25 April 2012

Şmecheria recensământului


Sunt multe supoziţii care "lămuresc" de ce recensământul a avut atât de puţini cetăţeni contabilizaţi. Părerea mea este că totul este calea de a avea un referendum de modificare a Constituţiei care să treacă mai uşor... cu cât mai puţini cetăţeni în recensământ, cu atât mai puţini necesari pentru a întruni 50%+1 din votanţi.

Oricare ar fi motivul "mânăririi" recensământului, "roadele" se văd într-o puternică neconcordanţă între rezultatele parţiale ale referendumului şi listele electorale (acestea sunt oferite de serviciul de evidenţă a populaţiei actualizate "la zi").

Ştire:
Potrivit datelor Serviciului de evidenta a populatiei, au domiciliul in judetul Bacau 163.850 de persoane. Acestea au un buletin valabil si ar putea sa isi exercite dreptul la vot in 10 iunie.


Dar, numarul lor este cu mult mai mare decât indica datele provizorii ale ultimului recensamânt. Potrivit statisticilor, populatia stabila a municipiului s-a diminuat, fiind estimata la 133.460 de persoane.
"Discrepanta intre cele doua cifre provine din faptul ca la recensamânt se foloseste o metodologie, iar la alegeri se iau in calcul datele din surse administrative", a explicat Eugenia Harja, seful Directiei Judetene de Statistica Bacau. Potrivit acesteia, la recensamânt au fost luate in calcul persoanele care s-au stabilit in localitate de mai bine de un an, chiar daca nu au documente care sa le ateste resedinta. "Diferenta ca numar de persoane este reprezentata de cei care au plecat din localitate, dar nu si-au schimbat actele. Astfel, ei apar ca având domiciliul in Bacau si ar putea eventual sa voteze daca vor acest lucru, dar de fapt sunt in alta parte in tara sau chiar in strainatate", a mai spus Harja. In acelasi mod, studentii nu au fost luati in calcul la recensamânt ca populatie stabila, dar pot vota daca si-au schimbat resedinta. De altfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor, persoanele care au solicitat viza de flotant cu cel putin trei luni inaintea alegerilor locale vor putea vota in localitatea in care si-au stabilit noul domiciliu, conform Legii 67/2004.
(mai multe pe http://www.desteptarea.ro/autoritatile-scot-mortii-la-vot-populatia-din-municipiul-bacau-133.500.-votanti-inscrisi-in-listele-electorale-163.850.html)
Vorbim deci de 163.850 de persoane care sunt trecute de 18 ani şi au drept de vot faţă de datele de la recensământ care spun că în Bacău există cu totul 133.460 de persoane, înţelegând aici şi pe cei care nu au drept de vot şi pe cei care sunt sub 18 ani.

UPDATE:
De la doamna Theodora am aflat că nu este ceva singular. Ştire:
Conform listelor electorale permanente publicate de Biroul Electoral de Circumscripţie Arad, numărul persoanelor cu drept de vot este de 154.379, însă municipiul numără 147.992 de persoane, conform ultimului recensământ. Datele recensământului se referă la populația totală, deci numărul celor cu drept de vot (peste 18 ani), conform datelor oficiale ale recensământului, ar trebui să se cifreze pe undeva la 125.000 de votanți, estimează reprezentanţii Asociaţiei “Mişcarea Arădeană”, ceea ce înseamnă cu aproape 30.000 de oameni mai puţini decât sunt în listele electorale permanente.

O diferenţă de 30.000 de electori ne arată clar că avem de-a face cu un rezultat deja viciat al alegerilor şi cu o intenţie de fraudă majoră. Nu este acceptabilă explicaţia conform căreia listele electorale nu au fost puse în acord cu situaţia reală, declară reprezentanţii asociaţiei, care au anunţat că vor sesiza oficial Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central.
(http://oradearad.oradestiri.ro/mai-multi-alegatori-decat-aradeni-se-pregateste-o-frauda-majora-avertizeaza-asociatia-miscarea-aradeana/actualitate/2012/04/23/)

6 comments:

ZeV said...

CITEZ:
,,Cartile de alegator nu au fost niciodata folosite, chiar daca au fost introduse inca din anul 2000, iar proiectul era luat in calcul din anul 1992, cand prim-ministru era Theodor Stolojan.

Votul se realizeaza in continuare pe baza cartii de identitate, pe care se lipeste un abtibild. Acesta poate sa fie dezlipit usor, iar cei care au votat o data pot sa repete acest lucru."
COMENTEZ:
Ma intreb...de ce onorabilii politicieni autohtoni nu au binevoit ca, in paralel cu recensamantul populatiei, sau dupa validarea rezultatelor acestuia, sa purceada la actualizarea si activarea cartilor de alegator? Eventual, utilizand fondul de rezerva aflat la dispozitia guvernului.
Ar fi fost un pas important pe drumul europenizarii Romaniei si (sunt convins ca) ar fi adus mai multi votanti neafiliati politic in sectiile de votare. De asemeni (si pentru ca) ar fi contribuit la diminuarea substantiala a suspiciunii endemice cu privire la potentiala fraudare a alegerilor.

Bibliotecaru said...

La preschimbarea Cardului de Identitate se eliberează şi cartea de alegător...
Şmecheria era să aibă câte un terminal ca la cărţile de credit cu care să scaneze cărţile de alegător (desigur acestea fiind şi compatibile cu acest tip de scanare) sau mai primitiv prin introducerea manuală a CNP-ului. Acestea acţionau direct la BEC şi se confrunta cu baza de date de acolo. Nu ar mai exista vot multiplu şi nici morţi care votează. Dacă în 2009 acest lucru părea îndepărtat, astăzi internetul mobil sau internetul pe linie telefonică poate să ofere acces acolo unde nu este acces internet.

Vasile, said...

Recesamabtul a fost o alta cacialma a puterii.

S-a generalizat sensul recesamantului, pentru ca intr-un amalgan statisic datele obtinute sa fie eronnate si de necontrolat!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Nu-mi este prea clar însă de ce...

Vasile, said...

Biblio,

Pai daca nu mai stim citi suntem in mod sigur putem frauda fiecare oras cu un numar cel putin egal cu cel al flotantilor subit renascuti precum ciupercile dupa ploaie!

Incep sa cre ca orase precum Cluj, Piatra Neamt, Arad, Suceava ....vor avea cel putin cite un milion de locuitori fiecare!

Bibliotecaru said...

Cred că flotanţii nu vor vota în oraşul "de flotant". Văd că "şmecheria" este schimbarea buletinului şi "înghesuirea" la o singură adresă a mii de oameni.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.