04 April 2010

De ce va fi şi mai greu?


How are firms in Eastern and Central Europe reacting to the financial crisis?

The World Bank: EU10 regular economic report, April 2010

Pentru că în momentul în care am dorit să fim o ţară europeană, înăuntrul graniţelor UE, am pus la socoteală faptul că vom recupera diferenţele dintre noi şi vechile membre ale Spaţiului Schengen, spre care priveam în urmă cu câţiva ani cu invidie, problemele de astăzi sunt şi mai grave pentru România.

Era evident că trecerea timpul va mări decalajul în condiţiile în care economiile avansate ale Europei se dezvoltă accelerat. Din păcate nu numai că nu am accelerat pentru recucerirea diferenţelor, dar chiar reuşim în continuare să mergem din prost în mai prost, adică spre înapoi.

România se înscrie astăzi în aşa numitul EU10 din care fac parte: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Slovenia şi Bulgaria. Acest EU10, deşi european, are însă o reacţie potrivnică previziunilor iniţiale. În timp ce economia globală are proiecte în plină desfăşurare pentru a recupera criza prin care cu toţi trecem, ţările EU10 au o situaţie extrem de fragilă. Cel mai recent raport al băncii Mondiale confirmă chiar acest lucru

În timp ce recuperarea în economia globală este în plină desfăşurare, perspectivele pentru UE-10 şi euro-regiune rămân fragile, se spune în raportul Băncii Mondiale. Termenul ieşirii din criză (atenţie, nu înseamnă neapărat că este valabil pentru România) este estimat a fi al treilea trimestru al 2011.

Principalele cauze:
- Creditele pentru sectorul privat se mişcă foarte încet
- Rata şomajului este în creştere
- Durata de timp în care o persoană rămâne neangajată este şi ea în creştere
- Locurile de muncă pentru cei care nu au o calificare superioară şi/sau experienţă vor fi foarte puţine pe o perioadă foarte mare de timp.

Ţările grupului EU 10 depind de:
- Creşterea exporturilor în paralel cu reducerea importurilor
- Creşterea sectoarelor care exploatează situaţia forţei de muncă mai ieftină
- Creşterea producţiei vandabile
- Profitoarea la maximul de eficienţă pe baza oportunităţilor care conduc la exploatarea benefică a creditelor şi creerea locurilor de muncă.

Închei cu o întrebare...

Ce face acest guvern Boc?


3 comments:

Motanul_Incaltat said...

Da, este o intrebare fireasca: ce face guvernul Boc? Insa ce parere aveti despre aceasta chestiune:

http://www.mediafax.ro/economic/ipoteza-socanta-fmi-a-alimentat-criza-din-europa-de-est-determinand-statele-sa-ceara-ajutor-5800642

Pe de alta parte niciunul din statele din Europa Centrala si de Est nu sta prea bine...

http://www.mediafax.ro/economic/somajul-din-europa-centrala-si-de-est-va-depasi-10-in-2010-5802232/

Motanul_Incaltat said...

Parerea mea este ca Guvernul Boc se imprumuta...N-are bani si se imprumuta ca sa finanteze deficitul bugetar. N-are bani pentru ca nu sunt pornite motoarele economiei. Si cum sa fie pornite daca Guvernul nu face investitii in economie? Insa se pare ca nici alte state din regiune nu stau prea bine la capitolul asta...

Bibliotecaru said...

Şi eu am sesizat acea ştire din mediafax. La început mi-a părut uşor incredibilă dar am verificat, cât de cât, ştirea.

Părerea mea, atât cât poate fi ea exprimată...

http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/04/vak-vaj-bar-bar.html

Problema este că această datori, pe timp de criză, atârnă extrem de greu, la fel ca şi o datorie de război, pentru că banii trebuiesc daţi înapoi exact atunci când ai mai multă nevoie de ei. Am luat aceşti bani în momente electorale, pentru a satisface câţiva ani de standarde ridicate de viaţă, mai ridicate decât ne permitem, îi vom da înapoi, în momente de supravieţuire, foarte, foarte mult timp până ce creditorii ne vor înrobii şi ne vor lua tot ce avem.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.