai putea emite până pe 28 septembrie. Prezent atunci la şedinţa CNA, Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV şi realizator al emisiunii "Dan Diaconescu Direct", a spus că nu a făcut publicitate politică în emisiunile sale.

"Nu sunt membru în PPDD, nu am nicio funcţie în PPDD. În emisiunile mele au fost prezenţi şi alţi reprezentanţi ai altor partide", a spus Dan Diaconescu. Acesta a precizat că el dă doar numele acestui partid PPDD. "Nu am nicio legătură directă în acte şi nu pot fi invocat într-un asemenea raport (raportul de monitorizare al CNA, n.r.)", a spus Dan Diaconescu.

El a precizat că problemele pe care le are cu CNA vin ca urmare a "luptei" pe care o are cu Traian Băsescu, dar şi ca urmare a faptului că membrii CNA sunt reprezentanţii unor partide politice.

Ulterior, OTV a anunţat CNA că a atacat în instanţă decizia de înjumătăţire a licenţei sale, fapt pentru care este de aşteptat şi ca noua decizie a CNA - de înjumătăţire a licenţei, până pe 4 iulie - să fie atacată în instanţă.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu mai deţine o televiziune - Direct Digital TV (DDTV).

Până la momentul difuzării acestei ştiri, Dan Diaconescu nu a putut fi contactat de MEDIAFAX pentru a comenta noua decizie a CNA.
(http://www.mediafax.ro/cultura-media/cna-face-istorie-reduce-pentru-a-doua-oara-licenta-otv-care-mai-poate-emite-doar-pana-la-4-iulie-9504826)
Cei de la MEDIAFAX nu ştiu că Dan Diaconescu doarme dimineaţa şi face emisiune noaptea?

Încă două sau trei sancţiuni de acest tip şi CNA-ul îl face preşedinte pe domnul Dan Diaconescu.

http://www.otv.com.ro/content/poze_promo/2010_06_29_13_08_4233.jpg
(http://www.otv.com.ro)

Şi după ce va fi preşedinte domnul Dan Diaconescu... atunci să vezi cum România va exploda de bunăstare. Va fi republica visată de Conu' Leonida.

Apoi, închipuiește-ți dumneata numai un condei, stăi să-ți spui: mai întâi și-întâi că dacă e republică, nu mai plătește niminea bir... Al doilea că fieștecare cetățean ia câte o leafă bună pe lună, toți într-o egalitate. Par egzamplu, eu... Pe lângă pensie; pensia e bașca, o am după legea veche, e dreptul meu; mai ales când e republică, dreptul e sfânt: republica este garanțiunea tuturor drepturilor. Şi al treilea, că se face și lege de murături, adicătele că nimini să nu mai aibă drept să-și plătească datoriile.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.