Cele mai indatorate cinci state din Uniunea Europeana (UE), respectiv Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania, au de platit 2.850 de miliarde de dolari in urmatorii trei ani pentru a acoperi imprumuturile si obligatiunile contractate.
(sursa: http://mindmillion.com/MONEY/money-animated-gif.htm)
În luna februarie... Pieţele internaţionale cer tot mai insistent Uniunii Europene să sară în ajutorul Greciei. Specialiştii Nomura Holdings susţin că Bruxelles-ul ar trebui să sprijine financiar Atena pentru a evita un atac speculativ care s-ar putea extinde ulterior în state precum Spania, Portugalia şi Irlanda. Şi economiştii UBS susţin că Belgia, Spania, Italia şi Austria s-ar putea confrunta cu o criză de încredere asemănătoare cu cea a Greciei.
(sursa: http://mindmillion.com/MONEY/money-animated-gif.htm)
Noi am plecat din start dintr-o poziţie dezavantajată. În ce situaţie suntem noi, mai ales că aceste crize din Spania şi Italia afectează în mod direct românii plecaţi să muncească acolo?
* Bugetul consolidat a avut un deficit de 8,22 miliarde lei, în limita convenită cu FMI
Cea mai drastică scădere, de 36,5%, a fost operată la cheltuielii de capital (investiţii), care s-au plasat la 2,45 miliarde lei, respectiv 0,5% din PIB, în timp ce cheltuielile de personal au fost reduse cu 8,7%, la 11,6 miliarde lei, aproximativ 2,2% din PIB. O reducere nesemnificativă, de 0,4% a fost realizată şi la cheltuielile cu bunuri şi servicii, la 5,77 miliarde lei, 1,1% din PIB.
La capitolul venituri, TVA a avut cea mai puternică influenţă negativă, cu un minus de încasări faţă de perioada de referinţă de 789 milioane lei, respectiv 11,5%. Veniturile din TVA au totalizat 7,55 miliarde lei, 1,4% din PIB.
O ajustare negativă importantă au suferit şi contribuţiile de asigurări sociale, în scădere cu 632 milioane lei, sau 5,2%, până la 11,51 miliarde lei (2,1% din PIB). În concordanţă cu această evoluţie, impozitele pe venituri şi salarii au adus încasări mai mici cu 9,5% (475 milioane lei), care au totalizat 4,51 miliarde lei.
Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că datele privind execuţia bugetară disponibile la 25 aprilie indică în mod clar că deficitul s-a încadrat în ţinta convenită cu FMI, de 8,25 de miliarde lei. Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat pentru acest an este de 31,9 miliarde lei.
O misiune a FMI se află în România în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua dacă au fost îndeplinite condiţiile asumate prin acordul stand-by. Evaluarea acordului ar putea ajunge în Consiliul Director al FMI în a doua jumătate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumut, în valoare de 850 de milioane de euro.
(sursa: http://www.mediafax.ro/economic/bugetul-consolidat-a-avut-un-deficit-de-8-22-miliarde-lei-in-limita-convenita-cu-fmi-6073378/)
* Cursul are potenţial să scadă sub 4 lei/euro, dar BNR îl va menţine la 4,1-4,3 lei/euro
* Grecia evita razant colapsul. Isarescu spune ca bancile grecesti locale sunt bine capitalizate. Cum comentati?
* Franks: Situaţia din Grecia obligă şi mai mult România să-şi îndeplinească toate angajamentele
* Tănăsescu: Următoarea tranşă de la FMI va fi acordată exclusiv băncii centrale
Ar fi nevoie de...
(sursa: http://www.creepygif.com/image.php?i=683)
9 comments:
Buna Biblio,
te rog daca ma poti ajuta cu un sfat ce rebuie sa fac ca sa pot posta comentarii pe blogul Alinei Gorghiu. mersi mult si scuze oftopic.
Sa fim seriosi, 2850 de miliarde de euro in trei ani sunt imposibil de platit. Ma bucur doar ca bancherii si-au luat-o peste botic.
@ maca
Păi ce anume vă împiedică să postaţi comentarii, că nu înţeleg?
@ razvanrc
2850 de miliarde de euro în trei ani se pot plăti cu împrumuturi de 3000 de miliarde de euro. Guvernul României cam aşa face de 20 de ani.
@ maca
Dacă vă referiţi la anti-spam...
Aveţi un mesaj, de exemplu...
Va rugam puneti desenul ceas in cercul alaturat.
Trebuie să trageţi cu mouse-ul desenul ceas din cele patru desene în cercul în care scrie "pune aici". Îl lăsaţi acolo şi e OK.
singurul mod in care s-a iesit din astfel de situatii a fost razboiul!
este numai o chestiune de timp!
Război, război... dar cine cu cine?
toata lumea cu toata lumea!
iar la sfarsit apar si invingatorii....
de nicaieri!
Atunci mă ascund... vreau să fiu cel de nicăieri.
Post a Comment