24 April 2012

O mişcare politică interesantă


Îmi amintesc că pe vremea invadării Irakului de către "americanii aducători de democraţie", Turcia a avut o poziţie specială faţă de această invadare.

http://en.wikipedia.org/wiki/Iraq%E2%80%93Turkey_relations#1990.E2.80.932003:_First_Gulf_War_and_after

Turkish Military Leaders Pushing For Invasion of Northern Iraq

http://www.spiegel.de/img/0,1020,889669,00.jpg
REUTERS
(http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,487452,00.html)

Up to 10,000 Turkish troops launch an incursion which threatens to destabilise the country's only peaceful region


(http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/the-new-invasion-of-iraq-786142.html)
Iată că Turcia îşi nuanţează iarăşi politica în cadrul NATO (nu sunt slugarnici aşa cum este România vi-a-vis de NATO), apărându-şi interesele geo-strategice. Ştire:
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/3614/9566500/1/anders-fogh-rasmussen-ministrul-turc-externe-afp.jpg?width=400
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, şi Ahmet Davutoglu, ministrul turc al Afacerilor Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu ne-am dat acordul cu privire la acest subiect", a declarat acest responsabil aflat sub anonimat, amintind că "NATO este o alianţă din care Israelul nu face parte", înainte de summitul Alianţei prevăzut pentru 20 şi 21 mai la Chicago, în Statele Unite.

"Nu credem că Israelul ar trebui să ia parte la un astfel de forum", a adăugat acesta.

Israelul speră să poată participa la summit în cadrul unui program de cooperare cu Alianţa Atlantică, Dialogul mediteranean, a transmis luni presă turcă.

Conform surselor diplomatice citate de Hurriyet Daily news, ministrul turc al Afacerilor Externe Ahmet Davutoglu a reacţionat în cadrul unei reuniuni ministeriale a NATO la criticile ridicate de anumiţi aliaţi afirmând că "problemele bilaterale nu trebuie aduse în cadrul Alianţei", menţionând că "Turcia nu poate considera un stat care a ucis cetăţeni turci în ape internaţionale ca fiind un partener".

Turcia, condusă de un guvern islamic-conservator care susţine cu ardoare cauza palestiniană, are relaţii tensionate cu Israelul după ce un commando israelian a ucis nouă cetăţeni turci care încercau să treacă de blocada către Fâşia Gaza la bordul unui feribot turc, Mavi Marmara, în mai 2010 în ape internaţionale.

Acesta solicită încă scuze oficiale şi compensaţii pentru cetăţenii ucişi.
(http://www.mediafax.ro/externe/turcia-blocheaza-accesul-israelului-la-summitul-nato-9566500/)
Pretext sau nu, politica de rezervă faţă de Israel ajută Turcia în relaţiile cu vecinii lor care au sensibilităţi islamice. Să nu uităm că 96% din turci sunt islamici...

http://data.un.org/_Images/Maps/Turkey.gif
(http://data.un.org/CountryProfile.aspx?crName=TURKEY)


Noua "provocare" NATO...

http://irannewpearlharbour.files.wordpress.com/2010/07/cropped-harta-tactica-israel-ataca-iran.jpg
(http://irannewpearlharbour.wordpress.com/)


Dacă observaţi... Turcia încearcă o implicare minimă...

8 comments:

Anonymous said...

Okay, si? Cand e vorba de cercetare primara, esti bun -ai timp, iti place sa umbli dupa date etc. Dupa care ramai ca irigatia fara ploaie, nu produci nimic, si te duci si pe alte bloguri sa faci tot nu se stie ce. Lupule moralist, este imposibil sa postezi in halul asta fara sa dedici "cauzei" majoritatea timpului tau. Implicatia este ca o faci fiind la servici, unde esti platit sa faci altceva. Din taxe, banuiesc. Ceea ce arunca in ridicol pretentiile tale de arbitru etic. Si explica comfortul in compania sociopatilor Te rog eu, nu te obosi cu vre-o imbecilitate prefatata firoscos cu "stimate domn".

nimrod said...

Biblio,

Turcii sunt ditamai puterea militară d'aia stau drept. Oricum, am mai spus-o, eu îi apreciez ca militari. Îi ştiu pe aviatori. Încă sunt bravi. E o trăsătură din ce în ce mai rară în lumea contemporană.

Vasile, said...

Stimate domn,

De unde atata rautate imbinata cu prostie?
Iti cade guvernul ori ai nevoie de "Ceaiales"?

Biblio,

Turcia este o tara deosebita cu oameni simpli deosebiti, acolo primenirea sangelui a mers pina la caderea marelui imperiu , deci doar cu doua secole inainte si nu ca la noi o data la doua mii de ani.
Uite dupa 2000 de ani a incercat din nou "reloaded" Traian si dupa ce a violat timp de mai multi ani o tara intreaga inca nu a reusit sa devina parintele acestei natii.
Problema insa este alta din relatiile incestuase cu propriul popor a dat nastere la prea multi "anonymous"!

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Domnule Anonymous,
Eu credeam că este foarte clar ce spun eu mai sus. Logica acestei postări nu este să vă dau dumneavoastră o veste care a cam fost trecută cu vederea în buletinele de ştiri mult prea preocupată de ciocnirea a două tiruri. Ceea ce vă semnalam eu este că România nu trebuie să fie sluga NATO, aşa cum este, poate să-şi urmărească în cadrul NATO propriul interes.

Acum câteva zile am oferit un link către un raport asupra poluării aduse de scutul anti-rachetă. Erau acolo nişte motive de îngrijorare pe care nici nu le bănuim, pentru că presa română nu le semnalează. Mai spuneam acolo că vor ajunge în România sisteme care nu au fost testate. Ce să facem noi cu un sistem anti-rachetă netestat? Este mai grav decât ar fi fără el, pentru că ne bazăm pe el şi asta înseamnă că nu vom mai avea timp de reacţie pentru sistemele clasice alternative.

Faptul că o ţară precum Turcia poate să se eschiveze de la a fi parte la atacul Iranului este un semn şi pentru noi că ne putem eschiva de la acţiunile militare care nu ne convin economic, politic sau pe care nu le putem susţine cu tehnică militară.

Sigur că da, dacă citiţi direct această postare şi nu aţi urmărit luările mele de poziţie de până acum, probabil că nu veţi înţelege că această ştire se încadrează într-o structură a ştirilor de natură militară şi geo-strategică pe care le-am mai semnalat pe acest blog. Evident, nu sunt un specialist, sunt un simplu cetăţean care "îşi dă cu părerea". Eu nu am pretenţii de arbitru etic, eu am pretenţii ca în România să fie o democraţie aşa cum este ea descrisă de sistemul instituţional. Nu ştiu de ce vi se par aşa de absurde şi anormale aceste pretenţii de respectare a sistemului instituţional, dumneavoastră nu sunteţi deranjat de încălcarea Constituţiei şi a legilor şi a principiilor juridice şi civice?

Despre celelalte consideraţii la adresa mea... dacă simţiţi nevoia, am un blog special pentru cei care vor să ma înjure...

http://injuratbibliotecaru.blogspot.com/

Mergeţi acolo şi înjuraţi cât doriţi, vă asigur că o să citesc cuvânt cu cuvânt ceea ce spuneţi, nu vă voi neglija.

Bibliotecaru said...

@ nimrod
După pierderile în vieţi omeneşti... nu ştiu de ce am impresia că România este "marea putere militară", că ai noştri mor pe capete. Cu atât mai mult, fiind mici ar trebui să nu aibă prea mari pretenţii de la noi, nu-i aşa. :D

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Noi am avea nevoie nu de reloaded Traian, ci reloaded Burebista... să mai taie din vin, whisky, sinecuri, nepotism...

Anonymous said...

Man, subiectul postarii e secundar, nu asta m-a enervat, si imi recunosc oarecum spasit repezeala postarii. Realizez insa volumul de timp pe care trebuie inevitabil sa revendice ce faci tu (fuck knows why), si n-am cum sa nu caut o logica sau un produs final de o oarecare utilitate. Intr-un fel sntem inruditi in ce facem, numai ca eu sunt platit si am o logica, un tel, si niste parametri dupa care mi se masoara performanta, si produc gandire, pe care unii o cumpara. Da stiu ce bah, v-ati gasit destepti - ei uite ca da. Tu ce faci in afara de a intreba? Ai politici publice la modul literaturii de sertar? Ca in rest te intretii cu sociopati sau imbecili care nu au jumatae din vocabularul tau. Vezi vasile. Potentiala mea critica - bazata pe ipoteza ca esti realmente bibliotecar, la stat, si ca folosesti timpii morti de la job ca sa colectezi si sa ordonezi informatie ( altfel nu sunt ore destule intr-o zi for fuckssake!) este ca devii lupul moralist. Iti satisfaci o placete personala fiind platit de contribuabil. Not good. Aia e treaba, nu o consider injuratura, si deci nu merg acuma sa postez la blogul Kill Biblio ( N-ai ambitie, re-denumeste blogul Kill Biblio, si baga o poza cu Uma Thurman!)

Bibliotecaru said...

Nu, nu sunt bibliotecar şi nu primesc nici un fel de ban de la nimeni, nici de la stat, nici de la privat. Dacă vroiam să am politici publice, mă înrolam politic, fie îmi făceam un partid, fie mă înscriam într-un partid. Eu nu vreau altceva decât să promovez normalitatea instituţională, adică respectarea regulilor sociale. Când toată lumea va respecta regulile, mă apuc şi eu de altceva.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.