14 April 2012

O pierdere naţională


Aveam speranţa că academicianul Florin Constantiniu să "rezolve" multiplele probleme ale istoriei recente. Nu a mai fost timp...

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1706/9524364/1/florin-constantiniu.jpg?width=400

Academicianul Florin Constantiniu a murit la vârsta de 79 de ani (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Este pentru cultura română o pierdere uriaşă. Florin Constantiniu era cel mai important istoric al acestui moment în România, un om de o frumoasă şi amplă cultură, cu un caracter intransigent, care-şi spunea opiniile cu curaj. Rămâne un model al istoricului, rămâne un model al intelectualului român. Din păcate, oameni precum Florin Constantiniu îi poţi număra pe degete", a spus Răzvan Theodorescu.

Florin Constantiniu s-a născut pe 8 aprilie 1933, la Bucureşti. Din 1999 a fost membru corespondent al Academiei Române, iar în anul 2006 a fost ales membru titular al Academiei Române.

Şi-a făcut studiile secundare la Colegiul "Sf. Sava" din Bucureşti, după care a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti (1951-1956). În 1968 şi-a susţinut teza de doctorat: "Relaţiile agrare din Ţara Românească în secolul al XVIII-lea". Din 1957 a fost cercetător în cadrul Institutului de Istorie "N. Iorga" din Bucureşti, iar în 1977, 1983 şi 1987 a realizat cercetări în Franţa şi SUA.

Este autorul a numeroase cărţi, studii şi articole, apărute în ţară şi în străinătate, referitoare la istoria medie, modernă şi contemporană a României: "Un proiect românesc de coaliţie antiotomană din ultimul sfert al sec. XVI" (1963); "Relaţiile agrare din Ţara Românească în sec. XVIII" (1972), lucrare distinsă cu Premiul "N. Bălcescu" al Academiei Române; "Premisele apariţiei statelor feudale româneşti" (1974); "De la Mihai Viteazul la fanarioţi. Observaţii asupra politicii externe româneşti" (1975); "Geneza feudalismului românesc" (1978); "Sensibilităţi şi mentalităţi în societatea românească a sec. XVII" (1980); "Însemnările unui agent secret britanic din ajunul insurecţiei române din august 1944" (1982); "Iobăgia în istoriografia română" (1983); "Constantin Mavrocordat" (1985); "Relaţiile agrare în timpul lui Constantin Brâncoveanu" (1988); "Între Hitler şi Stalin. România şi Pactul Ribbentrop-Molotov" (1991); "Când începe epoca fanariotă?" (1992); "Dictatul de la Moscova (26-28 iunie 1940) şi relaţiile sovieto-germane" (1993); "Trecerea Nistrului. 1941. O decizie controversată" (1995, în colab.); "România în război. 1941-1945" (1995, în colab.); "O istorie sinceră a poporului român" (1997, 1999, 2001), "Doi ori doi fac şaisprezece. A început războiul rece în România?" (1997); "De la războiul fierbinte la războiul rece" (1999); "P.C.R., Pătrăşcanu şi Transilvania" (1945-1946) (2001); "1941. Hitler, Stalin şi România" (2002).

Florin Constantiniu a colaborat şi la volumele: "Documente privind relaţiile agrare din veacul al XVIII-lea" (2 vol., 1961, 1966); "Istoria României, vol. III" (1964); "Istoria lumii în date" (1969); "Istoria României în date" (1971); "Istoria poporului român" (1971); "Instituţii feudale din Ţările Române. Dicţionar" (1968); "România în anii celui de-al doilea război mondial" (3 vol., 1989); "Sovietizarea României. Percepţii anglo-americane" (1993); "Misiunile lui A. I. Vîşinski în România" (1997).

Florin Constantiniu a fost distins cu Ordinul naţional "Pentru Merit" în grad de cavaler, în anul 2000.

(http://www.mediafax.ro/cultura-media/academicianul-florin-constantiniu-a-murit-la-varsta-de-79-de-ani-9524364/)

Dumnezeu să-l ierte! Şi bine ar fi ca Dumnezeu să ne trimită şi un bun înlocuitor în Academie, avem nevoie de adevărul istoric mai mult ca orice.

http://www.pncvirtual.ro/wp-content/uploads/2012/04/acad-florin-constantiniu.jpg
(http://www.pncvirtual.ro)

13 comments:

ADRIAN said...

De la Ceausesti incoace Academia a fost pangarita si dusa in derizoriu as spune. Azi cred ca Academia este doar un sistem de a onora niste oameni cu titluri si atat. Pacat ca oameni precum regretatul istoric Florin Constantiniu au mai putin de spus decat "independenti RMGC precum Theodorescu sau Vulpe ori alti politruci strecurati prin Academie de-a lungul timpului ...

gabriella said...

Liniste sufleteasca, belsug si lumina sa va aduca Sarbatoarea Invierii Domnului. Paste Fericit!

Bibliotecaru said...

@ ADRIAN
Aşa este, dar alţii nu sunt, doar pe aceştia îi avem.

Bibliotecaru said...

Paşte Fericit şi bucurii.

balbeck said...

Paste Fericit!
@E o mare pierdere...

Daliana Pacuraru said...

Hristos a Inviat!

Daliana Pacuraru said...

'Eu unul am aderat la principiul atat de sanatos al "Junimii": "Patriotism in limitele adevarului". Sa-mi iubesc tara si poporul, dar sa nu le ascund niciodata defectele. Poate este o deformare de istoric, dar cred ca identitatea nationala are o componenta esentiala: memoria istorica. Traditia se cultiva, in primul rand, prin cunoasterea istoriei. Cand monumentele istorice se paraginesc si se ruineaza, memoria istorica e pe cale de disparitie.'

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Robert Horvath said...

O PIERDERE NATIONALA ! VOICULESCU CERCETAT
LA D.IC.O.T !

R O M Â N I A NESECRET
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR Bucureşti
Nr. 89.779 din 17.3.2012
Ex. nr. 1.
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE
DIRECŢIA MANAGEMENT ORGANIZATORIC, STRATEGII
ŞI RELAŢII CU PUBLICUL
C ă t r e ,
Domnul HORVATH ROBERT
kirostudio@yahoo.com
Urmare memoriului adresat Guvernului României şi remis instituţiei noastre, vă aducem la cunoştinţă faptul că acesta, în conformitate cu prevederile art.61 din O.G. nr.27/2002, aprobată, cu modificări şi completări, prin Legea nr.233/2002, a fost înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru analiză şi competentă soluţionare.
Cu stimă,
DIRECTOR,
Comisar şef de poliţie
PANTILIE ION
Bucureşti, Str. Mihai Vodă nr. 6, sector 5
Tel./ Fax: 021/316.51.26, e-mail – cabinet@politiaromana.ro

Bibliotecaru said...

@ Wind

Adevărat a înviat! Poporul nu se poate apăra decât într-un singur mod, acela de a fi unit în jurul interesului naţional. Din păcate poporul român nu sesizează acest lucru şi pune interesul personal deasupra interesului naţional, ceea ce îl face vulnerabil şi uşor de învins.

tudor mihailescu said...

Eu personal cred ca avem nevoie de cineva care sa afirme cu tarie ca "adevarul istoric" nu numai ca nu exista, istoria neputand fi nicicand obiectiva, dar ca e o himera extrem de periculoasa.

Bibliotecaru said...

@ tudor mihailescu

Ştiţi cum spune Orwell, "Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past."

Istoria a fost din totdeauna o construcţie politică. Importantă nu este neapărat interpretarea de moment, care poate fi, conform politicii, oportunistă... ci conservarea izvoarelor istorice.

Avem instrumentul foarte ieftin al internetului, poate că e timpul ca fondurile speciale ale bibliotecilor să fie publicate în formate PDF.

tudor mihailescu said...

@ Bibliotecaru

Depinde foarte mult de ce intelegeti prin "constructie politica". Istoria nationala este intr-adevar o constructie politica fie prin felul in care este scrisa sau prin felul in care este invocata. Exista insa si alte feluri de istorie care ar putea totusi sa scape de aceasta catalogare, insa aceasta nu le face mai putin subiective. In ceea ce priveste, izvoarele istorice, prin care termen banuiesc ca va referiti la sursele primare, acestea sunt departe de a contine "adevarul istoric". Ele ofera doar perceptii (subiective) asupra faptelor observate. Sunt insa de acord cu dumneavoastra ca sursele primare, ca si cele secundare trebuie nu numai conservate ci si puse la dispozitia publicului larg. Caci ce este democratia daca nu institutionalizarea incertitudinii prin expunerea cetateanului la o multitudine de opinii diferite din care el/ea trebuie sa isi formeze propria perceptie.

Bibliotecaru said...

@ tudor mihailescu

O construcţie politică în sensul că urmăreşte punctul de vedere al celui care deţine puterea politică în mod real.

Cum ar fi fost acum 500 de ani să se scrie nu ştiu ce letopiseţ în care grămăticul să scrie că trăieşte sub un domn tălâmb şi fricos... i-ar fi zburat căpăţâna şi letopiseţul ar fi fost ars. "Şmecheria" când nu poţi să spui ceva anume ca istoric... este să conservi izvoarele istorice. Astfel cei ce vor veni peste 500 de ani vor putea aprecia corect ceea ce nu poţi să spui.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.