Programul "Prima Casă" ar trebui să "rezolve" problema locativă a tinerilor români. Ce am înţeles eu că înseamnă acest program...
Pe vremuri, atunci când luai un credit imobiliar, garanţia era însuşi apartamentul pe care doreai să-l cumperi. Nu puteai plăti ratele, banca îţi lua casa, o vindea la licitaţie, îşi recupera banii şi îţi punea în mână ce mai rămânea. Astăzi valoarea caselor este în scădere, băncile nu mai au încredere că-şi pot recupera banii. Atunci statul vine şi garantează şi el nişte bani, pe lângă casă cumpărată pentru că în cazul în care valoarea casei scade foarte tare, atunci statul garantează diferenţa de bani. Este improbabil ca apartamentele să scadă şi mai mult de atât, nici statul nu riscă deci mare lucru. Interesantă mi se pare însă menţiunea că se aplică numai tinerilor care nu au avut o casă în proprietate.
Reporter: Bună seara. Acest proiect “Prima casă” a stârnit foarte multe reacţii şi foarte mult interes, de aceea vorbim în această seară cu domnul prim-ministru Emil Boc despre acest proiect. Domnule prim-ministru, bună seara.
Emil Boc: Bună seara.
Reporter: Spuneţi-ne, mai întâi de toate, nouă şi telespectatorilor noştri, care sunt foarte curioşi să afle, cum s-a ajuns la această sumă, de 60.000 (euro)?
Emil Boc: Prima observaţie: programul se adresează tuturor acelora care astăzi nu au o casă în proprietate, în special tineri, dar nu numai tineri. Doi: de ce 60.000 de euro? Am avut în vedere două elemente. La nivel de ţară, preţul mediu pentru achiziţionarea unui apartament cu două sau trei camere este în jur de 60.000 de euro. În al doilea rând, noi garantăm maxim 60.000 de euro, aceasta înseamnă că apartamentul sau locuinţa poate să fie mai scumpă, de 90.000-100.000 de euro, însă noi garantăm în limita a 60.000 de euro.
Reporter: Evident că băncile vor selecta singure clienţii, după propriile criterii, însă dumneavoastră cum veţi proceda cu suma. Care va fi criteriul de acordare a garanţiilor statului? Primul venit, primul servit? Există un plan?
Emil Boc: Va opera în felul următor. Programul se va derula prin intermediul Fondului de Garantare, care este deja înfiinţat şi care îşi va completa obiectul de activitate printr-o Ordonanţă de Guvern, săptămâna viitoare. În al doilea rând, Ministerul Finanţelor va organiza o licitaţie prin care băncile care vor îndeplini anumite condiţii vor fi eligibile să intre în acest program. Aceasta înseamnă că băncile care vor solicita maxim 5% avans pentru achiziţionarea unei case şi băncile care vor avea cele mai mici dobânzi....
Băncile care vor solicita maxim 5% avans pentru achiziţionarea unei case şi băncile care vor avea cele mai mici dobânzi la creditele acordate, acele bănci se vor califica să intre într-un asemenea program al Guvernului României.
Cu alte cuvinte, ştim că, în acest moment, costurile de creditare pentru un cetăţean, să-şi cumpere o casă, sunt foarte mari. Se ajunge la un avans foarte mare, se ajunge la o dobândă de 20-30%. Noi nu vom permite să intre în program acea bancă ce va solicita cetăţeanului un avans mai mare de 5%. Prin faptul că noi garantăm în limita a 60.000 euro, banca va trebui să-şi reducă costurile cu dobânda şi, evident, ratele să fie mai uşor de plătit pentru cetăţean.
Reporter: V-aţi gândit şi la acea situaţie neplăcută în care nu va putea clientul să-şi plătească ratele, ce se va întâmpla garanţia, cu casa?
Emil Boc: Cei care nu vor plăti ratele, vor pierde casa, pentru că aceasta este esenţa programului. Noi ne exprimăm speranţa că, pe acestă cale, îi ajutăm pe aceia de bună credinţă, care nu au bani suficienţi să poată începe procesul de a-şi cumpăra o casă. Îi ajutăm acum solicitându-le maxim 5% din avans, şi, în al doilea rând, o dobândă mult mai mică pe piaţă. Pentru că statul vine să garanteze. Este important de ştiut că cu 100 milioane euro, pe care noi îi trimitem la Fondul de Garantare, vor putea fi achiziţionate, anul acesta, locuinţe în valoare de un miliard de euro, pe care le garantează statul. Asta înseamnă un sprijin pentru cei care nu au locuinţă, în al doilea rând, pentru relansarea creditării şi a economiei româneşti şi, nu în ultimul rând, pentru sectorul construcţiilor.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 21.05.2009
No comments:
Post a Comment