06 September 2011

Nu ştiu dacă preşedintele este sau nu sănătos...


... cu siguranţă însă nu m-aş aştepta ca domnul Turcan să spun că preşedintele este bolnav.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, a declarat, luni, la Realitatea TV, comentând afirmaţii ale realizatorului TV Stelian Tănase privind starea de sănătate a lui Traian Băsescu, că preşedintele este sănătos şi că ar fi imposibil ca presa să nu afle dacă situaţia ar fi alta.
Stelian Tănase afirma că din unele discuţii pe care le-a purtat cu persoane aflate în apropierea şefului statului ar rezulta că acesta are probleme de sănătate.
Valeriu Turcan a intrat în direct prin telefon şi a infirmat declaraţiile lui Tănase: "Afirmaţiile domnului Tănase sunt ridicole şi în cazul domniei sale aş îndrăzni să spun că ele reprezintă mai degrabă o dorinţă personală a domnului Stelian Tănase, el fiind recunoscut ca una dintre persoanele care în mod constant şi cu regularitate răspândesc informaţii false despre preşedintele Traian Băsescu. Acuma, ştiu că domnul Stelian Tănase este grav bolnav, suferă de o boală des întâlnită, îi plac excesiv banii, dar nu vă pot garanta pentru aceasta informaţie pentru că am auzit-o de la un apropiat al domniei sale pe care nu îl pot numi".
Tănase a răspuns că nu a afirmat că preşedintele Băsescu este bolnav.
"Domnul Tănase, uitaţi care e problema dumneavoastră: suferiţi foarte mult pentru că domnul preşedinte Băsescu este foarte sănătos", a răspuns Turcan la Realitatea TV.
El a adăugat că dacă preşedintele ar avea o problemă de sănătate, ar fi imposibil ca presa să nu afle.
"În actualul sistem constituţional şi în conformitate cu actuala procedură care există privind sănătatea preşedintelui României, dacă domnia sa ar avea o problemă de sănătate, ar fi imposibil ca presa să nu afle. O astfel de chestiune de interes naţional nu cred că ar putea fi ascunsă".
(http://www.mediafax.ro/politic/turcan-presedintele-e-sanatos-daca-nu-ar-fi-asa-ar-fi-imposibil-ca-presa-sa-nu-afle-8701131/)


Eu nu ştiu ce probleme de sănătate are preşedintele, nici nu ştiu dacă are probleme de sănătate. Sincer vorbind, şi mie mi se pare preşedintele extrem de schimbat faţă de momentul 2004. Nu e vorba numai de slăbiciunea domniei sale (pentru că pare o persoană care a slăbit, de curând, 50 de kg), dar şi comportamental domnul Băsescu este extrem de schimbat faţă de momentul 2004. Agresivitatea, pierderea cumpătului, reacţiile exagerate şi, aparent, lipsite de control... îi fac astăzi probleme de fiecare dată când iese în public. Poate este doar stresul acumulat (acest "amănunt" se constată la toţi preşedinţii), poate că este totuşi rezultatul unei afecţiuni... cine ştie.

Oricare ar fi situaţia, reacţia exagerată şi inutilă a domnului Turcan este evidentă. Domnul Turcan ar trebui să înţeleagă că domnia sa nu este purtătorul de cuvânt al cetăţeanului Traian Băsescu, ci purtător de cuvânt al Preşedintelui României, Consilier prezidenţial în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Departamentul de Comunicare Publică. Oricât de mare ar fi tentaţia, miştocăreala nu poate fi o opţiune în exprimarea unei poziţii oficiale. Cum Administraţia Prezidenţială nu ar spune niciodată "domnul Stelian Tănase este grav bolnav, suferă de o boală des întâlnită, îi plac excesiv banii" şi domnul Turcan ar trebui să se abţină.

Cât despre faptul că "În actualul sistem constituţional şi în conformitate cu actuala procedură care există privind sănătatea preşedintelui României, dacă domnia sa ar avea o problemă de sănătate, ar fi imposibil ca presa să nu afle. O astfel de chestiune de interes naţional nu cred că ar putea fi ascunsă"... domnul Turcan stă destul de prost cu logica pentru că... tocmai s-a aflat. Poate că presa a anunţat ceva eronat, asta este altă discuţie, dar a anunţat tocmai acest lucru, că preşedintele e bolnav. Ce argument este ăsta... presa nu poate spune că preşedintele este bolnav pentru că, dacă ar fi bolnav, presa ar spune că preşedintele e bolnav.

O fi de la culoarea violetă de pe stemă.


(http://www.presidency.ro/?_RID=gal&cat=2&id=107)

PS.
Pe această poză se observă marginea albastră, semn evident că stema a fost colorată cu violet şi nu că este o greşeală de culoare sau o firească decolorare din cauza luminii ultraviolete. Dar cine se mai uită la asemenea amănunte.

2 comments:

nimrod said...

Biblio,

Constat că USL-ul, aş zice, cu ridicolă încăpăţânare, continuă să-i ridice mingea la fileu preşedintelui şi implicit PDL-ului. Halal consilieri de campanie.

Bibliotecaru said...

Personal cred că încă nu există partide politice în România care să plece de la "cum ar trebui să funcţioneze un partid în România".

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.