14 November 2009

Vrem democraţie cu un preşedinte într-un stat democrat care să impună democraţia sau un preşedinte democrat-liberal


Titlul este prea greoi? Trebuie să spun că elementul forte al democraţiei instituţionale româneşti este reprezentativitatea prin apolitic îndusă instituţiilor româneşti, respectiv a puterilor în stat.

Avem pe de o parte instituţii care nu pot fi politice, cum ar fi Puterea Judecătorească, Administraţia Prezidenţială, SRI...
Avem pe de altă parte instituţii care sunt politice dar sunt pluri-politice, cum este Parlamentul. Parlamentul, deşi, în cea mai mare parte a lui, este format din reprezentaţi politici, în interiorul lui are loc o mediere care transformă politica de partid într-o acţiune politică generală, non-partinică.

În sfârşit, este Guvernul care poate avea în Cabinet membrii de partid, de altfel situaţia obişnuită, dar care de fapt execută politica hotărâtă de Parlament în momentul votului de acordare a încrederii pentru Programul de Guvernare stabilit de candidatul la postul de prim-ministru, program care ar trebui să fie armonizat cu cerinţele tuturor partidelor din Parlament sau măcar cu majoritatea politică din Parlament, adică o politică de tip general.

Ei bine...

Dis-de-dimineaţă, în timp ce îmi sorbeam cafeaua deja rece şi diluată, am descoperit următorul text:

http://cristianpreda.ro/wp-content/images/Cristian-Preda.jpg

De ce peneliștii trebuie să voteze Băsescu

Îl votez pe Traian Băsescu, așa cum am făcut și în 2004.
Mai mult decât atât: cred că votanții săi din 2004 ar trebui să facă la fel ca și mine.
Actualul președinte e singurul capabil să opună rezistență PSD.
A dovedit-o în toți acești ultimi cinci ani.
În vreme ce peneliștii s-au arătat a fi tranzacționali și slabi, Traian Băsescu a ținut piept furtunii pesediste.
E evident, pe de altă parte, că PNL nu are un candidat comparabil ca forță și ca autoritate.
Dacă peneliștii nu s-au peremizat de tot, ar trebui să voteze chiar din primul tur cu Băsescu.
Asta ar însemna să nu repete eroarea făcută în 2000, atunci când s-au trezit că au un candidat - Stolojan - absolut depășit de situație.
Dacă peneliștii vor face din Antonescu un Stolojan doi, vor avea o vină mai mare decât în 2000, când au spart coeziunea dreptei.
Acum, nu mai au nici măcar scuza că sunt în căutarea supraviețuirii, pentru că sunt bine mersi în Parlament, alegerile legislative fiind decalate de cele pentru funcția supremă în stat.
Peneliști, votați Băsescu!

(sursa: http://cristianpreda.ro/2009/11/14/de-ce-peneli%C8%99tii-trebuie-sa-voteze-basescu/#comments)

Cu riscul de a-mi sări în cap tot felul de "apărători ai democraţiei", în acest caz al democraţie-liberale, am postat acest răspuns. La ora care scriu aceste rânduri, nu ştiu care a fost reacţia privilegiaţilor de pe acel blog.
Bibliotecaru { 11.14.09 at 10:23 AM }

Spuneţi:
“Actualul președinte e singurul capabil să opună rezistență PSD.
A dovedit-o în toți acești ultimi cinci ani.”

Înţeleg că nu este o glumă (la început aşa am fost tentat să cred). Deci dumneavoastră afirmaţi că acţiunile preşedintelui României au fost îndreptate împotriva intereselor unui anume partid din România? Asta încearcă să demonstreze cei de la PSD încă de acum cinci ani şi dumneavoastră le oferiţi, pe tavă, această afirmaţie…
Trecerea de la PD-L “partid de suflet” la “luptător împotriva interesului PSD” este un mesaj nu foarte inspirat… părerea mea. Constituţia de aceea şi prevede că anumite persoane care ocupă funcţii în stat nu au voie să fie membrii de partid. Desigur, este evident că ceea ce spuneţi este adevărat, şi nu am nimic împotrivă ca două partide cu oarecare afinităţi de dreapta să lupte politic împotriva unui partid de stânga, dar formal dumneavoastră aţi făcut această afirmaţie în favoarea PSD, pentru că preşedintele nu are ce căuta în mijlocul acestei lupte, cu atât mai mult nu are voie să fie un simbol al ei. Nu cred că acest lucru l-aţi intenţionat, dar l-aţi făcut.

Îmi pare rău domnule Preda, consider că acest lucru este grav din punctul de vedere al desfăşurării instituţionale şi îl voi prelua pe blogul meu.



Dacă viaţa politică românească a ajuns în stadiul în care îşi recunoaşte pe faţă încălcarea principiilor de funcţionare a societăţii... eu unul nu mai recunosc România ca fiind ţara pe care o iubesc şi o am în inimă.

Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor,
Îmi este din ce în ce mai clar că România este, în acest moment, o ţară sub ocupaţie politică. În mod real clasa politică care ne conduce acum nu prea diferă cu nimic pentru simplu cetăţean de dictatura comunistă. Este trist, dar de data asta chiar nu mai cred că voi mai auzi... Români, nu închideţi aparatele de radio! Va urma un comunicat important pentru ţară! România cred că a fost distrusă deja de pelagra politică "binevoitoare ţării" şi acum nu-i mai rămâne decât să moară. Vă doresc deci vouă, cetăţenii care nu aţi avut decât ţelul de a exista fericiţi, să nu aveţi parte de chinuri.

Închei cu câteva picturi marca Hieronymus Bosch, un pictor pe care ar trebui să-l vedem mai des, mai ales în condiţiile zilei de astăzi:







(sursa: http://forum.lookbook.nu/show/952-5-Obscure-People-You-Should-Care-About)

http://www.nypl.org/research/chss/spe/art/print/recent/images/bosch.jpg

(sursa: http://www.nypl.org/research/chss/spe/art/print/recent/bosch.html)

5 comments:

nimrod said...

Iata un bun exemplu de cum isi dau politrucii in stamba, indicandu-ne cand ne asteptam mai putin ce trebuie si ce nu trebuie sa facem, astfel incat ei si ai lor sa ramana netulburati pe unde sunt... Daca mai lipseste si talentul de a o spune (ca cam lipseste in cazul de fata)...

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Nu fiţi prea aspru în aceste zile cu mesajele intelectualilor de partid, ele trebuie să fie de tipul odă fiului iubit al partidului. Bine măcar că mai are politica şi oameni mai subţiri, că dacă nu-i avea nici pe aceştia...

ion adrian said...

Sa-ti dau un motiv sa fi mai putin Boschian:

Am revazut emisiunea de ieri pe basescu.ro:
Praf a fost facut Crin Antonescu incepand de la pronuntarea numelui filmului cu Al Pacino, “Parfum de femeie” si pana la sfarsit(si ultima impresie esentiala), mai ales si prin enumerarea celor facute de dl Presedinte pe puncte, gesturile sale de a face multe ptr care a trebuit sa aibe curaj si multe de maxima utilitate ptr tara, si astea 12 puncte trebuie transcrise si repetate tot timpul.
Dl Basescu, fiind un politician care are ce spune romanilor la sfarsit de mandat si acestea toate, trebuie sa fie cele transmise de toti cei care-l sprijinim pe Basescu, cat mai mult si mai amplu.
Si atunci revenind la ce am spus deja, cum se pot lipi la cele 12 realizari de nivelul celor facute de oameni de stat care binemerita de la tara lor, la un om care prin diversiune mediatica este indicat drept inamicul fundamental al tarii sale ?
Cum???

PS. Interpretarile cum ca Basescu ar fi atacat familia Antonescu sunt facute de cei care chiar considera ca Antonescu ar fi facut lucruri nu tocmai frumoase in prima relatie conjugala, caci daca nu ai o astfel de presupozitie atunci interpretezi cele spuse exact in sensul in care a declarat si Basescu, care a explicat ca referirea a fost la el si la familia sa, si chiar asa si era.
Dar cum spunea cineva: intr-un tablou cu un nud fiecare vede ce doreste sa vada.
Nota: Ma gandesc ca dupa incercarea lui Antonescu de a ataca in planul misoginismului etc pe dl Basescu si familia sa, Geoana nu va face o greseala similara, caci va fi covarsit de raspunsul plin de generozitate pe care-l poate servi dl Basescu.


PPS. Tot ce se spune pe canale media ca Basescu nu spune nimic, decat ca ataca Grivco si mogulimea, este fals caci cele 12 puncte subliniate de mine vorbesc de cu totul altceva.Vorbesc de activitatea unui om de stat.

Asta este marea problema : ca in clipa asta Romania nu are decat un singur om de stat.

Restul? Pleava si plevusca.

Voi prelua cele 12 fapte remarcabile ale lui Basescu care si in transcriptul tau sunt date:

"Sunt un politician care a predat dosarele la CNSAS, care a avut curajul să vină în faţa parlamentului şi să le spună că trebuie să se reformeze, sunt un politician care a avut curaj să spună că avem nevoie de militari americani la forntiera de est a României, sunt un politician care a spus că Marea Neagră este un obiectiv strategic, sunt cel care a spus că trupele româneşti trebuie să rămână în Afganistan. Sunt un poltician care a reuşit să convingă că Summitul NATO poate avea loc la Bucureşti. Sunt politicianul care a susţinut proiectul Nabucco, sunt politcianul care a lăsat ţara un pic mai mare cu circa 9.000 de kilometri pătraţi. Cred că sunt un politician care are ce să spună românilor la sfârşit de mandat. Nu ştiu dacă veţi avea ocazia să faceţi raportul onestităţii faţă de naţiune. Vă invită să privim la televiziuni şi să vedem o atmosferă creată prin cuvintele: “Preşedintele face scandal”. În decembrie 1989 tot aşa se spunea că nişte oameni fac scandal. Priviţi la televiziunile lui Vântu şi Voiculescu şi veţi vedea că se spune că preşedintele face scandal."

PPPS. Pe un blog liberal, dragul meu Biblio iti continui ceva ce eu gresit sau corect consider ca este o diversiune diversiunea in sensul ca intelegand ca Antonescu s-a facut de ras si ca unii liberali ar putea sa revina spre Basescu, spui ca vei vota cu Cernea, care de fapt sugereaza acelor liberali sa stea acasa.
Abila perversiune intelectuala.
Recunosc: singurul adversar de calibru avut de mine prin acest spastiu virtula esti tu Biblio, restul doar plevusca , iar Nastase doar pleava.

Nu e un compliment, ci asa cred si de asta regret ca suntem in zone conceptuale diferite.

Anonymous said...

I inclination not agree on it. I over polite post. Particularly the designation attracted me to study the whole story.

Anonymous said...

Amiable dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you on your information.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.