22 September 2011

În România vinovaţii de obiective politice ratate... nu-şi prezintă demisia.


DEMÍSIE s. (înv.) paretisire, paretisis, prostire. (~ dintr-o funcţie.)
Sursa: Dicţionar de sinonime, Mircea şi Luiza Seche, Editura Litera Internaţional, 2002

Ştiam eu că undeva stă scris că demisia este de fapt un mijloc de a ne prosti în faţă.

Ce se spune "pe MEDIAFAX"?

"Astăzi, două state membre au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind extinderea Schengen. Acest lucru ne duce la o concluzie tristă în privinţa încrederii reciproce între statele membre", a declarat Jerzy Miller, ministrul polonez de Interne, joi, la Bruxelles.

"La data semnării Tratatului de aderare, România şi Bulgaria au primit promisiunea că, dacă îndeplinesc condiţiile necesare, vor fi admise în Spaţiul Schengen. Ştim din aprilie că au îndeplinit condiţiile. Azi, promisiunea a fost încălcată", a mai spus ministrul polonez.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen se amână pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse europene.

Discuţiile din Consiliul JAI pe acest subiect s-au încheiat, însă fără a se ajunge la un consens - necesar pentru luarea unei decizii privind aderarea la Schengen.

Preşedinţia poloneză a UE nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare, au relatat sursele citate.

De asemenea, preşedinţia poloneză a avut întâlniri separate cu reprezentanţii Olandei şi Finlandei şi urmează să prezinte în scurt timp o declaraţie oficială privind discuţiile din Consiliul JAI pe aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Surse europene declarau, joi dimineaţă, pentru MEDIAFAX că preşedinţia poloneză a UE ar urma să amâne, în Consiliul JAI, votul privind eventuala aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în lipsa unui consens al statelor membre, evitând astfel o decizie negativă.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1687/8786477/1/parlamentul-european-interior-afp.jpg?width=400
(Imagine: Mediafax Foto/AFP http://www.mediafax.ro/politic/aderarea-romaniei-si-bulgariei-la-schengen-amanata-presedintia-ue-doua-state-au-facut-imposibila-adoptarea-unei-decizii-8786477)

"E amânată discuţia pentru a se evita un vot", a spus Baconshi, la Parlament, unde participă la reuniunea PPE.

Întrebat despre posibila amânare a aderării României la Schengen, Baconschi a apreciat că aceasta este "o formulă de compromis care menţine deschisă discuţia" şi a spus că i se pare cea mai rezonabilă pentru moment.

El a precizat că a avut un dialog constant cu toate statele memre, inclusiv la New York, şi continuă să lucreze pentru a-i convinge pe olandezi şi finlandezi în ceea ce priveşte acceptarea aderării.

Baconshi a evitat să comenteze informaţiile potrivit cărora numele său s-ar afla pe o listă de remaniere, rugându-i pe jurnalişti să-l întrebe pe premier în legătură cu acest lucru.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1687/8786709/2/teodor-baconschi-theodor-pana.jpg?width=400
(Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto http://www.mediafax.ro/politic/baconschi-discutia-privind-schenghen-a-fost-amanata-pentru-a-se-evita-un-vot-8786709)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la B1TV, că îşi asumă responsabilitatea neaderării la Schengen, în condiţiile în care instituţiile şi-au îndeplinit sarcinile şi tehnic au fost respectate condiţiile de aderare.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1687/8787792/1/basescu-tv-cristina-nichitus.jpg?width=400
((Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto http://www.mediafax.ro/politic/basescu-imi-asum-esecul-pentru-schengen-nu-sunt-pregatit-sa-gasesc-alti-vinovati-live-text-8787792)


Domnule preşedinte, un om politic nu-şi poate asuma responsabilitatea unui act ratat fără a urma, în acelaşi moment, şi o demisie, oricât de gros ar avea obrazul. Dacă nu aveţi forţa interioară în a vă anunţa şi demisia, sfatul meu este să vă faceţi că plouă, oricum ar fi mai decent.

12 comments:

nimrod said...

Pe de o parte, eu tot nu înţeleg de ce atâta agitaţie cu apartenenţa sau nu la Spaţiul Schengen, aşa cum, pe de altă parte, nu înţeleg de ce ar trebui ca cineva să-şi dea demisia fiindcă Olanda şi Finlanda s-au înţepenit în cărare. Trăim într-o lume liberă. Altfel, despre libertatea de mişcare numai de bine. Şi în vara asta am umblat creanga prin Europa fără să-mi ceară nimeni, în mod ostentativ, vreun act de identitate. Personal, n-o să uit niciodată că sub comunişti n-aveam voie "afară" decât o dată la doi ani şi, ca român de rând, doar în ţările socialiste. Chiar mă bucur că Europa nu e o maşină de vot aşa cum e Parlamentul României. Probabil însă că românii încă nu şi-au pierdut reflexul unanimităţii depline!

Anonymous said...

nimrod,

Daca nu ati fi patetic , ati fi altfel.
Romania a aderat la UE datorita eforturilor pe care multi dintre noi nu le-au apreciat, ale unei echipe PSDistite , si mai putin gratie eforturilor acestei natiuni.
Pregatirea a inceput cu ceva vreme in urma si guvernarea Constantinescu a avut un cuvint greu de spus , dar totul s-a materializat in numai patru ani!
Acum in mai mult de patru ani guvernarea Basescu , nu a reusit sa mai treaca un mic examen post liceal, in ciuda declaratiilor politice ale Presedinterlui,PMeului si Ministrilor de Interne!
Coruptia si justitia ,sunt imperfectiuni ale sistemului, dar nici un sistem nu este curat, sunt doar gaselnite incomode care ocolesc alt adevar nespus de Olandezi-Finlandezi-Francezi-Germani-Spanioli , dar si Basescu , Boc , Igas ,laturi de mas-media , un adevar nespus , granitele europene sunt penetrate la est de acordurile cu Republica Moldova , cu acordarea cetateniei romane a moldovenilor , tigani,rusi sau romani ,si din interior de infestarea tuturor tarilor europene cu acest flagel raspindit de tigani, CERSETORIA!
Orice ministru din Europa pina in Japonia isi da demisia daca un simplu cetatean isi scranteste piciorul protestand in fata ministerului respectiv, sau daca nevasta ministrului isi insulta soferul sau nuj isi spala chilotii si dumneata spui ca subiectul Schengen este o simpla agitatie?

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Personal eu nu doresc ca România să intre în spaţiul Schengen. Prin prisma "capturilor" la graniţele cu state UE (şi, în general, mi-e frică de arme şi substanţe stupefiante-psihotrope) mă gândesc că la desfiinţarea graniţei acest tip de infracţiune va da năvală.

Sigur, Olanda, Finlanda, Franţa, Germania... şi cele care vor fi de acum încolo, au voie să aibă ceva împotriva României, fără ca preşedintele României să aibă un cuvânt de spus. Pe de altă parte, faptul că ţările europene "pe bune" nu doresc să ne primească cu drepturi depline în Europa, se leagă şi de preşedintele României, ministrul de externe al României, politica, în general, desfăşurată în România.

Eu nu l-am învinovăţit exclusiv pe preşedinte. Eu nu spuneam altceva decât că cineva care-şi asumă răspunderea unui eşec trebuie să-şi dea demisia... Doar aşa se poate traduce o asumare politică a eşecului, altfel asumarea este o chestiune care ne prosteşte în faţă... Nu mai vorbesc că nu ar fi exclusă şi ceva pedeapsă penală, în anumite condiţii.

nimrod said...

@Anonymus

Nu sunt, şefu', patetic! De felul meu sunt vesel, optimist şi îmi văd lungul nasului. Altfel, să nu vă aşteptaţi să cad pe spate la realizările PSD-ului.
Cât priveşte cerşetoria în Europa Occidentală, ea n-a fost dusă acolo de ţiganii de cetăţenie română.Exista şi înainte da' era de-a lor, autohtonă. Vă recomand ceva plimbări pe trotuarele Europei. Exemplul cu soţia ministrului mă face să cred că nu prea coborâţi din maşină.Nici acasă.

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Am marea rugăminte pe care am adus-o la cunoştinţa tuturor. Vă rog să nu folosiţi un limbaj agresiv la adresa colegilor de dialog. Cu mine aveţi întreaga libertate să vă desfăşuraţi, dar v-aş ruga să aveţi mai multă consideraţie pentru cei alături de care existăm în spaţiul virtual. Îndrăznesc să vă adresez această rugăminte mai ales prin prisma faptului că acest mod de construcţie a părerii nu aduce nici un fel de informaţie suplimentară.

Vă mulţumesc anticipat.

nimrod said...

Biblio,

Guvernarea PDL, cu Băsescu în frunte, este după părerea mea primul produs politic sută la sută românesc. Încercaţi să vă obişnuiţi fiindcă, uitaţi-vă, toate partidele, fără excepţie, şi-au dirijat discursul spre pătura târgoveaţă. Asta e ţara. Nu poa' să-şi dea ţara, demisia.
Cât priveşte "pericolul" din Răsărit, el nu există. Altfel ar fi mai rău decât pe Rio Grande. Mult mai rău.

nimrod said...

:)))

Înţeleg că am primit şi eu un cartonaş galben dar e clar că n-am început eu...

Anonymous said...

Biblio,
Observ ca adevarul a devenit agresiv si pentru dumneata ca si pentru putere, indiferent ca este puterea lui Basescu sau cea fosta a lui Iliescu @ Co.
Spre dezamagirea dl. nimrod eu merg pe jos , am mers ani de zile prin toata tara si tot de ani de zile dupa 89 Din America pina in China prin mai toata Indochina.
Dezamagitoare remarca dumitale cu cersetoria ,patent international draga domnule ,ca sa-l citez pe nimrod nu prea mergeti pe jos nici aci si nici dincolo,prin lume .Cersetoria agresiva de la bagatul degetelor in ochi,pina la agresarea verbala si buzunarirea clientului daca vreti , in locurile publice este nu numai patent este deja ocupatie la propriu si la figurat , tiganesc din Romanika .Celalalt patent cersatotria criminala este made America Centrala, dar acolo este altceva.
De la cersetorul de pe treptele bisericilor din Moscova , Kazan, Petersburg la cersetorul de pe treptele catedralelor din Europa,din metrouri pina linga vulcanul Etna observi diferenta de patent , umilinta cersetorului de alta natie si agresivitatea tiganul de Romania.
Eronate idei ai domnule privitor expunerea adevarului sau privitor combaterea unei idei gresite. Adevarul este mai greu de supotatat decit procedeul artistic al pamfletarului.
Ce puteti face in privinta mea , decit sa va dedziceti de cea ce afisati si sa ma banati!

Nimrod,

Sunteti in eroare domnule, merg si cu ce am in dotare de la Dumnezeu si cu ce am de la societatea de consum!Ce va spune perpedes apostolorum circa 50 km in Vietnam si 2000 km cu masina, avion, barca,scuter,bicleta .....

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Părerea mea este că România este astăzi un produs american defect în aceiaşi măsură în care acum 30 de ani era un produs sovietic defect. Din păcate românii nu se pot dezobişnui în a-şi încovoi spinarea în faţa unui stăpân mai mare... asta cam de 2000 de ani, căci probabil după venirea romanilor am captat ceva umil în etnogeneza noastră. Problema este că nu mai ştim exact ce condur să pupăm mai cu patos, la preşedintelui SUA, al preşedinţilor europeni, poate şi al Rusiei, al Chinei...

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Mie îmi este drag adevărul. Apreciez însă şi mai mult adevărul atunci când este exprimat fără a jigni pe cineva.

Acelaşi adevăr poate fi exprimat prin mai multe forme. Adevărul exprimat inelegant supără mai mult prin formă decât prin conţinut. Părerea mea este că puteaţi să spuneţi acelaşi lucru în comentariul "September 23, 2011 7:57 AM" fără prima propoziţie care jigneşte prin cuvântul "patetic". Practic aţi deschis calea unui "seminţe de conflic" ce, chiar dacă este la un nivel minor, ne aduce o stare de surescitare tuturor. Şi la ce foloseşte? Nu ne chinuie viaţa îndeajuns, fără ca noi să ne putem eschiva, mai trebuie să ne chinuim şi între noi?

Eu v-am adresat o rugăminte, domnia voastră faceţi cum credeţi că este mai bine, nu am să vă răpesc dreptul de a vă formula cum doriţi opinia.

Anonymous said...

Defecta dar lucrativa, atata timp cit cu voia fratilor americani si europeni , anumite produse pur romanesti , vorbeam de produse umane sunt acceptate si integrate in societatile sau entitatile tarilor sub al caror bombeu sau condur , jealnic ne plecam grumazul sau spinarea asa cum spunea Biblio. Tragedia unei natii care si-a perpetuat singura starea de robie!
Chiar dumneata aici pe blogul dumitale esti mereu in doua ipostaze aceea a criticului cerebral al puterii si a stapanului care respinge critica pe falsa motivatie a agesivitatii!

Bibliotecaru said...

Deci faptul că am spus, de câteva ori, că nu critica mă deranjează (personal nici nu am văzut undeva ceva critic, nici nu prea văd ce să mă deranjeze din acest punct de vedere), ci forma exprimării... nu v-au convins deloc, absolut deloc.

Stimate domn,
Cu toţi ne "dăm cu părerea". Ceea ce facem noi aici nu are nici un fel de reprezentare directă în modul în care această ţară este condusă. Cel mult, cu puţin noroc, cineva "important" în conducerea ţării citeşte şi are o reacţie, benefică sau nu. Avem fiecare păreri, uneori contrare, alteori asemănătoare... acest lucru reprezintă comunicarea. Dacă avem păreri diferite nu înseamnă că ne certăm, înseamnă că avem păreri diferite şi atât. Aceste păreri diferite ne îmbogăţesc pe toţi pentru că aflăm ceva în plus de ce ştim de la alţii. Astfel de dialoguri sunt calea spre cunoaştere şi, cu riscul de a fi preţios în context, vechile filosofii cuprinse, de exemplu, în Dialogurile lui Platon stau ca mărturie.

Personal nu numai că accept discuţiile în contradictoriu, dar le şi preţuiesc, le aştept. Dacă contradicţiile sunt şi argumentate, cu atât mai bine. Aştept critica şi, nu numai că o accept, dar aştept să fiu contrazis, aştept să aud argumentele unei contra-ponderi cu care să mă îmbogăţesc, să fiu un pic mai deştept, să-mi provoc propriile concluzii, propriile rezoluţii... Dar de ce să-mi fie umbrită o astfel de bucurie a provocării intelectuale de mici sau mari răutăţi?

Aţi înţeles mai bine acum?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.