23 September 2011

Cum se împarte domnul Traian Băsescu între a reprezenta România şi a reprezenta PDL


Şi ca să nu zică că sunt eu cârcotaş şi judec greşit, am să "vorbesc" numai cu citate din presă. La final puteţi să judecaţi domniile voastre dacă domnul Băsescu trebuia să viziteze PPE sau ONU.

Mişcarea Populară, CDR-ul lui Băsescu, construit de Lăzăroiu şi Baconschi

Teodor Baconschi şi Sebastian Lăzăroiu ar urma să se ocupe de proiectul privind crearea unei mişcări politice mai largi în jurul PDL. Mişcarea Populară este gândită ca un amestec de partide – PDL, UNPR, PNŢCD şi ONG-uri.

Preşedintele Traian Băsescu vrea să urgenteze înfiinţarea Mişcării Populare, aşa traduc democrat-liberalii mesajul televizat al şefului statului potrivit căruia el a trimis-o pe fiica sa să înregistreze marca la OSIM. Traian Băsescu ar fi avut recent o discuţie cu Sebastian Lăzăroiu, în care preşedintele ar fi apreciat că Mişcarea Populară ar trebui lansată cât mai rapid, afirmă surse din PDL. Orice amânare ar diminua impactul scontat în alegeri. Un alt vector de imagine al noii mişcări ar fi, alături de Sebastian Lăzăroiu, Teodor Baconschi. Amândoi au fost consilieri ai preşedintelui.

Liderii PPE, interesaţi de strategia democrat-liberalilor

Wilfried Martens, preşedintele PPE Foto: Adevărul

Liderii Partidului Popular European (PPE) s-au reunit ieri, la Palatul Parlamentului, în perspectiva congresului acestei formaţiuni care va avea loc anul viitor la Bucureşti, în septembrie sau octombrie. La reuniune au fost prezenţi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, dar şi preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi eurodeputaţii PDL.

„Am citit despre discuţiile din partidul dumneavoastră privind orientarea politică. Noi am pregătit o schiţă a platformei politice care va fi trimisă partidelor membre în săptămânile următoare şi cred că este în sensul discuţiilor dumneavoastră referitoare la modernizare. Platforma are un prim capitol despre valori, al doilea este despre noile provocări cu care ne confruntăm, iar al treilea este despre viitorul Uniunii Europene", i-a transmis Martens premierului Boc.

(http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Basescu_grabeste_Miscarea_Populara_0_559144781.html)

Martens: "Uniunea politica este necesara pentru a putea sustine uniunea monetara pe termen lung. Rezistenta impotriva unei asemenea directii politice va continua sa transforme uniunea monetara intr-o constructie fragila. O familie politica care este la guvernare in 17 state membre poate sa aiba puterea sa duca Europa inainte. Fara aceasta vointa, solutiile constituionale nu vor avea succes. O prapastie puternica s-a deschis in zona euro".

Preşedintele PPE, Wilfried Martens: "Domnule preşedinte Băsescu, domnule premier Boc, vă apreciem pentru că, în ciuda opoziţiei puternice din România, aţi reuşit să luaţi măsurile necesare pentru a combate criza economică. Ştim că măsurile luate nu sunt populare pe termen scurt, dar trebuie să luăm aceste măsuri şi să ne gândim mai departe de viitoarele alegeri. Aţi ştiut că singura soluţie va fi tăierea salariilor. Ştiu cât este de dificilă o astfel de decizie, dar pentru angajamentul european, chiar dacă dumneavoastră nu sunteţi încă în zona euro, v-aţi exprimat dorinţa de a participa la Pactul european şi sunteţi pentru o integrare profundă, ceea ce mă bucură. Pentru PPE, PDL şi UDMR sunt parteneri de încredere la nivel european. În calitatea de parteneri ai PPE e nevoie ca dumneavoastră să rămâneţi uniţi pentru a lupta împreună şi pentru a ne implementa valorile împreună''.

Roberta Anastase, şeful Camerei Deputaţilor: "După trei ani de criză, am senzaţia că ne aflăm pe nisipuri mişcătoare. Este important să fim consecvenţi şi fermi în implementarea unor măsuri corecte bazate pe doctrina de centru-dreapta, a unor măsuri care, o dată ce-şi vor arăta roadele vor duce la o perioadă de renaştere a Europei şi asta pentru că aceste pericole reprezintă în fapt tot atâtea oportunităţi, oportunităţi de a reforma statele şi economiile noastre de a elimina din rădăcină răul risipei şi al exceselor, de a reda până la urmă cetăţenilor noştri demnitatea şi oportunitaţile reale de care au fost privaţi prin politicile asistenţiale ale stângii".

Emil Boc: "Cred că oamenii vor prefera soluţiile realiste de centru-dreapta. Soluţiile pentru viitorul Europei nu pot veni din partea stângii risipitoare de resurse şi generatoare de datorii imense care pun în pericol generaţiile următoare. Ineficienţa stângii se explică şi se află în propirul ei ADN. Stânga îşi propune să distribuie ceea ce încă nu a creat, adică prosperitate şi bogăţie, şi consumă mai mult decât se produce. Aceste elemente regăsite în ADN-ul stângii conduc la colaps. Acum soluţiile petru o guvernare eficientă, care să asigure viabilitate pe termen mediu şi lung, sunt de centru-dreapta. România va încheai a 2011 cu minus 4,4% şi va porni cu o proiecţie bugetară sub 3% în 2012. Deci o ajustare bugetară de aprope zece procente spune totul despre cele menţionate".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că "azi, aici, avem soluţia viitorului. Şansa noastră sunt Statele Unite ale Europei, care să reflecte valorile naţionale şi care să ne localizeze la pupitrul de comandă nu la coada căruţei". "E clar că dificultatea oricăror membri au UE generează dificultăţi pentru ceilalţi. Asta înseamna că şi din punct de vedere energetic trebuie sa avem o politică comună, care să ne garanteze tuturor securitatea energetică. Avem nevoie de o politică de cercetare comună. În momentul de faţă nu prea ştim exact ce teme de cercetare are fiecare dintre cei 27 de membri ai UE, de multe ori risipim bani cercetând acelaşi lucru.

"Astăzi, în aceasta criză, avem şi soluţia viitorului: ceea ce înseamnă o şansă pentru Europa de a garanta prosperitatea cetăţenilor se numeşte mai multă integrare, iar eu mi-aş permite să spun: şansa noastră sunt Statele Unite ale Europei, care să respecte valorile noastre, care să ţină cont de specificul cultural al fiecarei tari, care sa protejeze orice minoritate, dar care sa aiba forta sa ne proiecteze acolo unde pot fi cei 500.000 de europeni, adică la pupitrul de comandă al procesului de globalizare şi nu în remorca procesului de globalizare. Trebuie să avem curaj săo facem acum şi să vorbim despre Statele Unite ale Europei, dar şi să le proiectăm şi să avem forţa politică să ne convingem cetăţenii că aceasta este soluţia".

"Deciziile în ceea ce priveşte o Europă care să aibă o politică fiscală comună pentru a ne putea permite o politică monetară comună... Cum putem concepe o monedă unică cu politici fiscale diferite, cu grade de dezvoltare total diferite? Eu văd ca soluţie a problemelor noastre, indiferent de rapoartele OECD, FMI, Europa nu poate avea decât un singur răspuns: mai multă, mai multă, mai multă integrare. Trebuie să începem cu integrarea fiscal bugetară", a mai spus Băsescu.

"Marea problemă este dacă avem în momentul de faţă, la nivel european, liderii politici care să convingă popoarele că asta este soluţia. Răspunsul meu este îndoielnic din punct de vedere al acestei convingeri. Nu am convingerea că oamenii politici de astăzi au forţă să-şi convingă popoarele că realizarea Statelor Unite ale Europei nu le afectează cultura, tradiţiile, personalitatea fiecărui popor. Nu cred că în momentul de faţă această generaţie de oameni politici poate să convingă popoarele", a spus Traian Băsescu.

"Oamenii politici vor trebui să ia această decizie (...) în maxim 2-3 ani. Dacă nu o vor lua şi nu se va trece la o complementare a procesului de unificare, nu numai monetară, dar şi fiscală, dincolo de trei ani s-ar putea să fie prea târziu", a avertizat preşedintele.
(http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/web-politic-basescu-statele_unite_ale_europei-ppe_0_559144681.html)

Reuniunea grupului lărgit al Partidului Popular European este o manifestare a partidelor politice. De ce s-a aflat domnul Băsescu acolo? Era preşedintele ţării gazdă, ideolog, filosof, ţinea conferinţe inteligente pe care le ascultau toţi ceilalţi reprezentanţi politici ai PPE? Avea dumnealui o calitate oficială care să-l posteze la reuniunea grupului lărgit al Partidului Popular European? Nu ştiu... dar ştiu unde domnul preşedinte Traian Băsescu avea o obligaţie de a participa în calitatea sa de preşedinte al României.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/05/UN_General_Assembly_hall.jpg/800px-UN_General_Assembly_hall.jpg
(http://ro.wikipedia.org/wiki/Adunarea_General%C4%83_a_Na%C8%9Biunilor_Unite)


După cum spune şi wikipedia, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite (AGNU / AG) este una dintre cele cinci organe principale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi unica în care toate statele au reprezentare egală. Ordinea de zi pentru fiecare sesiune este planificată cu până la şapte luni în avans şi începe cu lansarea unei liste de elemente preliminare care vor fi incluse în ordinea de zi provizorie.

La New York a început ieri cea mai mare dezbatere generală din istoria Organizaţiei Naţiunilor Unite. În centrul discuţiilor se vor afla eforturile palestinienilor de a-şi proclama propriul stat. Preşedintele Autonomiei Palestiniene, Mahmud Abbas, a anunţat că va cere vineri calitatea de membru cu drepturi depline al ONU pentru statul Palestina.

La Adunarea Generală sunt aşteptaţi reprezentanţii a 193 de state membre. Printre primii vorbitori se numără, pe lângă preşedintele SUA, Barack Obama, şi preşedinţii Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cel al Rusiei, Dimitri Medvedev.
(http://timpul.md/articol/cine-reprezinta-r--moldova-la-adunarea-generala-onu-27294.html)

Păi ce să caute preşedintele Traian Băsescu într-un loc în care se află oameni precum domnii Obama, Sarkozy, Medvedev... nu-i locul lui la nişte discuţii ale PPE?
Şi ce anume este pe agenda Adunării Generale? "Nimicuri".

Se aude că preşedintele Autonomiei Palestiniene, domnul Mahmud Abbas, vrea, nici mai mult şi nici mai puţin decât să ceară calitatea de membru cu drepturi depline al ONU pentru statul Palestina. O nimica toată, nu-i aşa... neinteresant pentru domnul Băsescu. Se mai aude că diplomaţi ai Statelor Unite ale Americii plus alte ţări occidentale au comis o gravă impoliteţe faţă de preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, părăsind lucrările adunării când acesta şi-a susţinut discursul.

Domniile voastre unde credeţi că ar fi trebuit să fie domnul Băsescu, la o reuniune a partidelor politici discutând de "albă ca zăpada", violetă, verde, portocalie, pe de o parte, sau la ONU, alături de cei mai importanţi oameni ai lumii, pe de altă parte. Domnul preşedinte al României a ales PPE.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.