25 September 2009

Indicele de încredere al mediului de afaceri calculat de Deloitte


București, România – 24 septembrie, 2009 – Companiile românești se numără printre cele mai optimiste în regiune cu privire la perspectivele generale ale economiei naționale în următoarele șase luni (38,5% se așteaptă la o redresare, procent ce plasează România pe locul doi în urma Poloniei, cu 51,2%). Pe de altă parte, liderii companiilor românești sunt cei mai pesimiști în ceea ce privește perspectivele financiare ale companiilor lor (doar 15,4% se așteaptă la o îmbunătățire, față de liderul clasamentului Polonia, cu 76,7%).

Aceste concluzii sunt incluse în raportul Deloitte despre primul indice de încredere al mediului de afaceri (Deloitte Business Sentiment Index – DBSI) – o analiză aprofundată realizată pe baza opiniilor și previziunilor directorilor executivi și financiari (CXOs) ai celor mai mari companii din șase state central-europene – Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croația și România.

România - alte concluzii

* Conform unei majorități de 65,4%, în România nu există întârzieri semnificative de plată a datoriilor (din acest punct de vedere, companiile locale se situează pe locul doi în regiune, după cele din Polonia, unde procentul este de 79,1%).
* Majoritatea respondenților români își manifestă intenția de a lansa produse și servicii noi în următoarele 12 luni (61,5% dintre răspunsuri, al doilea procent după Polonia, cu 62,8%).
* 60% dintre respondenții români se așteaptă la o înăsprire a reglementărilor în următoarele 12 luni.
* O majoritate de 69,2% consideră că fondurile europene sunt foarte greu de accesat.

„Concluziile raportului DBSI confirmă rezultatele primului nostru studiu din perspectiva CEO asupra mediului local de afaceri pe care l-am lansat la sfârșitul lunii mai,” subliniază George Mucibabici, Președintele Deloitte România. „De notat că firmele românești își continuă strategia de creștere a afacerilor, însă cu o atenție sporită asupra costurilor (de exemplu, majoritatea respondenților cred în relansarea economiei și pregătesc noi produse și servicii, anticipând totodată o reducere a cheltuielilor de capital și noi reduceri de personal). Pe de altă parte, însă, oamenii de afaceri preconizează o nouă înăsprire a reglementărilor, în următorul an, și lansează un avertisment asupra accesării dificile a fondurilor europene”.

Accesarea fondurilor europene ar trebui să fie o prioritate pentru România, cu atât mai mult într-o perioadă atât de dificilă, când lipsa fondurilor afectează investiții și întârzie proiecte.

Radu Kubinschi, manager în cadrul Grants & Incentives, departamentul Deloitte România specializat în accesarea fondurilor structurale, subliniază că interesul comunității românești de afaceri este tot mai mare.

„În ultimul an, am asistat la o creștere susținută a cererii, numărul de clienți urcând cu 38% față de 2008. Proiectele sunt numeroase, dar au valori mai mici față de anul trecut. Dată fiind criza economică, multe companii s-au reorientat către retenția angajaților și restructurarea organizației, tendință care se reflectă și în destinația fondurilor structurale din acest an: 90% pentru proiecte de resurse umane, restul fiind distribuit între proiecte pentru IMM-uri și cooperare trans-frontalieră (câte 5%). Comparativ, 80% din proiectele de finanțare de anul trecut vizau investiții în echipamente, proiecte turistice (5%) și proiecte pe resurse umane (15%).”

Deloitte Business Sentiment Index în regiune

Primul studiu Deloitte Europa Centrală privind indicele de încredere al mediului de afaceri indică un optimism moderat. Opiniile celor aproape 200 de respondenți reflectă viziunea respondenților asupra mediului de afaceri actual și viitor, de la perspectivele pe piața muncii și tendințele de salarizare, până la intenția de dezvoltare de noi produse și cheltuieli de capital. Rezultatele pentru primul semestru indică un nivel al indicelui de 97, urmând ca indicele următor (care va fi publicat la începutul lunii decembrie) să permită o comparație între diferențele și asemănările în atitudine și viziune de la țară la țară și de la sector la sector. Deloitte va publica acest index cu regularitate în 2009 și 2010, urmând ca după aceea să îl lanseze la fiecare șase luni.

Raportul va deveni un barometru periodic care ia pulsul oamenilor de afaceri cu cea mai mare influență asupra direcției economiei și companiilor importante din Europa Centrală. Indicele oferă o perspectivă necesară care nu se bazează pe statistici și rapoarte financiare, ci pe reacții umane și opinii ale liderilor cu influență, care au un rol crucial atât pentru succesul companiilor lor, cât și pentru redresarea și reluarea creșterii economiilor naționale individuale și a regiunii în ansamblu.

Europa Centrală: concluziile principale

Per ansamblu, aproape trei sferturi dintre respondenți consideră că economia fie se va înrăutăți, fie va rămâne la fel anul următor. Pe de altă parte, contrar acestei tendințe prudente și pesimiste, oamenii de afaceri manifestă optimism în privința perspectivelor pe care le au companiile lor, doar 15% dintre respondenți exprimând așteptări negative pe viitor.

Dintre cele șase țări incluse în studiu, Polonia manifestă cel mai mare grad de optimism atât în ceea ce privește perspectivele economice, cât și cele legate direct de companii. Polonia continuă să beneficieze de cerere de consum, comparativ cu restul țărilor din regiune. Croația, pe de altă parte, este foarte pesimistă în privința economiei (cu un total de 89,7% răspunsuri negative).

Deși există un sentiment profund negativ cu privire la perspectivele pe termen scurt (șase luni) față de aproape toate subiectele discutate, există semne clare că optimismul devine din ce în ce mai pronunțat.

O selecție de statistici în baza rezultatelor obținute:

* În pofida provocărilor legate de creditare la nivel global, aproape două treimi dintre respondenți (57,9%) consideră că facilitățile de credit sunt în continuare disponibile dacă este nevoie de ele; o cincime consideră că aceste facilități sunt ușor de accesat.
* Condițiile de plată a datoriilor sunt sigure, consideră peste jumătate dintre respondenți; peste 45% dintre ei spun că aceste condiții sunt destul de sigure
* Aproape jumătate (45,3%) se așteaptă la o creștere a veniturilor în următoarele 12 luni.
* Mai mult de jumătate sunt optimiști (iar 44% destul de optimiști) în privința lansării de noi produse și servicii anul următor.
* În ton cu tendințele globale, companiile rămân pesimiste în ceea ce privește angajările, deși peste jumătate (52,1%) se așteaptă ca nivelul angajaților să rămână relativ neschimbat; 31,6% cred că acest nivel se va reduce.
* Posibilitatea de a derula activități de fuziuni și achiziții este foarte scăzută, 60% dintre respondenți declarând că nu își angajează companiile în asemenea tranzacții, pentru moment.
* Peste jumătate (51,6%) consideră că fondurile europene sunt greu de obținut, față de un procent de 25,5% care spun că aceste fonduri sunt disponibile.

(sursa: http://www.deloitte.com/view/ro_RO/ro/press-release/45193f93a3be3210VgnVCM100000ba42f00aRCRD.htm)

Eu aş semnala mai ales acel 51,6% din oamenii de afaceri care consideră că fondurile europene sunt greu de obţinut. Aici statul român se poate implica în mod direct, nu numai declarativ, imediat.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.