După ce am constatat că viitorul negru care bate la uşa SUA este binişor "coafat" de către domnul Barack Obama, situaţia scapă de sub control şi în Europa.
Bursa de la Tokyo a scăzut puternic luni, cu circa 2%, iar indicele MSCI al pieţelor asiatice a pierdut 3%, în timp ce moneda euro a atins minimul ultimelor trei săptămâni faţă de dolar, pe fondul temerilor privind intrarea SUA în recesiune şi criza datoriilor de stat din Europa.(http://www.mediafax.ro/economic/bursele-din-asia-au-scazut-puternic-luni-din-cauza-temerilor-privind-economia-si-criza-din-europa-8698117 Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Consiliul din umbră al BCE este un grup de 15 economişti şi manageri de portofolii care urmăresc tendinţele economice şi politica monetară din zona euro, făcând recomandări în fiecare lună.
Contractarea activităţilor de producţie şi prăbuşirea încrederii oamenilor de afaceri şi a populaţiei din Europa sugerează că încetinirea semnificativă a creşterii economice în trimestrul al doilea ar putea continua în cel de-al treilea, au arătat economiştii.
BCE a majorat dobânda cheie de două ori în acest an, de la 1% la 1,5%.
"Recomandarea mea este ca BCE să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, pentru a limita riscul revenirii în recesiune", a declarat Julian Callow, economist şef la Barclays Capital în Londra.
(http://www.mediafax.ro/economic/economistii-cer-bce-sa-reduca-dobanda-cheie-pentru-a-preveni-revenirea-zonei-euro-in-recesiune-8687935)
"Pot spune cu siguranţă că scenariul nostru de bază nu este o recesiune. Nu există însă nicio îndoială că riscurile au crescut, ţinând cont de performanţa slabă a multor date economice în ultimele câteva luni", a arătat oficialul, la conferinţa anuală a Federal Reserve de la Jackson Hole, Wyoming.
Lipsky a adăugat că riscurile tot mai mari care ameninţă economia globală reflectă lipsa de încredere în capacitatea guvernelor de a-şi ţine datoriile sub control.
El a recomandat atât Statelor Unite, cât şi Europei să dezvolte programe fiscale credibile pe termen mediu, pentru a consolida încrederea pieţelor în capacitatea guvernelor de a-şi reduce gradul de îndatorare.
"Este clar că pe termen mediu e nevoie de planul fiscale credibile, care să dea investitorilor şi altora încredere că deficitul va fi controlat şi politica fiscală va fi adecvată pe teren mediu. Cu cât planificarea pe termen mediu va fi mai credibilă, cu atât vom avea mai multă flexibilitate în cazul efectelor temporare, precum potenţialul impact al uraganului Irene", a spus Lipsky.Oficialul a adăugat că măsurile fiscale eficiente ar putea include, în SUA, o combinaţie de reforme ale sistemului de taxe şi planuri pe partea de cheltuieli.
Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama şi directorul general al FMI, Christine Lagarge, au convenit vineri, într-o discuţie prin telefon, că economia globală are nevoie de noi măsuri de stimulare a creşterii economice pe termen scurt.
Prognoza economică a FMI, actualizată ultima dată în luna iunie, indică o creştere economică globală de 4,3% în acest an şi 4,5% în 2012. În 2010, economia mondială a crescut cu 5,1%, după o scădere de 0,5% în anul anterior.
(http://www.mediafax.ro/economic/lipsky-noua-prognoza-a-fmi-nu-anunta-recesiune-globala-dar-riscurile-au-crescut-8664691 Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Temerile privind potenţiala extindere a crizei datoriilor de stat către Italia şi Spania ţin investitorii în tensiune, alături de posibilitatea întârzierii următoarei tranşe din împrumutul extern către Grecia din cauza posibilei ratări a ţintei de deficit pentru acest an.
"Nu anticipăm o recesiune în Europa. Ultimele prognoze ale Comisiei Europene arată că va fi creştere, într-adevăr modestă", a arătat Barroso, aflat în vizită la parlamentul australian.El a adăugat că autorităţile şi oficialii din zona euro fac tot posibilul pentru a calma temerile de ordin economic care afectează uniunea monetară, de la combaterea problemelor fundamentale de ordin bugetar la consolidarea guvernanţei zonei euro, înăsprirea reglementărilor din sectorul financiar şi îmbunătăţirea competitivităţii.
" Vreau să fie foarte clar. Uniunea Europeană şi moneda euro sunt puternice şi rezistente ", a arătat oficialul, după o rundă de discuţii cu premierul australian Julia Gillard.
Barroso a adăugat că este prea devreme pentru a evalua dacă Grecia îşi va respecta angajamentele asumate faţă de instituţiile financiare internaţionale.
"Suntem în contact cu guvernul elen şi au făcut recent nişte remarci importante, afirmând că îşi vor respecta angajamentele. Este foarte important pentru Grecia. Este de asemenea important pentru UE", a spus preşedintele Executivului UE.
(http://www.mediafax.ro/economic/barroso-nu-anticipam-o-recesiune-in-europa-ultimele-prognoze-arata-ca-va-fi-o-crestere-economica-modesta-8698172 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Stimaţi politicieni, până unde veţi întinde minciuna?
UPDATE:
ONU afirmă că situaţia economică este foarte periculoasă
Măsurile de austeritate şi reducerea deficitelor împing economia mondială spre dezastru, într-o încercare eronată de a face pe plac pieţelor financiare, potrivit unui raport anual al UNCTAD (Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare).
Raportul "Provocări postcriză în economia mondială" critică politicile economice din SUA şi ţările europene, cerând totodată majorări de salarii, reglementări mai stricte pentru pieţele financiare şi o delimitare de gândirea dominată de piaţă.
"Mesajul este foarte pragmatic: trebuie să schimbăm foarte rapid cursul", a afirmat secretarul general al UNCTAD, Supachai Panitchpakdi.
Răspunsul la criză bazat pe înăsprirea politicilor fiscale a fost inadecvat, a adăugat Panitchpakdi, fost şef al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Situaţia economică este foarte periculoasă, iar, în lipsa unor noi stimulente, un deceniu de stagnare este cel mai optimist scenariu, consideră principalul autor al raportului, Heiner Flassbeck, şef al diviziei pentru strategii de globalizare şi dezvoltare la UNCTAD şi fost ministru de Finanţe al Germaniei.
"Dacă dobânzile de peste tot sunt zero, iar guvernele rămân la politica de a reduce deficitele, vom ajunge într-o recesiune permanentă. Şomajul depinde foarte mult de cerere. Dacă nu există cerere, atunci e nevoie ca statul să intervină cu un program masiv de stimulare a economiei. Acum este mai grav, pentru că salariile cresc mai lent ca în trecut, astfel că va fi nevoie de un program de stimulare mai amplu", a spus el.
Recuperarea din criza financiară se produce nu numai fără crearea de noi locuri de muncă, situaţie anticipată, dar şi fără creşterea salariilor, iar americanii, europenii şi japonezii, reprezentând 70% din economia lumii se aşteaptă la o stagnare a veniturilor.
În raportul anterior, UNCTAD a avertizat că o retragere prematură a măsurilor de stimulare a economiei ar putea cauza o spirală deflaţionistă cu impact negativ asupra economiei şi locurilor de muncă la nivel global.
Chiar dacă lucrurile decurg bine, creşterea economiei mondiale va încetini la 1,5% anul următor, mai puţin de jumătate faţă de estimarea ONU de 3,1% pentru acest an.
Potrivit raportului, cea mai mare parte a vinei pentru criză o poartă lipsa de reglementare a sectorului financiar, situaţie care "invită" un comportament agresiv şi destabilizator din partea speculatorilor şi a permis supraconcentrarea activităţilor bancare.
(http://www.mediafax.ro/economic/economia-mondiala-se-indreapta-spre-dezastru-onu-afirma-ca-situatia-economica-este-foarte-periculoasa-8705538/)
No comments:
Post a Comment