18 December 2012

Domnul Ponta aruncă în joc o promisiune greu de respectat


Sigur, mărirea numărului de ministere nu înseamnă o creştere proporţională a numărului de angajaţi la stat. Aceşti angajaţi poţi să fie mai mulţi, pot să fie mai puţini... De cele mai multe ori un minister nou este o fostă direcţie sau un fost serviciu "după avansarea" la rang de minister. Deci lucrurile nu ar trebui să se schimbe prea mult în structura ministerului, doar la vârf lucrurile stau un pic altfel.

Domnul Ponta vine însă cu o promisiune riscantă. Iată această promisiune.

'Important este bugetul. Azi avem finalizată şi structura Guvernului, secretarul general Moraru (Ion Moraru n.r) are pregătită şi Ordonanţa de sâmbătă şi partea logistică, astfel încât indiferent de restructurări, de reîmpărţiri ale portofoliilor, nu se sporeşte numărul de angajaţi nici măcar cu un om. Dimpotrivă, aveţi ocazia prin aceste restructurări, acolo unde sunt prea mulţi şi care nu fac nimic şi care au fost angajaţi doar ca sinecură politică, să le mulţumiţi şi să îi trimiteţi la muncă. Nu se angajează niciun om nou, nu se primesc bani în plus la fondul de salarii', a declarat Victor Ponta. 



(AGERPRES http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/166515-Victor-Ponta-Dupa-restructurare-nu-va-creste-numarul-de-angajati-nici-macar-cu-un-om.html)


În câteva luni vom putea evalua această promisiune pentru că vom vede execuţia bugetară a ministerelor şi cum variază cheltuielile de personal. De exemplu se poate compara octombrie 2012 cu luna ianuarie 2013.

22 comments:

gophren said...

Unde se pot vedea bugetele la nivel de luna calendaristica?

Bibliotecaru said...

@ gophren

Stimate domn,
Adresaţi o întrebare excelentă.
Personal chiar mă gândeam să o adresez, persuasiv, viitorului ministru de finanţe, dacă va avea blog... şi oricărui parlamentar cu blog. Datele există, cu siguranţă, accesul la aceste date însă... cam lasă de dorit.

Atenţie însă, nu este vorba despre bugetul "proiectat" ci de cel executat, real.

Sper, din toată inima, să faceţi acelaşi lucru şi să cereţi politicienilor cu care luaţi contact acest lucru.

gophren said...

Cand ati vorbit de "se poate compara..." am crezut ca aveti o sursa clara, chiar ma si bucuram ca imi voi putea dezlantui nebuniile mele legate de statistici.
Ar fi foarte frumos sa existe un nivel minim de transparenta in ceea ce priveste volumul de cheltuieli bugetare, chiar daca ar fi si in trecut, nu tinut la zi.

ZeV said...

Nu este relevant..in cursul anului cuantumul veniturilor variaza, inclusiv sub influenta factorilor meteorolgici, la inceput de an pensionarii isi platesc taxele si impozitele dupa care ritmul colectarii scade, apar rectificari, solicitari de cheltuieli neprevazute, linii de credit, etc, etc.
Dupa ce se trage linia, in primul trimestru al anului urmator, atunci ne putem face o imagine asupra executiei bugetare din anul precedent.

Bibliotecaru said...

@ gophren

Personal nu am o asemenea sursă, decât cel mult dacă domnul Varujan Vosganian va fi ministru de finanţe... dat fiind că domnia sa are un blog unde i-aş putea cere astfel de informaţii. Sunt însă oameni care au acces la astfel de date, miniştrii, parlamentari, statistică, ziarişti... în general cei ce au oficial dreptul la ele şi cei ce plătesc să le aibă. Din când în când mai apar nişte ştiri prin publicaţii de specialitate, pe la Money Chanell şi aşa mai departe.

Am speranţa ca prin persuasiunea mea (şi poate a altora), să apară un site specializat cu astfel de date. Dacă şi domnia voastră aţi fi alături de mine, şi alţi internauţi, ar fi foarte bine... pentru că vocea ar fi mai puternică.

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Eu vorbeam nu despre venituri, ci de cheltuieli cu personalul în aparatul ministerial (total Guvern).

ZeV said...

Vosganian ?
Este artist in a genera deficit in an de crestere economica.
Poate ca, il subapreciez eu, neintuind talentul sau de finantist si si va genera excedent, pe fond de scadere a PIB.
;))
Un ministru de finante, mai slab decat armeanul palavragiu, e mai greu de gasit. Poate doar la PDL.
;)

ZeV said...

Nu, vorbeati despre BUGET. Asta inseamna si venituri si cheltuieli.
Credeti-ma (pe cuvant) ca am tangenta cu subiectul.
;)

ZeV said...

Sunt foarte sceptic ca USL va rezista pana in 2014. Oricum, nu va mai capacita atata sustinere populara. Sunt prea multi, prea avizi de revansa, prea dornici de putere, prea multe orgolii pe metru patrat (de parlament n.r.), prea putina....competenta, viziune, coerenta si buna credinta.
Victor Ponta m-a dezamagit profund. Nu poate tine piept presiunilor din interiorul USL si...din afara.
La fel am spus si despre MRU, care s-a dat cocos la TVR1, iar a doua zi, a uitat tot, preluand, mimetic, ,,recomandarile" presedintelui emise in Parlament. Din pacate, viata mi-a confirmat reticentele, in acel caz. Tare as vrea sa ma insel in privinta lui Ponta.
Traian Basescu nu mai este decat o caricatura...dar una mai evoluata si mai abila decat celelalte.
Ata ete.

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Exageraţi în ceea ce-l priveşte pe domnul Vosganian. Am o cu totul altă părere despre domnia sa.

ZeV said...

..Si eu am avut o alta parere despre domnul Vosganian.
Din pacate, a trecut pe la fondul Proprietatea si Ministerul de Finante. Unde, a lasat urme...sau n-a lasat ? Depinde din ce perspectiva privim.

ZeV said...

..L-am ascultat cu atentie (pe domnul Vosganian n.r.)...cand este in prezenta unor finantisti adevarati, devine nesigur si sofistic. Este in elementul lui, doar in compania unor insi cu pregatire medie.
Nu comentez, acum, alte talente, sau insusiri, ale acestui domn politician.

ZeV said...

..L-am ascultat, pe un post TV, pe domnul ANTONESCU...incurcandu-se in explicatii/justificari puerile, pe subiectul intalnirii cu Basescu.
Devin tot mai convins ca acesti lideri ai USL sun...prizonieri. CINEVA, a reusit sa le exploateze slabiciunea: dorinta de a accede la putere, CU ORICE PRET.
A recunoscut ca au avut un acord cu UDMR, IMEDIAT DUPA REFERENDUM.
Imi mentin parerea ca voturile, prea multe, li s-au urcat la cap. Ei cred ca nu au nevoie de UDMR, nu au nevoie de nimeni. Desigur, cu exceptia...UNPR, George Becali (care se viseaza deja sef al...PNL), Dan Voiculescu (adica, A3), etc.
;)
Puterea este o imensa povara, daca nu stii s-o gestionezi.
Repet, Victor Ponta: SA NU SPUI CA NU TE-AM AVERTIZAT, INCLUSIV, PE BLOGUL PERSONAL.

Vasile, said...

N-ai inteles nimic Zev,

antonescu incearca sa tina alianta justificind poantele domnului Ponta!

ZeV said...

Vasile
Mai bine ar fi incercat sa-l convinga pe Victor Ponta sa nu semneze nici un document, daca tot s-au deplasat IMPREUNA la Cotroceni.
Oricum, Basescu i-a lasat in offside, chiar daca, el insusi, s-a expus ridicolului la Bruxelles.
Cel putin, ar fi trebuit ca ei, liderii USL, sa informeze opinia publica asupra acestui demers la ceas de seara.
Ce altceva mai trebuie sa inteleg, domnule Vasile ?
De exemplu, ca in interesul ,,unitatii" PNL, Antonescu a intrat in conflict cu Andrei Chiliman ?
Pentru ca USL sa functioneze, coerent, in unitate, ar trebui ca fiecare parte componenta sa vorbeasca pe aceeasi limba. Parerea mea.
;)
Apropo, va place cum arata guvernul ? La asa parlament (cata frunza si iarba), Romania avea nevoie de un guvern pe ,,masura", n'asa dom'Vasile ? Toti, buluc, la ,,,carne macra", ca doar n-or fi fraieri. De unde platim ? Scoate, el, Vosganian vreun iepuras/mos craciun (de ciocolata) din joben.
;)

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Problema principală a domnului Ponta şi Antonescu este aceiaşi ca pentru toţi politicienii, nu realizează că a fi preşedinte de partid înseamnă să slujeşti şi să execuţi dorinţa partidului şi nu să conduci partidul. Numai aşa aroganţa poate deveni umilinţă.

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Eu pot să fac o comparaţie între domnul Vosganian şi domnul Videanu şi să ajung la concluzia că domnul Vosganian este un economist bun. Poate că domnul Vosganian nu este cel mai bun economist al lumii, dar este dintre cei mai buni ai politicii.

Nu comparaţi pe domnul Vosganian cu economişti "de eprubetă academică", respectiv nu ştiu ce profesori doctori economişti, pentru că aceşti profesionişti în economie nu ar rezista nici cinci minute din punct de vedere politic.

În experienţa mea am descoperit că cei care au răspunsuri, odată ce au ajuns "pe funcţie", nu prea se mai descurcă "cu practica".

ZeV said...

..Prin comparatie cu Videanu, oricine este de preferat.
;)

Vasile, said...

Zev,
Dumneata nu intelegi ca Basescu asteapta ca alianta sa se distruga pe o poanta a domnului Ponta sau sarbu, parintele mizerabilei aliante!
Saracu Antonescu este mai politician decit credeam, se indoaie cit trebuie fara sa se plece acest lucru nu la inteles nici Biblio si nici dumneata.

Nu marshez pe faptul ca Antonescu va fi un mare presedinte, suntem in asa de mare rahat ca nu ne trebuie un presedinte bun si o minune....dar repet dl. Antonescu ar putea da nemultimitilor un dinte pentru dinte.

Desi as spune ca America de exemplu a avut multi politicieni mediocri care au ajuns mari presedinti!

Despre vosganieni numai de bine , in ciuda faptului ca turcii ii numesc BOC cii!

ZeV said...

Vasile
Spuneti ,,...mizerabilei aliante".
Si eu sustin ca dreapta (autentica) romaneasca avea nevoie de proiectul numit Alianta D.A.
Din pacate, din confuntarea de orgolii a iesi...un mare fas.
Poate, dupa 2014, cine stie ?
Oricum, mai devrema nu se (mai) poate...dupa vizita la Cotroceni.
;)

Vasile, said...

Zev!!!

Vorbeam de alianta PSD cu PDL, ati uitato asa de repede?

ZeV said...

Vasile
Nu inteleg de ce vorbiti, persiflant, despre o alianta intre doua parti ale aceluiasi intreg (fesenist)?
ACEEA, era o alianta...naturala.
;)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.