27 August 2010

"Suntem în faţa la cea mai importantă investiţii în cultură de după 1989..."



(sursa: http://webtv.realitatea.net/actual/boc_238_104356)

În transcrierea discursului premierului, cineva a mai modificat pe ici pe colo... Nu-i bai, bine că s-au prins. Păcat că după un început de bun-simţ, finalul a demonstrat faptul că premierul nu dă doi bani pe artiştii din România, nici pe cei care fac cultura, că totul este doar o răzbunare pe Realitatea TV şi în general pe presă, adică ceea ce ştiam deja.

Vineri, 27 august 2010

Primul-ministru Emil Boc a vizitat şantierul noului sediu al Bibliotecii Naţionale


Declaraţii susţinute de premierul Emil Boc după vizitarea noului sediu al Bibliotecii Naţionale

Emil Boc: Suntem în faţa celei mai importante investiţii în cultură de după 1989. Este un proiect de aproximativ 128 milioane de euro, care va da spaţii şi dotări ultramoderne Bibliotecii Naţionale. Investiţia este benefică din toate punctele de vedere. În primul rând, sperăm să recâştigăm pasiunea pentru cultură a românilor. De asemenea, sperăm ca prin dotările pe care le are la dispoziţie, prin spaţiile generoase, prin infrastructura culturală să aducem tinerii de pe terase la bibliotecă. Spun acest lucru pentru că această bibliotecă va avea toate facilităţile moderne pe care tinerii şi le doresc: de la bibliotecă digitală la spaţii moderne de lectură şi de publicaţii pe care nu le pot găsi în altă parte. Nu în ultimul rând, este vorba şi de o investiţie care generează locuri de muncă. În acest moment, pe şantier sunt peste 400 de oameni care lucrează. Şi asta înseamnă că, indirect, sprijinim şi economia naţională.
La rectificarea bugetară nu am neglijat actul de cultură. Am alocat sumele necesare pentru continuarea proiectului. Din buget, la rectificare, în jur de 16 milioane de euro au fost direcţionaţi spre continuarea lucrărilor la acest obiectiv, iar în acest ritm lucrarea va fi finalizată la termenul programat: noiembrie 2011.
În concluzie, lucrăm nu numai la autostrăzi sau centuri ocolitoare, nu numai la infrastructura din domeniul rural, ci şi la infrastructura din cultură, pentru că infrastructura din cultură este cel puţin la fel de importantă ca şi orice altă lucrare de infrastructură din România. Aş sublinia că este, poate, mai importantă în acest moment, când lumea se uită mai mult spre activităţi economice şi mai puţin spre acte de cultură. Cultura trebuie să îşi recâştige în societatea românească locul pe care îl merită. Cei care spun că în momentul de faţă cultura a devenit sau trebuie să devină o activitate marginală se înşeală şi, de fapt, nu gândesc în interesul României şi al românilor. Oamenii au nevoie de cultură aşa cum au nevoie şi de economie.

Reporter: Vă amintiţi când aţi intrat prima oară într-o bibliotecă? Câţi ani aveaţi şi cum arăta aceea bibliotecă?
Emil Boc: Cred am intrat prima dată într-o bibliotecă în şcoala generală de la mine din sat, într-o bibliotecă comunală, o bibliotecă mică, dar important este ca tinerii să nu piardă gustul pentru cultură, gustul pentru actul de cultură. Biblioteca, din nefericire, a fost înlocuită în ultima vreme cu televizorul, cu terasele, cu mall-urile. Cred că este timpul să ne gândim şi la faptul că tinerii trebuie să revină şi în biblioteci, pentru că aici, în bibliotecă, este locul unde se formează cel mai bine pentru societate. Nu la mall, nu în găşti de cartier, nu în alte activităţi, ci în activităţile culturale omul se formează cel mai bine. Iar ca părinte, înţeleg cel mai bine acest lucru pentru că m-aş bucura ca şi copiii mei să îşi petreacă în viitor cât mai mult timp în bibliotecă şi mai puţin, poate, în alte activităţi care nu au legătură cu actul de cultură.

Reporter: Pentru că tot vorbiţi de cultură, artiştii au anunţat că vor intra în grevă fiscală. Nu acceptă să plătească drepturile de autor aşa cum sunt în prezent.

Emil Boc: Încă odată vreau să precizez faptul că iniţiativa pe care Guvernul a avut-o cu modificarea Codului Fiscal nu îi vizează şi nu este îndreptată împotriva acelora care realizează cu adevărat acte de cultură, realizează drepturi de autor. Ei, în esenţă, păstrează aceleaşi drepturi. Este vorba de a-i elimina pe cei care utilizează în manieră abuzivă drepturile de autor, o modalitate de evaziune fiscală. Deci, această ordonanţă îşi propune, în primul rând, să elimine abuzul în utilizarea dreptului de autor, şi anume aceia care nu creează, care nu sunt autori cu adevărat, nu realizează, potrivit legii, asemenea activităţi, să plătească taxe. Iar cei care beneficiază de drepturile de autor potrivit legii, în sensul că sunt cu adevărat creatori, regimul lor rămâne, practic, neschimbat, în sensul că dacă o persoană are un loc de muncă şi, în acelaşi timp, are şi o activitate ocazională prin care realizează un act de cultură, regimul nu se modifică, este practic acelaşi. Pentru cei care, în fapt, foloseau drepturile de autor doar pentru a nu plăti contribuţii de ajutor sociale, ori de care or fi ele, fie că este şomaj, că este sănătate sau că este vorba de pensii, acolo avem nevoie să curmăm aceste abuzuri şi să lărgim baza de impozitare. Ştiu că nu este plăcut pentru o persoană care nu plătea până acum contribuţie la sănătate sau la pensie, dar realiza un venit ca orice alt român din activitate economică, nu pe drepturi de autor. Acum trebuie să plătească. Trebuie să plătească pentru că avem nevoie şi de o sănătate mai bună, avem nevoie şi de pensii care trebuiesc plătite. Gândiţi-vă că în domeniul sănătăţii, 10,8 milioane de români nu plătesc contribuţii la asigurări de sănătate. Dar avem pretenţia să avem şi posturi mai multe în sistemul sanitar, să avem şi o dotare mai bună, să avem şi spitale ultramoderne. Banii nu vin din cer, bani trebuie să fie utilizaţi cu chibzuinţă şi toţi care avem acces la un asemenea serviciu şi toţi cei care desfăşurăm o activitate economică să plătim aceste taxe. La bugetul de pensii, anul acesta, dăm 3,3 miliarde de euro, cel puţin. Luăm din banii de investiţii ca să-i dăm la pensii, pentru că, iarăşi, trebuie să fie toată lumea scutită. Nu se mai poare aşa. Este adevărat că măsura nu este extrem de plăcută, pentru cei care până acum utilizau drepturile de autor, de la celebrele exemple cu şoferi - care nu aveau nici o legătură cu domeniul, dar beneficiau de drepturi de autor şi nu plăteau taxele către stat - până la alte persoane care intrau în această categorie şi care foloseau acest instrument în manieră abuzivă. Acum s-a încercat curmarea unui abuz.

Reporter: Totuşi cum veţi răspunde grevei fiscale, pentru că ea va exista.

Emil Boc: Noi vom purta discuţii cu toţi cei interesaţi astfel încât să explicăm, ori de câte ori va fi nevoie, că această lege nu este îndreptată împotriva adevăraţilor creatori, nu este îndreptată împotriva acelor care cu adevărat folosesc drepturi de autor, este îndreptată împotriva acelora care, în mod abuziv, au practic drepturile de autor până în momentul de faţă.

Reporter: Dar sunt şi ei afectaţi, artiştii, prin acest document. Nu există nici o prevedere care să îi lase pe ei să plătească altfel CAS-urile pentru dreptul de autor.

Emil Boc: În cazul jurnaliştilor ştiu că era următorul exemplu. Se plătea la firmă salariu minim pe economie, 600 de lei, la care plăteai toate contribuţiile: pensie, şomaj şi sănătate. Iar pe lângă aceasta se folosea instituţia dreptului de autor pentru alte sume mult mai mari, pentru care nu se plătea nimic. Este, în ultimă instanţă, şi o formă de protecţie a celui în cauză, pentru că un jurnalist, după ce îşi pierde slujba ca orice om cu activitate economică, nu beneficiază de sprijinul statului în perspectiva sănătăţii, a pensiei şi a şomajului, pe măsura muncii pe care a prestat-o şi a veniturilor pe care le-a realizat. Nu are contribuţiile aferente. Ca să înţeleagă toată lumea: se dădea salariul minim, iar pentru restul de sumă, încă 10 - 20 de milioane de lei vechi nu se mai plăteau contribuţii de asigurări sociale, ci 10% impozit. Ori, acum, aceste activităţi - dacă am înţeles în cazul mass-media nu se mai intră pe drepturi de autor decât dacă sunt cu adevărat drepturi de autor, nimeni nu contestă. Şi toţi cei care alţii, în alte domenii care nu au nici o legătură cu o astfel de activitate. Acum plătesc pentru venitul lor contribuţiile sociale, pentru că toţi avem nevoie de sănătate şi pensii.

Reporter: Pentru că aţi pomenit de şoferi. Ştiţi câţi şoferi au primit drepturi de autor, pentru că tot se invocă acest exemplu?

Emil Boc: Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe - ei sunt aceia care finalizează. Ei au fost aceia care ne-au propus acest mecanism în ordonanţă, pentru că au semnalat în sistem derapajele care au avut loc şi din acest punct de vedere s-a făcut modificarea legislativă pentru a elimina abuzurile din sistem şi pentru a avea bani mai mulţi pentru sănătate şi pensii.

Reporter: Cum comentaţi modalitatea în care se încasează aceste taxe? Ministrul Muncii spunea că nu este nimic neobişnuit ca oameni să stea la cozi.

Emil Boc: Eu spun doar că ceea ce am cerut în Guvern, în urma evaluării pe care am făcut-o, se va realiza: informatizarea şi preluarea on-line a formularelor astfel încât, în România secolului 21, să diminuăm acest fenomen birocratic. Iar până în 25 septembrie, aşa cum am decis în Guvern, partea on-line se va realiza. În acelaşi timp, lucrăm la un program de comasare a bazelor de date astfel încât cetăţenii să completeze cât mai puţine formulare în perioada următoare. Şi în acest caz, în ultimii 20 de ani nu s-a făcut nimic. Rămâne ca noi să realizăm, în câteva luni, lucruri care nu s-au făcut în 20 de ani de activitate. Dar suntem în linie dreaptă, cum, de altfel, suntem şi cu programele din domeniul sănătăţii. Informatizarea, cadrul electronic de sănătate, prescripţia electronică sunt lucruri moderne care opreau fi făcute în urmă cu 10 ani. Nu s-au făcut pentru că nu s-a dorit, întrucât reprezintă surse prin care banul public se scurge către interese private. Acum acest lucru se curmă.

Reporter: Este responsabil ministrul Muncii pentru situaţia creată?

Emil Boc: Analizele se fac în Guvern.

Reporter: Tot mai multe voci, inclusiv din PDL, cer restructurarea Guvernului, se apropie şi termenul de septembrie. Cum staţi cu evaluarea miniştrilor ?

Emil Boc: Nu se face public, se face, în primul rând, în cadrul Guvernului şi cu factorii autorizaţi.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 27.08.2010
(sursa: http://www.guv.ro/primul-ministru-emil-boc-a-vizitat-santierul-noului-sediu-al-bibliotecii-nationale__l1a110220.html)

Reporter: Dar sunt şi ei afectaţi, artiştii, prin acest document. Nu există nici o prevedere care să îi lase pe ei să plătească altfel CAS-urile pentru dreptul de autor.
Emil Boc: În cazul jurnaliştilor ştiu că era următorul exemplu...


Domnule premier, în întrebare era vorba despre artişti şi nu despre jurnalişti. Deja ştim cu toţii că această găselniţă este menită să lovească în jurnalişti... dar mimaţi măcar răspunsul la întrebare.

2 comments:

nimrod said...

Zice domn' prim ministru:"Cred am intrat prima dată într-o bibliotecă în şcoala generală de la mine din sat, într-o bibliotecă comunală, o bibliotecă mică, dar important este ca tinerii să nu piardă gustul pentru cultură, gustul pentru actul de cultură. Biblioteca, din nefericire, a fost înlocuită în ultima vreme cu televizorul, cu terasele, cu mall-urile. Cred că este timpul să ne gândim şi la faptul că tinerii trebuie să revină şi în biblioteci, pentru că aici, în bibliotecă, este locul unde se formează cel mai bine pentru societate."
Interesant, Indiana Jones avea, într-unul dintre filme sale, cu totul altă părere da', vorba aia, ei cu ale lor, noi cu ale noastre.
Pe de altă parte, recent, doi tineri români (unul dintre ei nepotu' meu, că alfel habar n-aş fi avut de eveniment)au fost invitaţi la un foarte bine cotat simpozion specializat pe carte şi biblioteci, în Scoţia, deci s-avem pardon. Da' ce să-i faci dacă Emil Boc ca şi prim ministru se ia după ăia cu tinichigii şi fufele de Dorobanţi. Munca şi informaţia te eliberează... Da' de unde să ştie asta domnul Boc? Să mai treacă oare pe la bibliotecă?

Bravo, Biblio, bravo!!!

Bibliotecaru said...

Arbeit Macht Frei!

The Libertines

Este incredibil cum se generalizează particularul.

Şoferii au drepturi de autor, românii au pensii şi salarii nesimţite, medici sunt bugetari... Întotdeauna o chestiune particulară, aproape singulară, se generalizează şi devine un flagel naţional.

Din câte ştiu eu, bibliotecarii României au o viaţă foarte activă, mult mai activă decât, să zicem, găştile de ingineri.

În curând va avea loc Conferinţa Naţională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România care a ajuns deja la cea de a XXI-a ediţie.

Poate că domnul Boc trebuia să ne povestească şi despre faptul că după apariţia Statutului personalului didactic, cele câteva mii de bibliotecari şcolari şi universitari nu au mai beneficiat de nici o formă de perfecţionare profesională.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.