15 September 2011

Lumea occidentală încă nu înţelege criza


Oricine în lumea industriei, dacă este un om care are puterea minţii necesară pentru a înţelege criza, înţelege totodată şi faptul că bunurile de larg consum şi, mai ales, bunurile de folosinţă îndelungată, nu mai pot fi guvernate de principiul consumerismului. Criza actuală este una a materiei prime care, ajunsă la fundul sacului, nu mai poate furniza occidentului un stil de viaţă necesar societăţii de consum. Dacă până acum nivelul de viaţă a fost ridicat pe seama consumului, lipsa materiei prime şi gradul mare de îndatorare conduce, inevitabil, la prăbuşirea nivelului de viaţă. Orice soluţie politică menită să menţină nivelul de viaţă ridicat este sortit eşecului, asta pentru că, inevitabil, consumul accelerat, cel care conduce apoi la creşterea economică dorită de economiştii mondiali, nu mai este posibil. Totuşi...

http://www.toonpool.com/user/856/files/world_economy_crisis_458535.jpg

(World Economy Crisis by Alexei Talimonov, http://www.toonpool.com/cartoons/World%20Economy%20Crisis_45853)

Totuşi lumea economică occidentală nu pricepe acest lucru. În continuare tendinţa industrială este transformarea spre sectorul economic de lux al produselor când, logic, transformarea ar trebui să fie spre chibzuinţă, minimalism, funcţionalitate, durabilitate...

Iată, de exemplu... 2011 Frankfurt Auto Show Gallery şi 2011 Frankfurt Auto Show

Un alt exemplu, mai aproape, este fabrica din Jucu de celulare ieftine. Te-ai aştepta ca firma să caute un celular sub 500 de mii de lei vechi al cărui acumulator şi integritate fizică să reziste minimum 10 ani. Ei bine, soluţia lor este să micşoreze, pe timp de criză, producţia de celulare ieftine.

Exploatare ca în lumea a treia la Jucu. Vezi ce s-a ales de raiul Nokia

http://www.publicdomainpictures.net/pictures/3000/velka/1-123566475276Th.jpg
(World crisis de Petr Kratochvil http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=2024&picture=world-crisis&large=1)


Ce gândesc însă industriaşii români?

Scandal la sediul Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR 1903)


Priviţi feţele celor care sunt "capetele luminate" ale industriei româneşti. Ce vă inspiră? Pot fi ei confundaţi cu burghezia occidentală? Aspectul lor lasă să întrevadă importanţa lor în economia românească? Priviţii bine pentru că s-ar putea să vă loviţi de ei pe stradă şi să nu ştiţi pe lângă ce eminenţe cenuşii ale economiei treceţi.

Get Adobe Flash player
(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/47703/Trei-persoane-au-intrat-cu-forta-in-biroul-presedintelui-UGIR-1903)

Get Adobe Flash player
(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/47702/Scandal-la-sediul-UGIR-1903)

Get Adobe Flash player
(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/47704/C-Coraci-cei-trei-care-au-intrat-in-biroul-meu-nu-fac-parte-din-conducerea-UGIR)

Pe larg despre scandal... Scandal de proporţii la UGIR-1903

Unde sunt absolvenţii de ASE magna cum laude produşi de educaţia românească de după revoluţie? De ce nu se regăsesc ei printre marii oameni de afaceri şi, implicit, prosperitatea României? Ce fac sutele de mii de absolvenţi specializaţi în a fi administratori de afaceri pe care universităţile cu profil economic i-a produs în ultimii 20 de ani? Cum se justifică banii investiţi de România în a pregăti aceşti oameni? Întrebări care nu vor primi niciodată răspunsuri clare.

2 comments:

ADRIAN said...

prea multe intrebari ce nu au raspuns, prea mult haos generalizat, probabil ca ar fi inteleapta o achizitie a unei proprietati undeva in munti, o pusca de vanatoare si provizii in caz de nevoie de refugiere acolo ...

Bibliotecaru said...

Asta într-o lume normală. În România o să crească ăştia impozitele până ce toată lumea îşi vor pierde proprietatea din creierul munţilor.

Eu imaginam popularea unuia din acele sate părăsite astfel încât "gaşca" să de ţină şi primăria, şi consiliul, şi proprietatea. Astfel nesimţirea statului se estompează.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.