19 October 2009

...să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica...


Sigur, a trecut ceva timp de când nenea Farfuridi a strigat pentru prima dată audienţei această replică... şi totuşi... "mai întâi şi-ntâi istoria ne învaţă anume că un popor care nu merge înainte stă pe loc, ba chiar dă înapoi, că legea progresului este aşa, că cu cât mergi mai iute, cu atât ajungi mai departe!"

Guvernul a propus majorarea plafonulului de venituri luat în calcul pentru acordarea ajutoarelor de încălzire

Emil Boc: Bună seara. Am făcut, împreună cu colegii mei din cabinet, o analiză a principalelor probleme cu care se confruntă românii în momentul de faţă şi am luat câteva decizii pe care vi le prezentăm. În primul rând, am abordat problema legată de ajutoarele de încălzire pentru locuinţă. În acest context, în care avem pe de o parte criza economică, în contextul în care veniturile populaţiei nu au crescut anul acesta, am decis să majorăm plafonul pe membru de familie de la 425 lei la 615 lei, în vederea acordării de ajutoare pentru încălzirea locuinţei. Astăzi, avem în vigoare o ordonanţă de urgenţă care stabileşte un plafon pe membru de familie de 425 de lei. Altfel spus, cei care sunt între 425 şi 615 nu sunt eligibili, nu pot primi ajutor pentru încălzirea locuinţei. În aceste condiţii, împreună cu colegii din cabinet, am găsit soluţia financiară pentru acoperirea costurilor legate de sprijinirea familiilor cu venituri reduse pentru perioada de iarnă. E vorba de cinci luni, începând cu noiembrie şi terminând cu luna martie. În acest context, Guvernul solicită Parlamentului ca, în regim de maximă urgenţă, să facă modificarea actului normativ pentru ridicarea plafonului pe membru de familie de la 425 la 615 lei, cât a fost în trecut. Prin aceasta spunem că, dacă Guvernul ar fi fost în deplinătatea mandatului, putea lua această decizie printr-o ordonanţă de guvern. În condiţiile în care acest lucru nu este posibil, solicităm Parlamentului - celor două camere, Senatului şi după aceea Camerei Deputaţilor - să ţină cont de acest interes stringent al românilor şi să facă acest amendament la ordonanţa aflată spre aprobare, astfel încât toţi românii care sunt într-o asemenea situaţie şi au venituri mici să poate beneficia de subvenţia la încălzirea locuinţei. În acest context, solicit administraţiilor locale, primarilor în special să primească de la cetăţeni cereri cu privire la ajutoarele de încălzire şi să primească aceste cereri de la toţi cei care se încadrează în plafonul de până la 615 lei pe membru de familie venit net, astfel încât, începând cu luna noiembrie, să poată primi ajutorul pentru încălzire, ajutor care, după cum ştiţi, este între 40% şi 90% din valoarea facturii, în funcţie de venitul pe membru de familie. Cu alte cuvinte, propunerea pe care o facem astăzi vine în sprijinul acelora care o duc mai greu din perspectiva veniturilor salariale şi a acoperirii costurilor legate cu factura la energia termică pentru perioada de iarnă. Acest lucru va fi posibil dacă, pe de o parte, Parlamentul începând de mâine, şi am trimis spre cele două camere în acest sens, şi administraţiile locale vor ţine cont de această propunere pe care Guvernul o face, astfel încât cei în cauză să poată primi sprijinul financiar despre care am vorbit.
Acum, în privinţa angajamentelor internaţionale ale României, vreau să ştiţi că acest guvern are toată preocuparea pentru respectarea tuturor angajamentelor pe care le avem cu Comisia Europeană, Fondul Monetar şi Banca Mondială. Din acest punct de vedere, lucrăm atât la finalizarea a legii responsabilităţii fiscale, cât şi la pregătirea proiectului de buget, astfel încât el să fie trimis în coordonatele legale cât mai repede cu putinţă spre Parlament, pentru a ne fi respectate angajamentele noastre.
În acest moment, mai avem pe agenda publică internă câteva probleme legate de subvenţiile pentru agricultură. Şi aici am reuşit, împreună cu colegii, să asigurăm subvenţia pentru motorină şi subvenţia pentru plata la hectar a suprafeţelor care sunt alocate potrivit legii. Este vorba de 209 lei per hectar, subvenţia pe suprafaţă, bani pe care i-am asigurat printr-un împrumut de trezorerie, astfel încât aceste sume să fie la dispoziţia fermierilor în avans, urmând ca ele, aceste sume, să fie returnate de la Comisia Europeană în luna decembrie. În acest moment, căutăm soluţii financiare pentru a putea acorda prima tranşă a subvenţiei pe cap de animal. Sperăm ca, în această săptămână, sau cel târziu săptămâna viitoare, să puteam oferi soluţia financiară şi pentru fermieri din categoria acelora care au animale, pentru ca la fel cu ceilalţi, care au pământ, teren, să poată primi subvenţiile legale prevăzute de lege.
În privinţa sănătăţii şi a învăţământului preuniversitar, am menţionat aceste lucruri, că am asigurat soluţiile financiare până la sfârşitul anului atât pentru plata serviciilor medicale, cât şi pentru plata salariilor profesorilor din învăţământul preuniversitar. Două întrebări, dacă sunt?
Reporter: Domnule prim-ministru, dumneavoastră /.../ la 425 în urmă cu o săptămână. Spuneaţi că nu sunt bani pentru aceste ajutoare de încălzire. Între timp aţi făcut rost de bani?
Emil Boc: Aceasta a fost propunerea care a venit încă din vară de la Ministerul Muncii, pe baza analizei pe care au efectuat-o cei de la Ministerul Muncii. În urma analizei pe care am făcut-o cu administraţiile locale şi în urma analizei bugetare pe care o avem, am stabilit nişte priorităţi, iar în rândul priorităţilor am stabilit că, în acest moment, este printre ele şi aceasta, de a putea ajuta românii să treacă mai uşor perioada de iarnă, din perspectiva costului facturii la energie termică.
Reporter: Aţi dat această ordonanţă de urgenţă în urmă cu o săptămână şi ceva, de aţi redus acest prag. Atunci nu făcuserăţi această evaluare?
Emil Boc: Încă o dată v-am repetat ceea ce v-am spus şi cred ca nu trebuie să vă repet răspunsul la întrebarea dumnevoastră. Ultima întrebare, vă rog.
Reporter: Pentru că tot vorbeaţi de angajamentele României, credeţi că este o soluţie în acest moment ca executivul condus de dumneavoastră să rămână până după alegeri în funcţie? Este o variantă înaintată de preşedintele Traian Băsescu.
Emil Boc: Eu vă spun un lucru, pe care l-am spus de fiecare dată: acest guvern îşi face datoria până în ultima secundă a existenţei sale şi decizia, cât va fi acest guvern, aparţine parlamentului, iar parlamentul este acela care va stabili momentul la care noul guvern va intra în exerciţiul atribuţiilor. Până atunci, vă pot asigura că tot ceea ce trebuie făcut cu respect faţă de banul public pe de o parte, dar şi pentru a rezolva priorităţile pe care oamenii le au acest în moment acest guvern va face. Vă mulţumesc.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 19.10.2009
(sursa: http://www.guv.ro/guvernul-a-propus-majorarea-plafonulului-de-venituri-luat-in-calcul-pentru-acordarea-ajutoarelor-de-incalzire__l1a107024.html)

Este extraordinar. Se dă o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru a micşora plafonul la un nivel ridicol. Domnul Boc apare de câteva ori la TV şi spune că a decis să dea ajutoare pentru căldură când în fapt domnia sa a luat şi nu a dat, din moment ce a micşorat plafonul. Acum domnul Boc roagă parlamentul să se revină la situaţia de dinainte, dar nu anulând ordonanţa de urgenţă, ci modificând-o "ca în trecut". Ce ar mai fi de adăugat, poate că preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, adică domnul primar Tudor Pendiuc, se pare că a contestat la Curtea Constituţională această ordonanţă prin care s-a redus plafonul de venit pentru acordarea ajutoarelor de încălzire. Dacă mă gândesc, domnul Boc a mai făcut o "manevră" cu repetarea ordonanţei atunci când a simţit că cea veche va fi declarată neconstituţională.

În final aş vrea să propun această frază pentru un premiu nou acordat eventual de Academia Română şi pe care l-aş denumi Premiul Elocvenţei şi Elocinţei (ştiu că înseamnă aproape acelaşi lucru, dar trebuie subliniat), Domnul Boc îl merită din plin pentru...:
"Încă o dată v-am repetat ceea ce v-am spus şi cred ca nu trebuie să vă repet răspunsul la întrebarea dumnevoastră."

10 comments:

ion adrian said...

Pana mai adineaori nu stiam cu ce este santajat dl Johannis.
Acum stiu si ce siu e cam urat.
Sper sa nu fie asa.

ion adrian said...

Fiind ultimul fir desi este out topic:

Candidatul UDMR, Kelemen Hunor dixit:

În ceea ce priveşte schimbarea Consituţiei, Kelemen consideră ca ar trebui să se plece, în această schimbare, chiar de la primul articol: “România este stat naţional, suveran, şi independent, unitar şi indivizibil”, apreciindu-l ca fiind depăşit motivând că în România trăiesc aproximativ 10% minorităţi etnice.

“Mă gândesc şi la primul articol din Constituţie României, pentru că noi am mai spus, România doar pe hârtie este stat naţional. Trebuie schimbată această sintagmă pentru că în România trăiesc aproximativ 10% minorităţi etnice. Suntem convinşi că mentalităţile se vor schimba. Trebuie Constituţia reformată, în aşa fel încât să fie în concordanţă cu realitatea. Nu realitatea trebuie dusă aproape de Constituţie”, a conchis Kelemen Hunor.

Ce spui Franz? de unde un stat format istoriceste ca stat national si nu federal , format adica din unirea unor teritorii majoritar romanesti dornice sa se alipeasca intr-un stat national, ideal si realitate istorica consfintita de mult sange jertfit in doua razboaie mondiale.

De unde pana unde o proportie de 90% nu ar fi suficiente in existenta unui stat national restul de 10 % fiind doar niste minoritati mai mult sau mai putin numeroase si care daca ar fi raspandite in teritoriu precum etnia tziganeasca chiar ca nu ar aparea nici-o minima acoperire la asemenea idei. Singurul lucru care -l acopera minimal este situatia etniei maghiare concentrata ca etnie majoritara in doua judete, ceea ce este prea putin ptr a se realiza un stat federal.

ion adrian said...

Idem:

Revin cu obiectivitate cred la problema Johannis si adoptiile -Johanis si adoptiile in scopul traficului de organe.

Faptul ca asemenea film exista ca nu a fost infirmat de nimic , ca in prezent dupa cate am aflat procuratura cerceteaza acest caz probabil foarte dificil creeaza o mare problema si ca sa fiu clar o voi defini prin antiteza:
1. Daca asa ceva s-ar afla din trecutul dlui Croitoru acesta ar trebui sa-si depuna mandatul sau daca nu presedintele sa i-l retraga. Nu e vorba de prezumtia de nevinovatie dar cine este prea aproape de o hazna de fecale plus cadavre in putrefactie cu siguranta ca va fi acoperit de muste verzi si daca nu se misca de tot felul de viermi, motiv care face sa paraseasca imediat zona chiar daca nu el a creeat realmente haznaua ;
2. In sensul celor de mai sus in strainate orice om politic in functie din trecutul caruia ar apare un astfel de schelet(apropo de vorba englezeasca cu scheletul din dulap), ar demisiona si daca ar fi in cursul obtinerii unei demnitati s-ar retrage.

Astept oricum amanunte despre acest caz.

ion adrian said...

La subiectul tau.
Cred ca este evident ptr oricine gandeste ca guvernul Boc nu putea sa dea constient o ordonanta cu reducerea subventiei. Nu au fost atenti in starea de tensiune in care se afla si astfel o bomba otravita cu explozie intarziata,pusa de un functionar de la Finante (ii stiam si numele)a functionat ca si minciunile ingrozitoare la care se preteaza o jigodie absoluta(tot o jigodie absoluta a fost si cand i-a facut campania lui AN in 2004)

Bibliotecaru said...

@ ion adrian
Referitor la Johannis, din câte am înţeles la televizor acest filmuleţ a fost prezentat, pentru prima oară, atunci când domnul Johannis a candidat pentru prima dată la alegerile Sibiului, adică acum mai bine de 10 ani. Între timp cazul a fost anchetat şi nu s-a găsit nimic. Ce mai este de discutat mai mult, ce se doreşte mai mult?

Bibliotecaru said...

@ ion adrian
În ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă pentru ajutor de căldură... Domnia voastră sunteţi serios?

Ce spuneţi domnia voastră, cu un funcţionar pesedist de la finanţe a tăiat meşteşugit, răuvoitor şi cirminal din Ordonanţă, a trecut măiastru de domnul Pogea, ordonanţa a ajuns la domnul Boc care a semnat-o la grămadă, fără să se gândească, inconştient cum spuneţi dumneavoastră, şi aşa a ajuns, din greşeală, Ordonanţa de Urgenţă în Monitorul Oficial?

Domnule Ion Adrian, ce pot să vă mai spun... presupunerea domniei voastre acuză mult mai mult pe domnul Boc decât Ordonanţa în sine, pentru că nu s-ar cunoaşte în istorie un Guvern atât de incompetent dacă o astfel de Ordonanţă ar fi trecut prin nebăgare de seamă.

Am să vă explic de ce nu este aşa.
Aceste ajutoare de încălzire pentru persoanele cu venituri mici au început pe vremea lui Năstase prin Ordonanţa de Urgenţă 5/2003. Acolo există o listă pentru fiecare tip de încălzire care spune că între atât şi atât se dă atât, se mai specifică de asemenea şi perioada timpului rece a anului 2003/2004.

De atunci se revinde în fiecare an cu scopul de a amenda respectiva ordonanţă de urgenţă prin actualizarea listei, dat fiind că veniturile au mai crescut (inflaţia), şi a valorii subvenţiilor, dat fiind şi că preţurile la energie au mai crescut. Evident, se schimbă şi perioada de acordare a subvenţiilor relativ la iarna corespunzătoare anului respectiv.

În acest an domnul Boc nu a schimbat cu nimic lista de anul trecut, nu a modificat cifrele domnului Tăriceanu, nici în zona treptelor de venit pe cap de familie şi nici în zona mărimii subvenţiei, a tăiat pur şi simplu câte trei litere din lista respectivă, mai precis pentru treptele 425-480, 480-540 şi 540-615, de la cele trei tipuri de subvenţie. Cu alte cuvinte a lăsat totul la fel ca anul trecut numai că a scăzut limitarea de la 615 la 425.

Nu se poate să fi fost păcălit şi să fi semnat din nebăgare de seamă. Domnia sa a ieşit o săptămână întreagă la televizor spunând că a acordat această subvenţie (lăsând oarecum chiar să se înţeleagă, prin insistenţă, că este ceva peste ce a dat domnul Tăriceanu anul trecut).

Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor, a declarat primul-ministru Emil Boc, la sfârşitul şedinţei de Guvern.
„Avem în vedere familiile cu venituri mici şi e vorba de încălzirea locuinţei fie cu energie termică, fie cu gaze naturale, fie cu lemne, cărbuni sau combustibil petrolier” a afirmat premierul Boc.
Guvernul a alocat o sumă de 173 de milioane de euro, acordată pentru întreaga perioadă a sezonului rece, între 1 noiembrie 2009 şi 31 martie 2010. Acest ajutor se acordă în raport cu veniturile realizate de fiecare persoană.
“Dacă o familie are pe membru de familie un venit sub 155 lei, 90% din valoarea facturii se compensează de către stat, mergând până la 40% din valoarea facturii în cazul în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este între 355 - 425 lei”, a explicat primul-ministru.


Priviţi însăşi vorbele domnului Boc atunci când a revenit din postura de interimar:
"am decis să majorăm plafonul pe membru de familie de la 425 lei la 615 lei"
"am găsit soluţia financiară pentru acoperirea costurilor"

Domnule Ion Adrian,
Domnul Boc ştia bine ce face. Domnia sa a vrut să "scoată" bani de aici, gândind o economie bugetară pe seama populaţiei. Ordonanţa de Urgenţă nu este făcută de nu ştiu ce trepăduş de la nu ştiu ce minister. Ea se discută în Guvern şi este aprobată de toţi miniştrii de resort.

Această OUG a fost semnată fix de nici un pesedist, ci de Emil Boc, Mihai Constantin Şeitan, Vasile Blaga şi Gheorghe Pogea. Dumneavoastră ce spuneţi?, că un domn de pe la finanţe, destul de obscur să nu-l ştim noi, nu îndeajuns de obscur ca să-l ştiţi domnia voastră, a întors pe degete, ca Iosefini, întreg guvernul Boc şi acesta nu a băgat de seamă că taie dintre cei subvenţionaţi?

Nu vi se pare că exageraţi un pic?

ion adrian said...

Biblio ,
Il acuza mai mult sau nu-l acuza mai mult, asta este, dar la Boc este vorba de o eroare pe cand la prietenii tai este vorba de ticalosie si jigodism in stare pura.
Tu chiar aduci dovada erorii caci BOC, sarmanul credea ca da nu ca ia cai chiar tu spui ca

" Domnia sa a ieşit o săptămână întreagă la televizor spunând că a acordat această subvenţie (lăsând oarecum chiar să se înţeleagă, prin insistenţă, că este ceva peste ce a dat domnul Tăriceanu anul trecut)."

Asa si este si eu in prima faza am crezut ca a marit subventiile.

Asta mai arata, daca esti psiholog cat de cat intelegi, ca el nu s-a asteptat sa plece PSD de la guvernare si asta l-a dat peste cap.

Esti gata sa crezi tot raul despre Boc et co si tot binele despre jigodiile pe care in subtext le apreciezi, incepand cu criminalul, trecand prin nemernici si ajungand la prosti si excroci.

Bibliotecaru said...

@ ion adrian
Prietenii mei nu sunt interesaţi de politică şi nici de guvernare. Nu au cum să fie vinovaţi de nimic.

Deci spuneţi nu numai că domnul Boc este inconştient, dar acum este şi "sărmanul"? :D
Cine mai are nevoie de duşmani dacă vă are prieten pe domnia voastră.

ion adrian said...

@Biblio,
Cu intarziere, dar sa stii ca daca cineva este atacat de o haita turbata sau dresata sa ucida, poate fi numit "sarmanul".

Bibliotecaru said...

@ Ion Adrian

Stimate domn,
Domnul Boc ştia foarte bine în ce să bagă dacă doreşte să fie "piua a doua" cum spune domnul Geoană, încă de când a acceptat să fie locţiitorul domnului Traian Băsescu în funcţia de preşedinte al PD (ulterior PD-L). Haideţi să nu ne facem că nu vedem acest lucru. Priviţi-l pe domnul Stolojan, şi-a asumat rolul şi a plecat cuminte în Europa fără să mai dea nici un semn. L-am văzut venit cu ocazia depunerilor candidaturilor la BEC, pe la o emisiune, şi parcă era observator străin.

Mie "îmi este evident" că preşedintele Traian Băsescu va pierde alegerile, "îmi este evident" şi că domnul Boc va zbura în secunda numărul doi din fruntea PD-L, "îmi este evident" şi că PD-L va lua calea PNŢ şi în anul 2012 nu se va mai auzi de ei, pentru că a forţat atât de mult legea şi constituţia şi a tras atât de mult de limitele răbdării, a principiilor şi legilor încât aceasta s-au rupt şi au pleznit peste faţă pe agresori.

Din păcate ceilalţi trei care au o şansă de câştig nu sunt deloc diferiţi de natura domnului Băsescu, indiferent cum ar formula sloganul de campanie. Toţi, absolut toţi, se gândesc la funcţia prezidenţială ca la un punct de forţă de tip factotum. România este condamnată.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.