12 September 2011

Ipocrizia a dominat şi acest început de an şcolar


Evident, politicienii nu puteau să scape ocazia de a fi prezenţi la deschiderea anului şcolar. Dacă vă amintiţi anul trecut atmosfera era următoarea:
Se anunţă o altfel de festivitate de deschidere a anului şcolar. Până acum, nu-ţi puteai imagina o festivitate de începere a şcolii fără un politician printre invitaţi. Ţinea discursuri, se angaja să ajute şcoala cu cele necesare şi era aplaudat îndelung. Luni, pe 13 septembrie, lucrurile ar putea sta altfel. Începutul noului an de învăţământ 2010-2011 este pus sub semnul întrebării, din cauza protestelor anunţate de dascăli şi a declaraţiilor liderilor de sindicat, care au afirmat că nu vor accepta ca politicienii să participe la festivităţi. Reprezentanţii partidelor prezenţi la deschiderile de an şcolar nu se puteau abţine de la declaraţii politice şi nu se limitau să ureze succes elevilor şi cadrelor didactice. Însă, anul acesta, cu toată harababura din sistemul educaţional, se anunţă că vom avea un ceremonial, unde nu vom mai vedea acea propagandă electorală şi acele discursuri comuniste. Situaţii la care elevii noştri erau obligaţi să asiste destul de plictisiţi de clasa politică de care cei mai mici nici nu au auzit. Cei mai mari ştiu bine că nu le-a adus nimic bun în sistemul educaţional.
(...)
Protestele din acest an şcolar şi intensitatea nenumăratelor nemulţumiri i-au făcut pe sindicalişti să nu-i mai accepte pe oamenii politici la festivităţile de deschidere a anului şcolar. Hotărârea de a boicota discursurile politice era luată înainte ca Inspectoratul să solicite altfel de festivităţi pentru prima zi de şcoală. Sindicaliştii din Educaţie spun că profesorii, învăţătorii şi educatorii vor merge la festivităţi, dar vor boicota eventualele discursuri ale parlamentarilor, nemulţumiţi că cererile lor nu au fost ascultate de clasa politică. Sau au cerut membrilor de sindicat să nu participe la ceremoniile de deschidere a anului şcolar la care vor fi prezenţi politicieni. Se pare că cei din urmă au luat deja decizia de a nu se mai prezenta la debutul anului de învăţământ 2010-2011.
(http://www.evenimentulmuscelean.ro/index.php/educatie/4827-Surprize-la-deschiderea-noului-an-%C5%9Fcolar.html)
Sigur, şi domnul Funeriu a avut o atitudine "pe măsură".
Ministrul Funeriu a declarat ca anul scolar 2010-2011 incepe pe 13 septembrie, urmand sa fie tinute ore din prima zi. Acesta a adaugat ca in prima zi de scoala se vor tine, cel mai probabil, ore de dirigentie, in care sa se discute cu elevi probleme organizatorice.
"Am cerut inspectorilor sa li se explice elevilor tot ceea ce tine de securitatea in scoala, incendii si asa mai departe (...) Ne pregatim de multa vreme pentru acest an scolar si inca o data: seriozitate, rigurozitate si pana la urma normalitate", a declarat Daniel Funeriu.
(http://www.ziare.com/daniel-funeriu/ministrul-educatiei/funeriu-cere-sa-se-faca-ore-in-prima-zi-de-scoala-1038175)
Anul acesta toate au fost uitate. Cum politicienii nu mai au interzis la discursuri, nici domnul Funeriu nu a mai trimis elevii "În Pâine" din prima zi de şcoală. Mai mult, domnul Funeriu se poată ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat şi mimează o excesivă drăgălăşenie la adresa profesorilor.

Adică...
Primarul general al Capitalei, edilii sectoarelor şi ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, şi-au anunţat participarea la festivităţile de deschidere a noului an şcolar, unde vor intona imnul naţional alături de elevi, profesori şi părinţi.
Edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, merge la festivităţiile de deschidere a anului şcolar la patru dintre şcolile bucureştene. Prima festivitate la care participă, de la ora 8.45, este cea de la Şcoala Specială nr. 7 din Bucureştii Noi. Edilul va merge apoi la Colegiul "Mihai Viteazul", la ora 9.45, apoi la Şcoala nr. 310 "Regele Mihai". De la ora 10.30, Sorin Oprescu participă la festivitatea de la Şcoala Centrală.
Edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, participă de la ora 8.30 la deschiderea noului an şcolar la Grădiniţa nr. 146 - Pajura, apoi la ora 10.00 merge la Şcoala Generală nr. 170, iar de la ora 11.30 va fi prezent la Colegiul Economic "Virgil Madgearu". La ceremonia de deschidere a anului şcolar 2011-2012, primarul Andrei Chiliman va prezenta situaţia locurilor în grădiniţe, precum şi programele extraşcolare oferite de unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar, au precizat reprezentanţii Primăriei Sectorului 1.
Şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, va fi prezent la festivităţile de la deschiderea anului şcolar. Astfel, începând cu ora 9.00, edilul va fi în mijlocul liceenilor de la Colegiul Naţional "Octav Onicescu". O oră mai târziu, Popescu-Piedone va participa la festivitatea de la Şcoala generală nr.133, apoi va merge la Grădiniţa 133.
Primarul Sectorului 6, Cristian Constantin Poteraş, va fi prezent, de la ora 9.00, alături de elevi, părinţi şi dascăli, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar de la Colegiului Naţional "Elena Cuza".
Poteraş, alături de ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, va participa apoi, de la ora 10.00, la festivitatea de deschidere a anului şcolar de la Colegiului Naţional "Grigore Moisil".
Festivităţile sau evenimentele de la deschiderea anului şcolar din toate unităţile de învăţământ vor începe cu intonarea imnul naţional.
Decizia a fost luată de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, după ce preşedintele Traian Băsescu spusese, cu o zi în urmă, că trebuie să existe o iniţiativă ca în fiecare clasă să fie un tricolor, iar la începutul orelor să se cânte imnul, cum era când a făcut el liceul.
Legea spune că imnul naţional al României se intonează la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale. În interpretare vocală prescurtată se intonează strofele 1, 2, 4 şi 11 din imnul naţional.
Astfel, în fiecare unitate de învăţământ vor fi intonate cel puţin cele patru strofe, care sunt tipărite şi la începutul manualelor şcolare.
Ministrul Educaţiei nu vrea politizarea primei zile de şcoală, cerându-le inspectorilor şcolari să interzică tentativele de acest fel.
Politicienii nu pot fi opriţi să mergă în şcoli, dar directorii şi inspectorii nu trebuie să se implice în discuţii, spune secretarul de stat Oana Badea.
"Ideea de politizare nu trebuie să vină de la resursa umană de care răspundem noi. Politicianul are o responsabilitate. El este ales într-un colegiu. Nu îmi doresc ca un director de şcoală sau un inspector şcolar să fie parte la gândirea unei politizări. În rest, până şi politicianul poate să fie părinte", consideră Oana Badea.
La festivităţile de deschidere a noului an şcolar vor fi prezenţi şi alţi primari sau politicieni, deşi nu au anunţat la ce şcoli vor merge.
(http://www.mediafax.ro/social/primari-si-ministri-la-festivitatile-de-deschidere-a-noului-an-scolar-din-capitala-8731951/)
Florăresele au profitat de buchetele de flori obligatorii pentru prima zi...
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, spune că acţiunea poliţienească de luni dimineaţa din piaţă are ca scop verificarea tuturor persoanelor care comercializează flori, fiind controlate atât persoanele fizice, cât şi societăţile.
Luni a început anul şcolar, iar de duminică preţurile la flori s-a dublat.
De regulă, vineri noapte, în Piaţa "George Coşbuc" sosesc transporturi de flori.
În urma controlului de luni, poliţia va stabili dacă sunt comercializate legal flori, iar cei care au încălcat legea vor fi traşi la răspundere.
(http://www.mediafax.ro/social/toti-vanzatorii-din-piata-de-flori-george-cosbuc-controlati-de-politie-duminica-preturile-florilor-se-dublasera-8733949/)
Şi în sfârşit, păstorul educaţiei noastre de toate zilele...
Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a participat, luni, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar în Bucureşti, în discursul său demnitarul îndemnându-i pe părinţi să fie alături de şcoală şi a mulţumit profesorilor pentru ceea ce au făcut "anul trecut, dar şi de-a lungul timpului.
"Invit pe părinţi să se implice în viaţa şcolii. Doar printr-un parteneriat real şi corect între şcoală şi părinţi putem avea un învăţământ de calitate", a spus ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, prezent la Şcoala numărul 56 "Jose Martin", din Capitală.
Ministrul a mulţumit totodată cadrelor didactice pentru tot ceea ce au făcut anul trecut, dar şi de-a lungul timpului. "Cadrele didactice sunt pregătite să lucreze cu dumneavostră. Mulţumesc pentru ceea ce au făcut anul trecut, dar şi de-a lungul timpului, Ministerul Educaţiei vă este alături", a adăugat Funeriu.
Totodată, el a urat bun venit elevilor din clasa I în şcoala românească şi a urat succes tuturor celor care astăzi revin în clase.
La rândul său, inspectorul şcolar al Capitalei, prof. Cristian Alexandrescu, a spus: "Suntem în faţa unor schimbări majore în educaţie. Vă rog să faceţi faţă tuturor cerinţelor atât celor prevăzute de legi, cât şi celor de mentalitate atât la nivelul cadrelor didactice, cât şi la nivelul părinţilor. Implicarea tuturor este esenţială ca să ne atingem scopul".
(http://www.mediafax.ro/social/inceperea-noului-an-scolar-funeriu-invit-parintii-sa-se-implice-in-viata-scolii-multumesc-profesorilor-pentru-ceea-ce-au-facut-8733811/)
Nu pot să nu dau citatul meu favorit:

Politica "è mobile
Qual piuma al vento,
Muta d'accento — e di pensiero.
Sempre un amabile,
Leggiadro viso,
In pianto o in riso, — è menzognero."


4 comments:

loredana said...

Si totusi ,peste toata ipocrizia ,fluturasii din stomac nascuti din bucuria revederii au triumfat:)

Bibliotecaru said...

Sigur că da, dar de ce să strici, prin propagandă, o zi frumoasă de vară-toamnă? Nu era mai bine ca luptele acestea să fi lăsate pentru culise?

loredana said...

Oricum cred ca elevii au plecat urechea mai mult la soaptele dintre ei gen:,,cum a fost la mare,ce-ai facut in vacanta ?etc''decat la discursurile politicienilor.
In ce priveste politicienii nu vor rata nici o ocazie de a-si etala faptele si intentiile lor,,bune''....depinde mult de noi daca ne lasam ametiti sau nu de cuvinte bine fabricate nu-i asa?

Bibliotecaru said...

Păi tocmai de aceea. De ce să stai "în careu" ca să asculţi nişte lucruri plictisitoare când de fapt vrei să relaţionezi cu colegii.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.