20 September 2011

Încă nu am auzit ca SRI să ne aducă informaţii


Luna trecută subliniam că incendiile de vegetaţie sunt prea dese pentru a fi coincidenţe (http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/09/prea-dese-pentru-o-coincidenta.html). Atunci adresam rugămintea SRI să cerceteze cauzele acestor intenţii. Ce s-a mai întâmplat între timp?

S-a întâmplat că incendiile de vegetaţie, în zone greu accesibile, sunt la fel de dese

13 septembrie 2011
Un incendiu de litieră a izbucnit în Parcul Natural Bucegi, între Cabana Babele şi Peştera

18 septembrie 2011
Incendiu în Delta Dunării. Vegetaţia din zona Sfântu Gheorghe s-a reaprins

19 Septembrie 2011
Incendiu puternic de vegetaţie lângă o pădure din judeţul Braşov


20 septembrie 2011
Incendiu puternic de vegetaţie uscată şi stuf într-o arie protejată din judeţul Călăraşi

Readresez rugămintea mea către SRI de a afla ce se întâmplă. Nu pot să nu leg aceste incendii de faptul că domnul Igaş doreşte reducerea efectivelor de pompieri. Nici nu vreau să mă gândesc cum vor evolua aceste incendii când nu vor mai fi pompieri ca să le stingă.

15 comments:

Anonymous said...

Ma tem ca trebuie sa le solicitati celor de la SRI in scris, cu nr. de inregistrare ca sa ia in considerare problema ridicata de dvs.

Bibliotecaru said...

Nu am calitatea oficială să cer aşa ceva, este o rugăminte din partea unui cetăţean. Este din ce în ce mai evident că astfel de incendii reprezintă o problemă.

Anonymous said...

Biblio !

Ma surprindeti din nou, SRI se preocupa de faptul ca cineva se intereseaza si prezinta o anume ingrijorare de distrugerea acestui ecosistem,cu alte cuvinte se intereseaza ca dumneavoastra sa nu mai incendiati, la nivelul dumneavoastra opiniile cetatenilor!

Bibliotecaru said...

Opiniile mele nu încalcă nici o lege şi am grijă ca eu să nu fac o afirmaţie neadevărată, cel mult să-mi exprim nişte suspiciuni, ipoteze, concluzii logice. În consecinţă nu prea ar trebui să aibă SRI grijă de efectele spuselor mele asupra opiniilor cetăţenilor.

Ca serviciu de informaţii, SRI este specializat asupra informaţiilor privitioare la siguranţa naţională a României. Pentru aceasta, SRI organizează şi execută activităţi pentru culegerea, verificarea şi valorificarea informaţiilor necesare cunoaşterii, prevenirii şi contracarării oricăror acţiuni care constituie, potrivit legii, ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României.

nimrod said...

Deşi anonimă, interesantă opinia: Prăvălia, deci, are în continuare rol de poliţie politică aşa că, Biblio, mai ciocăniţi pereţii, mai întoarceţi lustra, mai verificaţi-vă reţeaua de sateliţi staţionari, că o să vă găsească prăştiile cu bătaie lungă şi vă cheamă la ANI, DNA, CNA, SRI, SRL, astea, ca să vă confişte gândurile...

Bibliotecaru said...

Incendierea unui bun public este o faptă foarte gravă care poate fi privită de la banala distrugere, la sabotaj, act de terorism ecologic şi aşa mai departe.

În trecut, pe la romani, incendierea era printre faptele prevăzute cu pedeapsa arderii pe rug. Mai spre evul mediu incendierea era pedepsită cu moartea şi confiscarea averii.

În Codul Penal încă în vigoare incendierea se traduce prin distrugere, degradare, aducere în stare de neîntrebuinţare a unor bunuri, perturbarea activităţii unei unităţi sau vătămarea gravă a integrităţii corporale, a sănătăţi ori moartea unuia sau a mai multor persoane (art. 163 - diversiune, art. 164 - sabotaj - în prezent abrogat, art.217 -219 - distrugere, art. 231-232 - distrugere în paguba avutului obştesc - în prezent abrogat, eventual şi art.249 - neglijenta în serviciu).

Eu cred că astfel de incendii, dacă sunt opera unor incendiatori interesaţi, sunt în domeniul de interes al SRI.

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Să le confişte, nu-i bai, dar să le şi folosească, să le pună în practică.

nimrod said...

:))) Le confiscă şi, din păcate, le îngroapă în dosare. Treabă de bugetari. Timpul trece, leafa merge, ce dacă ceasul patriei stă ?!

Bibliotecaru said...

Să-mi publice cineva romane, poezii, o simfonie... nu se poate. Măcar voi ajunge posterităţii prin dosare. Tot e bine.

Anonymous said...

Biblio,

Esti extraordinar de la "agonie la extaz" si viceversa!
Esti un naiv domnule , tara arde este parjolita la propriu din 1990 incoace , dar preocuparile serviciilor de care dumneata amintesti au ramas identice cu cele din cealalta perioada!
Doriti cumva sa elaborez, sa va dau exemple... sau ramane ca in gara?
Ideea este ca despre dl. P:resedinte nu se poate spuna ca a antagonizat toate sectoarele acestei tari, dansul a armonizat mai bine decit a facuto chiar Ceausescu toate serviciile de informatii!

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Stimate domn,
Cred că faceţi o mică confuzie. Ceea ce fac Serviciile Secrete este secret în toată lumea, în consecinţă, nu poate ajunge la urechea cetăţeanului sau chiar a parlamentarilor care controlează activitatea Serviciilor Secrete. Că SRI încă ascultă, cu aviditate şi "poate că" fără mandat, telefoane, nu am nici cea mai mică îndoială. Că "Serviciile" urmăresc vulnerabilităţii ale oamenilor de afaceri, persoanelor publice, bla bla bla... este foarte probabil să fie chiar aşa.

Dincolo de asta SRI nu poate constitui un organism aflat exclusiv însărcinat ca poliţie politică, trebuie să depună eforturi de a acoperi şi restul sarcinilor care îi revin în mod legal. În acest sens eu, ca cetăţean, cer civic ca SRI să-mi apere domeniul public, mai ales în cazul zonelor protejate de lege, aflate pe teritoriul României, de eventuali incendiatori. Nu trebuie să comunice public situaţia informativă, este îndeajuns să colaboreze cu procuratura şi să se ajungă la o eventuală condamnare a vinovaţilor, dacă aceştia există şi nu vorbim totuşi de evenimente absolut fortuite şi fără nici o intenţie criminală.

Anonymous said...

Biblio,

Drago domnule, ramaneti intelectualul naiv.Din aceasta cauza nu v-ati descurcat nici in 2004 , votind aiurea.
Sub umbrela aparentei meniri , cu fumigene in presa privind falsi spioni , SRI face numai politie politica sau economica la comanda
politica.
Informatii, de altfel valoroase , either goes ashtray or sunt uitate de vreme si interese!
La externe...acolo da se lucreaza la greu , dar in van...deoarece informatia este filtrata eronat de primitor!

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Stimate domn,
Faptul că domnia voastră nu auziţi despre reuşitele SRI nu înseamnă că această instituţie nu face nimic în serviciu cetăţeanului, ele sunt trecute sub uşoară tăcere. Desigur, puteţi să întrebaţi la adresa relatii@sri.ro mai multe amănunte despre ce face SRI şi sunt convins că vi se va răspunde printr-o listă de cifre. De asemenea, dacă sunteţi interesat de subiect, puteţi citi revista SRI online (Revista Intelligence).

Slavă domnului România nu a avut mari atentate, nu a avut avioane deturnate, nici un preşedinte nu a fost împuşcat sau înjunghiat, nu avem nici mafia unui poport străin pe teritoriul nostru... Din punctul de vedere al unui bilanţ al securităţii noastre de zi cu zi suntem net superiori SUA. Din câte am înţeles eu, sunt strânse informaţiile necesare şi pentru clanurile de tip mafiot, marii infractori, micii infractori... La noi problema este că legea nu se aplică, nu că cine trebuie nu ar cunoaşte ce trebuie.

Anonymous said...

Biblio,

Intradevar eu nu aud asa cum auziti dumneavoastra eu vad reusitele SRI!
Dumneata probabil care auzi destul de bine dar comentezi de fapt cea ce eu vad!
Oricum observ ca gratie SRIului si notelor informative , acestia au pregatit pentru presedinte strategia de aderare la Schengen, observ ca au avizat presedintele de criza mondiala si in mod special de criza Romaniei de care seful nu stia pina in ziua in care s-a declansat, a oprit manifestarile presedintelui Georgiei,prieten al Romaniei contracarand astfel represaliile rusilor a informat corect presedintele despre starea natiunii, au sistat prin munca de informare vanzarea energiei ieftine pe considerente politice ,au pus stavila capitalului rusesc in investitiile din Romania, facilitind caplitalizarilor europene sa-si armonizeze politicile economice din cadrul uniunii,au monitorizat imbogatirea politicienilor de la putere ,au desfasurat actiuni strict apolitice si au protejat aftfel societatea de orice abuz politic sau economic!
Mai baiatule imi pare rau dar tot ce spui despre SRI sunt bazaconii adica SRI on line!

Bibliotecaru said...

OK, dacă sunt bazaconii, mă opresc de urgenţă.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.