Dacă aş paria, ar fi un pariu sigur că preşedintele va vorbi de anul nou tot despre "dificultăţile" prin care românii trec. Observ că domnia sa a dezvoltat o obsesie pentru un astfel de discurs şi, orice prilej de vorbire este şi un prilej de lansare de mesaje politice. Eram obişnuiţi cu domnul Boc să repete la toate discursurile aceiaşi poezie învăţată pe de rost, preşedintele Traian Băsescu este însă o cvasi-noutate.
Ca să parafrazez o poantă mai veche... Alături de PDL, domnul preşedinte Traian Băsescu este un lider care a fost atent şi grijuliu faţă de românul picat în noianul de probleme şi privaţiuni... cu care nu s-ar fi confruntat dacă nu ar fi votat pe domnul Băsescu şi pe PDL.
DISCURSUL
preşedintelui Românei, Traian Băsescu,
la recepţia oferită cu prilejul Zilei Naţionale a României
(Palatul Cotroceni, 29 noiembrie 2010)
Domnule Prim-ministru,
Doamnelor şi domnilor miniştri,
Doamnelor şi domnilor ambasadori,
Distinşi invitaţi,
Dragi români,
Se împlinesc 20 de ani de când 1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României. Dar momentul aniversării Marii Uniri este încă din 1918 o sărbătoare de suflet a românilor. Istoria noastră are multe date semnificative, dintre ele 1 Decembrie ne ajută cel mai bine să ne înţelegem istoria şi să ne afirmăm identitatea.
Ziua Naţională este un reper care ne aduce aminte de o istorie în care dezvoltarea naţiunii şi a statului au fost condiţionate de imperiile care ne înconjurau. Din această perspectivă, crearea României Mari putea să pară un miracol. Dar dacă a fost un miracol, a fost unul plătit cu sânge, pe câmpurile de luptă, în Războiul de Independenţă şi în Primul Război Mondial.
Regăsirea tuturor românilor într-un singur stat a fost un proiect care a cerut sacrificii pe care azi ne este dificil să ni le imaginăm. A fost un vis care a devenit realitate pentru că au existat solidaritatea, curajul şi încrederea în justeţea idealului.
Aceasta este lecţia pe care azi o primim de la trecutul nostru, o lecţie importantă pentru viitorul nostru ca naţiune. România poate deveni mai puternică şi mai prosperă făcând apel la valorile care ne-au adus unitatea: determinare, spirit de sacrificiu, încredere în noi înşine.
Este, în primul rând, datoria reprezentanţilor politici să realizeze reforma statului, cum este şi datoria decidenţilor de la nivelul vieţii economice să-şi asume în mod responsabil rolul de vectori ai dezvoltării durabile a României.
Doamnelor şi domnilor,
Provocările sociale şi economice prin care trecem pot fi depăşite doar dacă plecăm de la adevărul despre noi înşine şi de la evidenta necesitate de a ne adapta unei lumi în schimbare accelerată.
Măsurile luate de România pentru a echilibra cheltuielile bugetare în contextul crizei au fost unele extrem de dificile şi, aş spune, foarte dure. Dar ele au permis ţinerea sub control a efectelor crizei. Întârzierea ne-ar fi costat infinit mai mult şi putem să înţelegem costurile întârzierii sau a ezitărilor privind la ceea ce se întâmplă în alte ţări europene.
Nu toate cauzele crizei globale economico-financiare din ultimii ani au fost înlăturate. De aceea, Uniunea Europeană se reformează şi îşi întăreşte mecanismele de guvernanţă economică. Majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene trec printr-o înnoire a sistemelor lor economice şi sociale.
Şi în România procesul de modernizare trebuie să continue pentru a deveni mai competitivi, pentru ca prosperitatea să fie reală şi durabilă. Reformele pe care am început să le facem, modernizarea instituţiilor statului, pot fi realizate cu succes dacă românii înţeleg necesitatea lor.
Le mulţumesc tuturor românilor care se alătură acestui efort.
Doamnelor şi domnilor,
În acest moment aniversar îmi doresc ca fiecare dintre noi să reflecteze la faptul că tot ceea ce ne uneşte este mai important decât ceea ce ne desparte. Ne unesc valorile naţionale, ne uneşte dorinţa de a fi la înălţimea spaţiului de civilizaţie, de prosperitate şi de securitate al Uniunii Europene din care facem parte.
1 Decembrie 1918 este adeseori privit numai ca un moment al unificării teritoriale. Dar şi acum, ca şi atunci, celebrăm mai mult decât atât, celebrăm afirmarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţeneşti, celebrăm un moment al modernităţii noastre politice.
Rezoluţia Marii Adunări de la Alba Iulia reafirma valorile României moderne: votul universal, libertatea cultelor, libertatea presei, reforma agrară, dreptul muncii şi prevedea că: „Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare”. Aceasta este lecţia de maturitate politică şi de generozitate pe care românii o dădeau atunci, şi o pot da şi azi.
Patriotismul nostru este şi trebuie să rămână un patriotism al generozităţii şi al deschiderii către ceilalţi.
Doamnelor şi domnilor,
Dragi români,
Trecem peste dificultăţi dacă suntem uniţi.
De 20 de ani aniversăm în libertate Ziua Naţională. Avem astăzi datoria de a ne aminti cu toţii că libertatea presupune responsabilitatea fiecăruia pentru propria lui soartă şi responsabilitatea prezentului faţă de viitor.
Am convingerea că, dacă avem voinţa de a acţiona în spiritul responsabilităţii pentru viitorul României, putem privi la anii ce vin cu deplină încredere.
La mulţi ani, România!
Departamentul de Comunicare Publică
29 Noiembrie 2010
(sursa: Autor Sorin Lupsa / Administraţia prezidenţială http://www.presidency.ro/?_RID=fdet&id=3223)
No comments:
Post a Comment