(http://www.groene.nl/2010/34/er-zijn-grenzen)
Dicţionar, Rechtsstaat=stat de drept
Mai exact domnia sa interpretează următorul text...
Art. 25. - (1) Modificarea statutului sau a programului partidului politic poate avea loc în condiţiile prevăzute de statut.
(2) Orice modificare se comunică Tribunalului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data adoptării, cu îndeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) şi (3). Tribunalul Bucureşti o examinează potrivit procedurii prevăzute la art. 20 şi 21.
respectiv
Art. 18. - (2) Cererea de înregistrare se afişează la sediul Tribunalului Bucureşti timp de 15 zile.
(3) În termen de 3 zile de la data depunerii cererii de înregistrare, anunţul cu privire la aceasta se publică de către solicitant într-un ziar central de mare tiraj
şi
Art. 20. - (1) Tribunalul Bucureşti examinează cererea de înregistrare a partidului politic în şedinţă publică, cu participarea reprezentantului Ministerului Public.
(2) Persoanele fizice sau juridice interesate pot interveni în proces, dacă depun o cerere de intervenţie în interes propriu, potrivit Codului de procedură civilă. Cererea de intervenţie se comunică din oficiu persoanelor care au semnat cererea de înregistrare.
Art. 21. - (1) Tribunalul Bucureşti se pronunţă asupra cererii de înregistrare a partidului politic în cel mult 15 zile de la expirarea termenului prevăzut la art. 18 alin. (2).
(2) Împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti pot face contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 5 zile de la comunicare, persoanele prevăzute la art. 18 alin. (1) lit. a), Ministerul Public sau persoanele prevăzute la art. 20 alin. (2).
(3) Curtea de Apel Bucureşti va examina contestaţia în şedinţă publică, în termen de cel mult 15 zile de la înregistrarea acesteia.
(4) Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi irevocabilă.
... într-o manieră specială.
Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat, sâmbătă, la Eforie Nord, că termenul de 30 de zile prevăzut în Legea partidelor politice pentru înregistrarea la Tribunal a modificărilor la Statut este "un termen de recomandare, nu de decădere".
"Vreau să fiţi liniştiţi. Documentele au fost semnate, sunt înaintate spre Tribunalul Municipiului Bucureşti. Termenul de 30 de zile din legea partidelor politice este un termen de recomandare, nu de decădere, pentru că în legea partidelor politice, articolul 53, atunci când s-a dorit să se menţioneze că un termen este de decădere, s-a menţionat expres", a declarat Emil Boc.
El a dat ca exemplu termenul de 6 luni pentru înscrierea unui partid politic, care este termen de decădere.
"Restul termenelor, dacă nu sunt de decădere, este de recomandare. Congresul a fost absolut legal, nu a existat niciun fel de contestare a congresului, partidul îşi desfăşoară activitatea în concordanţă cu principiile Constituţiei. Deci, unii spun, toţi vorbesc, important e să ştiţi exact ce se întâmplă", a mai spus premierul.
Conform articolului 25 alineatul 2 din Legea partidelor politice, orice modificare a Statutului partidului "se comunică Tribunalului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data adoptării".
"În cazul în care modificările nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau dacă instanţa a respins cererea de încuviinţare a modificării statutului, iar partidul politic în cauză acţionează în baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucureşti încetarea activităţii partidului politic şi radierea acestuia din Registrul partidelor politice", prevede articolul 26 al legii.
Articolul 53, la care s-a referit Emil Boc, prevede că: "Partidele politice existente la data intrării in vigoare a prezentei legi continuă să funcţioneze pe baza actelor legale de înregistrare valabile la data înfiinţării. În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, partidele politice existente se vor conforma prevederilor acesteia, urmând procedura judiciară stabilită la art. 18-21, sub sancţiunea radierii din Registrul partidelor politice".
"Termenul de 6 luni pentru înscriere este un termen de decădere", mai prevede articolul 53 al legii intrate în vigoare în anul 2003.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că modificările la Statutul PDL au fost depuse cu întârziere la Tribunal şi a recunoscut faptul că responsabilitatea aparţine secretarului general al partidului.
"Modificările au fost depuse cu întârziere. Termenul de 30 de zile este de recomandare, instanţa va aprecia şi va da o soluţie, pe care noi o vom respecta", a spus Oltean.
El a arătat că secretarul general al partidului "ar fi trebuit să urmărească chestiunea asta".
Modificările la Statutul PDL au fost adoptate la Convenţia Naţională din 14 mai.Încetarea activităţii Partidului Democrat Liberal şi radierea acestuia a fost solicitată de un bărbat Tribunalului Capitalei, dar şi Ministerului Public, instituţie care a însă a direcţionat cererea petentului către instanţă.
(http://www.mediafax.ro/politic/boc-termenul-de-30-de-zile-din-legea-partidelor-este-de-recomandare-nu-de-decadere-8691629/)
(http://podaridolj.blogspot.com/2009/12/am-sa-va-colind-si-n-2010-simpaticilor.html)
Cum ar spune Florin Călinescu într-un film realizat imediat după revoluţie...
EMIL! Attendus! Je m'explique!
"În termen de 3 zile de la data depunerii cererii de înregistrare, anunţul cu privire la aceasta se publică de către solicitant într-un ziar central de mare tiraj. "
Asta s-a întâmplat? E tot recomandare fără decădere?
Nu am citit nimic în ziare...
Domnu' Emil,
Recomandare sau nu, aveţi o dorinţă în a respecta legea... Hai să renunţăm la această prostire în faţă. Ştim cu toţii că nimeni din justiţie nu va îndrăzni să desfiinţeze PDL. Măcar să jucăm pe faţă, ştim cu toţii că statul de drept şi democraţia nu mai sunt nici măcar mimate de mult timp în această ţară "de mâna a doua", vorba preşedintelui Băsescu.
Dar am şi eu o satisfacţie. De câte ori spuneam că statutul partidului nu e ceva ce poate fi trecut ce vederea, suporterii PDL îmi râdeau în nas şi mă făceau securito-comunist. Mă simt răzbunat. Să transpire şi ei un pic, poate le vine mintea în zonele superioare ale trupului.
(http://podaridolj.blogspot.com/2009/12/politica-iluminatilor-de-la-palatul.html)
4 comments:
Eu am senzatia ca toate legile din tara asta sunt cu titlu de recomandare cand trebuie sa le aplice zona puteri si devin de decadere cand trebuie aplicate "supusilor" (ca in loc de cetateni asta am ajuns)
Păi şi plecarea din România este o recomandare :D, nu-i aşa?
Chiar sunt curioasa sa vad ce o sa se intample pe 8 septembrie la Tribunal.
Nu se va întâmpla nimic. Nu uitaţi că "acuzarea" este condusă de doamna Laura Codruţa. Se va face o manevră prin care se va demonstra că actele s-au depus... Nu ştiu ce vor face cu anunţul în presă, că acesta este chiar evident că nu s-a produs.
"Pierdut din mână partid PDL în zona Modrogani. Îl declar nul."
Post a Comment