30 May 2009

Grobianismul hrăneşte nesimţirea


Totul a început că un scandal legat de consum de droguri. Mai multe ziare au atacat diferite persoane VIP care, de regulă, frecventau anumite cluburi "de fiţe", că ar consuma droguri mai slabe sau mai puternice. În acest context mai larg, ziarul Tricolorul a introdus un semn de întrebare faţă de domnişoara Elena Băsescu.

Domnul preşedinte Băsescu a reacţionat, domnişoara Băsescu a reacţionat şi ea, problema s-a tranşat într-un proces şi...
In motivarea deciziei judecătorilor din 20 iunie, prin care Elena Băsescu a caştigat procesul cu "Tricolorul", se arată că acesteia i s-au incălcat drepturile la onoare şi reputaţie prin publicarea articolului "Ultima oră" in ziarul "Tricolorul", textul conţinand "o judecată de valoare a autorului articolului". "Astfel, instanţa apreciază că afirmarea faptului că reclamanta (n.r. Elena Băsescu) ar consuma stupefiante in cantităţi excesive ("Juna Băsescu, practic, a ajuns dependentă de droguri, nu mai poate nici să meargă normal la o prezentare de modă") reprezintă fără indoială o declaraţie factuală", arată instanţa.
(sursa: http://stiri.rol.ro/content/view/147218/2/)

După cum se vede, deşi procesul a dat dreptate domnişoarei Băsescu, o suspiciune a rămas. Această suspiciune a revenit într-o întrebare uşor insinuantă a domnul Victor Ciutacu în cadrul emisiunii domniei sale, după alte câteva comentarii răutăcioase.

Victor Ciutacu: Hai să ajungem la întrebări... deşi puţin timp mai este. Elena, sunt câteva teme, dincolo de temele pe care ţi le-ai ales tu şi vreau să le abordăm şi pe alea. Există câteva teme de dezbatere aprigă în Parlamentul European. Şi o să-ţi dau două dintre ele. Una din ele este legalizarea drogurilor uşoare, care a stârnit o dezbatere incredibilă, se fac petiţii pentru legalizare, se fac petiţii contra legalizării. Şi sinuciderea asistată a celor care sunt bolnavi incurabili şi în numele cărora îşi dau acordul familiile. Care-i părerea ta despre amândouă?

Elena Băsescu: Atât timp cât eu nu sunt nici parlamentar european, bănuiesc că poziţia mea va fi şi cea a grupului PPE.

...

Elena Băsescu: Eu nu fumez, nu beau cafea, e ceva atât de delicat să-mi dau eu cu părerea despre aşa ceva... atâta vreme cât nu-mi dau seama ce gust are o ţigară. Dar dacă unele ţări ca Olanda şi ca America aceste droguri sunt permise, marijuana, pentru că am înţeles că nu dau dependenţă... nu e vorba de ecstasy care am înţeles că-ţi afectează celulele nervoase, şi de cocaină. Se refereau la marijuana. La iarbă. Probabil că voi fi de acord cu această iniţiativă. Cu ce cred că nu voi fi de acord? Cu sinuciderea asistată. Pentru că atâta timp cât Dumnezeu ţi-a dat viaţa...

Politic domnişoara Băsescu face două greşeli la acest răspuns. Prima greşeală este că spune "bănuiesc că poziţia mea va fi şi cea a grupului PPE". A spune în campania electorală că vei fi o parte a maşinii de vot... este cel puţin ciudat. Cea de a doua greşeală este că domnişoara Băsescu face un joc interesant... America permite canabisul (ori canabisul nu este permis decât pe reţetă în anumite afecţiuni), pe de altă parte repetă de două ori cuvintele "am înţeles că"... Este posibil ca la această vârstă, în cercurile de prieteni ale unui tânăr în ziua de astăzi, în condiţiile în care drogurile sunt o problemă gravă... un candidat tânăr să spună "am înţeles că"? Tocmai această formulare lansează suspiciuni.

Dar să încheiem acest episod al grobianismului, şi aici mă refer la domnul Ciutacu şi la faptul că nu şi-a respectat partenerul de emisiune, o regulă normală, după părerea mea, pentru un realizator de emisiuni, mai ales că domnişoara Băsescu nu a încetat nici un moment de a folosi minima politeţe, chiar dacă dialogul a avut o oarecare familiaritate.

Urmează prelucrarea televizionistică a ştiri, extragerea ei din context, prelucrarea ştirii şi obţinerea conceptului "Elena Băsescu doreşte legalizarea drogurilor uşoare!". Acest stil de a fabrica ştirile este, cel puţin din punctul meu de vedere, de un grobianism rar.

A urmat discursul domnului Crin Antonescu, absolut grobian mai ales din punctul de vedere al tonului, dar şi a cuvintelor, deşi remarcam începutul care făcea apel tocmai la echilibru şi o politică matură. Vorbim mai întâi de atacul disproporţionat la adresa domnişoarei Băsescu şi a ideii că ar legaliza drogurile, interpretând puţin informaţia.

"Colac peste pupăză, o domnișoară despre care nu am vorbit niciodată până acum, domnișoara Elena Băsescu le promite românilor legalizarea drogurilor. Asta lipsește în țara asta. Asta e calea fericirii pentru români. Asta trebuie să facă oamenii care rămân fără serviciu, să ia niște droguri ușoare, le dă domnișoara Elena Băsescu. Asta este promisiunea electorala pe care domnișoara Elena Băsescu o face astăzi tinerilor din România."

Şi imediat a urmat o altă aserţiune deranjantă:

"Asta e o țară care a făcut vedete din toate pipițele și nu-și respectă veteranii de război, câți mai sunt și mai trăiesc."

Aici avem pe de o parte o lovitură înspre doamna Udrea şi Elena Băsescu despre care fusese vorba ceva mai devreme, dar şi faţă de acele duduiţe care bat barurile de fiţe în speranţa că vor da de un bogătaş sau fotbalist cu care să se mărite.

Domnişoara Băsescu revine şi-l contrează obraznic pe domnul Crin Antonescu cu...
“raportul Catania, care recomandă în Parlamentul European legalizarea drogurilor uşoare. Dar nu mă mir că Crin Antonescu nu are habar ce se întâmplă în Parlamentul European, când el nu are habar nici ce se întâmplă în Parlamentul României, după cum absentează.” (citat aproximativ)

Raportul Catania?

Sănătatea

148. reaminteşte că articolul 35 al Cartei prevede dreptul oricărei persoane de acces la îngrijiri de sănătate preventive şi dreptul de a beneficia de tratament medical; solicită statelor membre să asigure acces la îngrijiri medicale corespunzătoare celor care au venituri mici şi celor a căror stare de sănătate necesită îngrijiri de lungă durată sau costisitoare;

149. invită statele membre şi UE să se asigure că persoanele care abuzează de substanţe narcotice dispun de un acces nerestricţionat la servicii medicale şi tratament alternativ de specialitate şi nu sunt tratate ca infractori doar din cauza consumului personal de droguri ilegale;

(sursa: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A6-2008-0479+0+DOC+XML+V0//RO)

Recommends to the Council and to the European Council

Elena Udrea a atacat şi domnia sa, extrem de neelegant:
"Am înţeles că preşedintele PNL Crin Antonescu are o supărare pe mine. Cred că i-am luat rezervarea de la coafor. Eu sunt un ministru ocupat, care încearcă să se facă remarcat prin ceea ce face. Crin Antonescu a fost şi el ministru, dar a trebuit să verific informaţia ca să fiu sigură".

Coafat sau nu, domnul Crin Antonescu este parlamentar din anul 1995, doamna Udrea este intrată în parlament de câteva luni. Este un pic straniu că domnia sa nu a auzit de domnul Crin Antonescu, cu atât mai mult cu cât domnul Crin Antonescu este astăzi unul dintre oameni importanţi ai României, fie că-şi aminteşte cineva de perioada în care a fost ministru, fie că nu, chiar şi pentru faptul că este preşedinte de partid.

Care este miza acestor crize de topârlanism? Ce cred domniile lor că vor câştiga cu adevărat? Vor fi mai preţuiţi Elena Băsescu, Crin Antonescu, Elena Udrea de către poporul care are votul în mână înainte de a intra în urnă? Mă îndoiesc... Atunci care este miza, cum anume se scrie istoria?

PSD-ul a fost cel mai câştigat, pentru că a fost ocupat cu alte gafe ca să nu mai facă o gafă la nivelul acesta. :)

1 comment:

Darius said...

Încheierea este mirifică. Nu că restul postului nu mi-ar fi plăcut. ;)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.