20 September 2009

Scrisoare deschisă cu explozie întârziată


De la un timp am impresia că pe măsură ce domnul Traian Băsescu coboară uşor dar sigur în sondaje, toată lumea se dă peste cap pentru a-l susţine să nu se prăbuşească. Structura mutărilor din campania pentru prezidenţiale pare a fi jucată de partide sinucigaşe care strigă şi ele, cu sângele ţâşnind din jugulare, Baftă Preşedintelui! Scrisoarea domnului Octav Cozmâncă ar fi trebuit să fie un gest de onoare care să anunţe acordarea unei atenţii domnului Sorin Oprescu care în mod normal ar fi trebuit să ajungă la domnul Mircea Geoană. Însă după principiul "unde dai şi unde crapă", se pare că în loc să fie un ajutor pentru domnul Sorin Oprescu, ajutorul ajunge, ocolit, pe talerul preşedintelui Traian Băsescu.

Srisoarea deschisă a fostului social democrat, Octav Cozmâncă, către membrii şi electoratul PSD [1]
Fostul lider al PSD, Octav Cozmâncă, a remis o scrisoare deschisă către electoratul PSD prin care anunţă că se autosuspendă din partid. Octav Cozmâncă explică şi motivele deciziei sale. Prezentăm textul scrisorii:


"Subsemnatul Octav Cozmâncă, membru fondator al PSD din 1990 (FSN 1990 – 1992; FDSN 1992 – 1995; PDSR 1995 – 2001 şi PSD 2001 – până în prezent), Secretar Executiv, Preşedinte Executiv al PSD în perioada 2003 – 2005, Șeful Departamentului Administraţiei Publice Locale în Guvernul Văcăroiu, 1992 -1996, ministrul Administraţiei Publice în Guvernul Năstase, 2001 – 2003, senator timp de trei legislaturi, 1996 – 2008, doresc să adresez următoarea scrisoare deschisă către membrii şi electoratul PSD, anunţând şi autosuspendarea mea din PSD potrivit art. 10, alin (11) din Statutul partidului:

1. Partidul Social Democrat – la fondarea căruia am contribuit substanţial, alături de alţi lideri marcanţi ai partidului – nu mai este un partid de stânga sau chiar de centru-stânga, aşa cum pretind unii lideri din actuala conducere a PSD. Iată de ce:

a. Unii lideri actuali ai PSD, de la centru şi judeţe, au comportament de dreapta, dobândind, împreună cu familiile si prietenii lor – pe căi ştiute de ei – averi imense, derulând afaceri dubioase, de regulă, pe seama banului public;

b. Decizia profund greşită a conducerii PSD, a actualului lider al partidului, de a se alia la guvernare cu Partidul Democrat-Liberal;

· Explicaţiile date de unii lideri ai PSD, legate de apărarea „interesului naţional” şi aşa-zisa stabilitate politică, sunt simple justificări, adevărata motivare fiind dorinţa unor indivizi de a parveni în funcţii de demnitari – miniştri, secretari de stat, prefecţi, şefi la diverse instituţii etc.;

· Unii „lideri” ai PSD au acţionat în nume personal sau a unor grupuri pentru a participa la împărţirea „mălaiului”, a „caşcavalului”, de a-şi instala familiile şi clientela politică în diverse funcţii, urmărind îmbogăţirea imediată.

2. Partidul Social Democrat nu are, din aprilie 2005, un lider autentic, recunoscut şi respectat în multe structuri de partid din judeţe, municipii, oraşe şi comune.

a. Actualul lider al PSD a jucat la „doua capete”, în special la Congresul din aprilie 2005, împreună cu alţi complici, de fapt oameni care au trădat partidul, precum şi colegii care l-au sprijinit ani de zile pentru a obţine – meritat sau nu – diverse funcţii în partid, în guvern sau în diplomaţie. Respectul acestui aşa-zis lider a fost zero faţă de partid, faţă de colegii săi adevăraţi, inclusiv faţă de fondatorul partidului.

b. Rezultatele acestei atitudini iresponsabile, susţinute doar de orgolii, vanităţi si ambiţii personale, stimulate de doi aventurieri politici de la Cluj (în niciun caz „Grup”), au dus PSD la pierderea locului întâi pe eşichierul politic românesc, fiind la mâna PDL. In prezent, PSD a acceptat compromisuri de proporţii jignitoare, inclusiv umilinţe la nivel central, în multe judeţe şi, îndeosebi, cu prilejul recentei asumări a răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului.

· PSD putea, dacă era în opoziţie şi cu un lider adevărat, să aibă în prezent peste 40% în sondaje, să se situeze pe primul loc în politica românească şi nu să stea la masa împărţirii ciolanului.

3. Partidul Social Democrat este condus, în momentul de faţă, de diverse grupuri de interese, clanuri sau găşti, care au hotărât şi hotărăsc soarta partidului, în numele unei aşa-zise democratizări a partidului.

a. Apreciez că direcţia aleasă de PSD este profund greşită, bazându-se numai pe satisfacerea intereselor personale ale unor grupuri, ale unor baroni locali, care promovează o politică de „stat în stat”. Nu se poate conduce un partid performant doar mimându-se democraţia şi acţionând, în multe cazuri, dictatorial.

b. Este vorba de anarhie, de haos, de disoluţie a partidului. Susţin aceasta, afirmând că PSD nu mai are în prezent structuri viabile, organizate temeinic în peste jumătate din localităţi.

4. Nu doresc să fiu „Gică contra”, nu am fost niciodată şi nu o să fiu o piază rea, dar am făcut o analiză realistă, atentă, onestă şi, în mod evident, critică pentru cei mulţi care înţeleg adevărul dureros din demersul meu. Încă mai cred că PSD poate să redevină ceea ce a fost, o adevărată forţă politică a ţării, cu demnitate şi prestigiu, cu oameni competenţi în domeniile vieţii economico-financiare, politice, sociale, culturale, administrative şi diplomatice.

a. Nu am fost şi nu voi fi niciodată sluga umilă a cuiva, indiferent de rangul şi importanţa persoanei respective.

· Mi-am păstrat demnitatea şi sobrietatea, fireşti unui om normal, în toate vremurile şi perioadele activităţii şi în toate funcţiile publice îndeplinite.

· Nu am acceptat şi nu voi accepta impostura, sforăriile şi minciuna, agramatismul şi comportamentul necivilizat al unor personaje compromise, care, doar întâmplător, decid soarta partidului, pentru că dispun de bani.

b. Nu accept, sub nici o formă, decizia abuzivă, contrară statutului şi normelor elementare de conduită ale unui partid democratic, adoptată de conducerea PSD, de liderul său, de a îndepărta din funcţii de conducere, inclusiv excluderea din partid a unor lideri importanţi din: Bistriţa-Năsăud, Alba, Botoşani, Timiş, Hunedoara, Prahova, Cluj, Olt, Dolj, Iaşi, Neamţ, Giurgiu ş.a.

· Să adopţi sau să accepţi asemenea măsuri, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, este sinucidere politică sigură a liderului PSD, sfătuit de unii care, probabil, îi vor capul, deşi aparent îl susţin.

c. În acelaşi timp, sunt promovaţi sau băgaţi în seamă, de către „liderul naţional”, unii supuşi locali, inclusiv preşedinţi de filiale judeţene, care au obţinut procente nesemnificative la toate tipurile de alegeri – locale, parlamentare şi prezidenţiale. De asemenea, sunt susţinuţi şi încurajaţi oameni compromişi, lideri locali contestaţi, fără prestigiu politic şi profesional, oameni care nu au concepţii de stânga, social-democrate, în schimb fiind obişnuiţi cu puterea banului, linguşirea şefului şi lustruitul clanţei.

5. Decizia mea de autosuspendare din PSD este motivată şi temeinică. Nu părăsesc partidul şi membrii săi adevăraţi, dar nu am nimic în comun cu indivizi care au trădat, care au privatizat partidul, care sunt avizi de putere, care sunt aventurieri politici şi care sacrifică PSD pentru satisfacerea intereselor personale, dar şi ale celor apropiaţi: soţii, soţi, copii, soacre, amante, interlopi, mafioţi etc.

6. Vreau să mulţumesc membrilor PSD adevăraţi, celor care au contribuit, de-a lungul anilor, la consolidarea şi reuşitele acestui partid.

a. Este remarcabil faptul că PSD, fiind la guvernare, a obţinut la alegerile parlamentare din anul 2004 37,1% din voturi, clasându-se, astfel, pe primul loc, în timp ce la alegerile pentru europarlamentari din 2007, PSD a avut numai 23,1%.

b. Doresc să mulţumesc marii majorităţi a senatorilor şi deputaţilor, primarilor, consilierilor locali şi judeţeni, membri ai PSD, adică celor care au dus greul muncii politice pe parcursul anilor, chiar dacă, poate, unii nu vor fi de acord cu decizia mea.

c. Doresc, de asemenea, să mulţumesc unor fondatori ai partidului şi unor lideri importanţi, precum: Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Năstase, Nicolae Văcăroiu, Ion Solcanu, Doru Ioan Tărăcilă, Dan Mircea Popescu, Alexandru Lăpuşan, Ion Vasile, Vasile Moiş, s.a.

7. Desigur, îmi pare rău că, după aproape 20 de ani, trebuie să mă autosuspend din partid. Eu nu am fost traseist politic, profitor sau paraşutat în funcţii şi poziţii publice, precum alţi neruşinaţi, care calcă în picioare munca de ani de zile a sute şi sute de mii de membri ai PSD, de cetăţeni ai României.

· Îi asigur însă pe membrii adevăraţi ai PSD că mă voi întoarce, dar numai atunci când Partidul Social Democrat va fi un partid cu adevărat de stânga sau centru-stânga, va fi condus cu adevărat de oameni politici adevăraţi şi nu de profitori de conjunctură, de demagogi, de oameni care promit mult şi nu fac nimic concret în interesul cetăţeanului, a românului obişnuit.

8. Pe această cale, adresez un îndemn oamenilor serioşi şi demni din PSD, de a analiza cu responsabilitate soarta, orientarea şi conduita Partidul Social Democrat, de a decide în deplină cunoştinţă de cauză asupra liderilor centrali şi locali, fiindcă decid pentru ei şi familiile lor, pentru PSD, pentru electoratul de stânga, pentru România.

9. În situaţia în care PSD nu va redeveni, în scurt timp, prima forţa politică din România, voi iniţia, alături de alţi oameni importanţi şi puternici, demersurile necesare şi legale pentru constituirea Alianţei naţionale a forţelor democratice de stânga. Voi face acest demers politic fără rezerve, întrucât actualele partide nu mai au credibilitate, încrederea în ele scăzând dramatic, creând o stare de lehamite generală în rândul electoratului, a cetăţenilor României, care refuză – motivat – să participe la viaţa politică a ţării, la scrutinele electorale.

· Sunt convins că o Alianţă democratică de stânga va asigura şanse reale şi va acorda respectul meritat tuturor oamenilor acestei ţări: profesori, medici, jurişti, funcţionari, ceferişti, militari, economişti, ingineri, constructori, muncitori şi ţărani, femei şi bărbaţi, tineri şi pensionari".
Autor : ---
Data publicării: 20 Sep 2009 - 15:58
(sursa: http://www.amosnews.ro/index.php?name=News&file=article&sid=287656&theme=Printer)
http://foto.zp.ro/Octav_Cozmanca-img-9475-normal_.jpg
(sursa: http://foto.zp.ro/Octav_Cozmanca-376-124.html)

OCTAV COZMANCA DA ATACUL LA "P.S.D.-UL LUI GEOANA"

Autor: Horia Roman SIMIONCA
 OCTAV COZMANCA DA ATACUL LA

Octav Cozmanca, despre care inca acum 3-4 saptamani afirmam ca va conduce campania lui Sorin Oprescu, iese la atac si printr-o sc risoare deschisa adresata presedintelui P.S.D. Mircea Geoana isi anunta autosuspendarea din partid si ii aduce o sumedenie de critici extrem de virulente.

"Decizia mea de autosuspendare din PSD este motivata si temeinica. Nu parasesc partidul si membrii sai adevarati, dar nu am nimic in comun cu indivizi care au tradat, care au privatizat partidul, care sunt avizi de putere, care sunt aventurieri politici si care sacrifica PSD pentru satisfacerea intereselor personale, dar si ale celor apropiati: sotii, soti, copii, soacre, amante, interlopi, mafioti etc", arata Octav Cozmanca in scrisoarea deschisa adresata lui Mircea Geoana.

Cozmanca sustine in acelasi document ca PSD nu mai este un partid de stanga, asa cum pretind unii lideri din actuala conducere a formatiunii politice care "au comportament de dreapta, dobandind, impreuna cu familiile si prietenii lor - pe cai stiute de ei - averi imense, deruland afaceri dubioase, de regula, pe seama banului public".

Mai mult, acesta il ataca din nou pe Geoana si sustine ca PSD nu are, din aprilie 2005, "un lider autentic, recunoscut si respectat in multe structuri de partid din judete, municipii, orase si comune". "Partidul Social Democrat este condus, in momentul de fata, de diverse grupuri de interese, clanuri sau gasti, care au hotarat si hotarasc soarta partidului, in numele unei asa-zise democratizari a partidului", mai crede Cozmanca.

In opinia sa, Mircea Geoana se indreapta spre o "sinucidere politica", in conditiile in care a exclus mai multi lideri de partid din teritoriu inaintea alegerilor prezidentiale.

Cozmanca spune ca se va intoarce in PSD cand acesta va fi un partid cu adevarat de stanga sau centru-stanga si avertizeaza ca ar putea face un nou partid politic. "In situatia in care PSD nu va redeveni, in scurt timp, prima forta politica din Romania, voi initia, alaturi de alti oameni importanti si puternici, demersurile necesare si legale pentru constituirea Aliantei nationale a fortelor democratice de stanga. (....) Sunt convins ca o Alianta democratica de stanga va asigura sanse reale si va acorda respectul meritat tuturor oamenilor acestei tari: profesori, medici, juristi, functionari, ceferisti, militari, economisti, ingineri, constructori, muncitori si tarani, femei si barbati, tineri si pensionari", conchide fostul senator.

Reactia presedintelui P.S.D. Mircea Geoana nu a intarziat sa apara.

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca Octav Cozmanca are libertatea de a declara ce vrea, dar ca este pacat ca acesta spune acele lucruri despre PSD dupa cinci ani, de cand crede fostul senator PSD ca au inceput problemele in partid. "Este libertate de expresie in Romania. Pacat ca trebuie sa treaca cinci ani de zile (de la congresul in care Geoana a devenit presedintele PSD, n.r) sa poti sa spui asa ceva. Ar fi fost mai firesc sa spuna din interiorul partidului. Daca doreste sa spuna din exteriorul partidului, fiecare este liber sa faca ce doreste in aceasta tara", a comentat Geoana scrisoarea lui Cozmanca. Potrivit unor surse din presa centrala, Octav Cozmanca, fostul secretar general al PSD si unul dintre principalii directori de campanie ai formatiunii conduse de Ion Iliescu si de Adrian Nastase pana in 2004, ar putea conduce campania lui Sorin Oprescu la prezidentiale.

Este oare Ion Iliescu strain de acest demers al lui Octav Cozmanca.

(sursa: http://www.bucuresti-news.ro/OCTAV-COZMANCA-DA-ATACUL-LA--P.S.D.-UL-LUI-GEOANA--1920/pagina-0)

Iliescu: Atacand PSD, Cozmanca ii "intinde covorul" lui Basescu
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca gestul lui Octav Cozmanca de a ataca "global" formatiunea "intinde covorul" pentru Traian Basescu, si ca ,daca acesta ar accepta sa devina seful de campanie al lui Sorin Oprescu, "lucrurile devin cu atat mai grave".

"Mi se pare total nepotrivit momentul ales de dl. Cozmanca, inceputul campaniei prezidentiale. Fiecare are parerile, optiunile, preferintele sau concluziile sale. Are probabil (Cozmanca, n.r.) si motivele proprii de nemultumire si de reprosuri la adresa unora sau altora.

Dar mi se pare nefericit momentul pe care si l-a ales si total nepotrivit atacul global la adresa PSD. Aceste atacuri nedrepte la adresa PSD e un fel de a-i intinde covorul lui Traian Basescu. Nu stiu daca avea aceasta intentie, banuiesc ca nu, dar obiectiv, asta face", a comentat Iliescu scrisoarea lui Cozmanca, duminica.

Intrebat ce consecinte vor decurge dintr-o eventuala decizie de a deveni seful de campanie al lui Sorin Oprescu, fostul sef de stat a spus: "Lucrurile devin cu atat mai grave. Daca decide sa reprezinte interesele lui Sorin Oprescu - el are dreptul de a candida, ca orice persoana- care devine in acest moment contracandidatul lui Mircea Geoana, va fi o accentuare a acestui gest de acum".

De asemenea, Iliescu spune ca Octav Cozmanca nu are de ce sa fie sanctionat de organizatia din care face parte pentru ca s-a suspendat din partid.

Octav Cozmanca a anuntat duminica ca se autosuspenda din PSD, partid despre care spune ca e condus de indivizi si grupuri care nu doresc decat sa-si imparta "malaiul si cascavalul" si sa serveasca interesul clintelei politice, sugerand ca, daca formatiunea nu redevine de stanga, el ar putea face un nou partid.
(sursa: http://www.ziare.com/actual/politica/09-20-2009/iliescu-atacand-psd-cozmanca-ii-intinde-covorul-lui-basescu-891774)

Fostul lider al Grupului de la Cluj a comentat ironic scrisoarea lui Octav Cozmâncă către pesedişti, una în care Rus este etichetat, fără a fi numit, aventurier politic.
“Nu vreau să-i comentez scrisoarea lui Cozmâncă, pentru că nu cred că acesta ştie să scrie”, a declarat pentru cotidianul.ro fostul ministru de Interne din guvernul Năstase.

(sursa: http://www.cotidianul.ro/ioan_rus_nu_vreau_sa_comentez_scrisoarea_lui_cozmanca_pentru_ca_nu_cred_ca_acesta_stie_sa_scrie-98705.html)

4 comments:

nimrod said...

Amuzant domn' Cozmanca dar indubitabil depasit. O sa-i strice procentele lu' domnu' doctor daca se amesteca. Ion Iliescu are dreptate. Ii face loc prin multime lui Traian Basescu si asta free of charge. Desi nu e o nenorocire sa fii anacronic poate fi in schimb o catastrofa sa nu te prinzi...

Bibliotecaru said...

Poate că domnul Cozmâncă nu este un punct forte pentru imagine... dar pentru teritoriu?

nimrod said...

Cred ca pentru teritoriu nici macar cat pentru imagine. Daca ma uit cu ce molii isi face Mircea Geoana campania la mine in targ, nu vad ce oameni ar mai putea mobiliza Cazmanca. Poate doar fosti activisti UTC de linia a treia care, totusi, au astazi peste 45 de ani, sunt obositi de viata de fiecare zi si nu mai au pic de influenta. Nu mai vorbesc de sponsori. Sunt oarecum curios,totusi, desi lui Oprescu nu-i dau nici o sansa.

Bibliotecaru said...

:)
Vom vedea. Deocamdată Sorin Oprescu nu şi-a anunţat nici măcar dorinţa de a candida. Există posibilitatea să fie un "iepure".

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.