04 November 2011

Răspuns pe măsură


http://soim.ro/modules/upload/attachments/thumbs/dosare1200x200.jpg
(http://soim.ro/story.php?title=in-22-23-dec-89-basescu-a-fost-de-neclintit-din-sediul-securitatii-desi-raspundea-de-portul-constanta-si-il-chemau-acolo)
Încă o dată se verifică principiul acţiunii şi reacţiunii. De data aceasta Justiţia nu a mai suportat tăcută abuzul preşedintelui jucător de a interveni acolo unde nu e cazul să intervină. Răspunsul lor este mult mai puternic şi demn decât a fost aprecierea mea... Preşedintele afirmă, cu subiect şi predicat, că Justiţia trebuie să se subordoneze deciziilor politice. Ei bine, iată reacţiunea domnilor Conf.univ.dr.jud. Dan SPÂNU (Preşedinte interimar al Asociaţiei Magistraţilor din România) şi Procuror dr.Constantin SIMA (Preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din România):
http://www.alinagorghiu.ro/wp-content/uploads/2011/11/Comunicat-de-presa-AMR-APR-4-nov-2011.doc
http://soim.ro/modules/upload/attachments/thumbs/dosare-cnsas-mediafax-foto-thomas-dan200x200.jpg
(http://soim.ro/story.php?title=basescu-traian-un-dosar-clasat)

AMR 176/04.11.2011
APR 74/04.11.2011
COMUNICAT DE PRESĂ
Cu privire la declaraţiile publice ale domnului Traian Băsescu, preşedintele României,
din 3 noiembrie 2011

Într-un stat poliţienesc, în care se clădesc tot mai multe pârghii prin care justiţia să fie controlată, îngenunchiată, în care legile se fac de pe azi pe mâine şi se modifică chiar înainte de a intra în vigoare, în care serviciile secrete îşi măresc bugetul, iar pentru justiţie nu se găseşte nici măcar mărunţiş, în care reformele există doar în vorbe şi prestaţii televizate, un preşedinte, într-un ton dictatorial, îşi poate permite să cheme la ordine magistraţii, să-i înfrunte ostil, ameninţător, să-i blameze şi să-i terfelească în piaţa publică din postura părintelui naţiunii căruia i se recunoaşte dreptul de a-şi stigmatiza, la stâlpul infamiei, oamenii legii. Aceasta este România. Statul de drept, preceptele democraţiei, independenţa justiţiei sunt persiflate în mod autoritar.
Ce nu aminteşte preşedintele este că statul, la rândul lui, este supus legilor, normelor constituţionale. Că statul, prin reprezentanţii lui, nu poate încălca legea fără să fie sancţionat, că hotărârile judecătoreşti sunt pronunţate în baza legilor pe care se află şi semnătura preşedintelui, că nerespectarea actului de justiţie şi instigarea la nerespectarea actului de justiţie atrag repercusiuni tot prin lege stabilite şi ele se pot repercuta inclusiv asupra celor care le-au zămislit.
Statul este unicul debitor care îşi permite, prin vădit abuz de putere, să stabilească el, deasupra legii fundamentale, condiţiile în care să-şi satisfacă creditorii, care nu sunt alţii decât cetăţenii ţării.
Judecătorii şi procurorii României nu acceptă nici tonul, nici mesajul dictatorial al preşedintelui ţării, a cărui numire, printre altele, trece prin filtrul Curţii Constituţionale.
Garanţiile exercitării drepturilor procesuale, a drepturilor omului recunoscute constituţional, consfinţite prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, din optica prezidenţială apar ca piedici pe care magistraţii (de parcă numai ei ar fi singurii care participă la realizarea actului de justiţie) le valorifică, întârziind judecăţile pentru că, într-o interpretare excesivă, îşi doresc să aibă zilnic pe rol sute de dosare a mii, sute de mii, milioane de cetăţeni, beneficiari de drept ai unei legislaţii care îi târăşte prin tribunale, iar atunci când au câştig de cauză, hotărârile lor nu se pot pune în practică pentru că România, astfel, s-ar afla într-o situaţie extrem de dificilă.
Este nefiresc să ni se amintească nouă, magistraţilor, de echilibrul puterilor în stat, în condiţiile în care, prin voinţa politicului, justiţia este scoasă la mezat pe taraba gâlcevilor politice sterile, i se neagă statutul de putere în stat, este obligată să funcţioneze în parametrii bugetari la limita subzistenţei, iar denigrarea ei a devenit politică de stat.
Da, sunt legi pentru judecători şi procurori.
Dar sunt legi şi pentru preşedintele României, legi pe care acesta trebuie să le respecte şi care i se aplică aşa cum se aplică fiecărui cetăţean al acestei ţări.
Recunosc că m-a furnicat pe spinare când am citit. Le ţin pumnii celor doi, domnilor Conf.univ.dr.jud. Dan Spânu şi Procuror dr.Constantin Sima... pentru că bine nu o să le fie. DNA este încă sub şefia domnului Daniel Morar, chiar dacă e pe sfârşit de mandat.

http://www.ziaruldeiasi.ro/files/cms/z_is/archive/2006/9/2/NATIONAL%20&%20EXTERN/BASESCU-SATISFACUT-DE-DOSAR.jpg
(http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/descretizarea-dosarelor-demnitarilor-pcr~ni43ru)

CV CONF. UNIV. DR. DAN SPÂNU

Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima, este intransigent: „Procurorul nu este avocat al statului”!

9 comments:

Vasile, said...

Biblio,

Persoane care au sters randuri din notele informative, care au ars si distrus file ale unei parti dintr-un mare dosar al domnului Traian sunt acum milionari cu mult mai bogati decit aceia care sunt impinsi in fata de mas media noastra.
Problema insa este alta oameni ai opozitiei cunosc acest top si totusi ........ideea ar fi ca la un moment dat toti devin colaborationisti!

Bibliotecaru said...

Se poate, dar mai sunt oamenii care încă ştiu... şi aici nu mă refer la acei milionari, ci la personalul operativ. Nu pot fi chiar toţi milionari...

nimrod said...

Penibilă gâlceavă între bugetari de top...

nimrod said...

PS: Toţi sunt milionari, Biblio...

Bibliotecaru said...

Ar fi bine, că din consumul lor am putea să trăim şi noi. :D

Vasile, said...

Biblio ,errare humanum e..perseverare.....

Pai aia de care zici dumneata din personalul operativ sunt subalternii milionarilor!

Bibliotecaru said...

Nu vârfurile serviciilor comandă distrugeri de dosare. Probabil că cei de la vârf nu ştiu nici măcar 1% din ceea ce ştiu toţi agenţii operativ la un loc, că aşa e în servicii, se raportează numai ceea ce este relevant şi restul se foloseşte deşi aparent nu există. Nu observaţi că directorii servicii de informaţii vin din politică? Cine-i nebun să le dea informaţii pe mână.

Păi dacă cei de la SPP care asigură paza obiectivelor (demnitarilor, guvernanţilor, preşedintelui) ar vorbi mai departe despre ceea ce văd, vă daţi seama că superiorii i-ar avea la mână pe viaţă pe toţi aceştia? Vă spune eu că lucrurile nu stau chiar aşa. Fiecare "operativ" este o celulă de informaţii care raportează apoi ceea ce trebuie mai departe astfel încât problema în sine să capete coerenţă operativă. Mie cel puţin aşa mi-ar părea logic.

donations for kids said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Bibliotecaru said...

@ donations for kids
Am aşa, o impresie, că sunteţi de fapt un spamer. Dacă greşesc, reveniţi. Dacă nu, vă rog să nu.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.