15 April 2010

O ştire care mi-a înseninat ziua


http://www.mdrt.ro/_albume/consiliu_consultativ_04/data/images/img_3858.jpg

Standardele de cost - cadru unitar de stabilire a costurilor investitiilor publice

Guvernul României a aprobat în sedinta de astãzi, 14 aprilie 2010, standardele de cost pentru pentru obiectivele de investitii realizate din fonduri publice. Astfel, cheltuielile bugetare de investitii vor fi fãcute în baza unui cadru unitar, cunoscut atât de ordonatorii de credit, cât si de agentii economici, lucru care va permite gestionarea eficientã si transparentã a fondurilor publice.

Standardele aprobate astãzi constituie documente de referintã, cu rol de directivare în promovarea obiectivelor de investitii finantate din fonduri publice, similare din punct de vedere tehnic cu obiectivele de referintã prezentate în standardele respective.

Standardele de cost vor fi folosite pentru: fundamentarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivelor de investitii, fundamentarea necesarului de fonduri publice pentru finantarea programelor de investitii în conditii de eficientã economicã si analiza ofertelor de cãtre membrii comisiilor de evaluare în vederea adjudecãrii contractelor privind executia lucrãrilor de constructii pentru realizarea obiectivelor de investitii, precum si operatorilor economici, pentru elaborarea ofertelor în vederea contractãrii lucrãrilor de constructii.

Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului a coordonat grupul de lucru care a elaborat aceste standarde, grup din care au mai fãcut parte: Ministerul Mediului si Pãdurilor; Ministerul Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului; Ministerul Sãnãtãții; Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale; Ministerul Transporturilor si Infrastructurii; Ministerul Administratiei si Internelor; Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

În prima fazã, au fost elaborate 15 standarde de cost pentru: salã de sport scolarã-nivel competitional, centru cultural, bloc de locuinte pentru tineri, reabilitare termicã anvelopã-bloc de locuinte, modernizare drum comunal clasã tehnicã V, reabilitare drum forestier axial, reabilitare drum forestier colector, reabilitare drum forestier magistral, drum forestier colector, scoalã cu 8 sãli de clasã, grãdinitã cu program normal cu 4 sãli de grupã, cãmin studentesc capacitate 100 de locuri, spital regional de urgentã, spital judetean de urgentã, impermeabilizare canale magistrale de irigatii.

Aceste standarde se actualizeazã periodic sau ori de câte ori este necesar, prin Hotãrâre de Guvern la propunerea Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Turismului. Lista completã a standardelor de cost constituie anexã la Hotãrârea de Guvern.
(sursa: http://www.mdrt.ro/stiri.php?s=1105729)

Din respect pentru cetăţeanul platitor de impozite

Din respect pentru cetateanul platitor de impozite, astazi am facut un pas extrem de important in privinta eficientizarii cheltuirii banului public: pentru prima data in ultimii douazeci de ani, Guvernul Romaniei a stabilit standarde de cost pentru investitii finantate din fonduri publice. Ce inseamna acest lucru?

Mai intai asta inseamna ca institutiile statului nu mai pot face investitii publice similare la preturi diferite. Va amintiti cand ma plangeam ca exista blocuri vecine reabilitate termic, pe seama unor contracte incheiate de primarii, la diferente de pret de mii, chiar zeci de mii de Euro pe apartament? Trebuia sa rezolv cumva aceasta problema, si am facut-o prin introducerea standardelor de cost pentru anveloparea blocurilor de locuinte. Conform calculelor noastre, anveloparea termica a unui apartament cu doua camere avand suprafata utila de 52 metri patrati costa, in conditiile definite in actul normativ, 2860 de Euro (suma la care se adauga TVA). Chiar daca se schimba conditiile, pretul nu poate sa difere prea mult.

Nu in ultimul rand, standardele de cost pentru investitiile finantate din bani publici trebuie sa elimine situatiile in care o firma vine si castiga licitatia la un pret infim, dupa care cere bani in plus pentru a-si finaliza lucrarea contractata. De acum inainte avem niste preturi, pe lucrari tip, estimate stiintific, astfel ca ofertele sub si supraevaluate pot fi identificate cu usurinta. Fenomenul de utilizare a actelor aditionale pentru suplimentarea cheltuielilor este generalizat, este prezent in toate ministerele si investitiile publice, iar actul normativ adoptat azi de Guvern isi propune tocmai stoparea acestui fenomen.

Am elaborat, la ministerul pe care il conduc, primele cinci standarde de cost: pentru sali de sport scolare, centre culturale, blocuri de locuinte pentru tineri, reabilitarea termica a blocurilor de locuinte si pentru modernizarea unui drum comunal. Urmeaza si altele, pentru toata gama de investitii publice pe care le derulam. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului coordoneaza si elaborarea standardelor de cost de la alte ministere, iar azi Guvernul a aprobat in total 15 asemenea norme.

Am vorbit in mai multe randuri despre determinarea pe care o am in a imbunatati starea de lucruri din administratie, despre respectul pe care il datoram cetateanului – contribuabil si despre grija cu care trebuie sa cheltuim banii publici. Nu sunt vorbe goale, am facut astazi inca un pas important in reducerea cheltuielilor si a coruptiei, am stabilit standarde de cost pentru investitii publice.

(sursa: http://www.elenaudrea.ro/din-respect-pentru-cetateanul-platitor-de-impozite.html#comments)

Îi mulţumesc doamnei ministru Udrea că m-a înveselit (până la lacrimi) cu o astfel de ştire.

3 comments:

Virtualkid said...

am ajuns sa cred cu tot mai mare convingere ca fiecare initiativa de acest gen nu este altceva decat o noua gaselnita.
personal, cred ca nu se poate face nimic, atata vreme cat nu exista pedepse draconice pentru toate categoriile care sunt cuprinse in cadrul achizitiei publice.

Bibliotecaru said...

Poate nu era tocmai de râs, pe mine oricum m-a amuzat însă teribil...

li said...

Asta-i cam de-a rasu'plansu'.Li

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.