Pariul ieşirii din criză este astăzi agricultura. De ce? Pentru că toate celelalte încercări au eşuat. Agricultura mai are încă o şansă. Este evident că agricultura nu înseamnă, de regulă, interesele marilor bogaţi ai României, dimpotrivă, averile se fac din importurile produselor agricole.
Doreşte statul să facă ceva pentru a ajuta la dezvoltarea agriculturii româneşti? Senzaţia mea este că "ajutorul" dat de stat agricultorilor este la fel de util ca un şut pe marginea prăpastiei. După ce tot ce se întâmplă în domeniu agriculturii este greoi, nefuncţional şi, de fiecare dată, în defavoarea agricultorului, a apărut şi cireaşa de pe colivă:
Taranii din piete, dar si intermediarii sunt revoltati pentru ca sunt obligati sa se inregistreze la Registrul Comertului pentru a-si vinde cartofii si ceapa in piata. Producatorii agricoli care vor sa isi vanda marfa in piata trebuie sa aiba casa de marcat si trebuie sa elibereze bon fiscal. Insa acest lucru ii alunga micii producatori din pietele targumuresene.
"Statul roman nu face altceva decat sa ne dea palme. Nu face nimic pentru agricultura care e la pamant, dar acum, ca e criza, se apuca sa ne umple de taxe si impozite. Nu ajunge ca trebuie sa platesc masa, cantar si multe altele, ne mai si obliga sa vindem cu bon fiscal. In tara asta nu mai poti sa traiesti. Foarte bine ca ne pleaca tinerii din tara. Ce sa faca aici?", ne-a declarat suparata Marcela, producator din judetul Mures.
(sursa: http://www.citynews.ro/mures/din-oras-10/statul-alunga-taranii-si-targuiala-din-piata-79900/)
Domnul Dacian Cioloş s-a întâlnit cu domnul Boc pentru... "trecerea la o crestere economica inteligenta, favorabila incluziunii sociale in Uniunea Europeana" (Toate ca toate, dar când aud de inteligentă, parcă nu văd şi Guvernul României în aceiaşi frază.)
Din ciclul "Noi în anii 2000", domnul Dacian Cioloş are o previziune strălucitoare:
Peste zece ani, Romania va avea mai putini agricultori, dar mai competitivi, asociati in organizatii care sa se ocupe de colectarea si comercializarea produselor, cu activitati si in alte domenii, chiar daca asta ar presupune ca multi sa faca naveta la orasul din apropiere, in viziunea comisarului european pentru agricultura Dacian Ciolos.
"Problema costurilor mai ridicate din agricultura românească nu poate fi rezolvată decât prin investiţii pe termen lung"
(sursa: http://www.lolitas.se/index.php/2009/02/22/i-survived-the-bush-administration/)
No comments:
Post a Comment