18 September 2009

Strasbourg, 17 septembrie 2009


Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, membra a Comisiei de agricultura a Parlamentului European (AGRI), a depus, joi, o declaratie scrisa aferenta raportului De Castro privind ajutoarele directe pentru agricultori. Deputata europeana a solicitat un buget marit pentru promovarea sectorului laptelui si produselor lactate, precum si sprijinirea fermierilor producatori de lapte si carne, prin includerea lor in cadrul temporar de criza pentru ajutoare de stat.

‘Suntem la inceput de mandat, cand stabilim prioritatile pentru politicile viitoare ale Uniunii Europene. Stiu ca suntem tentati sa ne focalizam atentia asupra unor chestiuni pe care le consideram extrem de importante si sa omitem altele. De aceea, vreau sa subliniez faptul ca putem renunta la multe, dar nu putem renunta la mancare si ca agricultura trebuie sa ramana un domeniu prioritar pentru UE’, se arata in declaratia scrisa. Doamna Sarbu si-a exprimat convingerea ca este necesar sa se prevada o crestere a cuantumului ajutorului de minimis acordat agricultorilor, peste limita de 15.000 de euro stabilita de Comisie, precum si sa se acorde unui buget marit pentru promovarea sectorului laptelui si produselor lactate.

‘Recomand cu tarie sprijinirea fermierilor producatori de lapte si carne, in vederea stabilizarii pietelor, prin includerea lor in cadrul temporar de criza pentru ajutoare de stat’, a precizat eurodeputata. ‘De altfel, este nevoie ca sistemele de ajutor direct sa tina cont si de particularitatile noilor state membre, in care sectorul agricol joaca un rol important in economia nationala si sa asigure mentinerea sprijinului pentru agricultura, astfel incat sa permita depasirea problemelor structurale si atingerea obiectivului de convergenta, prin cresterea nivelului de dezvoltare in sectorul agricol, eliminarea decalajelor de eficienta si de competitivitate fata de vechile state membre’, a conchis Daciana Sarbu.

Tot joi, eurodeputata PSD a solicitat Comisiei Europene sa acorde un sprijin mai consistent agriculturii biologice”.

http://www.europarl.europa.eu/mepphoto/33989.jpg

Doamna Sarbu a subliniat in acest context necesitatea unui sprijin mai consistent pentru producatori.

‘Agricultura biologica este strans legata de cuvintele siguranta alimentara (lipsa reziduurilor de pesticide, lipsa ingredientelor cu continut chimic) si sanatate; de aceea, nu este drept sa o plasam pe unul din ultimele locuri in lista de prioritati ale UE. In demersurile noastre de a promova o agricultura sustenabila, cred ca ar trebui sa incurajam extinderea suprafetelor de culturi bio si sa acordam un sprijin mai consistent producatorilor’, se afirma in intrebarea adresata CE.

Pornind de la faptul ca exista disparitati intre statele membre in ceea ce priveste ajutoarele acordate si ca este nevoie de o ameliorare a normelor si sistemelor de inspectie practicate in materie de agricultura biologica, deputata europeana a intrebat Comisia Europeana daca intentioneaza sa creeze fonduri speciale pentru incurajarea extinderii agriculturii biologice si pentru sustinerea productiei.

Totodata, executivul comunitar e interpelat asupra eventualitatii armonizarii la nivel european a ajutoarelor acordate agricultorilor bio, respectiv asupra demersurilor avute in vedere de CE pentru a sprijini ameliorarea normelor si a sistemelor de inspectie practicate de statele membre in materie de agricultura ecologica”.

(sursa: http://dacianasarbu.wordpress.com)

4 comments:

Anonymous said...

comunismul nu este pentru prosti; de unde rezulta ca noi tre' sa fim astfel

Daniel P. Funeriu said...

offtopic: blog nou la

www.funeriu.blogspot.com

Sper sa te am printre vizitatori.

Bibliotecaru said...

@ Anonymous
Există mai multe feluri de prostie, nu numai lipsa de tărie a spiritului, dar şi laşitatea în faţa figurilor dominatoare. Indiferent de starea în care naţiunea se află, fie că este socialism, liberalism, popularism... inamicul numărul unul al românilor este dictatura şi demagogia, şi, din păcate, acestea se întâmplă indiferent de doctrina care se află în fruntea Guvernului. Stimate Anonymous, români nu-şi pot permite să fie proşti (eu aşa spune că nu-şi pot permite să fie un popor slab) oricine ar fi la putere, comunişti, capitalişti, extratereştrii sau spiritele malefice. Avem o tendinţă specială de a ajunge la dictatură, trebuie deci ca cetăţenii să lupte pentru democraţie în fiecare zi. Eu sunt unul dintre cetăţenii care simt că opinia publică este aproape de moarte clinică şi încerc o disperată resuscitare. Domnia voastră sunteţi parte din soluţie, parte din indiferenţa morţii clinice sau parte din problemă?

Bibliotecaru said...

@ Daniel P. Funeriu
Am notat.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.