30 December 2012

Programul de Guvernare 2013-2016 a şasea parte


Episodul trecut:

Programul de Guvernare 2013-2016 a cincea parte


BUGET

· Un ritm mediu anual de creştere economica de 3% in perioada 2013-2016.
· Menţinerea deficitului bugetar pe sistem ESA sub 3% din PIB până în 2016, respectând criteriul stabilit de Tratatul de la Maastricht.
· Atingerea unui deficit bugetar structural de 0,7% din PIB în 2014 şi menţinerea la acest nivel în 2015 şi 2016.
· Menţinerea ponderii datoriei publice totale în PIB la un nivel sustenabil, semnificativ mai mic decat nivelul de 60% din PIB fixat prin Tratatul de la Maastricht.
· Realizarea unei Strategii de management a datoriei publice după model polonez, transpusa prin lege, care să includă măsuri automate de ajustare în cazul depăşirii unor praguri ale datoriei.
· Realizarea tuturor paşilor necesari pentru trecerea, odată cu bugetul anului 2014, la programare bugetară multianuală conform bunelor practici internaţionale în domeniu.
· Vom continua acordurile cu partenerii externi (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială) și vom respecta prevederile acestora.
· Gestionarea finanţelor publice va fi caracterizată prin predictibilitate, transparenţă, reguli și proceduri clare în toate segmentele acestora, atât la nivel central, cât și la nivel local.

((http://www.gov.ro/upload/articles/117322/program-de-guvernare-2013-2016.pdf))

O creştere economică anuală de 3% pentru patru ani înseamnă o creştere de 12,55% pe tot ciclul de patru ani. Personal eu nu cred că va exista măcar un an cu o creştere economică de 3%, nicidecum patru ani consecutivi... Dar ce ştiu eu?!?!

Deficitul structural ar trebui definit foarte exact, altfel el va avea valoarea funcţie de cum se defineşte (sau nu se defineşte). În calculul deficitului structural "ajută" creşterea economică negativă. Având o creştere economică pozitivă, mai ales dacă este de o valoare mare de până la 3%, nu se poate da vina deficitului pe seama ciclului economic în scădere (criză). Personal am impresia că aici lucrurile nu au fost corect dimensionate... mai mult după ureche. Vom vedea bugetul, aşa cum este el în legea bugetului, cum se va dimensiona mai exact.

În altă ordine de idei, Tratatul de la Maastricht vorbeşte despre o limitare la 60% din PIB pentru valoarea datoriei publice totale... numai că aici trebuie ţinut seama de faptul că datoria, în sistemul "rostogolirii" ei cu intenţia de a fi plătită cumva "când va fi bine României"... nu prea te lasă să te opreşti când doreşti. Următorii doi ani sunt vârfurile de plăţi ale datoriei şi nu ştiu cum vor fi plătite fără o îndatorare suplimentare.

Să spunem că datoria publică totală depăşeşte 100 de miliarde euro (e ceva mai mare, dar să spunem că e aşa). Să spunem că PIB-ul României este 130 miliarde euro (e ceva mai mic dar să spunem că e aşa).

Nu veţi crede, dar dacă facem regula de trei simple:

130.........100%
100.........X

X=(100×100)÷130=76,92%

Dar poate greşesc eu la calculele, sau am cifrele greşite...

Episodul viitor:
Programul de Guvernare 2013-2016 a şaptea parte

2 comments:

ZeV said...

Cine spune ca actuala majoritate nu detine un program ce guvernare complex si stufos, inseamna ca..nu l-a citit pe domnul Bibliotecar.
:)))

Bibliotecaru said...

Nu mai sunt multe pagini... cam o sută... :D Prin februarie cred că termin... :D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.