13 April 2010

În loc să-i controlăm noi pe ei, ne controlează ei pe noi


Ce înseamnă statul totalitar? Sigur, se pot da diferite definiţii. Definiţia pe care o am în acest moment cel mai la îndemână este că în loc ca cetăţenii să poate controla activitatea statului, statul controlează activitatea cetăţenilor. Statul are un mecanism de muşamalizare extrem de puternic: SECRETUL DE STAT. Cum se poate ascunde cetăţeanul de stat ca aceasta să nu-l observe în cele mai intime momente? Asta este, că nu prea mai poate. De ce nu ar ştii statul român când ai blenoragie sau fisuri anale, când te scobeşti în ureche sau când te-ai îngrăşat cinci kilograme, de ce nu ar ştii ce marcă de tampon foloseşte soţia şi ce aromă foloseşti la prezervativ? În definitiv, mai avem ceva de ascuns faţă de serviciile de informaţii?



Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a introdus ca prioritate politică a noului mandat Agenda Digitală, ca element-cheie pentru creşterea competitivităţii economice a UE în următorii 10 ani.

Domnul Jose Manuel Barosso se referă la controlul activităţii statului român prin informare publică.

Iată ce spune spune site-ul Ministerului Comunicaţiilor...

Această direcţie este asumată de toate statele europene, un exemplu în acest sens fiind proiectul Primului-Ministru al Marii Britanii – domnul Gordon Brown – pentru transformarea digitală a statului englez, acesta fixându-şi ca obiectiv poziția de lider mondial în domeniul economiei digitale, fiind convins de rolul major pe care tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor îl are în evoluţia unei ţări pe toate planurile.
Dezvoltarea infrastructurii broadband este un element esenţial ce se regăseşte în toate planurile la nivel european. Statele europene consideră că, așa cum nu este acceptabil ca doar unii oameni să aibă acces la energia electrică, aşa nu este acceptabil ca acum, în era digitală, doar o parte a populaţiei să poată folosi Internetul.
Pentru ministrul Gabriel Sandu, implementarea strategiei de broadband este vitală pentru evoluţia viitoare a economiei româneşti. Obiectivele strategiei sunt creşterea ratei de penetrare a conexiunilor broadband în gospodării până la 40% în 2010 şi până la 80% în 2015. Pentru a realiza acest lucru, au fost deja demarate o serie de proiecte cum ar fi instalarea anul trecut a 211 hotspot-uri, în 2010 urmând a fi instalate încă 300 de astfel de puncte. Accesarea celor 84 de milioane de euro disponibili prin intermediul fondurilor structurale va fi foarte importantă în realizarea obiectivelor asumate prin Strategia naţională, iar acordul atins săptămâna trecută la Bruxelles în discuţiile cu DG REGIO, va facilita implementarea accelerată a acestui proiect.
Un alt element definitoriu al strategiilor europene este reprezentat de accesul mai mare al cetăţeanului la ce se întâmplă în Guvern, interacţiunea eficientă dintre cetăţean şi instituţii publice şi trecerea la conceptul de „Guvernare la cerere”.
În timp ce Comisia Europeană, prin proiectul Strategiei Agenda Digitală, cheamă statele membre să dezvolte serviciile de guvernare electronică pe care le oferă cetăţenilor, iar state ca Marea Britanie promovează proiecte ca Mygov, MCSI a propus Strategia naţională eRomânia.
Acest concept de guvernare electronic va fi implementat în perioada 2010-2013. Scopul este acelaşi, ca şi în proiectele europene: fiecare cetăţean, fiecare firmă sau utilizator guvernamental va avea posibilitatea de a se informa, de a accesa serviciile publice sau de a soluţiona on-line orice problemă administrativă, rapid şi eficient.
Accesul uşor la Internet şi serviciile publice oferite electronic tuturor cetăţenilor vor duce la economii semnificative la bugetul de stat. Economisirea este cel mai mare beneficiu al adoptării tehnologiei. Se vor salva nu doar bani, dar şi timp.
PricewaterhouseCoopers a estimat că Guvernul britanic poate salva 900 de milioane de lire pe an doar prin facilitarea accesării Internetului de către toţi cetăţenii Marii Britanii, astfel încât oricine să poată efectua tranzacţii cu serviciile publice mai rapid şi mai eficient. Pentru fiecare tranzacţie cu un serviciu public efectuată online, şi nu prin telefon, se economisesc 3,5 lire sterline. Pentru fiecare serviciu public realizat online şi nu prin completarea formularelor de hârtie se economisesc 12 lire sterline.
În România, exemplul utilizării Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) este grăitor pentru beneficiile pe care un sistem electronic naţional l-ar aduce pentru bugetul statului: în anul 2009 s-au realizat economii de 1,1 miliarde de euro în condiţiile în care doar 15% din achiziţiile publice au utilizat sistemul. Pentru anul 2010 se estimează o economie de 2,2 miliarde de euro şi o creştere a procentului de utilizare a achiziţiilor publice electronice la 40% din totalul achiziţiilor publice.
Modelul european este clar, axarea pe tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor va asigura o creştere economică puternică, echilibrată şi o modernizare a instituţiilor statului. Noul cuvânt de ordine este parteneriatul - între cetăţean, mediul de afaceri şi Guvern. Un parteneriat care poate fi realizat prin conştientizarea şi utilizarea corespunzătoare a Internetului.

Compartimentul de informare publică şi Relaţii cu presa al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
(sursa: http://www.mcsi.ro/Minister/Comunicate-de-presa/Initiativele-MCSI-in-domeniul-societatii-informati)

Frumos, nu-i aşa? Pe de altă parte, ia să citim ce spune şi presa... doar ca să vedem ce se alege dintr-un demers de surplus de democraţie care se transformă într-un demers totalitar.

Guvernul dă 500 mil. euro pentru programul „umbra electronică“. Ce va şti statul despre fiecare dintre noi
de Robert VERESS | ieri, 20:38

Promisiune: un singur formular, şi acela electronic, pentru plata tuturor taxelor şi impozitelor, începând cu 30 septembrie. Acum firmele completează 44!

Din 2011, fiecare cetăţean va plăti pe internet, cu o semnătură electronică, toate dările către stat. Cu un click, statul va urmări toate tranzacţiile şi actele online ale cetăţeanului

Românilor li se pregăteşte ceva cu ajutorul faimosului serviciu eRomania: autorităţile vor ca, până la sfârşitul anului 2011, toţi cetăţenii să aibă o "umbră electronică". Aşa numita semnătură electronică se va obţine, contra cost, benevol anul acesta şi obligatoriu la anul, prin completarea datelor din buletin. Ea va avea o dublă menire: 1. oficial va ajuta cetăţenii şi companiile să-şi plătească uşor dările către stat; 2. va ajuta statul să-şi monitorizeze cetăţenii - practic, orice demers personal, care va presupune interacţiunea directă sau indirectă cu orice oficialitate sau chiar şi cu alte persoane fizice ori juridice va fi consemnat electronic şi va putea fi consultat de cei abilitaţi. Aici intră multe, de la înmatricularea maşinii până la simpla comandă prin internet a unui buchet de flori.

Oficialităţile care vor avea acces la datele personale ale cetăţenilor vor fi grupate pe 7 nivele de securitate (grade de acces la datele din "umbrele electronice"), spune Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor, pentru Gândul. Reprezentanţii Ministerului de Interne se vor afla în nivelul de top, împreună cu cei ai ANAF, urmaţi de Ministerul Muncii, Sănătăţii, Învăţământului.

Până cel târziu la 30 septembrie 2010, adică în mai puţin de o jumătate de an, Sandu susţine că cele 632.000 de firme active din România nu vor mai avea de completat decât un singur formular şi acela în format electronic, pentru plata tuturor taxelor şi impozitelor. În prezent, firmele completează 44 de formulare diferite. Serviciul de plată electronică a taxelor şi impozitelor va fi disponibil şi pentru persoanele fizice, în măsura în care acestea vor dori să-şi achiziţioneze o semnătură electronică înainte de termenul limită, stabilit pentru sfârşitul anului 2011.

"Va exista o perioadă de acomodare cu acest serviciu, dar hotărârea mea de nezdruncinat este ca plata la ghişeu să dispară, cu totul, până la sfârşitul anului viitor. Până atunci, toţi cetăţenii vor fi obligaţi să îşi obţină şi să îşi utilizeze semnăturile electronice", ne-a declarat ministrul Comunicaţiilor.

Suma cerută, în prezent, pentru o semnătură electronică este de 50 de euro, dar ministrul Sandu şi-a propus să o reducă de 10 ori.

Din 2011, fiecare cetăţean va plăti pe internet, cu o semnătură electronică, toate dările către stat. Cu un click, statul va urmări toate tranzacţiile şi actele online ale cetăţeanului

"Am discutat cu firmele care asigură aceste certificate şi sper să înţeleagă că au o piaţă de 632.000 de firme, şi de peste 18 milioane de persoane care vor avea nevoie de ele. De aceea, eu cred că un cost realist nu poate depăşi 5 euro. Poate fi 3 euro, poate fi 7, dar în niciun caz 50 de euro. N-am cum să oblig un ţăran, de pildă, să dea banii ăştia pe o semnătură electronică".

Utilizarea semnăturii electronice în scopul plăţii taxelor, impozitelor, autorizaţiilor, facturilor, se va putea face personal (gratuit) sau asistat. "Va exista în fiecare oficiu poştal din ţară un operator specializat în procesarea semnăturilor electronice. Contra unui cost infim, acesta îi va putea asista pe cei care nu au acces la o conexiune broadband (de bandă largă / de mare viteză - n. a.) sau, pur şi simplu, nu ştiu să utilizeze un calculator", spune Gabriel Sandu. Ministrul Comunicaţiilor precizează că va invita şi alte firme să presteze acest serviciu (al intermedierii plăţilor electronice) pentru populaţie.

Înmatricularea maşinii, comanda unui buchet de flori - cu semnătură electronică

Utilizarea semnăturii electronice nu se va limita, însă, la plata electronică a dărilor către stat. În câţiva ani, pe măsura dezvoltării serviciului eRomânia la capacitate maximă, practic orice demers oficial va presupune utilizarea semnăturii electronice: "Înscrierea copilului la şcoală, înmatricularea maşinii, rezervarea biletelor de tren, comanda unui buchet de flori - totul, absolut se va face cu semnătura electronică", turuie Gabriel Sandu.

"Ca firmă, dacă vrei o autorizaţie de mediu, de pildă, accesezi aplicaţia în format electronic, tot pe cale electronică se obţin toate avizele necesare, iar la final, când ţi se dă răspunsul, ţi se indică suma de plată, contul în care trebuie să virezi banii. Va fi atât de simplu", adaugă ministrul. Implementarea proiectului eRomânia, al cărui cost global este estimat la 500 de milioane de euro şi care îşi propune interconectarea întregii administraţii publice din ţară, se va finaliza în termen de cinci ani.

Astfel, din 2015, umbrele electronice ne vor urma pas cu pas şi ne vor înregistra toate mişcările din spaţiul public. Între beneficiile unui asemenea sistem de monitorizare, Sandu înşiră reducerea cheltuielilor bugetare cu până la 35%, reducerea muncii la negru cu 15%, utilizarea transparentă a banilor publici.

(sursa: http://www.gandul.info/news/guvernul-da-500-mil-euro-pentru-programul-umbra-electronica-ce-va-sti-statul-despre-fiecare-dintre-noi-5879712?p=2)

Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor...
Suntem în faţa celei mai cumplite dictaturi care ar putea fi... Ea vine, se face simţită...





Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor...
Nu-i vom mai putea da jos!
Nu vom mai cunoaşte niciodată libertatea,
până aici a fost călătoria democraţiei.


Aş avea şi un PS

Post Scriptum


Toate acestea sunt pe banii noştri şi cu aprobarea noastră tacită... Mă rog, aprobarea voastră tacită pentru că eu spun:
NU SUNT DE ACORD!

5 comments:

Anonymous said...

,,Am discutat cu firmele care asigură aceste certificate şi sper să înţeleagă că au o piaţă de 632.000 de firme, şi de peste 18 milioane de persoane care vor avea nevoie de ele,,spune ministrul.adica aceste firme refuza cele 500 milioane care se vor cheltui pentru aceasta ...,,urmarire,,virtuala?ma intreb daca si in celelalte tari sunt voci care isi fac griji si spun ,,nu,, [nu mai spun ca,in romania,,,calculatorul,, nu este accesibil multor persoane]initiativa asta si cu cipul din,,noile,, pasapoarte .....

Bibliotecaru said...

Cipul din noile paşapoarte reprezintă o măsură a controlului deplasării, aici deja vorbim despre o studiere la nivel psihologic, despre obiceiurile de consum... Prin acest model, deja dezvoltat prin cardurile de la marile magazine, cetăţeanul este practic urmărit electronic pas cu pas. Din moment ce i se pot intercepta oricând toate comunicaţiile, se poate triunghiulariza telefonul mobil, nu este nici o problemă în a pune microfoane peste tot, există un raport financiar al fiecărui leu cheltuit, camerele video au împânzit localităţile... Poate dacă ar cere din cinci în cinci minute câte o mostră de ADN... atâta a mai rămas.

În străinătate aceste metode de control s-au introdus treptat, ca inovaţii şi facilităţi ale vieţii de zi cu zi. Puţină lume a înţeles că astfel de metode de "uşurare" a vieţii de zi cu zi reprezintă şi un mod de control.

Aş vrea ca lumea să înţeleagă că sub aparenţa uşurinţei de raportare a firmelor, se introduc mijloace de control a populaţiei. Lumea nu realizează că această posibilitate de control nu numai că este folosită, dar este şi scopul implementării acestor "facilităţi".

Sigur, o carte de credit are unele avantaje descrise de reclame, pe de altă parte, statul nu numai că urmăreşte fiecare ban cheltuit şi are o înregistrare în timp a acestor cheltuieli, dar, la o adică, poate bloca cu uşurinţă aceşti bani... spre deosebire de banii cash.

Plus că banii cash trebuie să aibă acoperire, în timp ce banii electronici... de fapt s-a văzut ce s-a întâmplat în America.

Anonymous said...

telefonul mobil este ,,triunghiularizat,, de mult in romania.aproape ca am ajuns sa vorbim la telefon numai despre vreme si ce culoare au ultimii pantofi achizitionati.restul...necesita o intalnire ,,face to face,,controlul deplasarii obtinut prin cipurile din pasapoarte,precum si ,,studierea la nivel psihologic,despre obiceiurile de consum,, ma duc cu gandul la un ,,BIG BROTHER,,nationalizat sau la filmul acela cu Jim Carrey,a carui viata a decurs live de la nastere [nu imi aduc aminte cum se numeste filmul]banii virtuali controlati nu numai ca se pot bloca,dar pot si dispare.romanii sunt recunoscuti pentru infractiunile lor informatice. probabil ca multe persoane vor identifica pericolul controlului total in aceste masuri,cum foarte multi se vor opri doar la avantajele oferite.ce ramane de facut?primii vor refuza sa intre in sistem[nu pentru mult timp,probabil]iar cei din urma vor spune imediat ,,da,,

Bibliotecaru said...

@ Anonymous
Spre deosebire de occidentalii care sunt îmbuibaţi cu nepăsare pentru că li se spune de la naştere ce minunată naţiune au şi cât de bine trăiesc ei în comparaţie cu "ceilalţi", România şi alte ţări din blocul de est are şansa de a fi trăit perioada unui stat totalitar declarat oficial ca atare. La noi intuiţia ar trebui să funcţioneze ca un sistem de apărare, ca un fel de instinct de conservare... Mirarea mea este că şi poporul român, în numai 20 de ani, a devenit şi el un îmbuibat cu nepăsare, de data aceasta din cauza acestui război nesfârşit dintre partidele politice.

Anonymous said...

,,La noi intuiţia ar trebui să funcţioneze ca un sistem de apărare,,,spuneti dvs.rezultatul ultimelor alegeri presidentiale arata ca avem un sistem de aparare national....inexistent.nici macar efectul ,,placebo,, nu ne poate creste nivelul imunitar.e evident ca romanii nu recunosc o dictatura nici daca ajung din nou ca pe vremea lui ceausescu.nu pot face analogie intre ce se intampla acum si ce se intampla atunci.dupa 20 de ani de la revolutie, cred ca a venit vremea ca romanii sa fie si ei ,,imbuibati,,de la nastere [spalati pe creier,de fapt].cu...cat de bine va fi pentru popor... cu noile reforme,nu?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.