16 September 2009

Reacţii la angajarea răspunderii guvernului


Cum era de aşteptat, cea mai dură dintre reacţii au avut-o cei de la PNL. Eu am remarcat activitatea deputatului Diana Tuşa care a făcut un joc politic inteligent reuşind să activeze spiritul opozant fără atacuri la persoană.

Mai întâi domnia sa a realizat un apel către colegii săi parlamentari care, foarte interesant, nu loveşte în Guvernul Boc ci în lipsa de delimitare instituţională. Iată acest apel:

Stimate coleg,

De când mi-am început mandatul de deputat nu am putut să nu observ cum separaţia puterilor în statul român îşi pierde treptat, treptat din consistenţă. Puterea executivă se substituie celei legislative, puterea judecătorească este împinsă în derizoriu sau este pur şi simplu blocată, preşedinţia îşi extinde puterile executive…

Până acum guvernele ne-au invadat cu ordonanţe. Ca membru al acestui for, asist la un fenomen anormal: Parlamentul îşi pierde principala sa atribuţie constituţională, aceea de unică putere legiuitoare a statului. Dezbaterile raţionale, cu argumente, sunt înlocuite de declaraţii suburbane făcute în prime-time în lumina camerelor de luat vederi. Poate acest lucru nu ar fi atât de grav dacă declaraţiile belicoase ar viza proiectele de reformare radicală a statului. Din păcate, ele nu vizează decât lupta politică.

Ducerea în derizoriu a rolului Parlamentului este consfiinţită în aceste zile prin angajarea răspunderii de către Guvern pentru trei proiecte de o importanţă capitală pentru orice naţiune: educaţia, eficientizarea funcţionării statului şi reaşezarea instituţională.

De aceea, colegul meu, senator sau deputat, fac un apel către tine să NU te laşi călcat în picioare.

Nu uita! Ai fost trimis în Parlament SĂ PROPUI, SĂ DEZBAŢI ŞI SĂ VOTEZI LEGI, nu să ajungi un simplu slujbaş al guvernului!

A ta colegă,

Diana Tuşa
deputat

(sursa: http://dianatusa.ro/wp-content/uploads/2009/09/apel_catre_colegi1.doc)

Acelaşi parlamentar se regăseşte pe lista de semnături care susţine, prin moţiune de cenzură, nu numai căderea Guvernului Boc, dar şi, evident, neaplicarea celor trei proiecte...

http://dianatusa.ro/wp-content/gallery/cache/896__550x420_motiune-de-cenzura.jpg

(sursa: http://dianatusa.ro/?p=1441)

Răspunsul sindical era de prevăzut. Nemulţumiţi de faptul că astfel de legi importante sunt lansate în legalitate fără a se fi epuizat contradicţiile interioare, în special cele legate de salarizare, sindicaliştii au protestat într-o reacţie a normalităţii instituţionale.

"Hoţii!", "V-aţi asumat corupţia din stat" "Să trăiţi bine precum dascălii!", o cruce inscripţionată "Parlamentul Romaniei, nascut in 1920 si decedat marti, 15 septembrie 2009"...

http://194.88.148.108/39/82/3c/ee/izvor.jpg

(sursa: http://www.ziare.com/actual/social/09-15-2009/protestul-bugetarilor-sindicalistii-au-o-cruce-care-anunta-decesul-parlamentului-886488)

PSD nu poate să nu fie nici el puţin de stânga, doar este un partid social-democrat, dar nu poate nici face prea mult, pentru că piciorul celălalt îl are în luntrea guvernării Boc.

"Saptamana pe care o incepem e decisiva pentru interesele Romaniei, este o saptamana cruciala, in care e nevoie de stabilitate politica, pentru ca urmeaza sa primim in saptamanile urmatoare banii de la FMI. Daca nu luam bani de la FMI, nu sunt bani pentru plata salariilor si pensiilor. (...) Am decis in unanimitate ca angajarea raspunderii e un gest nechibzuit, dictata de Traian Basescu, parte dintr-un joc deliberat al lui Basescu, care vrea sa scoata PSD de la guvernare. Acesta este planul b al lui Basescu, care incearca sa scoata PSD din Guvern, el incercand inclusiv schimbarea prim-ministrului", a afirmat Mircea Geoana.


"Mai mult decat motivatia evident electoralista a asumarii, consideram ca, in privinta legii unitare, ca sunt multe imperfectiuni si lacune. Principiul legii e bun. Pozitia PSD e de a se angaja sa modifice legea salarizarii in urmatoarele 6 luni, continuand dialogul cu sindicatele. (...) Acelasi lucru ni-l rezervam si pentru legea Educatiei", a adaugat presedintele PSD. "Un Guvern care functioneaza e mai bun decat o criza pentru Romania. Aceste legi sunt necesare, dar angajarea e pripita si nenecesara, iar noi avem datoria sa modificam textele in conformitate cu opinia PSD", a declarat Mircea Geoana.
(sursa: http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-09-15&id=38639)

Dar pentru că tot vorbim despre partea PSD a guvernului Boc, Victor Ponta, ministrul care are ca rol în Guvernul României de interfaţă Guvern-Parlament, sugera absenţa de la lucrările Parlamentului României în vederea lipsei de cvorum. Cel puţin aşa spun "sursele" (sursa mea este http://www.mediafax.ro/politic/liderii-psd-au-invocat-trei-posibile-reactii-la-asumarea-raspunderii-au-ales-calea-de-mijloc-surse-4897971).

În adevăr, Constituţia spune...

ARTICOLUL 114 - Angajarea raspunderii Guvernului
(1) Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Este deci evident că angajarea nu se depune numai oficial, prin scrisoarea prin care anunta angajarea raspunderii Guvernului, este nevoi de întrunirea Parlamentului într-o şedinţă comună a celor două camere.
Pe de altă parte, Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede în mod expres la art. 21 alin. 4:
Preşedintele care conduce şedinţa comună este obligat să precizeze dacă este întrunit cvorumul legal şi să anunţe ordinea de zi.
şi în cadrul art. 22 alin.1 şi 2 că:

În timpul şedinţelor, preşedinţii grupurilor parlamentare pot cere preşedintelui şedinţei comune verificarea întrunirii cvorumului. Preşedintele şedinţei comune va decide dacă acest lucru este necesar.

În cazul în care cvorumul legal nu este întrunit, preşedintele suspendă şedinţa şi arată ziua şi ora de reluare a lucrărilor.

Este evident deci că lipsa cvorumului înseamnă că nu este şedinţă şi lipsa şedinţei înseamnă că nu există asumarea răspunderii. Non-prezenţa sugerată de domnul Ponta (dacă este adevărat zvonul), reprezenta pentru PSD o ieşire elegantă din situaţia în care a fost pus, dar mai ales reprezenta o ieşire elegantă din situaţia creată de domnul Boc, nu se asuma răspunderea fără demiterea guvernului. Aplaud virtual găselniţa domnului Ponta.

În sfârşit, a existat şi o reacţie a UDMR...

"Apreciem progresul la Legea educaţiei. În schimb am analizat şi celelte proiecte şi am ajuns la concluzia că UDMR va răspunde la soliciatrea PNL şi va semna o moţiune de cenzură în legătură cu Legea de salarizare unitară. Doar pentru Legea de salarizare. Avem, bineînţeles, reţineri şi faţă de celelte proiecte. Nici Legea Educaţiei nu ne satisface în întregime, dar luând în considerare toate argumentele, contextul actual, că dacă PNL îşi menţine intenţia vom pşutea semna împreună cu ei o moţiune de cenzură pe Legea salarizării", a spus Marko Bela.

(sursa: http://www.mediafax.ro/politic/marko-udmr-va-semna-o-motiune-de-cenzura-pe-legea-salarizarii-unitare-4898320)

Acest lucru înseamnă că probabil moţiunea va fi depusă. Rămâne să vedem dacă va fi şi votată.

Rezultatul Moţiunii de Cenzură

Desigur, Constituţia vorbeşte despre depunerea unei moţiuni de cenzură în termen de 3 zile pentru a bloca legile pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea şi pentru a bloca Guvernul în sine, ca penalizare a faptului că şi-a angajat răspunderea pe nişte proiecte proaste şi/sau inoportune. Angajarea răspunderii este o procedură gândită instituţional astfel în mod expres pentru a ajunge foarte rapid din stadiul de proiect în stadiul de lege cu aprobarea tacită a Parlamentului şi pentru a oferi un instrument de confirmare a încrederii parlamentului (caz în care nu mai vorbim despre situaţia proiectului de lege ci doar de situaţia programelor şi a declaraţiei de politică generală). Angajarea răspunderii nu reprezintă ocolirea instituţiei parlamentare, pentru că parlamentului i se cere părerea în mod indirect. Evident, instituţional angajarea răspunderii guvernului este gândită pentru legi sau proiecte sau declaraţii de politică generală care au o susţinere unanimă a Parlamentului. Tot sistemul de trecere prin parlament a unui proiect de lege prin această manieră dovedeşte că părinţii Constituţiei au gândit această posibilitate de legiferare numai pe probleme care au acceptul unanim. De exemplu, Guvernul Tăriceanu ar fi putut să-şi angajeze răspunderea pe problema măririi salariilor profesorilor sau pe mărirea pensiilor, legi care au avut un vot aproape în unanimitate în Parlament sau pe probleme de tipul retragerii soldaţilor români din teatrul de război.

Semnăturile PNL şi UDMR face moţiunea ca şi depusă... ce se va întâmpla dacă moţiunea de cenzură va fi şi acceptată de Parlament?

Preşedintele ţării are puterea de a nominaliza pe oricine doreşte în funcţia de premier al României, o poate face oricât doreşte cât timp este preşedinte, nu există o limitare a numărul de candidaturi propuse şi respinse de Parlament. Constituţia prevede că după ce parlamentul respinge a doua candidatură, preşedintele poate dizolva parlamentul, dar această prevedere nu se aplică pentru că mandatul preşedintelui este spre final şi Constituţia suspendă acest drept al preşedintelui. Dacă moţiunea de cenzură spune că Parlamentul a retras încrederea Guvernului, acesta nu poate decât să funcţioneze cu răspunderi limitate până la numirea unui nou premier. Nimeni nu poate spune care este limita acestor puteri limitate.

De aici se trage o singură concluzie, căderea Guvernului Boc ar atrage după sine o bâlbă politică de proporţii în aceste condiţii de instabilitate economică şi politică, în plus, chiar înainte de alegerile prezidenţiale. Eu nu văd cum acest lucru poate fi de bine, oricât de bune ar fi intenţiile politice de o parte şi de alta (şi permiteţi-mi să mă îndoiesc de bunele intenţii ale politicii).

6 comments:

akmon86 said...

Motiunea de indreptatita. Din pacate sansele ca acest guvern sa cada sunt mici. Important este ca opozitia sa arate public gravitatea erorilor pe care le fac cei de la guvernare. Oamenii tr sa-si dea seama pe mana cui e tara si sa nu ii mai voteze

Bibliotecaru said...

Moţiunea plus reacţiile sociale şi sindicale... spun foarte multe. Din păcate astfel de sancţiuni sunt ca cele constituţionale, doar morale.

Paula said...

Ma bucur sa vad ca cineva vegheaza totusi pentru bunastarea si binele Romaniei. Felicitari PNL pentru motiunea de cenzura....sa speram ca o sa aiba si rezultate. Actuala coalitie PSD PDL este dezastruoasa !

ion adrian said...

Daca Diana ar sta pe Tusa ar fi mai inspirata. :)

Bibliotecaru said...

Vreţi să spuneţi că nu sunt buni decât cei pe care îi susţineţi dumneavoastră? Despre Diana Tuşa ar fi absurd să susţineţi că este "comunistă"... Deduc că nu vă place pentru că nu-l aplaudă pe Traian Băsescu?

i.a. said...

Nu-mi plce silul care, cica, ar fi omul. :)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.