Dupa ce, recent, ministrul economiei Ion Ariton a declarat ca-si doreste renegocierea proiectului de la Rosia Montana, iar seful statului Traian Basescu s-a aratat unul dintre sustinatorii exploatarii aurifere, Ministerul Economiei a facut public pe site-ul sau contractul si actele aditionale de infiintare a societatii Rosia Montana Gold Corporation.
(http://www.financiarul.com/articol_65880/guvernul-a-desecretizat-contractul-rosia-montana-gold-corporation-.html)
Pe portal pot fi gasite trimiteri atat la contractul de societate Euro Gold Resources SA din 1997, statutul Euro Gold Resources cu aditionalele, cat si la actul constitutiv al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) din 2000, cu cele cinci seturi de acte aditionale la constituirea RMGC.
La scurt timp dupa iesirea la rampa a presedintelui Traian Basescu pe tema proiectului ,,Rosia Montana”, Ministerul Economiei s-a conformat si a publicat contractul de asociere intre societatile ce reprezinta statul si firma canadiana Gabriel Resources Limited. De mentionat este si faptul ca in prealabil si ministrul Ion Ariton si-a manifestat intentia de a renegocia contractul de asociere cu firma canadiana in vederea inceperi exploatarii miniere.
Statul roman a tinut secret contractul de asociere timp de 14 ani, adica timp de patru guvernari, perioada in care au avut loc numeroase dispute si dezbateri legate de oportunitatea exploatarii aurifere din zona Rosia Montana.
Indiferent de procentele negociate in societatea care exploata mina aurifera, in toata aceasta perioada bugetul statului roman a fost privat de sume considerabile ce ar fi putut rezulta din proiectul de exploatare.
Autoritatile nu au estimat potentialul afacerii
Nici pana in momentul desecretizarii contractului autoritatile nu au reusit sa elaboreze un studiu de fezabilitate din care sa rezulte date concrete privind valoarea zacamantului ce urmeaza a fi exploatat. In schimb societatea canadiana estimeaza beneficiile statului din proiectul minier Rosia Montana la peste 2,1 miliarde dolari.
,,Aceste sume vin din trei surse: participatia de 19,3% pe care o detine in compania RMGC ii asigura o cota proportionala din profitul obtinut de proiect, redeventele miniere aplicate pentru productia de aur si argint obtinuta, care sunt virate bugetului de stat, precum si impozitele si taxele pe profit, salarii, proprietati, accize, taxe de exploatare si altele”, arata conducerea companiei canadiene in urma studiului realizat.
Potrivit actului constitutiv al societatii Euro Gold Corporation SA, incheiat in anul 1997, la formarea companiei, capitalul social era de 3.939.100.000 de lei (vechi), impartit in 275.000 de actiuni nominative cu o valoare nominala de 50.000 de lei. Din valoarea totala Regia Autonoma a Cuprului Deva detinea 33,8%, Gabriel Resources 65%, Minexfor 0,5%, Cepromin 0,5% si Upsrueem 0,2% din capital.
In articolul 20 al actului constitutiv se mentioneaza ca ,,actionarii isi asuma reciproc obligatia de a pastra fata de terti secretul absolut cu privire la informatiile confidentiale referitoare la datele si activitatea societatii, cu urmatoarele exceptii: autoritati guvernamentale, autoritatile administratiei publice locale sau centrale implicate in activitatea geologica si de minerit, detinatorii capitalului social al actionarilor, precum si organelor lor de conducere sau de control (din Romania sau strainatate), banci cu care se intra in relatii comerciale, organisme fiscale, consultantii de specialitate ai societatii, precum si fata de viitorii potentiali actionari”.
La ultima notificare inregistrata la Registrul Comertului in 22 iulie 2011 in societate au mai ramas doar Gabriel Resources, detinuta de omul de afaceri Frank Timis cu 80,7% din actiuni (494.340.621,06 lei), si Minvest (societatea cu actionar majoritar Ministerul Economiei), cu 19,3%, reprezentand 118.333.749,82 lei.
(http://www.financiarul.com/articol_65880/guvernul-a-desecretizat-contractul-rosia-montana-gold-corporation-.html)
Dar lovitura vine abia acum...
Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) poate vinde în avans aurul şi argintul pe care le va extrage, pentru finanţarea operaţiunilor companiei, iar statul nu va încasa dividende atât timp cât Minvest Deva, acţionar minoritar, va avea datorii faţă de Gabriel Resources rezultate din majorări de capital
"Societatea va comercializa atât produse semifinte (concentrate), cât şi finite (dorebare) ori sub formă de lingouri pe piaţa internă şi la export, conform reglementărilor şi prevederilor legale aplicabile. Societatea va putea să vândă anticipat produsele menţionate, în vederea finanţării operaţiunilor sale", se arată în actul constitutiv al RMGC din 2011, care înlocuieşte statutul companiei din anul 2000.
Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Minvest Deva, a publicat pe pagina de Internet a instituţiei o serie de acte constitutive ale RMGC şi modificările aduse în perioada 1997-2011. Ministerul nu a publicat însă şi contractul de concesiune, care este clasificat la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM).
Publicarea acestor documente vine după ce preşedintele Traian Băsescu a făcut o serie de declaraţii referitoare la Roşia Montană, şeful statului declarând de mai multe ori în ultima perioadă că este în favoarea derulării proiectului.
Şeful statului a afirmat, la 31 august, că se va ocupa "şi de desecretizarea" contractului cu Gabriel Resources, după ce declarase că acordul pentru exploatarea aurului a fost semnat în 1997, însă clasa politică, din laşitate, "s-a făcut că dezbate" proiectul, fără a întreprinde acţiuni concrete.
De asemenea, Băsescu afirma că acordul pentru exploatarea aurului "trebuie făcut", dar "cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor".
În noul act constitutiv, din 2011, se precizează că Minvest Deva va renunţa la dividendele care i se cuvin din profitul RMGC în favoarea companiei canadiene Gabriel Resources, acţionarul majoritar, până la stingerea împrumuturilor acordate pentru majorarea capitalului social.
"În momentul în care Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) decide distribuirea de dividende, conform legii şi prevederilor Actului Constitutiv, Minvest recunoaşte şi acceptă ca din dividendele cuvenite acestuia să se plătească direct de către societate către acţionarul majoritar Gabriel sumele datorate de către acesta acţionarului majoritar, urmare a împrumuturilor acordate pentru majorarea capitalului social al societăţii. AGA va lua act de existenţa şi cuantumul cert al datoriilor", se spune în noul statut al companiei.
Această prevedere apare pentru prima dată în actul constitutiv al RMGC.
În statut se precizează că, după ce RMGC va începe de producţia la Roşia Montană, compania va distribui dividende acţionarilor "numai după şi/sau deducerea, de către societate, a cheltuielilor şi/sau obligaţiilor societăţii" de rambursare a creditelor contractate de la instituţii finanţatoare, de rambursare a împrumuturilor acordate de către Gabriel Resources sau de către afiliaţi ai acestei companii, precum şi de rambursare a creditelor contractate de alţi acţionari ai RMGC.
Gabriel Resources controlează 80,68% din capitalul RMGC, participaţie la care a ajuns în urma unor majorări succesive de capital. Minvest Deva deţine 19,31% din titlurile RMGC.
RMGC avea în anul 2000 un capital social de 689.342 de lei noi, controlat în proporţie de 80% de Gabriel Resources. Minvest avea şi atunci o participaţie de 19,31%.
La începutul anului 2010, RMGC a finalizat o majorare de capital de 597,6 milioane de lei, până la 612,6 milioane de lei, operaţiune în urma căreia Gabriel Resources a preluat acţiunile deţinute în companie de doi acţionari minoritari, respectiv Comat Trading şi Cartel Bau, fiecare deţinând 0,23% din capital.
Astfel, particpaţia Gabriel Resources a crescut cu 0,46%, la 80,46%. Ulterior, Gabriel a preluat şi participaţia firmei Foricon şi şi-a crescut participaţia la 80,68%.
În 2009, Gabriel Resources a acordat Minvest un împrumut de 26,55 milioane de euro pentru participarea la majorarea capitalului la 612 milioane lei.
"În niciun caz cota de capital social deţinută în prezent de către Minvest nu va putea fi redusă ca efect al unei majorări ulterioare de capital la care acesta nu subscrie", se spune în document.
Zăcământul de la Roşia Montană este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Guvernul intenţionează să majoreze redevenţele pentru aur, platină şi argint de la 4% la 6% din valoarea producţiei.
În iunie 1999, Minvest Deva a primit de la ANRM licenţa de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere din perimetrul minier de la Roşia Montană. Licenţa a fost aprobată prin hotărâre de guvern, act normativ semnat de premierul Radu Vasile şi contrasemnat de preşedintele ANRM, Mihai Ianăş, de Radu Berceanu din poziţia de ministru al Industriei şi Comerţului şi de Decebal Traian Remeş, ca ministru de Finanţe.
Minvest şi-a transferat licenţa de exploatare către RMGC în octombrie 2000 în virtutea parteneriatului cu Gabriel Resources.
(http://www.mediafax.ro/economic/rosia-montana-gold-corporation-poate-vinde-in-avans-productia-minvest-nu-incaseaza-dividende-daca-are-datorii-catre-gabriel-resources-8704789/)
Look Back in Cupidity!
(http://stirileprotv.ro/stiri/politic/basescu-toti-angajatii-de-la-rosia-montana-vor-fi-romani-inclusiv-directorul.html)
No comments:
Post a Comment