15 April 2010

Domnul Boc repetent la "constituţionalitate"


Cum este posibil ca un om care este cadru universitar la materia Drept Constituţional să abuzeze în asemenea hal de emiterea de proiecte legislative neconstituţionale?

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/2/2/7226/5186279/2/emil-boc-bogdan-maran-1.jpg
(sursa: http://www.apropo.ro/news/politic/emil-boc-a-fost-desemnat-de-basescu-pentru-functia-de-premier-5186279)

COMUNICAT DE PRESĂ

În şedinţa din data de 14 aprilie 2010, Curtea Constituţională a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării legii, prevăzut de art.146 lit.a) din Constituţie, următoarele:
- obiecţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.I pct.1, pct.6, pct.27 şi pct.28 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, formulată de un număr de 34 de senatori;
- obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, formulată de parlamentari aparţinând grupurilor parlamentare PNL şi PSD din Camera Deputaţilor.

În urma deliberării, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că următoarele dispoziţii din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici sunt neconstituţionale:
- art.I pct.1 - care modifică art.13 alin.(1) lit.d) din Legea nr.188/1999;
- art.I pct.6 - care modifică art.58 alin.(1) şi (3) din Legea nr.188/1999;
- art.I pct.27 - care modifică art.111 din Legea nr.188/1999;
- art.I pct.28 - care modifică anexa, cap.I lit.B pct.4 şi 5 din Legea nr.188/1999.

Motivarea soluţiei va fi prezentată În cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Obiecţia de neconstituţionalitate formulată de parlamentari aparţinând grupurilor parlamentare PNL şi PSD din Camera Deputaţilor a fost respinsă cu unanimitate de voturi, pentru motivele ce se vor arăta În cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

BIROUL DE PRESĂ AL CURŢII CONSTITUŢIONALE

(SURSA: http://www.ccr.ro/default.aspx?page=press/2010/14aprilie)

În curând s-ar putea ca a-l fi avut pe domnul Boc ca profesor în facultate să fie un fel de a lua carnet auto la Piteşti... sau unde a fost scandalul cu carnetele auto? Păi dacă profesorul pus în situaţia de a realiza iniţiative legislative dă atât de mult greş, studenţii învăţaţi de domnia sa sunt, cel mai probabil, varză.

9 comments:

Virtualkid said...

este plina tara de repetenti, la toate materiile.

Anonymous said...

Ah, si dupa ce nu va mai fi prim-ministru se va intoarce la catedra?
PS @Biblio, daca aveti intrebari despre proiectul de lege a invatamantului am vazut ca
""Ministrul Educatiei Daniel Funeriu discuta online despre proiectul Legii Educatiei vineri, de la ora 9.00 ""
pe Hot news.
Noapte buna!
Ilinca

Anonymous said...

Ah.... dar nici nu stii cata dreptate ai!

Hai sa completez cu date (selectii):

Preda Dreptul constituţional şi instituţii politice (la Facultatea de Drept, Universitatea „Babeş-Bolyai”)

Doctorand în drept constituţional şi instituţii politice cu tema “Funcţia de control a Parlamentului”, coordonator prof.univ.dr. Ion Deleanu.

Lucrare publicata în străinătate “The control of the constitutionality of laws in Romania”, in Journal of Constitutional Law in Eastern and Central Europe, volumul 2, nr. 1/1995

Lucrări publicate în volum “Perspectiva comparativă asupra sistemelor constituţionale central şi est- europene”, în volumul „Studii şi cercetări din domeniul ştiinţelor socio-umane “, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, l996.p. 1-10

Articole de specialitate publicate “Ordonanţele Guvernului Ciorbea – Necesitate şi Constituţtionalitate“, publicat în „Sfera Politicii” nr. 51/1997 si “Delegarea legislativă în sistemul constituţional românesc”, în Revista Transilvana de Ştiinţe Administrative, nr. 1(2) / 1999.

Conferinţe şi comunicări:

- „Constitutional System of Romania. Semi-prezidential system” – comunicare susţinută la Universitatea din Pittsburgh, aprilie 1994.

- „Constituţia României şi separaţia puterilor în stat”, conferinţă susţinută la Simpozionul Internaţional organizat de Facultatea de Teologie Greco-Catolică Cluj şi Katholische Hochschuljugend Osterreich Wien, Cluj-Napoca, 17-22 aprilie 1995.

- Perspectiva comparativă asupra sistemelor constituţionale central şi est-europene, comunicare prezentată la Sesiunea ştiinţifică anuală, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, 17-18 mai 1996.

- Critical Perspective on Central and East European Constitutional Systems, comunicare prezentată la Simpozionul româno-american pe probleme de analiză politică, 28-29 mai 1996, Cluj-Napoca.

- Mecanismul separaţiei puterilor în stat reflectat în Constituţia României, comunicare susţinută la Seminarul „Tinerii în contact cu democraţia”, Proiect finanţat de programul PHARE pentru democraţie al Uniunii Europene, Cluj-Napoca, Casa Armatei, 19 octombrie 1996.

- Principiul separaţiei puterilor în stat reflectat în noile constituţii central şi est europene, comunicare prezentată la Sesiunea ştiinţifică anuală, Academia Româna, Filiala Cluj-Napoca, secţiunea juridică, 24-26 aprilie 1997.

- Romania – model semiprezidenţial? Analiză constituţională a Constituţiei din 1991, comunicare susţinută la Congresul Internaţional de Studii Româneşti, C!uj-Napoca, 30.06. – 5.07 1997

Care este efectulul?

Efectul este ca mandatul de Prim-Ministru al domnului Emil Boc a inceput cu un act neconstitutional – ordonanta de interzicere a cumulului pensiilor cu salariilor (Primul act semnat in calitate de Prim-Ministru). Dupa alte trei acte respinse de Curtea Constitutionala ajunge la ultimul act al mandatului – sesizarea de neconstitutionalitate a motiunii de cenzura.

Daca un specialist in Drept Constitutional are 5 acte respinse de Curtea Constitutionala in 10 luni, de ce ne miram de aberatiile si ineptiile lui Ridzi si gasca!

Alexandru said...

Domnule Gheorghe Florescu, va rog frumos si insistent sa-mi raspundeti sincer si direct la o intrebare care ma framanta:
Dvs., un bloger stimat si avizat, care primeste rapid si frecvent replici de la foarte multe "personalitati politice", credeti ca activitatea de articole si replici pe bloguri are un efect real in realitate sau este doar o activitate de "amuzament intelectual" fara vreun efect real?

Mai pe sleau, 1000 de replici critice pe 1 blog, ( sa zicem Preda, Ungureanu, Boc, Vanghelie, Basescu, etc...) fac cat o manifestatie cu 10 pancarte sau 1 rosie aruncata in capul unui politician corupt?

Eu suspectez o tactica a politicienilor de a tine intelectualii pe bloguri pentru a nu ii avea in spate in realitate ...ma insel sau am dreptate?

Adica si mai simplu, serveste la ceva sa dai replici la articolele politicienilor care au bloguri??? DA sau NU ?

Multumesc anticipat pentru sinceritatea raspunsului!!!

Bibliotecaru said...

@ Alexandru

Nu numărul de comentarii pe un blog provoacă efecte. Dimpotrivă, cu cât sunt mai multe comentarii pe un blog, cu atât ele sunt mai puţin citite şi capătă mai puţin atenţie. Nu înjurătura penetrează mai bine pe un blog, ci dezacordul raţional. Penetrarea sensului comentariilor este mai puternică atunci când sunt într-un număr moderat, maxim 10 per articol şi lipsite de înjurături.

Şi mai este o condiţie complexă pentru ca un comentariu să fie luat în seamă. El trebuie să fie raţional, concret, la obiect, exprimat clar, fără părtinire, fără patos. Cu cât punctul de vedere este mai apropiat de forma finală a unei decizii, formă care ar trebui să se traducă în acţiune politică, cu atât este mai de luat în seamă. Nu va avea impact "faceţi ceva să fie bine", dar va avea impact "modificaţi această lege cu următorul text pentru a provoca...".

Feedback-ul a ceea ce spun eu pe bloguri este televizorul, mai ales comentariile exprimate în emisiunile de comentarii politice. Cam 10% din problemele pe care le ridic pe blogurile politice sunt reluate în astfel de emisiuni, ceea ce înseamnă că 10% din problemele despre care vorbesc sunt probleme politice reale şi nu inventate de mine. Sigur, nu spun că cele 10 procente au fost provocate de spusele mele, spun că 10% din ceea ce discut pe blog este esenţial şi nu futil.

"Politica nesimţită", deşi acceptată de toţi politicienii, nu este în beneficiul tuturor, doar a unei mase mici din politica românească. Ceilalţi acceptă, pentru a supravieţui în politică, pentru a nu fi eliminaţi de sistem. Iată de ce există o speranţă că se poate schimba ceva în măsura în care politicienii-sclavii pot fi învăţaţi să nu-şi dorească să devină stăpâni de sclavi.

Bibliotecaru said...

@ atitudini
Doar 5 acte neconstituţionale? Eu aveam impresia că sunt mult mai multe... :D

Problema este că aceste acte s-au dat ştiind că sunt neconstituţionale, cu dispreţ faţă de Constituţie şi nu din legitimă eroare.

Bibliotecaru said...

@ Ilinca
Modalitatea de interacţiune cu invitatul de la HotNews este foarte greoaie... Ar trebui să folosească o linie de web-chat. perioada de timp între întrebarea pe care o adresezi şi eventual răspuns primit este practic inacceptabilă.

Alexandru said...

Va multumesc pentru mesaj! Inteleg ca exista pentru actiunea prin bloguri totusi o speranta, din punctul dvs. de vedere.
Personal, ( traind in Franta 18 ani) sunt adeptul protestelor de strada si a actiunilor in justitie contra abuzurilor politicienilor...
Felicitari si succes in continuare !!!

Bibliotecaru said...

@ Alexandru
În România protestul de stradă nu are nici un fel de impact. Ceea ce scrie în ziare şi se prezintă la TV nu are nici un fel de impact. Opinia publică nu se va opri din votat pentru cineva pentru că există un protest, un dosar penal, o amantă, suspiciunea unui... ai înţeles dumneavoastră. În ultimii 20 de ani au fost atâtea proteste încât nimănui nu-i mai pasă de ele. Mai mult, protestul de stradă, în măsura în care blochează circulaţia, este însoţit de o grevă sau orice altceva, face rău tot românilor. De ce credeţi că un guvernant îndeajuns de nesimţit pentru a nu-i păsa de ţara lui şi poporul lui (pentru că, nu-i aşa, acesta este motivul ieşirii în stradă), îi va păsa că mai multe mii de oameni stau în faţa instituţiei pe care o conduce?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.